Strona 31 z 35

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 30 cze 2019, 00:26
autor: chprzemo
Czysty, rozcieńczony do około 46% :)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 30 cze 2019, 00:27
autor: .Gacek
W poniedziałek dzwonię ☺

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 30 cze 2019, 19:34
autor: chilka69
Witam, dzisiaj destylacja. Miałem 30 litrów wsad, wyszło 4,5 litra od 81 do 60% plus 1200 ml pogonów już z refluksem 92 % ,dokładnie podam jutro bo na bieżąco mierzyłem, przedgony 200 ml pierwsze wylane a jak odkreciłem na maksa zaworem to 200 ml jeszcze odebrałem jako późny przedgon. Destylowałem na kolumnie aabratek, katalizator miedziany20 cm a następnie rura pusta 100cm ,nad olm 30 cm sprężynki a później latarka. Dokładnie podam jutro bo mierzenie na szybko nic nie daje, jestem bardzo zadowolony z obiegu zamkniętego który montowałem wczoraj. Zobaczę jak wszystko wymieszam ile będę miał na drugą destylacje, czy starczy. Chyba że będę musiał destylować następny nastaw i wtedy dwa razem drugi raz destylować. Po pierwszym destylowaniu zapach jabłka wyraźny i wyczuwalny, troszeczkę ostry destylat. Napewno po drugim destylowaniu będzie bajka, zaznaczam że robiłem to pierwszy raz. Szybko i dobrze, zajęło mi to 7 godzin

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 4 lip 2019, 20:29
autor: chilka69
Witam, miałem napisać na drugi dzień. Jestem budowlańcem i mam tyle roboty że niewiem gdzie ręce włożyć. Nic się nie zmieniło, zapach jest fajny. Jednak trzeba jeszcze raz destylować,w smaku jeszcze trochę ostry. Już szykuje beczkę dębową, dostałem w prezencie od pracowników z Ukrainy 10 litrową . Dam znać po drugiej destylacji

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 11 lip 2019, 17:00
autor: Junior84
Witam! Rozumiem, że przepis będzie działał z innymi owocami, np. jerzyny!?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 11 lip 2019, 17:49
autor: tomhas
Tak

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 18:05
autor: użytkownik usunięty
Witam
Czy po udanej fermentacji i psotyfikacji czystego soku jabłkowego (25l NFC) z dwoma kg glukozy, drożdże estelle mogą dawać kwiatowy aromat urobku?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 18:37
autor: Góral bagienny
Kwiatowy aromat to przedgony. Spróbuj przewietrzyć destylat może zginą ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 18:46
autor: użytkownik usunięty
Przepraszam nie uściśliłem.
Chodzi mi o serce.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 18:52
autor: Góral bagienny
Za słabo odciąłeś przedgony i stąd ten aromat ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 19:12
autor: użytkownik usunięty
To było pierwsze deptanie więc nie miałem żadnego zamiaru cokolwiek odcinać. Zapachu przedgonu nie potrafię określić- nic z acetonu.
Ciężki, skoncentrowany, kwiatowo-budyniowy?
Natomiast serducho przyjemnie, jabłkowo- kwiatowy aromat. Zawsze do soków stosowalem G995. Lecz tym razem zmieniłem drożdże. Stąd moje pytanie.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 20:19
autor: niebieski-n2
Najpierw piszesz o sercu; potem , że nie miałeś zamiaru nic odcinać? Jedno drugiemu chyba przeczy?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 20:27
autor: Góral bagienny
Oj ciężko zrozumieć co autor miał na myśli :scratch: Potrzebna złota kula :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 4 sie 2019, 22:51
autor: .Gacek
Niestety ale w destylatach jabłkowych aromat kwiatkowy (znany z rektyfikacji cukrówki) może pozostać nawet do połowy procesu i nie jest w tym nic złego. To zależy od tego co kto lubi oraz czy gotuje na raz lub dwa... Jeżeli ktoś decyduje się na gotowanie jednokrotne i dłuższe leżakowanie to jak najbardziej, ale jeżeli destylat ma być do spożycia na szybko to proponuję destylację na dwa razy gdzie tego kwiatowego aromatu niema lub jest tak delikatny, że wnosi dużo dobrego. Nie zapominajmy o tym, że destylaty jabłkowe mają najwięcej aromatu w przedgonie i pogonie.
Mój gust jest na tyle "&$#@*(&" że podczas drugiego gotowania potrafię dolać do serca cały przedgon :ok:
Na jakiej rurze destylujesz? Drożdże do wina mam zawsze takie same i tam przy zmianie jest zawsze minimalna różnica ale na to też ma wpływ cały sezon dla owoców...

