Strona 1 z 1

Nastaw z winogron na T48?

: piątek, 20 lis 2015, 18:42
autor: Kamiek269
Witam wszystkich. Chciałbym zaznaczyć, że jestem nowicjuszem i będę to robił pierwszy raz, narazie zdobywam doswiadczenie na nastawach cukrowych (10 nastawów po 25l już za mną. Po lekturze forum naszło mnie na coś bardziej szlachetniejszego bo te cukrówki na PS to nic specjalnego i juz się o tym przekonałem. Przyjdzie czas na kolumnę ale lektura forum i doświadczenie na szybkowarze myślę, że na początek wystarczy. Więc tak jak w temacie, mam 10 kg czerwonych winogron - odmiana Crimson i drożdże T48. Chciałbym zaznaczyć, że tylko takie drożdże posiadam i nie mam jak kupić Bayanusów G995 ( wyczytałem, że byłyby najlepsze), a zależy mi na czasie ( nie mi ale winogronom). Chciałbym to przepędzić na prostym PS. Ale nie wiem od jakiego BLG mam zacząć?
Ile cukru mam dodać i czy w jednym czasie czy rozłożyć to na dni?
Ile mam dolać wody żeby osiągnąć 25l? (Nie wiem czy będę musiał dolewać może będzie tyle soku, że wystarczy)
Ile wsypać drożdży?
No i do jakiego BLG trzymać to i kiedy destylować?
Czy puszczać na rurki z tym co zostanie czy przecedzić?
Chyba już wszystkie pytania. Proszę mnie nie odsylać do lektury forum, przeczytałem bardzo dużo ( więcej jest o jabłkach i śliwkach niż o winogronach) każdy pisze coś innego i mój przypadek jest trochę inny.
Chciałbym osiągnąć jakiś koniak czy może psotkę o posmaku winogron. Mam kawałki beczki dębowej po Jacku Danielsie i mogę ich użyć, myślałem też może o rodzynkach żeby dodać do destylatu. Wiem dużo pytań, przepraszam z góry i pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: piątek, 20 lis 2015, 22:53
autor: Dave
Może zacznę od końca, rodzynek nie dodawałbym w ogóle ale jeśli bardzo chcesz to koniecznie musisz je sparzyć wrzątkiem i pozbyć się oleistych substancji jakie przeszły by do destylatu, najważniejszy jest cukromierz BLG lub Oe do określenia zawartości cukru w owocach, sacharozy powinno dodawać sie w ilości 10 - 15% czyli w Twoim przypadku 1 -1,5kg cukru w nie wiecej jak 2 -3 litrach wody, nie mierzylbym w 25 litrów nastawu bo po destylacji winogrono bedzie słabo wyczuwalne, drożdży dodaj niewiele i fermentuj to w temp max 15 -18* bo czym wyższa temp tym wiecej estrow drozdze bedą produkowaly.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 06:53
autor: Kamal
Czemu chcesz osiągnąć te 25l? Rozcieńczysz smak winogron. Na 10kg winogron dał bym 1kg - 1,5kg cukru, jak pisze kolega @Dave ⬆. Jak już chcesz podnieść ilość alko do uzyskania, to daj 2kg rodzynek. Rodzynki zawierają 50% fermentowalnych cukrów. Tylko rodzynki trzeba je przepłukać w ciepłej wodzie. Żeby pozbyć się substancji konserwujących.Więc podliczamy 1kg -1,5kg cukru + 1kg cukrów z rodzynek + cukier z winogron = ponad 2l destylatu 50%. Jak dasz 1,5kg cukru, to powinieneś 3l wyciągnąć 50%.
BLG ustaw sobie na poziomie 20-23.
Możesz próbować nastawić na dzikusach. Ale jest wtedy ryzyko, no i czas dłuższy. :-)
K.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 07:57
autor: Kamiek269
Super odpowiedź. Dziękuję wam. To są winogrona sklepowe wiec wątpię żeby tam jeszcze były dzikusy. Zapominam o tych 25l. Czyli wody nie dodawać? I kiedy puścić na rurki - jakie BLG powinno być (czy zjadą do zera, wiem to z innych tematów, że forumowicze mieli z tym problem i puszczali na rurki przy 6 BLG)? Czy nastaw zrobi się klarowny czy może potraktować go jakąś chemią? Czy odcedzić nastaw przed gotowaniem czy puszczać z tymi farfoclami? Ile tych drożdży dać, myślę że dam nie całe pół paczki. Jeżeli się mylę poprawcie mnie, proszę. Dziękuję za porady.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 10:11
autor: ziemba12345
Destylat z winogron jest nijaki. Posiadam kilka balonów z ciemnych i jasnych odmian. Jak dla mnie to tylko do dębienia się nadaje. Sam przygotowuję już beczki dębowe na swoje winogrona. Tobie też proponuje otrzymany destylat wrzucić do beczki bądź dodać szczapek dębowych.
Kup drożdży winnych np. biowin. U mnie dostępne w castoramie, tesco, bricomarche. Turbo się nie nadają. Do winogron dodaj 1kg cukru rozpuszczony w litrze wody. Zmiksuj całość idodaj drożdże. Odstaw. Czas pracy zależy od temperatury i wyniesie ok. 1-2 miesiące. Ja niemierze blg. Jak nastaw jest już dobrze gorzkokwaśny,cierpki, to czekam jeszcze z tydzień i gotuję. Jak masz gaz to gotujcałość z pulpą. Przy takiej ilości odbieraj jak najwolniej, dosłownie po kropelce. Urobekzbieraj do małych słoików 200ml. Jazawsze gotuję dwa razy, ale przy tak małej ilości i wolnymodbioerze może podejdzie Ci po jednym razie. Ja owocówki gotuję szybko, dlatego dla mnie świerzy otrzymany destylat jest niepijalny. Potrzeba min. pół roku żeby cokolwiek o nim powiedzieć.
Ogólnie mi by było szkoda czasu na te 10kg winogron. Otrzymasz z tego może 1l gotowego urobku. Rok czekania i bedziesz miał towar na jedno wypicie z kumplem. Zapewne nie poczekasz tego roku i wypijesz to w święta. Szkoda Twojej roboty bo owocówki to nie cukrówka i tu podstawą jest czas dojrzewania.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 11:09
autor: Kamiek269
Heh :). Z tym czekaniem to pewnie będzie tak jak mówisz. Będę próbował. Skorzystam z porad. I opiszę to co wyszło

