Strona 29 z 35

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 3 cze 2019, 10:11
autor: chilka69
Jabłka mam z zeszłego roku,za 80 kilo dałem 30 zł, znajoma ma sad. Jabłka zdrowe nie poobijane ,następnym razem kupię prasę. Wpierw starkuje na maszynie do tarcia ziemniaków a do klarowania wycisnę przez prasę

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 3 cze 2019, 11:08
autor: .Gacek
Ja za szarą renetę płacę 1,50 zł, ale ostatnio aromat tego jabłka był tragiczny, nie mam pojęcia dlaczego... chyba tylko czas i cierpliwość mnie ratują. Co do prasy to jest na rynku kilka rodzai, nieatety nie wiem która jest najlepsza. Jeden ze znajomych zrobił sobie samemu z podnośnika od samochodu, w worku zostają praktycznie resztki jak wióry.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 3 cze 2019, 12:07
autor: użytkownik usunięty
Doody pisze:Sok czysty bez żadnych dodatków ma 16-17Blg. Też byłem zdziwiony ale wydajność potwierdziła pomiar.
Cześć
Pamiętasz odmianę tych jabłek?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 3 cze 2019, 12:21
autor: Doody
Nazwy Ci nie powiem. Jak będę kupował następną partię nie omieszkam się zapytać. Ty były średniej wielkości żółte jabłka (bo kupowałem też oprócz soku).

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 3 cze 2019, 16:29
autor: .Gacek
Panowie czy macie może jakieś doświadczenia z dodawaniem soku do surówki z pierwszego odpędu? Mam teraz 9 litrów surówki z pustego PS-a (zawsze miałem w środku luźno rozczochrane zmywaki) , tak myślę czy nie dolać litra prawdziwego soku NFC... gdzieś się przewijał podobny temat ale nie mogę namierzyć...

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 3 cze 2019, 17:10
autor: Góral bagienny
Dodaj ze 2l antonówki z Tymbarku REWELACJA :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 4 cze 2019, 08:21
autor: użytkownik usunięty
Czyli do uzyskanej surówki z pierwszego tłoczenia np. 10l, dodajesz 2l soku jabłkowego i zalewasz wodą do ok25l brutto?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 4 cze 2019, 14:21
autor: klepa
.Gacek pisze:Ja za szarą renetę płacę 1,50 zł, ale ostatnio aromat tego jabłka był tragiczny, nie mam pojęcia dlaczego...
A to akurat nie jest jakaś super zagadka. Szara R. pod względem aromatu do najwybitniejszych renet nie należy. Jeśli zbiór odbył się we wrześniu, to w marcu jabłuszko jest już takie dość wczorajsze. No i jeśli w maju (w maju?) płacisz półtorej złotówki za kilo, to... ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 4 cze 2019, 16:59
autor: Góral bagienny
@de facto Tak do surówki z pierwszej destylacji dolewam 2 litry soku antonówka z Tymbarku i pózniej woda do 20% :D
Smacznego :pije:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 6 cze 2019, 16:35
autor: chilka69
Witam, dzisiaj po trzech dniach zrobiło się takie gęste że chyba muszę dolać wody. Chcę dodać pożywkę, mam mieszadło na prąd do mieszania. Co byście mi zaproponowali? Ile wody na 80 kilo jabłek, skoro wcześniej nie dolewałem.Dałem dwie paczki drożdży Browin Fermivin ,czy to nie za mało?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 6 cze 2019, 17:58
autor: lesgo58
Nic nie dolewaj. Gęste jest na wierzchu, a pod spodem masz płyn. Zrób takie coś - zanurz to gęste (potocznie nazywane czapa) i się przekonasz ile rzadkiego wypłynie na wierzch.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 6 cze 2019, 19:43
autor: chilka69
Próbowałem to pomieszać ale to wszystko jest gęste, jutro pomieszam to delikatnie mieszadłem i zobaczę co będzie. Jak będzie gęste to dodać wody?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: czwartek, 6 cze 2019, 20:15
autor: Góral bagienny
Gęste w jakim sensie? Jest czapa z owoców czy jak kisiel?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 11:08
autor: chilka69
Nie jak kisiel, czapa z owoców. Ja te jabłka zmieliłem na maszynie do tarcia ziemniaków i już wtedy było trochę gęste, ale teraz jest jakby jeszcze gęstsze. Dolać wody ?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 12:09
autor: lesgo58
Jest gęstsze, bo gęste wypychane przez gazy kumuluje się na górze.
Cierpliwości. Dopóki nastaw pracuje daj mu spokój.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 17:23
autor: Góral bagienny
Zatapiaj tą czapę co najmniej raz dziennie

