Strona 5 z 5

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 11 lip 2019, 09:11
autor: PierwszyWolnyLogin
Mam szybkowar 12l do ktorego wlałem <> 8l. Cały nastaw to <> 16l, dzisiaj będę gonił drugą część.

Fermentowałem 10l soku z kartonu + zmielone sokowirówką 10kg jabłek.
Ze zmielonych jabłek do fermentacji dałem wszystko - sok jak i "suche" wytłoki.
Jabłka mieliłem jak leci w całości - z gniazdami nasiennymi, skórkami, ogonkami etc
Dodałem 1kg glukozy.

Po zakończeniu fermentacji wybrałem pulpę do miski, odcisnąłem przez płótno jak się dało.
Destylowałem rzadkie. Trochę pulpy oczywiście się przedostało.

Grzeję płytką, która ma chyba 1200-1500W nie jest opisana niestety. Spróbuje dzisiaj zmierzyć
opór, może da się policzyć moc. Regulatorem moc ustaliłem na 50%. To jest moc wystarczająca
do prowadzenia rektyfikacji i destylacji na mojej kolumnie. Rura jest ocieplona, szybkowar owijam
kocem gaśniczym a'la stary samuraj ;)

Rurę mam miedzianą, więc katalizator w cenie :)

Kupię kolejne 10kg jabłek, przefermentuje bez soku z kartonu i spróbuje przedestylować pulpę
bez mieszania i bez rozcieńczania. Sterując oszczędnie mocą powinno się tak udać - tak w końcu
robię "gęstowane jabłka" i nigdy się nie przypalają... Mam nadzieję, ze przedostanie się więcej
aromatów...

Ps. Ważny drobiazg - dlaczego szybkowar a nie stalowy gar? Ano dlatego, że szybkowar zrobiony jest
z aluminium a ten materiał o wiele równiej rozprowadza ciepło niż stal. Nie bez powodu w dnach garnków
stalowych zazwyczaj jest aluminiowa wkładka :) Od lat robię powidła i inne smażone owoce w szybkowarze
właśnie - nigdy nic się nie przypaliło, a w stalowych garnkach z niby super-hiper grubym dnem zdarza się...
Oczywiście najlepiej byłoby mieć mieszadło, do szybkowara też da się dołożyć ;)

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 12 lip 2019, 10:23
autor: PierwszyWolnyLogin
Druga porcja przepędzona. Mam 2l smacznego calvadosa 40% plus trzy buteleczki z przedgonami -
wietrzą się...
Zamówiłem dwa rodzaje opalanego dębu - rozleje po 0.5l i wrzucę po kawałeczku...

Czy ktoś z Was destylował może nastaw z jabłek na czysty spirytus?
Ciekaw jestem efektu, szczególnie porównując ze spirytusem z ziemniaków.

Jeśli calvados po prostej destylacji ma łagodny smak, nie ma żadnych piekących frakcji,
to spirytus z niego powinien być bardzo dobry. Chyba :)
Za mało mam teraz materiału, żeby testować, może na jesieni...

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 12 lip 2019, 15:58
autor: Pablito
Jeśli mieszkasz w miarę rozsądnej odległości od Wilgi, to możesz skorzystać:
https://www.olx.pl/oferta/sok-jablkowy- ... AyI6l.html
Możesz przetestować i podzielić się wrażeniami spirolu z jabłek

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 12 lip 2019, 16:02
autor: PierwszyWolnyLogin
Daleko, no i jak to do bagażnika wsadzić ;)

Kupię ze 20kg jabłek, tym razem spróbuje destylować pulpę i zrobię później spirytus z małej porcji...
Sezon jabłkowy nieubłaganie się zbliża :) Trzeba być przygotowanym :)

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 12 lip 2019, 16:54
autor: .Gacek
PierwszyWolnyLogin pisze: Czy ktoś z Was destylował może nastaw z jabłek na czysty spirytus?
Ciekaw jestem efektu, szczególnie porównując ze spirytusem z ziemniaków.
Wymienilem sie tydzień temu z kolegą na taki spirytus. Celowo nie był rektyfikowany, aby było czuć jabłko. Mogę Ci wysłać setkę do spróbowania. Ale nie wiem jak on się ma do spirytusu ziemniaczanego.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 12 lip 2019, 19:10
autor: PierwszyWolnyLogin
Jak dokładnie kolega robił ten spirytus z jabłek?

Piłeś wódkę z mąki ziemniaczanej?

