Strona 1 z 5

Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 24 lip 2014, 14:49
autor: wesyr
Witam,

wiem, że mnóstwo jest takich tematów i przeszedłem wiele z nich lecz chciałbym zapytać i sprawdzić o poprawność mojego działa z nastawem z jabłek.

1. Jabłka ~14kg, przeszly przez sokowirówkę 2 razy, troszkę pulpy przeszło razem z sokiem do szklanego naczynia (wyszło około 10 litrów w sumie).
2. Cukier - 2KG
3. Zadane drożdże Coobra Mega Pack ( około 70 gram)
4. Otwór przykryty tylko kuchenną szmatą złożoną na pół i ściśniętą na szyjce gumką recepturką
5. Odstawione około 6 lipca, 3 dni później wsypane 1KG cukru
6. 4 dni temu sprawdzałem BLG = 11

Teraz moje pytanie:
Czy bardzo ten nastaw spieprzyłem czy może wszystko jest ok ?
Oraz jeśli dalej będzie wysokie blg to zadać ponownie drożdże czy czekać ? :)
Wzorowałem się TROCHĘ na Owocowe brandy dla początkujących. :)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 24 lip 2014, 20:16
autor: Wald
Tylko trochę "spieprzyłeś", za dużo cukru. Drożdże już nic nie pomogą. Jeśli jeszcze nie wyklarowało, dolej dwa litry wody i zaczekaj. Zejdzie poniżej zera bez problemu. Jeśli nastaw jest już klarowny, wstawiaj to do gotowania, a po wystudzeniu zaszczep jeszcze raz drożdżami.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 24 lip 2014, 20:20
autor: aronia
Z drożdżami się nie popisałeś, ilość cukru(po dodaniu tego 1 kg) też trochę duża jak na 10l soku. Zamiast dodawać drożdży szybko dodałbym soku, żeby obniżyć Blg. A w między czasie jeszcze raz przeczytaj temat - na 10l soku(15l pulpy) było maks 2 kg cukru, bo wyjdzie Ci bimberek jabłkowy, a nie brandy jabłkowe.
P.S. Ogranicz trochę [Enter]

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 24 lip 2014, 21:35
autor: Pretender
Jaki to gatunek jabłek? Uzyskałeś niezłą wydajność z 14 kg ;D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 24 lip 2014, 21:37
autor: wesyr
Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
Dolałem aktualnie 2 litry wody, więc teraz czekanie. Szczerze powiem, że zamysł był bardziej bimberkowy niż brandy, są to także moje pierwsze przygody takiego typu rzeczami (wcześniej jedynie kilka warek).
Mam nadzieję, że cokolwiek z tego wyjdzie :)
Co do gatunku jabłek:
Też się zdziwiłem, że aż tyle soku wyszło :D pojechałem na targ powiedziałem Pani "te ładnie wyglądają chciałbym 15kg" :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 2 sie 2014, 19:02
autor: heniu1980
Trzeba było dać bayanusy. Ja przekonałem się że jednak czas fermentacji robi swoje. Teraz mam właśnie nastwione wino z porzeczki, jabłek i śliwek czekam jeszcze na gruszki i winogrona. Wszystko sobie ładnie bulgocze powoli, jeszcze parę tygodni część pójdzie do butelek a reszta na rureczki :freak:

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 17 wrz 2014, 17:23
autor: noplus
Ja aktualnie nastawiłem 10 l soku z jabłek do tego litr wody w którym rozpuściłem 2kg cukru. Razem wyszło 21blg. Zaprawiłem bayamusami i odżywką kombi.
Aktualnie ładnie pracuje. Za tydzień,jak zejdzie blg do 12-14blg chce dać jeszcze 2 kg cukru.

Wszystko chce przegonić. Nie kosztowałem jeszcze z jabłek. Warto ?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 17 wrz 2014, 19:47
autor: Wald
Calvados z tego nie wyjdzie, ale może dobra wódka jabłkowa. Dodając więcej cukru chcesz popełnić ten sam błąd co autor tematu. Przeczytaj całość od początku, tylko ze zrozumieniem.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 27 wrz 2014, 09:38
autor: sawik
Witam.
Jako nowicjusz bardzo mi miło powitać wszystkich.
Robię aktualnie ten nastaw na brandy jabłkowe i nastaw pięknie pracuje. Boję się trochę dodać ten dodatkowy cukier bo nie chcę żeby coś się zmieniło. Może mi ktoś podpowiedzieć co będzie jak nie dodam i jak dodam dodatkowy cukier? Do nastawu zużyłem 20l soku i 2 kg cukru. Drożdże od Jana okowity do nastawów owocowych.
Pozdrawiam
Piter

