Strona 21 z 35

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 20 maja 2016, 11:47
autor: boxer1981228
Po pierwsze 20 kg cukru to dużo za dużo. Generalnie się przyjeło że 1kg na 10l soku to maks. Inaczej będziesz miał więcej bimbrowych smaków jak z jabłek. Jak masz jak to fermentuj z rurką zawsze to bezpieczniej bo jak byś miał zakazić 100l soku to...

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 20 maja 2016, 12:10
autor: ziutek128
Ok, tak też uczynię. Pytam, bo znalazłem na forum różne pomysły. Mam olbrzymią prośbę. Czy ktoś z administracji mógłby zaktualizować przepis kucyka? Na bank gro ludzi czyta ten temat, a odświeżenie nie zaszkodzi.
pozdrawiam, Ziutek

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 20 maja 2016, 21:10
autor: łmarko
bokser napisał, że 20 kg to dużo za dużo, zobacz pierwszy post kucyka, na każde 10 litrów soku 2 kg cukru, itd. czytaj. Bądź tu mądry :?: Ja dawałem, tak jak kucyk, 2 kg na 10 litrów, było super. I nic więcej, każdy litr soku ma kilkadziesiąt gram cukru w sobie, więc wszystko jest w normie.
Powodzenia.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 21 maja 2016, 02:12
autor: boxer1981228
A może mnie się pomieszało miało być 1 kg na 10 kg owoców nie 10l soku ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 21 maja 2016, 13:40
autor: Pretender
1kg na 10l soku jest ok. Z 10kg owoców i tak nie otrzymasz 10l soku. Wydajność na poziomie 60 % jest ok.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 15:29
autor: ziutek128
Help.... Mam 3x50l soku z jabłek i po dodaniu drożdży w 1 beczce wyszła pleśń, da się to uratować?
Myślałem dodać cukier i drożdże turbo i na bimbrowy zacier przerobić, ale czy ta pleśń nie popsuje całości?
Pomóżcie proszę.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 19:13
autor: Pretender
Dawaj zdjęcia, dziwne aby drożdże wywołały pleśń.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:24
autor: ziutek128
Hej, pleśń wyglądała jak białe oka na rosole. Niestety zdjęcia już nie zapodam bo, oczekując na akceptacje postu postanowiłem dowalić cukru i drożdże Turbo 72h (z brico marche). Pracuje jak wściekłe. Teraz zakleiłem górę i rurki dałem(nie wiem czy dobrze zrobiłem). Ale czy to będzie sens destylować?
pozdrawiam,
PS muszę nastukać te 30 postów bo oczekiwanie na akceptacje w chwilach kryzysu dobija.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 22:23
autor: scrabie

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 23:08
autor: ziutek128
Nie, zupełnie coś innego. Małe, okrągłe i białe plamki z meszkiem. Wydaje mi się że do soku wpadło troszkę rozdrobniony owoców, i to na nich była pleśń. Ale w pozostałych nastawach nic tylko piękna fermentacja. Teraz juz wszystkie mają rurki, rurki. Czy będzie można to przedestylować moi drodzy?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 29 maja 2016, 12:55
autor: majsterspawacz
Uda się zrobić to brandy na soku jabłkowym riviva??

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 4 cze 2016, 23:52
autor: ziutek128
Hmm z tego co tu czytałem, były takie próby podejmowane i wypadały pomyślnie. Dokładnie poczytaj temat.
Wracając do moich poprzednich postów, to dodałem więcej cukru, drożdże turbo i przerobił zacierek. Jutro destyluje tylko pytanie; dodałem 2kg cukru na 10l w tej jednej beczce. Jak destylować? Tylko katalizator i głowica czy lecieć na całej kolumnie i tak jak cukrówe?
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Ziutek

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 8 cze 2016, 13:29
autor: ziutek128
boxer1981228 pisze:Po pierwsze 20 kg cukru to dużo za dużo. Generalnie się przyjeło że 1kg na 10l soku to maks. Inaczej będziesz miał więcej bimbrowych smaków jak z jabłek. Jak masz jak to fermentuj z rurką zawsze to bezpieczniej bo jak byś miał zakazić 100l soku to...
Hej, zrobiłem jak mówiliście, 1kg cukru na 10l soku. Minęło 18 dni od wrzucenia drożdży. Zmierzyłem blg i mam -3/-4. Jeden jest klarowny(chyba w związku z większym dostępem tlenu) drugi mętny i gazujący(szczelniejsza beczka). Ale ogólnie są to straszne kwasiury, i nie wiem czy ostatecznie nie było za mało tego cukru. Kiedy i czy mogę to destylować?
Proszę o radę, pozdrawiam.
PS sorka że post pod postem