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 5 sie 2019, 11:10
autor: użytkownik usunięty
Witam
Do owocowek, prawie zawsze używałem G995 i miedzianego bkk, bez wypełnienia. Ostatnio jednak zrezygnowałem z jego głowicy na rzecz przystawki PS, wykonanej z KO, zostawiając miedziany deflegmator.
Zadałem pytanie, bo nigdy nie spotkałem się z takim zapachem zarówno przodu jak i serca. Być może jest to efekt pracy innych drożdży lecz pewności niemam i zdecydowanie jestem za dwukrotnym tłoczeniem.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 11 sie 2019, 12:26
autor: użytkownik usunięty
Witam
Z prawie 12l(50l soku+4kg glukozy) surówki uzyskano prawie 4, 3l psotyfikatu o łącznej mocy ok. 60%
Było to dwukrotne deptanie na PS bez pośpiechu i wypełnienia, mimo to, coś mi w nim nie pasuje. Na pierwszy rzut wyłania się lekko mdłe jabłko i %. Następnie jakby coś kwiatowego, może lekko idące w banan lub gruszke- pogony?
Podczas fermentu, na drugi dzień po zafermentowaniu, galancie dawało jajami. Poza tym unosił się zapach drożdżowo-mleczny, zdecydowanie inny niż przy G995. To samo tyczy się efektu końcowego.
Smak po 7dniach odpoczynku również inny niż przy G995 :scratch: Ech sam nie wiem jaki...
Wrócę do tematu za kilka miesięcy o ile będzie do czego :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 22 sie 2019, 17:49
autor: Seniorpawliq
Kolego kucyk w punkcie 5 napisałeś o pozywce i drożdżach możesz powiedzieć jaka konkretnie pozywa i jakie drożdże?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 22 sie 2019, 18:06
autor: wawaldek11
Chyba nie doczekasz się odpowiedzi od Kucyka. Sprawdź kiedy był ostatnio na forum.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 22 sie 2019, 18:18
autor: szatajoh
Duch Kucyka na Forum wiecznie żywy.
Kupujesz paczke drożdży babuni takich do pieczenia żywych nie suszonych, rozdrabniasz je i zalewasz w kubku wrzącą wodą czekasz aż ostygnie. To jest najprostsza pożywka dla następnego pokolenia drożdży.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 22 sie 2019, 19:46
autor: Seniorpawliq
W roli ścisłości martwe drożdże są pożywką dla następnego pokolenia? O ile tak to pożywke mamy z głowy, teraz jakie drożdże polecacie do fermentacji?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 23 sie 2019, 00:23
autor: .Gacek
Podobno Estelle robią ostatnio dobrą robotę. Leszek je rekomendował ale nie miałem jeszcze okazji...