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 27 wrz 2014, 11:28
autor: gr000by
Skoro użyłeś całej paczki drożdży turbo do owoców to nawet jak dodasz ten dodatkowy cukier to i tak będziesz miał wydmuchane aromaty z nastawu. Drożdże turbo do owoców dajemy w ilości 1 paczka na przynajmniej 50l nastawu, a docelowo na 75-100l. I naprawdę dadzą sobie radę, piszę o tym regularnie, ale jakoś nikt mi nie wierzy...

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 27 wrz 2014, 11:38
autor: sawik
grOOOby

Dzięki za odpowiedź :) Chodziło mi bardziej o sens dodawania tego dodatkowego cukru?
Ogólnie co radzisz przy takim nastawie jak mój ? Wiem ze pewnie wyjdzie raczej bimber jabłkowy ale skoro już mam i pracuję to co można jeszcze zrobić ?
Zaczekać i przepędzić aż zacier stanie, czy dodać ten dodatkowy cukier i poczekać jeszcze i dopiero zagotować?
Pozdro
Piter

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 27 wrz 2014, 16:57
autor: aronia
Jak dodasz cukru to zwiększy Ci się ilość otrzymanego produktu, ale obniży jakość - zamiast Calvadosa/Brandy będzie bardziej bimber o posmaku jabłka(im więcej cukru tym mniejszy posmak). Jeżeli chcesz dużo i "żeby kopało" to syp cukier, bo super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz. Następny nastaw postaraj się zrobić lepiej.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 27 wrz 2014, 19:14
autor: Emiel Regis
aronia pisze: super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz.
Ee tam, powstrzymałbym się od takowych kategorycznych stwierdzeń. Nie wiemy w jakim pojemniku i warunkach (temp.) odbywa się fermentacja.
Proporcje są dobre, drożdże z pożywką ciut za mocne, ale nie dyskwalifikowałbym z tego powodu nastawu.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 27 wrz 2014, 19:34
autor: gr000by
Ja bym uważał z takim stwierdzeniem. Mieszanki turbo do owoców są bardzo mocne, co pozwala na 3-4 krotne powiększenie nastawu bez uszczerbku na jakości i tempie pracy.
Do tego nastawu nie dodawałbym już więcej cukru jak to ma jakkolwiek smakować jabłkiem, licząc że w soku jabłkowym jest 100g/l cukrów to po dodaniu 2kg cukru wyszło ok. 200g/l cukru startowego, a więc wystarczająco dużo. Poczekałbym aż drożdże przerobią cały cukier i nastaw się trochę sklaruje, a drożdże osiądą na dnie i dopiero wtedy przystąpiłbym do destylacji.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: niedziela, 28 wrz 2014, 08:02
autor: sawik
Dzięki za odpowiedzi
Odczekam aż skończy się praca drożdży i przegotuję nastaw. Dam znać co wyszło