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 8 cze 2016, 16:15
autor: euphorbia1
Szybko na rurki. Cukru im mniej tym lepszy napitek będzie, Ja robię bez dodatku cukru

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 8 cze 2016, 16:25
autor: boxer1981228
No i o to chodziło, cukier przerobiony na alkohol teraz tylko to dobrze oddestylować i będziesz Pan zadowolony ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 9 cze 2016, 10:43
autor: Raknor
ziutek128 pisze:
boxer1981228 pisze: Ale ogólnie są to straszne kwasiury, i nie wiem czy ostatecznie nie było za mało tego cukru. Kiedy i czy mogę to destylować?
Proszę o radę, pozdrawiam.
PS sorka że post pod postem
Nie za mało, drożdże zjadły cukier a kwas z owoców został, stąd smak. Dodałbyś więcej cukru - tez by go zjadły i tez było by kwaśne. Musiałbyś ubić drożdże, później dosłodzić, co ma sens przy winach, ale w przypadku nastawów do destylacji nie ma go kompletnie.

W nastawach smakowych nie sypie się za dużo cukru, on tylko zwiększy ilość destylatu. A przecież substancji smakowych i zapachowych z owoców jest określona ilość - im więcej cukru, tym ilość ta rozcieńcza się w większej ilości gotowego produktu, przez co traci na intensywności.

W smakówkach liczy się jakość nie ilość ;] jak będziesz robił czystą, to możesz jechać z nastawem do wyższych %

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 26 cze 2016, 16:16
autor: michnixten
Ja także zabieram się do robienia brandy z przepisu Kucyka lecz mam pytanie. Jako piwowar domowy mam niestety styczność z zakażeniami. Boję się że coś takiego może się stać z sokiem jabłkowym podczas fermentacji. Czy przed fermentacją można sok z jabłek zagotować by pozabijać wszystkie mikroby i dopiero po ostudzeniu zadać drożdżami? Nie wpłynie to na aromat ani inne czynniki przyszłego produktu? Jakich drożdży używać? Wszędzie polecane Bayanusy czy typowe drożdże gorzelnicze? Mam w lodówce trochę piwowarskich US-05 ale one więcej niż 8% alb nie wytrzymają i wątpię żeby się nadawały.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 26 cze 2016, 17:56
autor: lesgo58
Witamy na forum.
Bez obawy - nie ma niebezpieczeństwa. Przecież nie będziesz tego nastawu przechowywał? Dasz go od razu na rurki - nieprawdaż?. I podejrzewam, że sprzęt do fermentacji też masz - jako piwowar - odpowiednio czysty? Tak, że niebezpieczeństwo zakażenia jest znikome. Wręcz żadne.
Soku - jeśli jest zdrowy i bez jakichkolwiek oznak dzikiej fermentacji czy zakażenia nie trzeba gotować. Zresztą - jesli sok jest podejrzany to ja bym sobie go odpuścił. Jeśli chcesz dobre brabdy to używaj tylko produktów najwyższej jakości. Jako piwowar coś na ten temat powinienes wiedzieć.
Co do drożdży to polecam jako sprawdzone, pewne i stwarzające najmniej kłopotów - bayanusy G-995.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 27 cze 2016, 18:29
autor: michnixten
Dzięki za odpowiedź. Całą chemię do odkażania mam jeszcze w zapasie więc o to nie ma obaw. W piwnicy leży na razie 10 kg jabłek ale że destylator dopiero ściągałnąłem od wuja to chyba zrobię z nich kompoty bo zaczynają się psuć. Bayanusy zamówię dzisiaj wieczorem i poszukam jakichś świeżutkich jabłuszek.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 6 lip 2016, 00:23
autor: Zahir92
Panowie sezon owocowy trwa. Teraz przyszła pora na wiśnie a z niej pyszna Kirschwasser. I tu nasuwa się pytanie - fermentować pulpę czy też wycisnąć sok i to jego poddać fermentacji? Czy są jakieś różnice w produkcie finalnej? Co mówi na to sztuka?
Pozdrawiam!

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 1 wrz 2016, 21:07
autor: kubafant
Tylko w pulpie. Sok daje płaski destylat. Cały aromat i smak tkwi w skórkach i również w pestkach (zapach migdałów).