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 12:52
autor: Kamal
Żadną chemią! Poczekaj jak skączy pracować. Jak Blg stanie i nie będzie spadać. W smaku wtedy powinien być jak kolega wyżej ⬆napisał - gorzkawo cierpki. To możesz dawać na rury, lub jeszcze trochę poczekać, żeby drożdże opadły na dno.
Jak wiesz, że się nie przypali to gotuj z owocami. Jak masz obawy to odcedź.
Co do wody, to dolej około 5l wody jak będziesz dodawać 2kg rodzynek, i cukier. Jak tylko cukier to dolej 1l wody + cukier.
Drożdży daj tak (jak chcesz dać T48) z 15%-30% opopakowania. I koniecznie postaw w temp. 15-18*C. Wtedy drożdże nie będą tak zasówać, i będzie więcej posmakuje winogron. :-)
K.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 13:56
autor: Kamiek269
To już wiem wszystko. Dziękuję za pamoc.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 14:32
autor: Dave
ziemba12345 pisze:Destylat z winogron jest nijaki
Nie zgodzę się, jest tyle odmian winogron, że nie należy pisać ogólnikowo, dla przykładu destylat gruszkowy z Williamsa nie będzie taki sam jak z konferencji a jedno i drugie to gruszka. Ponadto na destylat wpływ ma jakość surowca, pochodzenie, zawartość cukru w owocach oraz czynniki takie jak kwasowość moszczu, temperatura fermentacji, rodzaj drożdży, ilośc dodanej sacharozy lub glukozy, woda a kończąc na samych fermentatorach, nie wspominając o tym czy fermentujemy sok czy może w miazdze, jeśli tak jak długi. O procesie destylacji nie będę się już nawet rozpisywał.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 15:09
autor: ziemba12345
Dave, ja piszę konkretnie o winogronach, nie o innych owocach. Może niech się inni wypowiedzą jak smakują ich winogrona. Ja mam kilka różnych destylatów z różnych odmian i wszystkie są nijakie. Dopiero po dębieniu robi się ciekawy produkt.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 15:22
autor: Lootzek
ziemba12345, pisałeś że gotujesz dwa razy i szybko, więc siłą rzeczy musisz ostro ciąć frakcje, dobrze myślę? Może odrzucasz w ten sposób esencję smaków? Pisałeś też że i tak nastawiasz się na dłuższe leżakowanie trunku, więc może pojedynczy proces ale wolniej, z odbiorem serca kiedy tylko zrobi się akceptowalne da Ci nową jakość? :) Zauważyłem że dużo aromatu owoców siedzi właśnie na granicy przedgonu i serca.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 18:18
autor: ziemba12345
Lootzek, ale ja nie mam problemów z aromatem owoców. Co do cięcia to jestem bardzo elastyczny i raczej częściej wpadnie jakiś pogonik niż nie wpadnie :) Ale czas wszystko załagodzi. Nijakość jest tylko przy destylacie winogronowym. Zresztą czy winogron ma jakiś konkretny zapach? W porównaniu do jabłek czy śliwek to winogron jest nijaki. I taki też jest destylat. Przynajmniej moim zdaniem ;) Nadaje się tylko do beczki i wtedy to juz zupelnie inny trunek.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: sobota, 21 lis 2015, 23:57
autor: Kamiek269
Nastaw zrobiony. Zmiksowałem wszystko i wyszło mi 11 litrów. BLG wynosiło 19 - 20. Dodałem 1 kg cukru i litr wody, zmierzyłem cukromierzem i wyniosło 24 - 25 BLG więc dodałem 0.5 litra wody. Teraz jest 22 - 23 BLG. Dosypałem 40 gramów drożdży, były rozpuszczone w tym 0.5 litra wody. I teraz czekam aż zacznie pracować. Od 2 godzin jeszcze cisza.