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 23 paź 2014, 17:37
autor: noplus
2 tygodnie temu, znów nastawiłem jabłka.
10 l soku wyciśnięte na sokowirówce plus kilo odpadu z wywirowanych owoców dla smaku. Bez cukru, drożdże bayanusy. Dziś fermentacja prawie się zakończyła. Chcę uzyskać najlepszej jakości produkt, dlatego zależy mi na popełnieniu jak najmniejszej ilości błędów. Proszę o informację kiedy i czy w ogóle zlewać znad osadu jak BLG będzie na 0? Nie chcę by zapach drożdży przeszedł do dobroci.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: czwartek, 23 paź 2014, 19:35
autor: gr000by
Jak drożdże zakończyły pracę, to zlewaj co klarowne znad osadu, tak żeby pozbyć się wytłoków owocowych. Potem zostaw to do sklarowania i zlej i to dopiero destyluj.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: środa, 26 lis 2014, 21:02
autor: noplus
Nie dodawaj cukru do nastawu. Max możesz dosypać 0,5 kg na 20 l. Im więcej cukru w nastawie tym gorszy (bimbrowy) smak destylatu. Drożdże - ja daję bayamus wg dawek na opakowaniu i jest ok.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 17:48
autor: ziemba12345
Panowie. Ile byscie dali cukru na 100l soku z jabłek? Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg. Ja na 10kg dawalem 0,5kg cukru czyli tu by wyszło 25kg. Wydaje mi sie troche dużo jak na ilość soku ale na 500kg jabłek właśnie tyle dawałem i dobry towarek wychodził. Ma być z tego calvados przechowywany długie lata w beczce. Drożdże oczywiście winne biowinu.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 18:02
autor: JanOkowita
Dlaczego drożdże winne Biowinu ? Ja bym użył drożdży do cydru, tak jak to się robi w ojczyźnie Calvadosa.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 18:02
autor: aronia
Ja zacząłbym od zmierzenia Blg tego soku i wtedy się zastanowił nad tym dodatkiem cukru - zależy Ci na jakości to cukru jak najmniej.
A tak swoją drogą to coś słabą wydajność z kg ma ten "koleś": http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... ml#p112324. Jeżeli przed wyciskaniem rozdrabnia można spróbować ją poprawić dodatkiem pektoenzymu.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 18:13
autor: Kamal
Jak chcesz prawdziwego calvadosa, to bez cukru, drożdże do cydru, sklarowanie, kilka miesięcy leżakowania cydru i dopiero na rurki. ;-)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 19:06
autor: ziemba12345
Ja wiem czy słabą. Aronia, popatrz sobie na te świerze soki w tych kartonach z kranikiem po 3 albo 5l Jest na nich napisane że litr soku powstaje z 4kg jabłek. Co do cukru to wiem jak to jest bo już pare ton owoców przerobiłem i zawsze dawałem te 0,5kg bo inaczej wydajność słaba była a na smak myśle, że to nie wpłyneło. Ale zrobie jak piszecie i najpierw zmierze blg jak sok przyjedzie. A co do drożdży do cydru to czym sie różnią od winnych?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 20:08
autor: wawaldek11
ziemba12345 pisze: Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg.
To chyba z suszonych albo zwiędniętych tłoczy. Lub chce Cię nieźle skroić ;)
Kupuje czasem soki Vitasok i na stronie podają, że z 8kg uzyskują 5l soku.
http://vitasok.pl/jak-powstaje-sok

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 20:13
autor: Zygmunt
Na technologii wyciskania soków się nie znam, ale czy tam przypadkiem nie ma rozróżnienia na ten klarowny i ten z "szumem"?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 20:24
autor: Emiel Regis
1l z 5kg jabłek to jak dla mnie lekko naciągane liczby.
Przyjmuje się, że z 25kg worka jabłek cydrowych otrzymuje się 11-13l soku, co daje buteleczkę pysznego calvadosu.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 20:44
autor: daath1
A te jabłka to jaka odmiana?, ale ogólnie i średnio, czy to będzie idared, czy szampion, golden itp. średnia powinna wyjść 2,5kg/1l soku. Chyba, że jabłka dziko rosnące, to mniej. Przy okazji: czy dodatek cukru, nie powoduje ostrego, mocniejszego smaku?. W moim odczuciu powoduje, nawet odrobina, ale to chyba zależy też, od sprzętu, kalwados kalwadosowi nie równy ;)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 20:54
autor: Emiel Regis
daath1 pisze:A te jabłka to jaka odmiana?
Mieszanka odmian jabłek cydrowych z Normandii we Francji.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 21:52
autor: daath1
Nic z tego nie rozumiem, nie mam pojęcia co oznacza: mieszanka odmian jabłek cydrowych? :bezradny:

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 22:15
autor: Emiel Regis
To znaczy, że w skład wchodziły jabłka różnych odmian, z których każda przeznaczona jest do produkcji cydru.
Żeby zrobić dobry cydr, trzeba użyć jabłek różnych odmian i mieszać ich smaki, z których główne to kwaśny, gorzki i słodki.