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 5 wrz 2016, 15:13
autor: zenonowsianka
ziutek128 pisze: Jak destylować? Tylko katalizator i głowica czy lecieć na całej kolumnie i tak jak cukrówe? Pozdrawiam Ziutek
Przyłączam się do pytania, kolumna 100 cm wypełniona ok 30 zmywakami ko, katalizator 40 cm z 3 zmywakami miedzianymi.

Jakie zalety/wady ma praca na samym katalizatorze w trybie pot still? Czy pomimo braku "długiej" kolumny będę w stanie wyeliminować przedgony równie skutecznie ?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 5 wrz 2016, 19:42
autor: szatajoh
Jakie zalety/wady ma praca na samym katalizatorze w trybie pot still? Czy pomimo braku "długiej" kolumny będę w stanie wyeliminować przedgony równie skutecznie ?
Tak, tnij przedgony na nosa albo do 100 ml buteleczek jak przestanie Ci śmierdzieć to do głównego gonu.
Pogony tak samo, jak zacznie capić to do buteleczek małych zlewaj znakuj kolejność i po kilku dniach wąchaj dalej jak nie śmierdzi to do gonu głównego dolej.
Pamiętaj ze alkohol musi dojrzewać w beczce albo w szkle czasami do 5 lat.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 21 wrz 2016, 00:47
autor: czeejen
Przeczytałem wszystko (sporo tego ;D) i w następnym tygodniu planuję wstawić jabłuszka do pracy i mam w związku z tym parę pytań:
1.Czy macie doświadczenia jakiekolwiek z jabłkami małymi takimi niewykształconymi?
2.Gotować będę kąpieli wodnej wiec całe owoce rozdrobione planuję nastawić, czy dajecie gniazda nasienne?
3.Mam pot stilla, szklany deflegmator ( rurki szklane), chłodnica, bez odstojnika- ocieplać deflegmator czy nie? Zależy mi na aromacie jabłek.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 13 lis 2016, 17:22
autor: krzysto79
Witam, przyszedł czas i na moje jabłuszka,tylko powstał pewien problem mianowicie nastaw to 120kg pulpy w 3 pojemnikach
2 pojemniki z rurka trzeci niestety z braku szczelności bez do tego dodane 10kg cukru.
Początkowe blg 14 samego soku po dodaniu cukru nie mierzyłem. Drożdże to GOZDAWA CIDER YEAST NEW GENERATION tolerancja pisze ze do 17.7% plus pożywka zalecenie producenta ,problem polega na tym ze blg jest 9 po 7 dniach, a bulkanie jakby ustało,możliwe jest ze to już cicha fermentacja czy drożdżaki padły ?. Temperatura pomieszczenia 19-21 stopni

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 26 lis 2016, 01:14
autor: Ziggi
Sprawdzales blg? Jak okolo zera do poczekaj dzien czy dea i do gara. Jak powyzej to moim zdaniem warto doprawic nowymi drozdzami (poprzednie padly) i dofermentowac do ponizej zera blg. Ja tak zrobilem. Uratowane 20L soku jablkowego

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 28 lis 2016, 11:00
autor: MaciejZZadupia
Gin na Calvadosie? Co myślicie? Jako że kapie mi akurat 20litrow nastawu na jabłkach i w międzyczasie nastawiłem kolejne 25 litrów jabłek a ten Calvados mi jakoś nie smakuje (może jeszcze za młody) to czy można wrzucić tam wszelakie składniki na Gin i po maceracji przepędzić jeszcze raz na potstillu?