Obrazek

Obrazek
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: niedziela, 22 lis 2015, 06:37
autor: arbaletnik
Mało tego, najlepiej jakbyś to ugotował razem z owocami, bo po odfiltrowaniu będziesz miał sporą stratę.Spróbuj może w otwartym płaszczu np. jakimś garnku z wodą i solą...Będziesz bogatszy w nowe doświadczenie.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 10:57
autor: wawaldek11
Ale sądząc po poziomach wody w rurce nadciśnienie w wiadrze jest - jeśli różnica powiększa się, to drożdże zaczynają pracę.
W takich wiadrach bywa problem z idealnym uszczelnieniem pokrywy. I wtedy fermentacja trwa, a w rurce tego nie widać. Można spróbować uszczelnić smarując krawędzie olejem silikonowym czy np. jadalnym.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 13:43
autor: łmarko
ziemba12345, masz rację , przerabiałem już kilka winogron i są one nijakie. Dopiero uszlachetniając je poprzez dębienie otrzymuje się ciekawy smak. Jeszcze dodając do tego karmelu, trochę wanilii i syropu klonowego , wychodzi całkiem niezły lekki burbon.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:08
autor: Kamal
, wychodzi całkiem niezły lekki burbon.
Nie burbon. Bo nie ma tam kukukurydzy jako surowca.
Raczej metaxa, brandy... ;)
K.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 17:22
autor: łmarko
Kamal , masz rację , że prędzej metaxa czy brandy. Myślałem jak to nazwać :) , a wyszedł burbon :cry:
Bo gdzie tam kukurydza :ok:

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 17:41
autor: Lootzek
No gdzie, do przegryzienia jako popcorn ;)
I ja dorzucę swoje spostrzeżenie, jako że w weekend przepuściłem mały nastaw z winogron, cienkusz straszliwa, bo jedynie 3 kg surowca (darowane, brak innego pomysłu na zagospodarowanie a wyrzucić szkoda) na niecałe 11 litrów nastawu, podbite 2 kg cukru dla jakiegokolwiek uzysku. Nosa aromatem nie atakuje, to fakt, i naprawdę trzeba się wwąchać uczciwie by wyczuć gronową nutę, z drugiej znów strony kiedy już się nos do niej dokopie, trudno pomylić z innym owocem.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 20:52
autor: seneka
A ja mam inne odczucia specjalistą w winogronach nie jestem bo to mój pierwszy raz z tymi owocami.Odmiana nie wiem jaka bo rosła na moim ogródku działkowym. Wycisnąlem około 20 litrów soku dodałem około 3 kg cukru pusciłem to jeden raz. Trunkek ma 1,5 mies daleko mu do doskonałości stał tylko tydzień z dębem ale zapach winogron wyraźnie wyczuwalny no ale ja mam czas zobaczymy co za rok będzie :D