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 23 sie 2019, 07:42
autor: użytkownik usunięty
Mam dwa wiadra soku z 2kg glukozy, zrobionego przez estelle. Pojadę z nimi tym razem na pustej kolumnie LM /VM i o wynikach poinformuję. Ostatnio na PS, ten sam sok na tych samych drożdżach wyszedł inny w smaku niż na G995 i mimo cięcia przy 94.7 st w kegu i grzania poniżej 600W, metnieje od 43%.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 23 sie 2019, 19:46
autor: Seniorpawliq
A możesz opisać cały proces z naciskiem na temperatury, jak to u cb wygląda?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 26 wrz 2019, 09:37
autor: fo11rest
.Gacek pisze:Podobno Estelle robią ostatnio dobrą robotę. Leszek je rekomendował ale nie miałem jeszcze okazji...
Ja ostatnio tylko ich używam i są dobre do nastawów owocowych.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 19:41
autor: jabcok
Mam pytanie początkującego czy mieszać nastaw jabłkowy?

Nastaw
8 litrów pulpy z jabłek zmielonych w maszynce do mięsa
0,5kg cukru
ze 2 litry wody
pektoenzym
drożdże "do cydru"
Wszystko w małym 15 litrowym pojemniku / wiaderku

Nastaw ma 2 dni, co jakiś czas bulga, przez ścianki pojemnika widać że jest gruba czapa z owoców

W planach mam za jakieś 6 tygodni destylować - wcześniej nie będę miał jak.

I teraz pytanie:
- mieszać / zatapiać tą czapę? jakoś odcedzać?
- zostawić w spokoju, wynieść w trochę chłodniejsze miejsce i niech sobie stoi spokojnie?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 22:19
autor: Góral bagienny
Drożdże do cydru? Czapę zatapiaj poza tym zostaw nastaw w spokoju :D
Po półtora tygodnia przefiltruj i niech dalej w spokoju fermentuje ;)
Temperatura pomieszczenia około 20stopni jest ok
Pozdrawiam Góral :)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 2 paź 2019, 09:32
autor: mirek-swirek
Ratowanie jabłkówki.

Niestety, zeszłoroczny plan na calvados powiódł sie tylko w pewnym procencie. Nastawiłem w listopadzie zeszłęgo roku jabłka. Pięknie przefermentowały i posżły na destylator. Niestety, operator destylatora się nie sprawił i wyszedł mu 85%-y spirytus z jabłkowym aromatem. Ładnie poodcinane frakcje, nawet przyjemne w smaku, ale niestety, nie jest to to, co chciałem uzyskać. Czyli, nie jest to mocno jabłkowa brandy. Stoi ten destylat w piwnicy i zastanawiam sie od miesiecy co z nim zrobic.
Czy macie pomysł, czy da się to jakoś uratować? Ponowne wymieszanie z dundrem i ponowna destylacja nie wchodzą już w rachubę.
Moje pomysły są dwa. Albo rozcieńczyć do mocy spożywczej wodą i cieszyć się z fajnej wódki z aromatyczną nutką owocową, albo rozcieńczyć używając zamiast części wody, 1 litra sklarowanego, naturalnego soku jabłkowego, który odda aromat.
Czy ktos z Was stał przed takim dylematem?
Wiem, zawsze mogę zrobić próbę i spróbować. Ale często jest tak, że próba wychodzi fajnie, a potem już mniej.

Jest jeszcze jeden pomysł, nastawić nowy nastaw na jabłkach i dolać ten destylat do następnej destylacji poprowadzonej już bardziej na smak.

Co radzicie?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 2 paź 2019, 09:36
autor: dynio
Najlepiej to 3 wersja. Dodaj destylat do drugiej destylacji z nowych owoców

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 2 paź 2019, 09:44
autor: Doody
Mirek,
Zrób cały destylat od nowa i nic nie dolewaj do niego, a destylat, który otrzymałeś wcześniej wykorzystaj do zrobienia świetnej nalewki na aromatycznych suszonych jabłkach. albo np. zalej nim jarzębinę na jarzębiak. Taki spirytus owocowy nie do końca oczyszczony, świetnie nadaje się na nalewki.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 2 paź 2019, 11:29
autor: użytkownik usunięty
Swój nieudany wyrób po dwuch procesach, zrektyfikowalem i z 10l mętnej mieszaniny, wyszło 2,65l przyjemnie łagodnego koncentratu. Maceracja suszu, będzie ok. Pozdro

