Strona 4 z 5

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 15 kwie 2016, 13:28
autor: ziemba12345
Dopiero dzisiaj miałem chwilę wolnego i zalałem jedną beczkę jabłuszkiem. A poprzednią zalałem śliwowicą. Jabłka jak to jabłka, średnio intensywnie pachną. Za to w smaku destylat jest słodki. Jakby go ktoś posłodził. Nie wiem skąd ta słodych się wzięła.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 15 kwie 2016, 16:20
autor: euphorbia1
Może ust korale słodkie masz ?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 15 kwie 2016, 18:58
autor: ziemba12345
euphorbia1 pisze:Może ust korale słodkie masz ?
Nie rozumiem, jakie korale?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 15 kwie 2016, 22:52
autor: euphorbia1
Usta jak korale- młody jesteś więc nie wiesz co to były korale. Tutaj chodzi o czerwień głęboką a słodycz niektórzy mają naturalną. Mi kobiety mówią ,że usta mam słodkie

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 16 kwie 2016, 05:03
autor: ziemba12345
Euphorbia, nie jesteś przypadkiem gdzieś ze śląska?
Pierwsze słysze o czymś takim :shock:
Ale to raczej nie to ;) Destylat jest słodki. Dzisiaj jeszcze raz pojade i sprubuje. Może wczoraj miałem coś nie tak z kubkami smakowymi :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 16 kwie 2016, 10:41
autor: radius
ziemba12345 pisze: nie jesteś przypadkiem gdzieś ze Śląska?
Ciepło, ciepło :) Oczywiście nie o pochodzeniu mowa ale o śląskiej folklorystyce :ok:
korale.jpg

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 16 kwie 2016, 10:55
autor: euphorbia1
Dzięki za fotkę. Młody może też mieć problem ze słodyczą w swoich wyrobach bo robił je swoimi słodkimi rączętami

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: niedziela, 17 kwie 2016, 13:49
autor: ziemba12345
To nie wina moich kubków dziadki, destylat jest słodki. Ciekawe co z tego wyjdzie, bo beczki też są po ciemnym słodkim winie. Koło bożego narodzenie dam znać.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: niedziela, 17 kwie 2016, 14:41
autor: lesgo58
ziemba12345 pisze:To nie wina moich kubków dziadki, destylat jest słodki.
A co się dziwisz?
https://www.youtube.com/watch?v=zOpDo4rEaqw

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: niedziela, 17 kwie 2016, 20:30
autor: Lis098
Obrazek
Ja dopiero zaczynam. 50kg plus Turbo Fruit. Beczka miała być na urodziny ale będzie trochę wcześniej :) Co z tego wyjdzie? Czas pokaże. Psociłem koledze winko z jabłek z domieszką truskawki i serduszko było cudne. Smak super a aromat? Achhhhh.... Miejmy nadzieję, że tym razem będzie jeszcze lepiej.

:D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: niedziela, 17 kwie 2016, 21:08
autor: ziemba12345
Pierwszy bląd to turbo drożdże. Drugi, to ilość jabłek. Jak nie dodasz cukru to wyjdzie Ci z tego 2l destylatu.
Po jakim czasie od zrobienia piłeś ten destylat jabłkowo truskawkowy?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 10:19
autor: Lis098
Destylat nie był mój, a tylko go próbowałem. Po ułożeniu napewno byłby miodzio ale kolega pewnie już go wypił, nie wiem. Cukru dodałem 10kg, drożdży jeszcze nie wrzucałem więc słucham propozycji? Dać zwykłe do wina i czekać? One strasznie długo robią ale ja mam czas :D

:D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 11:01
autor: lesgo58
@lis098
Drożdże daj spokojnie te co masz. TurboFruit są drożdżami jak najbardziej do owocówek. Na początek jak znalazł. Później będziesz kombinował z innymi drożdżami - już specjalnie dedykowanymi.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 14:00
autor: ziemba12345
Ja bym dał drożdże do cydru lub do wina. Na spokojnie w dwa miesiące by to przerobiły. Wychodzę z założenia, że im wolniej tym lepiej. Ale każdy ma swoje zdanie. Jabłka same w sobie są mało aromatyczne. Jak dodasz dużo cukru to jeszcze szybciej aromat ucieknie. Ale znowu jak go nie dodasz to szkoda czekać i gotować dla takiej ilości.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 14:12
autor: Lis098
Zawsze można to będzie zostawić na "wino jablkowe" :D To wrzucam Fruity. Zobaczymy.