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 22:00
autor: Kamiek269
Słuchajcie. Wino pracuje jak szalone, teraz się boję, że dałem za dużo drożdży ale te 30% nie wydawało mi się za dużo i takie miałem też porady więc byłem umocniony w swojej decyzji. Zmieniłem pomieszczenie bo było za ciepło (20° może 21°). Teraz trzymam fermentator w toalecie dla gości :lol: zakręciłem termostat i mam tam chłodnie (17°), ale dalej pracuje szybko. Wieczko od wiadra aż się uwypukliło. Nastaw pachnie bardzo ładnie, jeszcze nie próbuje - to chyba przez te drożdże turbo, jakby były inne to już bym spróbował jaki ma smak.
Dziękuję wszystkim za porady!
Mam jeszcze jedno pytanie, mieszać to czasami czy zostawić? Pulpa pływa i zrobiła swoisty korzuch. Na dnie leżą chyba umarłe :) drożdże, jak przy nastawie cukrowym jak się przerobi cały cukier to na dnie tak jakby skrobia leży. Załącze fotkę. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 22:00
autor: arbaletnik
Panowie piszecie, że destylat z winogron jest nijaki i dopiero po dodaniu dębu i leżakowaniu coś tam z niego wychodzi. No ale przecież o to chodzi. Kto pija na świeżo destylat? A aromatyczna śliwowica, to nie dojrzewa ? Każdy trunek potrzebuje czasu. Zapachu może w nim bazowego owocu mało, ale pozostaje charakterystyczny smak. Toż każdy pił kiedyś, winiaka, metaxę albo brandy. To z czego one są?
W tym roku robiłem ponownie z winogrona, tym razem 1/2 zielonych 1/2 czerwonych, cukier do 10% masy owoców. Gotowałem w płaszczu odfiltrowany na worku nastaw - otrzymałem lekko "kwaskawy" destylat, po dodaniu dębu przypominający nieco kiepski jakościowo koniak. Ale poczekam i zobaczę jak dojrzeje. Do odfiltrowanych wytłoków dodałem wodę oraz cukier, nastawiłem na ok 3 tygodnie, potem oddestylowałem w płaszczu i otrzymałem coś innego. Tym razem w stylu winogronowej rakiji, z takim bimbrowym posmakiem, ale bez porównania z pospolitym bimbrem. Po zadębieniu również do leżakowania. Destyluję tylko raz, pogony i przedgony odbieram na węch i smak ( po rozcieńczeniu do ok.30%) . Jak dla mnie winogrona są :ok: , i nie robię z nich wina( niech winiarze się nie obrażą,to mój wybór).

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 22:18
autor: arbaletnik
Kamiek269 pisze: Mam jeszcze jedno pytanie, mieszać to czasami czy zostawić?
Mieszaj i zatapiaj.
W rozdrobnionych kawałkach owoców jest cukier, niech przedostanie się do roztworu.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: poniedziałek, 23 lis 2015, 23:01
autor: seneka
arbaletnik jak długo trzymałeś destylat na dębie? bo ja tydz i jak wąchalem damę razem ze szczapką wydawało mi sie że wystarczy. Z dębu zlałem jakiś miesiąc temu i zapach dębu mocno złagodniał i na pierwszy plan wyszedł aromat winogron. Z jedną butelką poeksperymentowałem i dodałem płatki z wiśni i suszoną sliwkę na ok 1 litr destylatu do którego wykapało trochę pogonów i po miesiącu trunek mocno mnie zaskoczył na plus :D

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 03:14
autor: rozrywek
Kamiek269 a nie za dużo czasem pytań, a zbyt mało wkładu własnego?
Wszystko na tacy ci podać?
Może wykaż trochę inicjatywy, sparz się, pomyl, coś źle zrób, wyciągnij sam wnioski. Potrafisz?