Tutaj masz kilka fotek ze zbiorów i tłoczenia w 2013r- http://alkohole-domowe.com/forum/zbiory ... 11004.html

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: piątek, 6 mar 2015, 22:56
autor: Kamal
Piszą w necie, że nawet ponad 40 różnych odmian jabłek, używa się do produkcji calvadosa. :-)

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 07:04
autor: ziemba12345
Ja użyje jednej odmiany:-) Zrobie tak jak mowicie z tymi drożdżami cydrowymi i cukrem, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzisiaj zamawiam pierwszą setke soku. Beczka tez już zamówiona.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 07:50
autor: lesgo58
Coś mi się wydaje, że koledze nie chodzi o wiedzę - jak robi się cydr w Normandii. Porównywanie wydajności soku z jabłek też mija się z celem, bo w Normandii robią sok od razu na świeżych jabłkach. A te jak wiadomo mają najwięcej soku w sobie.
Kolega z kolei ma jabłka albo z chłodni albo z przechowalni. Jeśli jabłka nie były przechowywane w kontrolowanej wilgotności to na pewno straciły z kilkanaście jak nie kilkadziesiąt procent wilgotności. Dlatego wydajność czystego soku na poziomie jaki opisuje jest jak najbardziej prawdopodobna.
Chociaż porównując do tego co ja otrzymywałem z takich samych jabłek to ciut mała. Ale to może dlatego, że ja nie wyciskałem tak skrupulatnie i dostało się trochę musu. Miałem 45 litrów mętnego soku z 65kg jabłek.
Następna rzecz to dodatek cukru.
Masz do wyboru dwie opcje:
- pierwsza to zrobienie tylko na samym soku. Otrzymasz z 8 litrów 50% destylatu. Ale destylatu bardzo aromatycznego i smacznego. Sam musisz ocenić czy zadowala Ciebie taka wydajność.
- opcja druga to dodatek cukru. Proponujesz 25kg. Moim zdaniem za dużo. Za mocno "rozwodnisz" urobek. Pozostanie Ci tylko wódka ze śladowym posmakiem jakiś owoców. Powinieneś dać 1kg cukru na każde 10 litrów soku (a nie 10kg jabłek). Mając 100l daj tylko 10kg cukru.
Tak więc te podstawowe 8 litrów destylatu powiększy Ci się o następne 8 litrów pochodzące z cukru. Razem będziesz miał nawet 16 litrów 50% destylatu. Jeśli trafisz na dobrą odmianę to powinieneś otrzymać nawet smaczny destylat. Ale z jabłkami to już tak jest - loteria.
Spróbuj zostawić trochę soku. Wykorzystasz go do zaprawienia destylatu. Tak na próbę. Obiecuję Ci ciekawe rezultaty.
Taka zaprawka może uratować nie jeden niezbyt udany destylat. Robiłem takie próby z różnymi nieudanymi destylatami. Bardzo dobry rezultat otrzymałem zaprawiając destylat śliwkowy i wiśniowy. Poza poprawą smaku także ciekawe zabarwienie.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 09:47
autor: Emiel Regis
@ziemba12345
Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
Kiedy będziesz już miał gotowy destylat z pierwszej części, wtedy zlej drugą ostatni raz znad osadu, połącz z destylatem, wlej do szczelnego naczynia wypełniając go po brzegi, a następnie zapomnij na pół roku.
Po tym czasie destyluj całość.
Jeśli chcesz mieć prawdziwy Calvados, wtedy zapomnij o radach typu 'dodaj sok do destylatu', dobry destylat obroni się sam, czasem wymaga tylko odrobiny czasu żeby uwypuklić swoje zalety.
lesgo58 pisze:Coś mi się wydaje, że koledze nie chodzi o wiedzę - jak robi się cydr w Normandii. Porównywanie wydajności soku z jabłek też mija się z celem, bo w Normandii robią sok od razu na świeżych jabłkach. A te jak wiadomo mają najwięcej soku w sobie.
Jabłka po zbiorach, a przed tłoczeniem leżakują ok miesiąca, co powoduje większą wydajność ilościową i jakościową soku (cukier).
Wiedza o tym, jak wyglądają procedury w światowej stolicy jabłecznika na pewno nie zaszkodzi komuś, kto ma plany związane z jabłkami.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 10:48
autor: lesgo58
Emiel Regis pisze: Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
No nareszcie dałeś się pociągnąć za język. :klaszcze:
Reszta pozostaje milczeniem...Mam nadzieję, że przy okazji nie wystąpiła żadna wysypka u Ciebie. :D

