Strona 33 z 35

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 27 kwie 2020, 23:24
autor: Doody
Jakbyś lał do beczki to poleciłbym 62%. Ale jak lejesz do szkła to 42-45% moim skromnym zdaniem jest lepszą opcją. Nie za dużo dębu.
Powodzenia :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 28 kwie 2020, 13:29
autor: kwik44
Ja dojrzewam taki jaki mi finalnie wyjdzie. Rozcieńczam dopiero po dojrzewaniu.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 29 kwie 2020, 16:18
autor: ziemba12345
Dla mnie idealny jest 60% mocniejsz za bardzo gardlo draznia. Pije tylko okazjonalnie a taka 60 nawet dla mnie jest ok. Zawsze rozcienczam do gotowych procentow i dopiero zkewam do beczek. Troche dla mnie bez sensu dojzewac cos latami a puzniej to woda rozcienczac. Nich dojrzewa gotowy produkt a nie polprodukt.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 29 kwie 2020, 16:27
autor: jarzab
Z drugiej strony tak sobie myślę, że w tym szaleństwie jest metoda - im wyższy % tym lepiej wyciągnie smak z takich np płatków dębu ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 29 kwie 2020, 17:49
autor: Doody
Nie do końca jest to prawda. Szkoci długo kombinowali z mocą destylatu wlewanego do beczek. Po latach doświadczeń leją właśnie okolice 62% co skutkuje dobrą ekstrakcją tanin i aromatów, jednocześnie jest stosunkowo mały ubytek destylatu. Po latach zlewany destylat ma moc w przedziale 47-58%.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 29 kwie 2020, 18:20
autor: Zbyszek T
Ja leję do beczki 60-65%.
Po dorzewaniu, rozcieńczam do 40% i znowu wlewam do beczki. Tak na kilka tygodni. (powiedzmy 2-4 tygodnie)
Żeby się przegryzło i nabrało ogłady :-)
I wtedy jest git.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 29 kwie 2020, 19:57
autor: Doody
Często finiszuje się whisky np. Po leżakowaniu w beczce po amerykańskim burbonie przez 12 lat, ostatnie pół roku leżakuje/finiszuje się trunek w beczce po sherry.
Resized_20200429_071552_4712.jpeg
Dzisiaj właśnie dostałem taki trunek, właśnie tak leżakowany ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 29 kwie 2020, 20:09
autor: użytkownik usunięty
Piłem niedawno niejaką Glenmorangie 12YO.
Bardzo mi smakowala i właśnie ostatnie 2latka przebywała w beczce po winie co dało sie wyczuć w smaku i zauważyć - lekko w różowy kolor wpadająca, dobrze widoczny przy nalewaniu do szkła.
46% ale nie dałbym tyle.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 1 maja 2020, 20:24
autor: jarzab
Proces zakończony. I to zakończony sukcesem. Robiłem na dwa razy, najpierw surówka potem odbiór z podziałem na frakcje. Z 25l nastawu otrzymałem 4 litry 45% produktu który po dodaniu 4g płatków dębowych średnio opiekanych trafił do piwniczki. Ale coś mi się wydaje, że końca starzenia to on nie doczeka :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 11 lis 2020, 21:53
autor: grzechum79
Witam koledzy ja z takim pytaniem- chce zrobić zacięta na calvadosa tak by wyszło mi 90l gotowego zacieru. Ile jabców potrzebuje? I czy wyciska sok i fermentowac czy fermentowac z pulpą, to będzie moja pierwsza owocówka i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Ile dać drożdży i cukru, im dłużej czytam tym bardziej staje się to wszystko mniej jasne. Sprzęt który posiadam to coś takiego,
c8069d4ddd596b1f8bf85ced14829e5f.jpg