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 17:25
autor: chilka69
Ok, poczekam. Będę raz dziennie zanurzał to gęste z góry

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 17:43
autor: Góral bagienny
Jak masz wiertarkę z mieszadłem to puść ją w ruch niech wymiesza dobrze nastaw :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 18:06
autor: chilka69
Mam mieszadło ,zaraz spróbuje

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 19:18
autor: chilka69
Wymieszałam mieszadłem i dalej jest gęste, konsystencja jakby ziemniaki zostały starte na placki do smażenia

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 19:26
autor: lesgo58
Nie rób tak. Po prostu wystarczy zanurzyć czapę. Ręcznie. I zrób to przez nastepne 2-3 dni. Póżniej zostaw w spokoju.
Mieszając wiertarką niepotrzebnie nadmiernie napowietrzasz nastaw. A to nie jest zbytnio wskazane. Z różnych powodów.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 19:53
autor: Góral bagienny
Hm :scratch: Zawsze mieszam mieszadłem i nic złego się nie stało :scratch:
Ale skoro kolega z takim stażem pisze żeby zatapiać to od dziś zatapiam :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 21:17
autor: użytkownik usunięty
chilka69 pisze:Mam mieszadło ,zaraz spróbuje
Zakazisz nastaw i zamiast fajnego psotyfikatu, aromatyczny ocet otrzymasz.
Czy tego chcesz?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 21:34
autor: Góral bagienny
Zatapiając czapę nie zakazimy nastawu natomiast mieszając zakazimy :scratch:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 21:38
autor: herbata666
Chodzi o to żeby nie napowietrzać niepotrzebnie nastawu, jak drożdże pracują nie przeszkadzajmy im, spokój i czas to jedyna rada :D.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 22:25
autor: Góral bagienny
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale zawsze myślałem że zatapianie, mieszanie czapy ma podwójne znaczenie.
Po pierwsze dostarczamy drożdżom świeży cukier zawarty w czapie.
Po drugie dostarczamy więcej aromatu i smaku do płynu.
Zatapiając czapę ona zaraz wraca na górę i mało odda "dobroci" :)
Mieszając wiertarką powoli się zbija więc odda więcej. :scratch:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: piątek, 7 cze 2019, 22:58
autor: eldier
Nie przesadzajmy, nastaw tworzący czapę jest tak wysycony CO2, że nic się nie stanie jeżeli użyjemy mieszadła, dodatkowo na górze jest poduszka z CO2. Poza tym uwalniamy część CO2 która "siedzi" w nastawie i to w tym momencie super go zabezpiecza.
A więc, jak komu wygodnie, ważne żeby zachować czystość.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 07:30
autor: chilka69
Ok, dziękuję za podpowiedzi. Przez parę dni nie będę nic robił, w poniedziałek zatopię czapę bez mieszania.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 20:34
autor: Góral bagienny
Według mnie błąd czapę zatapiamy, mieszamy na początku fermentacji (tydzień)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 21:40
autor: Doody
Czapę zatapiamy ale nie napowietrzamy. Drożdże potrzebują tlenu tylko na początku, kiedy się namnażają. Potem proces fermentacji jest beztlenowy. Napowietrzając częściowo odfermentowany nastaw/zacier, narażamy się na tlenowy proces zaoctowania nastawu.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 21:53
autor: Góral bagienny
No to przynajmniej w jednym jestem szczęśliwcem :D Zawsze mieszadłem mieszam nastaw z czapą na górze.
I nigdy nastaw mi nie zaoctował ani nie wdała się żadna infekcja. Brawo ja :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 22:43
autor: .Gacek
Góralu brawo Ty... miałeś farta. Zgadzam się z Darkiem w 96,6%... Ja trzy cydry mojej żony musiałem przerobić na calcados zwany u nas jabłecznikiem bo z dnia na dzień coraz mocniej czułem kwas... moja lepsza połowa stwierdziła, że oprócz fermentacji bardziej kibicuję destylacji i jestem be... miał być zimny cydr 5% na działeczkę a jest bimber walący jabłkiem XD , który destabilizuje kąt położenia łopaty przy pracach ogrodniczo-działkowych ☺