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 2 paź 2019, 13:46
autor: mirek-swirek
Hmmm, maceracja suszu.
A ile tego suszu wziąc powiedzmy na litr?
Szkoda mi tego destylatu na nalewki z innych owoców.
Nie mniej, ślicznie dziękuję kolegom za sugestie.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 2 paź 2019, 14:30
autor: użytkownik usunięty
Ile suszu?
To sprawa indywidualna. Spróbuj zadać mniej i po pewnym czasie oceń temat organoleptycznie. Jeśli mało, dodaj więcej. Dla dodatkowego podbicia smaku, można użyć koncentratu owocowego :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 31 paź 2019, 14:38
autor: czamnian
Panowie, jest jakiś szerszy temat o odnośnie tej "wymiany"? :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 3 gru 2019, 21:25
autor: Dwaid
Drodzy forumowicze, kończę powoli fermentować tłoczony, mętny sok z jabłek i tak się zastanawiam - dodać na koniec turboklar, czy nie dodawać?
Czy w tych "mętach" będzie dużo aromatu i żal go spuścić na dno i wylać, a w zamian za to pozbyć się martwych drożdży, czy zostawić tak jak jest i destylować całość jak leci?
Planuję destylować 2 razy na klasycznym pod-stillu od Zygmunta, przy pierwszej destylacji chcę zebrać wszystko od początku, do ostatnich procentów, a dopiero przy drugiej destylacji ciąć na frakcje :)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 3 gru 2019, 21:34
autor: dynio
Nic nie dodawaj. Jak możesz to wystaw na 24h na zewnatrz, temperatura zrobi swoje

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 3 gru 2019, 21:39
autor: Góral bagienny
Jak tylko skończy fermentować od razu na rurki.
Nic nie klaruj gotuj wszystko jak leci.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 4 gru 2019, 05:38
autor: użytkownik usunięty
Dwaid pisze: Planuję destylować 2 razy, przy pierwszej destylacji chcę zebrać wszystko od początku, do ostatnich procentów, a dopiero przy drugiej destylacji ciąć na frakcje :)
Cześć
Idziesz w dobrym kierunku i jak tylko drożdże zakończą pracę, ognia Panie :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 4 gru 2019, 21:00
autor: Pako23
Dwaid pisze:Drodzy forumowicze, kończę powoli fermentować tłoczony, mętny sok z jabłek i tak się zastanawiam - dodać na koniec turboklar, czy nie dodawać?
Czy w tych "mętach" będzie dużo aromatu i żal go spuścić na dno i wylać, a w zamian za to pozbyć się martwych drożdży, czy zostawić tak jak jest i destylować całość jak leci?
Planuję destylować 2 razy na klasycznym pod-stillu od Zygmunta, przy pierwszej destylacji chcę zebrać wszystko od początku, do ostatnich procentów, a dopiero przy drugiej destylacji ciąć na frakcje :)
Jeśli chodzi o te " Męty" to jak masz grzałkę to bym odradził wlewać do kega chyba ze masz ich naprawdę mało w innym przypadku przypalisz grzałki miałem już tak:) w sumie 2 razy raz miałem szczęście a za 2 razem niestety przypaliłem grzałki;/

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 4 gru 2019, 22:10
autor: Góral bagienny
Kolego nastaw był robiony na soku tłoczonym, tam się nie ma co przypalić ;)
Pozdrawiam Góral

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 5 gru 2019, 19:24
autor: Pako23
Góral bagienny pisze:Kolego nastaw był robiony na soku tłoczonym, tam się nie ma co przypalić ;)
Pozdrawiam Góral
ja porzeczkę przeciskałem na prasie przez worek filtracyjny i niestety te " męty" które przeszły przez worek przypaliły sie na grzałce ... nieszcząc cały urobek .