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 12:16
autor: Szlumf
Emiel Regis pisze: Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
Niestety mi z prasy wychodzi klarowny. Z musem to miałem z sokowirówki ale na pewno do niej nie wrócę bo 3 spaliłem. Jak sądzisz może wbrew zaleceniom przefermentować rozdrobnione jabłka ze 3-4 dni w miazdze i potem odciskać? Albo zetrzeć parę jabłek i dorzucić do soku?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 13:39
autor: ziemba12345
Emiel, jak przedestyluje pierwsza czesc a druga bedzie jeszcze chodzic to i tak zlac je razem czy poczekac aż druga przestanie pracować? Czy to naczynie to może być beczka która uszczelnie gumową uszczelką czy musi byc balon? Ila zamówić tego soku, żeby wyszło mi ok. 40l destylatu 60%? Beczka bedzie miala ok. 30l i bedzie stala w bardzo wilgotnym pomieszczeniu takze po latach beda ubytki w procentach i ilosci dlatego chce zrobic moc na zapas.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 14:35
autor: Lootzek
Po tym jak przestanie pracować, po drugim zdaniu znad osadu, tak jakbyś lewarował wino. Dodatek wysokoooktanowego, jabłkowego alko ma niejako zakonserwować ten drugi nastaw by się nie popsuł w trakcie stania (stąd też uwaga o wlaniu "pod korek"). Zdecydowanie lepszy do tego leżakowania byłby szklany balon, w beczce duża powierzchnia nastawu będzie miała kontakt z powietrzem. Musi go być nad nim jak najmniej. To odstanie ma na celu dojrzewanie nastawu i poprawę jego walorów smakowych. Ewentualnego osadu, jeśli takowy by się pojawił też bym się przed destylacją pozbył. 40 litrów destylatu 60% to 24 litry czystego etanolu. Przyjmij że z 1 kg cukrów otrzymasz go ~0,5 litra (jeśli wyjdzie więcej to fajnie, zagospodarujesz urobek do czego innego). Stąd wynika że potrzebujesz mieć w nastawie około 48 kg cukrów. Musisz sprawdzić ile ich będzie w samym soku, i z tego wyliczyć ile surowca będzie potrzebne, oraz ile ewentualnie dodać cukru. Obstawiam że sok będzie miał ok. 100g własnych cukrów na litr.

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 16:16
autor: ziemba12345
Ok, wielkie dzieki Lootzek. Robiąc sposobem Emiela, potrzebował bym balonów na ok. 200l nastawu do leżakowania przez te pół roku. Czyli już wszystko wiem. Potrzebuje 300l soku. 150l nastawiam na cydr a 150 na destylat z dodatkiem 1kg cukru na 10l. Powiedz mi jeszcze tylko, czy ten destylat przed dodaniem do cydru pedzić dwa razy, czyli na gotowo, czy raz i ciągnąć praktycznie do zera?

Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

: sobota, 7 mar 2015, 20:03
autor: Emiel Regis
Szlumf pisze: Jak sądzisz może wbrew zaleceniom przefermentować rozdrobnione jabłka ze 3-4 dni w miazdze i potem odciskać? Albo zetrzeć parę jabłek i dorzucić do soku?
Dlaczego wbrew zaleceniom? To normalne, że jabłka po rozdrobnieniu traktuje się enzymem i zostawia na kilka dni. Można dodać odrobinę piro, drożdże dopiero po tłoczeniu.
Może źle się wyraziłem z tym musem, chodziło mi o to, że sok nie powinien być czysty i klarowny jak ze sklepu.
ziemba12345 pisze:Emiel, jak przedestyluje pierwsza czesc a druga bedzie jeszcze chodzic to i tak zlac je razem czy poczekac aż druga przestanie pracować?
Poczekać
ziemba12345 pisze: Czy to naczynie to może być beczka która uszczelnie gumową uszczelką czy musi byc balon?
Może być beczka, choć balon byłby lepszy.
ziemba12345 pisze:Ila zamówić tego soku, żeby wyszło mi ok. 40l destylatu 60%? Beczka bedzie miala ok. 30l i bedzie stala w bardzo wilgotnym pomieszczeniu takze po latach beda ubytki w procentach i ilosci dlatego chce zrobic moc na zapas.
Nie mam pojęcia ile Blg będzie miał Twój sok, nie doradzę Ci.
ziemba12345 pisze: czy ten destylat przed dodaniem do cydru pedzić dwa razy, czyli na gotowo, czy raz i ciągnąć praktycznie do zera?
Jeśli masz kolumnę, to ciągnij do 30% a reszta na refluksie, a jeśli Pot Still to strip do zera.

Ps. Z innej beczki, popraw swoje posty używając krajowej pisowni, za olewanie polskich znaków grozi ponowna, bezterminowa akceptacja.