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 07:08
autor: arbaletnik
seneka25 pisze:arbaletnik jak długo trzymałeś destylat na dębie? :D
U mnie stał ok. 2 tygodni. Z tym że dąb miałem "kupny"bodajże niemiecki. Mam złe doświadczenia smakowe z dębem własnoręcznie opiekanym. Hmm...może trafił mi się niedobry kawałek.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 09:57
autor: pith
Niestety. Z ciężkim sercem muszę potwierdzić informacje o tym, że destylat winogronowy sporo traci z pierwotnych aromatów.
Dostałem skrzynkę winogron o specyficznym, bardzo przyjemnym smaku i aromacie.
20151005_165650.jpg

Pierwsza destylacja dała surówkę o bardzo miłym zapachu.
Podczas drugiej aromaty zupełnie się zapodziały.
Mam nadzieję, że kiedyś odnajdą drogę do gąsiora w piwnicy.
Zazwyczaj unikam jednokrotnej destylacji.
Tym razem powinienem jednak na tym powinienem poprzestać.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 11:41
autor: Kamiek269
rozrywek pisze:Kamiek269 a nie za dużo czasem pytań, a zbyt mało wkładu własnego?...
rozrywek, myślę że się pośpieszyłeś z oceną mojej osoby. Ale twój komentarz potraktuje jako konstruktywną krytykę. Tak czy inaczej jestem świerzakiem ale forum czytałem jeszcze przed zarejestrowaniem się i spodziewałem się tego, że ktoś mnie pojedzie za pytania. Tak czy inaczej moim skromnym zdaniem, forum jest po to żeby korzystać z już istniejących tematów, w których ktoś się o coś już pytał i uzyskał odpowiedzi. To że ja zadaje pytania może pomóc innym młodym i niedoświadczonym - oni już nie będą zadawali pytań. Ale jeśli pogubią się w natłoku tematów i nie będą wiedzieli już co mają myśleć i stworzą nowy temat żeby się umocnić w swoim przekonaniu ( zaczerpując już wiedzę z forum) to co już wyczytali i chcą sobie to jakoś poukładać w głowie, ja napewno im odpowiem ( jeśli tylko taką wiedzę będę posiadał). Myślę, że jesteśmy forumowiczami też po to żeby się jakoś udzielać a nie tylko czytać gotowe tematy. Nikt nigdy nie będzie wiedział kiedy ma się o coś zapytać bo będzie się bał, że ktoś go zaraz opierdzieli za dużą ilość pytań i powie, że jest leniem. Ja się tego bałem i moje obawy się sprawdziły. Ale musiałem pytać bo miałem mętlik w głowie. Nie każdy ma dużo czasu na zabawę metoda prób i błędów, to wymaga czasu, miejsca i nakładu finansowego. Mam rodzinę i próbuje to jakoś pogodzić wszystko i próbuję, psuję i partacze ale też czasami coś mi się uda. Jakbym miał ze 60 kg winogron i ze cztery czy nawet sześć fermentatorów to bym próbował i nawet bym nie zwracał wam głowy.
Przepraszam za swój wywód, wiem chaos w tym co napisałem ale mam nadzieję, że mnie zrozumiesz. Znowu następnym razem będę bał się o coś zapytać. :P
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 13:17
autor: ziemba12345
Pith, poczekaj min. pół roku to aromat.wróci ;) Będzie to przyjemny, słodkawy zapach. Ale ja nie czuję wnim winogrona. A w smaku to już wogóle go tam nie widzę. Taki owoc i tyle.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 13:25
autor: Szlumf
"Zapomniał wół jak cielęciem był".
rozrywek pisze: Nie przejmuj się zbytnio natłokiem informacji, zajmuj się obecnie tym co masz a potem dalej się rozwinie, to jak matematyka, wszystko stopniowo, czy ja czy bardziej doświadczeni koledzy żeby ci pomóc musisz podawać jak najwiecej informacji na temat tego co robisz, nic nie napisałeś o sprzęcie jaki posiadasz, co zrobić z nastawem, na czym to przepędzisz. Ja jako amator i samouk doskonale cię rozumiem, sam tego doświadczałem, więc pomogę na ile zdołam. Prosisz o krok po kroku, dobrze. ..............
To naprawdę ten sam Rozrywek tylko trochę młodszy (tak z 5 latek) :D . Jest już chyba trochę znudzony i zmęczony. Brak wcześniejszego entuzjazmu.