:D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 16:30
autor: radius
Ja, na przyszłość, polecam ci drożdże Estelle. Do nastawów owocowych to jedne z najlepszych drożdży.
http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ch/estelle

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 20:08
autor: Lis098
@radius bądź pewien, że na pewno skorzystam. A teraz wracając na sam początek tego tematu (nie będę tu cytować bo nie umiem he), gr000by pisał, że drożdże turbo "wydmuchaja" cały aromat z jabłek to raz, dwa, że paczka to za dużo (a niby na opakowaniu zawsze na 24l +-). Ja nigdy nie wrzucam całej. Gdy kupuje Megapaka to nie mam go na 100l tylko 5x100 i też dają radę. I nie ma przy tym takiego smrodu. Fruitow zadam połowę, postoi tydzień dłużej nic się nie stanie. I jeszcze jedno. Klarować czy na płaszczu?

:D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 21:12
autor: scrabie
Klaruj, jabłka to straszne cholerstwo, łatwo o zapach drożdży. A i wiele nie uzyskasz na pulpie.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 21:36
autor: tosiek71
Właśnie zakończyłem odwirowywanie soku. Blg odfiltrowanego wynosi 12. I tu pojawia się pytanie: czy, a jeśli tak to ile dodać cukru. Oczywiście temat przejrzałem od pierwszej strony, ale rozbieżności w tej materii są spore (od zera do 1kg/10l soku). Czy doświadczeni koledzy zechcą podzielić się konstruktywnymi uwagami?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 22:03
autor: scrabie
Ja dosładzałem żeby wyszło więcej %, ale nie dodawałem wody aby pozostawić aromat. Cukier = alkohol, sam zdecyduj :)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 19 kwie 2016, 15:34
autor: ziemba12345
Ostatnoi dużo czytałem na temat destylatów owocowych, ze względu na ten mój słodki destylat jabłkowy, i wszędzie piszą, że dodatek 1kg cukru na 10kg owoców jest dopuszczalny i nie robi widocznej różnicy w smaku i zapachu. Ja sam tak robię i nie narzekam. Myślę, że jest to optymalny wybór między jakością a wydajnością. Najwięcej info znalazłem o śliwowicy, ale i o calvadosie troche poczytałem. Ogólnie, wszystkie ważne informacje zamieszczone są na forum. Podczas fermentacji jak najczęściej zatapiać czape. Przynajmniej 2 razy dziennie. Jabłka nalezy rozdrobnić, bo najwięcej aromatu daje skórka a nie środek. Im dłuższa i wolniejsza fermantacja, tym bardziej aromatyczny powinien wyjść trunek. Optymalna tem. fermentacji to 15-18C. Najlepie, żeby nastaw postał po skończeniu pracy jeszcze kilka miesięcy. Wpływa to podobno na aromat. Pisał o tym wszystkim chyba Emiel. Podczas destylacji powinno odbierać się destylat max o mocy 75%. Jak leci mocniejszy, to znaczy że za bardzo go oczyszczamy z aromatów. To tak w skrócie co sobie wyczytałem :D Ale w temacie śliwowica i calvados to wszystko jest opisane.
Nie chcę zapeszać, ale calvados który zlałem właśnie do beczek będzie chyba moim najlepszym trunkiem. Robiłem go tak jak Emiel mi radził, czyli jak cydr. I myślę, że to jest to :ok: Dobrzę, że dużo go wyszło :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 19 kwie 2016, 19:53
autor: scrabie
Czy to oznacza, że w moim cm powinienem zakręcić spiralę, która jest na szczycie kolumny? Bo Kiedy ją odkręcam leci powyżej 90 %. Czy wtedy uzyskam lepszy aromat?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 20 kwie 2016, 09:53
autor: ziemba12345
Niestety na kolumnach sie nie znam bo mam ps. Po mojemu wystarczy odkrecić zaworek odbioru na max. i może wyjąc wypełnienie. Ale niech ktoś mądrzejszy się wypowie jak to zrobić bo wiele osób na forum pędzi tu owocówki na abratkach itp.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 20 kwie 2016, 11:49
autor: lesgo58
scrabie pisze:Czy to oznacza, że w moim cm powinienem zakręcić spiralę, która jest na szczycie kolumny? Bo Kiedy ją odkręcam leci powyżej 90 %. Czy wtedy uzyskam lepszy aromat?
Czy lepszy to rzecz względna i rzecz gustu. Teoretycznie możesz tak zrobić. Wtedy kolumna zamienia Ci się w coś a'la pot-still. Przedgony do momentu do którego będzie ci pasować odbierz na uruchomionym deflegmatorze, a gon właściwy na "odciętym". Zrób próbę i porównaj. Później wybór będzie należeć tylko do Ciebie.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 28 cze 2016, 20:06
autor: markus383
Liczyliście kiedyś wydajność podczas procesu? Nie wiem, ale na szybko policzyłem, że z 20L soku jabłkowego(10g cukru/100ml) i 1 kg cukru mogę otrzymać ok. 1,44L 50% urobku po jednym pędzeniu. Mam obawy przed dodaniem kolejnego kilograma cukru.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 28 cze 2016, 20:10
autor: Pretender
Więc nie dodawaj. Na pewno będzie lepszy produkt. Ma być jakoś czy jakość?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 28 cze 2016, 20:12
autor: markus383
Najlepiej jakby była jakość ;) jednak chciałbym też trochę wydajności, żebym nie musiał co tydzień rozkładać sprzętu i kupować soku(tłoczonego).