Maciej Z Zadupia

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 28 lis 2016, 18:28
autor: manowar
Calvados to calvdos - gin to gin. Możesz zrobić jak piszesz, ale po co? Gin z posmakiem jabłek??
Nie smakuje - pakuj wszystko w butelki a ja podeślę swojego kuriera i odbiorę.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 28 lis 2016, 19:37
autor: michal278
Po pierwsze duża ilość pestek- posmak lekko migdałowy. Po drugie przeczytaj wątek Kucyka. Tego nie da sie zwalić. Po trzecie ciągnij mocno pogony- z czasem się ułoży. Calvados ma smak calvadosu, a nie jabłek. Chcesz mieć smak jabłek to użyj turbo fruit, niestety smak jabłka szybko mija. Ja juz przedestylowalem z 1000l jabłek. Najlepsze drożdże wg mnie do tego to winne Estella.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 5 kwie 2017, 00:35
autor: grabtom86
Panowie (i Panie, o ile są tutaj), jakie byście doradzili tempo/moc odbioru na PS przy drugim przebiegu? I do jakiej mocy najlepiej odbierać? 50%?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 5 kwie 2017, 06:50
autor: Kamal
Tempo, moc zależy od sprzętu jakim dysponujemy. Średnica rury, czym grzejesz?
Do 50%, ale łap na węch.
K.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 5 kwie 2017, 07:07
autor: Doody
Ja na aabratku w trybie pot still grzeję mocą od 1200 do 1600W (na początku mocniej) i odbieram do 94,3 stopnia na głowicy. Potem zmieniam naczynie, przykręcam odbiór i rektyfikuję na spirytus to co pozostało.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 23 kwie 2017, 19:42
autor: użytkownik usunięty
Witam.
Mam pytanie związane z tematem.
Gdzie na Śląsku znajduje się tłocznia soków ? Czy do popełniania takiego nastawu, nadaje się sok tłoczony, pasteryzowany ? :scratch:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 23 kwie 2017, 22:01
autor: Doody
Jak najbardziej się nadaje. Jeżeli tylko sok jest naturalnie wyciskany prawie zawsze poddaje się go pasteryzacji w workach (3 lub 5l). Ponieważ soki nie zawierają konserwantów to jedyny sposób aby można je było dłużej przechowywać. Ostatnio robiłem "calvadoasa" właśnie z takiego soku i wyszedł bardzo fajny.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 24 kwie 2017, 06:34
autor: użytkownik usunięty
Pytałem, gdyż zakupiłem w popularnej sieci marketów 25l soku jabłkowego, pasteryzowanego Vital fresh w opakowaniach 5l.
Do chłodnego soczku (19st.C) starłem 3 małe,świeże jabca, dodałem nieco pożywki (1/3 zalecanej porcji- brakło mi) i uwodnione w 100ml ciepłej, słodkiej wody Bayanusy G995 i dopiero po 20h nastaw zafermentował- piana w wiadrze na 2palce. Z cukrem jednak lekko przesadziłem, gdyż sam sok miał 10blg a mimo to dorzuciłem 4kg cukru, co po rozpuszczeniu cukru w soku (wody nie dodawałem) dało wynik ok.22Blg. To troszkę dużo. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, gdyż ostatni raz, ferment zapuściłem w pulpie i wyrób po pół rocznym odpoczynku z dębem sobie chwaliłem.
Czy ktoś z Was fermentował tego typu sok ? i czy fermentowanie pasteryzowanych soków negatywnie wpływa na wynik końcowy?
Pozdrawiam

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 24 kwie 2017, 07:08
autor: Pretender
Nie wpłynie, możesz być spokojny.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 24 kwie 2017, 07:35
autor: użytkownik usunięty
Dzięki.
W tej chwili ferment ledwo co się ruszył, temperaturka jest w granicach 23.8st. Czy można dodać jeszcze do pracującego nastawu pożywkę dla drożdży w celu lepszej ich pracy, czy niema to najmniejszego sensu ?
Pozdrawiam

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 24 kwie 2017, 08:08
autor: MaciejZZadupia
I'm więcej cukru tym większy procent ale mniej smaków w końcowym wyrobie.

Możesz dodać pożywki. Nieraz w przepisach podają ze dodaje się pożywki w późniejszym terminie (np. pożywka DAP)

Sent from my A0001 using Tapatalk

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 24 kwie 2017, 12:10
autor: wawaldek11
Z doświadczenia swojego i kolegów zalecam ostrożność przy dodawaniu sypkich substancji do pracującego nastawu - może wyjść z fermentatora :)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 24 kwie 2017, 13:48
autor: użytkownik usunięty
Heh, chodzi o to, że nastaw de facto zatrzymał się.
W startych jabłuszkach zaszedł ferment. Uspokoiłem tą piankę i wszystko się zatrzymało.
Nastaw na soku, na bayanusach zatrzymał się, a może w ogóle nie wystartował ?
Dodałem pożywki (rozpuszczonej wcześniej) i łyżeczka kwasku wylądowały w wiadrze. Delikatnie wymieszałem.
Blg-22
T-23.8st.C
Czym to ewentualnie restartować ?

dodano :
Czy drożdżak mógł dostać szoku termicznego ?
Uwadniałem w 30st, wlałem do nastawu o temp.19st