@Kamiek 269.
Widać, że przyswajasz wiedzę z Forum i nie jesteś z tych co chcą by podać im wszystko na tacy. Czytaj, pytaj i rozwijaj się. Ja jeszcze pamiętam swoje początki. Byłem jak pijane dziecko we mgle. W miarę wiedzy pomogę i jak sądzę wielu innych kolegów też.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 13:27
autor: pith
Poczekam. Oczywiście.
Tyle, że te winogrona obejmuje umowa barterowa.
Czyjś materiał, moja praca a urobek pół na pół.
Chciałoby się pochwalić produktem, a tu chwalić się raczej nie ma czym.
Dawca raczej niecierpliwy konsumpcyjnie i nie poczeka. Życie Panie, życie ...

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 16:42
autor: Kamiek269
Dzięki Szlumf za słowa otuchy :) Może chłopak wstał lewą nogą i na koniec dnia znalazł ujście swojej frustracji, nie będę się tym przejmować. Ale myślę, że wiele osób chciałoby się zapytać o różne rzeczy ale po lekturze forum mają obawy. W wielu tematach ucinano w ten sposób rozwinięcie albo i zakończenie tematu. Napewno poczytam jeszcze jak gotować w płaszczu (arbaletnik podsunął mi ten pomysł ale nie pytałem co i jak bo wiedziałem, że nie ma sensu póki trochę nie poczytam) może zakumam o co chodzi bo nigdy się tym nie interesowałem a myślę, że byłoby to kolejne doświadczenie i kolejny powód do czytania i zgłębiania tajników "księżycowej magii". Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 18:47
autor: wawaldek11
pith pisze: Dawca raczej niecierpliwy konsumpcyjnie i nie poczeka. Życie Panie, życie ...
Ja czasem niecierpliwego dawcę częstuję tym co mam w zapasie i to z dolnej półki - mówiąc, że na szybko takie wychodzi. Kiedyś nawet do cukrówki dolałem pogonów i miałem spokój ze dwa lata :mrgreen:

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 18:51
autor: ziemba12345
Kamiek, nikt się tu nie bedzie na nikogo obrażał :D Czasami poprostu nie chcę się wyjaśniać tego samego po raz enty. Usiądz przed kompem w sobote wieczorem i poczytaj tematy o calvadosie, brandy, śliwowicy i guszkach i znajdziesz tam odpowiedź na 95% swoich wątpliwości. Tylko trzeba poczytać :czytaj:
Dobra, koniec pisania bzdur :D Od siebie dodam, że do owocówek wystarczy zbiornik bez płaszcza i taboret gazowy. Wszystko oprucz porzeczek ugotujesz na tym razem z pulpą bez obaw o przypalenie ;)

Re: Nastaw z winogron na T48?

: wtorek, 24 lis 2015, 20:19
autor: Kamiek269
Super. Dzięki.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: środa, 25 lis 2015, 13:34
autor: Kamiek269
Cześć wszystkim. Chciałem poinformować, że mój nastaw chyba przestał pracować bo nic się z nim nie dzieje od wczoraj wieczorem to jest od około 17. Mieszałem nastaw juz chyba z 10 razy, od 23 stoi w ciepłym pomieszczeniu gdzie jest 21°. Potrzymam jeszcze kilka dni i zobaczę czy coś ruszy. W zapachu jest rewelacyjne ale w smaku już mniej (nie czuć tych aromatów tak jak w zapachu). Jest też troszkę kwaskowe jak jakiś winiak z mało wyczuwalnym alkoholem.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z winogron na T48?

: środa, 25 lis 2015, 18:16
autor: Kamal
Zmierz Blg. ale drożdże już wtrąbiły cukier. Tak właśnie jest z gorzelnymi. U mnie nastaw pracuje na turbo 24, ale stoji w okolicach 15-16*C albo niżej. I powoli przerabia cukier. Tylko, że ja odrazu wstawiłem go w niską temp. A u ciebie nastaw stał w pokoju, więc drożdże moment się namnożyły.
K.

Re: Nastaw z winogron na T48?

: czwartek, 26 lis 2015, 08:48
autor: pith
Kamal pisze:... 15-16*C albo niżej. I powoli przerabia cukier ...

Przebijam.
Dunder po nastawie z winogron (15 l, 3 kg cukru, drożdże T3 - pół paczki) wystawiłem na balkon w ocieplonym balonie.
Przedwczoraj było w nocy -3 i olej w rurce zgęstniał prawie do konsystencji masła.
Pyka co prawda ciężko, ale jednostajnie.
Mam nadzieję, że teraz nie wydmucha pozostałości aromatów, tak jak pisaliście.