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 28 cze 2016, 21:12
autor: ziemba12345
To zrób tak jak ja. Kup tone jabłek, oddaj do wyciśnięcia i fermentuj powstały sok. Wyjdzie Ci z tego ze 400l soku więc już bedzie co gotowac :D
Pozatym, owocówki mają to do siebie, że muszą dojrzeć. Picie ich po tygodniu od destylacji to nieporozumienie.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: wtorek, 28 cze 2016, 21:31
autor: Pretender
Mało coś tego soku, powinno być lepiej. Może to wina gatunku jabłek?
A tak z ciekawości, ile kosztuje tłoczenie?
Ja robię we własnym zakresie tzn jabłka w maszynę elektryczną z biowinu, później pekto i po kilku dniach na prasę.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 12:18
autor: ziemba12345
Pretender, tak ogólnie napisałem bo nie pamiętam ile wychodzi tego soku. Coś mi się kojarzy 2,5kg»1l Ale nie jestem pewny. Ja kupuje jabłka odrazu z opcją wyciśnięcia. Cena zależy od okresu i ilości jabłek danego roku i wacha się w granicach 1,5-2zł za litr. Przy większych ilościach 500l+ zawsze dostaje ze 20-40l w gratisie. Dzisiaj zamawiam jutro mam gotowe. Tylko swoje pojemniki musze zastawić. I możesz sobie wybrać czy jabłka kwaśe, słodkie czy mieszane. Ja biorę większość słodkich.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 12:43
autor: Pretender
To powiem Ci, że drogo wychodzi taki sposób pozyskania soku. Nie wiem jakie w tym roku beda ceny, z zeszłego nie pamiętam, ale dwa lata temu płaciłem 16gr za przemysłówkę. Wydajność nieco poniżej 60%. Do tego własna praca. Ale cenowo dużo korzystniej. Ostatnio wyciskałem na małej prasie 10l, w tym roku będzie wreszcie swoja, 30l.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 13:34
autor: ziemba12345
No dobra, tylko powiedz ile dni byś wyciskał tą tone jabłek? Ja niestety jestem ograniczony czasowo i nie moge pozwolić sobie siedzieć od rana do nocy i jabłka wyciskać.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 13:52
autor: Pretender
Nie było tak długo. Z tego co pamiętam, to 700kg jabłek na papkę przerobiliśmy w 2 godziny. A wyciskanie to dwa dni po pracy. Także nie tak źle.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 14:06
autor: ziemba12345
Chciałbym to zobaczyć jak z tony jabłek wyciskasz sok w dwa dni :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 14:11
autor: Pretender
W niecałe dwa dni :-) w dwa popołudnia. Z tym, że to było 700kg, do tony brakuje 300kg.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 14:19
autor: ziemba12345
I nie sam :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 29 cze 2016, 15:29
autor: Pretender
No nie, dwie osoby, rzekłbym persony :-)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: niedziela, 7 maja 2017, 09:24
autor: Lis098
No i nadszedł czas na kolejny etap produkcji jabłecznika :D
130l soczku z jabłek, blg samego soku to 11 :D
Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 11 lip 2019, 07:16
autor: PierwszyWolnyLogin
Odgrzeję trochę temat...