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 22:55
autor: Góral bagienny
Farta można mieć raz no dwa góra trzy razy ale mieć farta tak ze 30 razy :o .
Pisałem w wcześniejszych postach ZAWSZE mieszam mieszadłem czapę :D
Zachowując czystość (w moim przypadku wręcz sterylność) raczej nic nie ma prawa się stać. Pozdrawiam :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 22:59
autor: .Gacek
Sterylność w Twoim przypadku to może być słowo klucz... zawsze się staram zwrócić na to szczególną uwagę, niestety wszędobylska pleśń i grzyb na murach w piwnicy na to nie pozwalają...

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:05
autor: Góral bagienny
Sterylność w moim wykonaniu polega na dokładnym wymyciu mieszadła a następnie zanurzeniu w 70% przedgonie :D
Tak samo robię z dymionami.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:18
autor: Góral bagienny
Kolego Gacek ja wszystko co wyprodukuje nazywam bimberkiem :D ale u mnie jeżeli nie chce nic nie "wali" bimbrem :)
Każdy destylat jest bez posmaku drożdży.
Ale gdy robię bimberek jabłkowy to z premedytacją dolewam 100ml. pogonów lubię taki smak :D
Destylacja pot-still DWA RAZY :D Pozdrawiam

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:28
autor: .Gacek
Akurat według mnie to jabłka są chyba jedynym towarem, który można robić na raz lub na dwa razy... wszystko zależy od procesu fermentacji wraz z doborem jabłek oraz procesem destylacji. Pamiętajmy o tym że jabłko jablku nie równe oraz sam proces destylacji można przeprowadzić na dwa lub nawet więcej sposobów. Aromat jabłek chyba najbardziej ze wszystkich owoców potrafi się zmienić w szkle z obrzydliwej ścierki w wyśmienitą eau de vie... ja cały czas eksperymentuję☺ staram się słuchać głosu bardziej doświadczonych kolegów z forum ale też.szukam własnej ścieżki...

Edyta: przedgon z drugiej destylacji na potstillu też ma niesamowity aromat ale dopiero po dwóch tygodniach - spróbuj, nie pożałujesz.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:34
autor: Góral bagienny
A toś mnie zaskoczył żeby próbować przedgonów nigdy tego nie robiłem. U mnie wszystkie idą do jednego słoja i służą do odkażania

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:47
autor: .Gacek
:hammer: owocówki jako spirytus technniczny?!?!
Być może mało się o tym mówi na forum a być może mój gust jest tragiczny... Ale mam takie pytanie do szerszej publiczności..
CZY TYLKO JA DODAJĘ DO SERCA CZĘŚĆ PRZEDGONÓW Z DRUGIEGO GOTOWANIA?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:53
autor: Góral bagienny
Przyznaję się bez bicia że ja wszystko co capi to spiryt techniczny. Tylko już nie bij :D