w instrukcji pisze by owocówki puszczać na głowicy przykreconej do bufona z pominięciem całej reszty. Czy na takim sprzecie uda się zrobić dobry jakościowo trunek i czy przy kalwadosie ta opcja się sprawdzi? Z góry dziękuję za pomoc w weekend chce się zabrać do pracy, więc będę wdzięczny za każde sugestie. Dodam jeszcze tylko że wygodniej było by mi wycisnąć sok z jabłek i wtedy fermentowac, ale jeśli efekt będzie lepszy przy fermentacji całych jabłek to będę fermentowac całe.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 14:41
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Do uzyskania 90l soku, potrzebował będziesz ze 200kg soczystych jabłek z małym ogonkiem. Zdjęcie nie pokazuje, że masz płaszcz, więc żadkie tylko gotować możesz. Ciśnij więc sok. W przypadku płaszcza, fermentujesz miazgę i gotujesz wszystko. Do nastawu używa się drożdży winiarskiego szczepu tj bayanus, estelle-dedykowane pod brandy. Uzyskany sok można dosłodzić, żeby podnieść ilość końcowego wyrobu ale im mniej go dodasz tym lepiej. Ostatecznie przyjmuje się 1kg cukru na 10kg owoców. Zastanów się nad glukozą. Jest zdecydowanie czystsza od cukru co przełoży się na jakość :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 16:02
autor: matot2
Ja fermentuję całość i dopiero jak przerobi to na prasę. Moim zdaniem wychodzi bardziej aromatyczny trunek.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 16:07
autor: Góral bagienny
@grzechum79 Nie ma lekko :D fermentacja pulpy daje lepszy aromat.
Jest pózniej trochu roboty z filtrowaniem ale smak i aromat wynagradzają te niedogodności :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 17:45
autor: użytkownik usunięty
Oczywiście, że racje przyznaję i potwierdzam. Lepiej fermentować w miazdze i potem ją odciśnąć. Sugerowałem się tym
grzechum79 pisze: Dodam jeszcze tylko że wygodniej było by mi wycisnąć sok z jabłek i wtedy fermentowac
Bo jest wygodniej. "Niema mowy o gadaniu"
Cel uświęca środki :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 18:47
autor: .Gacek
Warto jeszcze wspomnieć, że przefermentowane owoce potraktowane dodatkowo pektoenzymem o wiele łatwiej się wyciska na prasie.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 20:50
autor: donald1209
A jeszcze lepiej dodać pektoenzym po rozdrobnieniu jabłek a przed fermentacją.
A do rozdrabniania większych ilości jabłek niezastąpiona litewska maszynka do ziemniaków ale z nożami typu wiórka. Trze 80 kg na godzinę.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 21:27
autor: KRWI
Albo takie cudo z JULA + wiertara a potem pektoenzym i mieszadło + wiertara... bez wiertary ani rusz... ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 21:40
autor: grzechum79
Już takową oglądałam i przymierzam się do kupna, na razie kupiłem jakiś czas temu coś typu mieszadlo na wiertarkę, nawet sobie radzi. Ale maszynkę prędzej czy później kupię, bo wiem ze super sprzęt.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 12 lis 2020, 21:46
autor: użytkownik usunięty
@.Gacek
Uważam, że owoce po 2tygodniowej fermentacji są już tak przerobione, że szkoda dodawać tego pektoenzymu. To znaczy, ja bym nie dodawał. Co innego przed :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 13 lis 2020, 04:15
autor: KRWI
Pektoenzym zdecydowanie przed fermentacją...