Nastawiłem cydr na calvados:
- 10l soku 100% z Biedry,
- zmiksowane 10kg dobrych, (chyba) polskich jabłek - nie znam rasy, ale nie sztuczne z importu,
zielono - zółto - czerwone, soczyste, chrupiące, takie typowe polskie jabłka. Cena 1.19 w pobliskim
polskim markecie (są jeszcze takie ;)), Przepuściłem przez sokowirówkę i sok oraz wytłoki dałem
do fermentacji,
- 1kg glukozy,
- drożdże do cydru.

Destylowałem na potstilu, ale rura była zasypana sprężynkami - średnica rury 40mm, długość
zasypu 120cm więc urobek był z pewnością częściowo oczyszczony, nie ja na puste rurze.
Grzałem z umiarkowaną mocą, kapało na okolo 400-500ml/h.
Początkowo odebrałem 3x po 50ml z setki, żeby wyczuć ew. różnice. Były - czuć było różne
zapachy przedgonu. Nie tak nieprzyjemne jak przy rektyfikacji, ale podobne.
Potem odbierałem już serce sprawdzając stężenie i niuchając zapachy aż do około 30%,
resztkę do <> 20% zebrałem osobno do oczyszczenia na spirytus...

W efekcie "serce" ma około 40% (skorygowałem niewielką ilością wody), wyczuwalny zapach jabłek -
nie jak szampon "zielone jabłuszko" ale jednoznaczny i co najlepsze smak gotowy do picia :)
Jak na razie wydaje mi się, że nie wymaga drugiej destylacji... Pewnie wypełnienie ze sprężynek...


Początkowo moim zamiarem było dzielenie od pewnego momentu serca w małe flaszki żeby
odłożyć te nieprzyjemnie pachnące z końca i tak robiłem - zbierałem setkę, niuchałem, smakowałem
robiłem "hmm" i siup do butelki z sercem :) Po prostu pojawiało się coraz więcej aromatów,
które w żaden sposób nie było nieprzyjemne, wprost przeciwnie. Podobnie smak - coraz bardziej
było czuć wodę, ale nie zanieczyszczoną czymś tylko po prostu coraz słabszy alkohol...
Bardzo przyjemne zaskoczenie...

Reasumując - jak na razie najciekawszy efekt destylacji, niech sobie postoi, można ew. drugi raz
puścić za jakiś czas, albo i nie...

Chyba muszę pomyśleć o większym zbiorniki z grubym dnem i mieszadłem, żeby całą pulpę mieszać.

PWL

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 11 lip 2019, 08:34
autor: Szlumf
Fajny opis ale podaj dla potomnych więcej szczegółów. Jaki kocioł i grzanie? Co destylowałeś - pulpę czy sok? Jak sok to jak oddzieliłeś od pulpy? Czy używałeś katalizatora miedzianego? Co, choć w przybliżeniu, znaczy "umiarkowana moc" ?
Jak jest dobre po pierwszym razie to ja bym nie destylował drugi raz. Jeżeli zostały Ci jeszcze flaszeczki z przedgonem to ich nie przerabiaj tylko potrzymaj z tydzień czy dwa z gazą zamiast nakrętki i dopiero po tym czasie zadecyduj czy dodać do serca.