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 12 lip 2019, 19:24
autor: .Gacek
Mój kolega robił destylat na 1,5 metrowym CM-ie z dwoma odstojnikami na Carel Easy (78,3*C histereza 0,1*C). Wypełnienie zmywak. Gotowanie drugi raz na 30%. Jak twierdzi to mu wystarcza.
Wódki ziemniaczanej rzemieślniczej nie piłem.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 15 lip 2019, 19:37
autor: PierwszyWolnyLogin
Dostałem palone wiórka dębowe - do jednej flaszki wrzuciłem średnie, do drugiej ciemne.
Flaszkę kontrolną zostawiłem czystą :) Niech się dzieją czary ;)

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 19 lip 2019, 18:02
autor: PierwszyWolnyLogin
Czy ktoś z Was stwierdził może znikanie aromatu jabłkowego w destylacie wraz z upływem czasu?
Stoi raptem 8 dni, a po kontrolnym ;) odkręceniu butelki wydaje mi się, że nie czuje aromatu jabłka :(
Został smak/zapach typowego, przyzwoitego bimbru... Tracę węch czy co?

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 19 lip 2019, 18:13
autor: Góral bagienny
Wszystkie owocówki tracą smak i zapach z biegiem czasu ale u Ciebie to coś za szybko :o

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 22 lip 2019, 07:16
autor: PierwszyWolnyLogin
W temacie zanikających aromatów (hli, hlip :()

Czy próbowaliście zalać calvadosem suszone jabłka, albo cienko zebrane skórki?
Podobały mi się te początkowe aromaty w destylacie, chciałbym je przywrócić :)

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 22 lip 2019, 07:37
autor: lesgo58
PierwszyWolnyLogin pisze:Czy próbowaliście zalać calvadosem suszone jabłka, albo cienko zebrane skórki?
Nie tylko suszone jabłka czy skórki. Zalewałem też całe jabłka.
Oto jak to zrobić:
owoc w butelce.jpg
Zalewając w ten sposób owoce zrobisz świetny macerat (tylko że na bazie Calvadosu, a nie spirytu).
Co do oryginalnych aromatów owoców w otrzymanym destylacie.
Zapomnij o aromacie jabłek, czy jakimkolwiek innym (w zależności od użytych owoców). To z czego jest zrobiony destylat rozpozna tylko doświadczony destyler. Nawet w ciemno. Każdy destylat ma swoisty aromat charakterystyczny dla użytego surowca. I różni się bardzo od aromatu typowej nalewki czy nawet kompotu... :D
Cavados Massenez Vieux La pomme.jpg
P.S. Trunek jest moją własnością... :D
Massenez Vieux La pomme Calvados 40%

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 22 lip 2019, 09:15
autor: PierwszyWolnyLogin
Zalałem calvadosem, tym co woń utracił suszone skórki jabłek, potem dodałem jeszcze
trochę suszonych jabłek a na końcu dolałem zadębionego calvadosa...

Powiem, że podoba mi się efekt :) Jest bimberek, ale słodycz, która przeszła z jabłek,
smak i aromaty bardzo poprawiły całość... :)

Coś mi się wydaje, że będę przepędzał różne owoce i potem macerował z dębem lub bez...

Mam w okolicy kilka jabłoni typu "psiury" - smaczne te jabłka pewnie nie będą za to napewno
sporo aromatów będą miały. Przypilnuje w tym roku wszystkich ;)

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 19 wrz 2019, 22:14
autor: ziemba12345
Góral bagienny pisze:Wszystkie owocówki tracą smak i zapach z biegiem czasu ale u Ciebie to coś za szybko :o
Hmm, no teraz to pojechałes po calosci :D to uważasz, że po co trzyma się je latami w beczkach? Żeby smakowały jak zwykły bimber? Jabłka rzeczywiście tracą szybko sporo aromatu ale po czasie wszystko wraca do normy. Śliwki z czasem tylko nabierają coraz więcej. A czarny bez albo porzeczka po czasie pachna tak, jakbyś pił świeżo wyciskany sok. Ale jak kolega PWL robi pierwsze próby po 8 dniach :shock: to czego się spodziewac :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 19 wrz 2019, 22:38
autor: Góral bagienny
Odgryzłeś się za koniak z winogron :D
Widzisz kolego miałem przyjemność pić calvados 20 letni leżakowany w beczce i choćbym nie wiem jak się starał to aromatu ani smaku jabłek nie doszukałem się w nim ;)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 20 wrz 2019, 06:35
autor: ziemba12345
Góral bagienny pisze:Odgryzłeś się za koniak z winogron :D
Widzisz kolego miałem przyjemność pić calvados 20 letni leżakowany w beczce i choćbym nie wiem jak się starał to aromatu ani smaku jabłek nie doszukałem się w nim ;)
No proszę Cię, ja nie z tych co się odgryzają za jakieś pierdoly :D
Jabłka są poprostu mało aromatyczne. Ale u mnie je cały czas czuć. Jeszcze 15 lat i dojdę do tych 20 o których mówisz to dam znać ;) Tak samo jak winogron który wogole nie pachnie. Ale spróbuj sobie śliwki, porzeczki czy czarnego bzu jak pięknie pachną po kilku latach.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 20 wrz 2019, 12:39
autor: Szlumf
ziemba12345 pisze:................. Tak samo jak winogron który wogole nie pachnie. .....................
Upoluj aromatyczną odmianę - np. Gewürztraminer - to i destylat winogronowy będzie Ci pachniał.