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 13 lis 2020, 07:02
autor: .Gacek
Defacto no pewnie, że dodać pekto przed fermentacją... Widzę, że pisząc poprzedni post wdarł mi się jakiś skrót myślowy :hahaha:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 14 lis 2020, 08:48
autor: grzechum79
To ile czasu trzeba odczekać po dodaniu pekto, by móc dodać drożdże i zacząć proces fermentacji?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 14 lis 2020, 11:14
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Zasadniczo po przygotowaniu, wlaniu i dokładnym wymieszaniu pektoenzymu z miazgą owocową, powinno się odczekać jakiś czas- 10-15h.To sposób dobry, gdy sok chcesz cisnąć. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać przygotowane wcześniej drożdże, niezwłocznie po zadaniu pektoenzymu. Proces "rozluźniania" pulpy w czasie fermentacji się zacznie.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 14 lis 2020, 20:02
autor: grzechum79
A co myślicie na temat destylacji na głowicy aabratka przykręconej do bufora z pominięciem rury ze sprężynkami pryzmatycznymi? Czy pierwszą destylacje prowadzić na odkręconym zaworku głowicy bez refluksu, czy oddzielać frakcję już za pierwszym razem? I co że sprężynkami miedzianymi z bufora, usunąć je przy pierwszym odciągu czy nie?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 14 lis 2020, 22:22
autor: .Gacek
Bardzo dobrze kombinujesz. Jest to nawet gdzieś tutaj dokładnie opisane, ale generalnie całość tak jak myślałeś. Jeżeli masz miedź w buforze to bym ją zostawił na obydwa procesy.
Pierwszy proces wyciągnij cały alkohol z kotła bez cięcia, drugi proces masz od tego. Zaworek zostaw otworzony na maksa i reguluj tylko grzaniem. Jeżeli chciałbyś mieć destylat lekko oczyszczony to możesz postawić też rurę ale pustą i bez ocieplenia. To wprowadzi lekki refluks przyściankowy.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 15 lis 2020, 13:59
autor: grzechum79
Co masz na myśli pisząc "reguluje grzaniem" Normalnie grzeję na 4 kw a jak rozgrzeje to zmniejszamy na 2,4kw.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 16 lis 2020, 22:14
autor: ogurek
Calvados robi się ze soku, ja zawożę jabłka do tłoczni usługowej, wydajność tłoczenia to ok 70%. Moim zdaniem aromat bardzo zależy od odmian których użyjesz. Mój destylat z soku z dużym udziałem antonówki był posądzany o zaprawki ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 16 lis 2020, 22:21
autor: czytam
Surowiec to podstawa. Moim zdaniem tylko antonówka. Współczesne odmiany, to strata naszego cennego czasu.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 16 lis 2020, 23:06
autor: Pablito
Problem jabłek dostępnych w handlu i części soków NFC wynika z niedojrzałości jabłek podczas zbiorów oraz tego, że jabłka deserowe zawierają za mało kwasu i tanin. To dlatego nie produkuje się cydrów i kalwadosu w Polsce.
Pomimo mieszania różnych odmian dostępnych jabłek moje cydry nadal są zbyt płaskie w smaku.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 17 lis 2020, 02:03
autor: kondon
@czytam A jakie odmiany byś polecił?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 17 lis 2020, 08:11
autor: czytam
Napisałem. Antonówka.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 17 lis 2020, 17:29
autor: patrzal
@Pablito, jesteś pewien, że to o nie chodzi? Akurat te związki są niezbyt lotne. Jeśli już, to bym podejrzewał, że ich wpływ na smak destylatu byłby mocno pośredni - na zasadzie odmiennej pracy drożdży w danych warunkach nastawu. Bardziej bym szukał w lotnych związkach zapachowych skórki i miąższu.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 17 lis 2020, 20:51
autor: Pablito
Francuzi i Brytyjczycy używają na cydry odmian, które w smaku raczej by Ci nie podpasowały. Z tego co na YT zaobserwawałem, to na cydry i kalwados jabłka są wyciskane, a nie fermentowane w pulpie.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 17 lis 2020, 22:48
autor: pawel.kuziemko
Woda demineralizowana? Tej kwestii nie kumam.to ma być taka że stacji benzynowej czy jakaś spożywcza?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 18 lis 2020, 01:14
autor: kondon
@czytam To widzę :)
czytam pisze:Współczesne odmiany, to strata naszego cennego czasu.
Czyli jakieś starsze mogą też się nadawać, poza wymienioną antonówką.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 18 lis 2020, 04:37
autor: lesgo58
Proponuje poczytać ten podręcznik.
https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr
W każdym bądź razie mamy na tym forum temat dedykowany cydrom. Tam też znajdziesz wiele przydatnych informacji.
https://alkohole-domowe.com/forum/post4 ... ydr#p49115

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 18 lis 2020, 10:16
autor: czytam
No więc tak. Na cydr i kalwados klasycznie fermentowany jest sok. Czasami kalwados destyluje się z odleżałego (minimum 6 miesięcy) cydru. Aromaty jabłkowe nie są zbyt trwałe w wysokiej temperaturze, dlatego stosowana jest ich obróbka w podciśnieniu (około -0,5bara). Załączam spis odmian jabłek polecanych do kalwadosu. Jeżeli jest na forum jakiś sadownik, pewnie odnajdzie polskie odpowiedniki. Ja zostałem przy antonówce, choć próbowałem koszteli (akceptowalne) i nowych odmian (strata czasu).

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 21 lis 2020, 22:16
autor: Jan_Ovc
Serwus wszystkim.
Ja mam pytanie dotyczące już samej destylacji, a konkretniej, kiedy w przypadku calvadosa ciąć przedgony i pogony. Zwracam się z tym pytaniem do bardziej doświadczonych z winiakami owocowymi, niestety moje doświadczenie z jęczmieniem wędzonym torfem nie przekłada się to tak dobrze :scratch: . W źródłach, które przeglądałem, znalazłem informacje dość sprzeczne. W jednej książce przeczytałem, że przedgonów będzie co kot napłakał i można zbierać serca, jak tylko zapach kleju i acetonu zniknie. To przeczytałem też na jakimś anglojęzycznym forum, żeby nie bać się przedgonów w calvadosie. W innym miejscu z kolei przeczytałem, że serca należy odbierać przy 80 proc. albo nawet niżej (to akurat było amerykańskie forum, a w USA zgodnie z prawem to, co wychodzi z rury i ma być przeznaczone do konsumpcji, nie może mieć więcej niż 80 proc., więc to może mieć znaczenie). Zastanawiam się, kto ma rację.

W mojej pierwszej próbie z calvadosem zasugerowałem się radami, że przedgonów jest mało. Wrzuciłem do kotła 20 litrów o mocy 45 proc. i zacząłem grzać. Odebrałem dwa słoiki (niecały litr) czegoś, co ewidentnie pachniało rozpuszczalnikiem. Potem zacząłem zbierać coś, co już wyraźniej pachniało jabłkami, ale dochodziły tam zapachy waniliowe i karmelowe. Było to przy 85 proc. No i tak ciągnąc do około 53-55 proc. (tak, wiem, dość późno ciąłem, ale pachniało i smakowało jabłkiem, bez żadnych niemiłych dodatków) wydoiłem około 8-9 litrów. Mój błąd polegał na tym, że zamiast zbierać rzekome serca do małych słoików, zbierałem to do pięciolitrowych słoi... No i teraz się zastanawiam, co w tym pierwszym, mocniejszym słoju będzie. Rozcieńczone pachnie jabłkami, ale też wspomnianymi innymi zapachami (nie klej, rozpuszczalnik czy inny zmywacz do paznokci), ale jeszcze nie trafiło to ani do dębu, ani do szklanego pojemnika z dębowymi kostkami.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 22 lis 2020, 09:53
autor: Pablito
Janku, ty jesteś twórcą tego trunku i jeśli Ci smakowo/zapachowo pasuje, to przeznacz na starzenie. Dodatkowe nuty dają bogatszy smak trunku.
Pamiętaj, że tworzymy swoje trunki, inspirujemy się alkoholami markowymi, ale chyba nie chcemy ich kopiować kropka w kropkę.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 22 lis 2020, 10:35
autor: patrzal
@Jan_Ovc - żeby na przyszłość zbierać do mniejszych naczyń już wiesz. A ja ci jeszcze powiem, że z oceną co się nadaje, a co nie, naprawdę nie warto się spieszyć. Ja w ten głupi sposób wykastrowałem rum - pół roku po zrobieniu okazało się, że serce jest nijakie, a "pogon" ślicznie pachnie rumem.