Strona 54 z 65

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 10:19
autor: wieku
I nie masz żadnych niechcianych aromatów ? Ile czasu fermentujesz ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 10:29
autor: Góral bagienny
Śliwowica gotowana z pestkami jest bardziej aromatyczna :)
Ja zostawiam około 30% pestek do gotowania.
Fermentuje z pestkami, po przefermentowaniu cedzę przez wiadro z dziurami Fi 8mm.

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 10:48
autor: radius
wieku pisze:I nie masz żadnych niechcianych aromatów ?
A co to są te "niechciane" aromaty :scratch:
Góral ma rację;
Góral bagienny pisze:Śliwowica gotowana z pestkami jest bardziej aromatyczna
Fermentuję na drożdżach BC S-103 ok. 2-3 tygodnie, w zależności od tego ile drożdży użyję i jakie jest początkowe BLG :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 11:07
autor: wieku
A jakie BLG max przerabiają te drożdże ? 1 kg cukru na 10 kg owoców przerobią ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 12:00
autor: radius
To są drożdże dedykowane do miodów i ruszają nawet przy wysokim Blg. Mój trójniak fermentował na nich przy początkowym Blg = 35 :)

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 12:02
autor: michal278
Jak za dużo pestek to ewentualnie delikatny posmak migdała. Ale to tak delikatny że naprawdę trudno odszukać go.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: czwartek, 16 wrz 2021, 13:24
autor: Góral bagienny
wieku pisze:A jakie BLG max przerabiają te drożdże ? 1 kg cukru na 10 kg owoców przerobią ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
1kg cukru na 10kg owoców to każde drożdże przerobią :D
Ja owoce jadę na Bayanusach i jestem zadowolony :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: sobota, 18 wrz 2021, 10:03
autor: Pawlik67
Witam.
Mam zamiar pierwszy raz w życiu robić śliwowicę. Mam 40 litrową beczkę, ile śliwek powonieniem kupić?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: sobota, 18 wrz 2021, 10:10
autor: Góral bagienny
25-30kg więcej wyjdzie na spacer :D

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: sobota, 18 wrz 2021, 11:55
autor: Pawlik67
Nie doczekałem sie odpowiedzi wiec zabrałem beczkę na targ i kazałem cala zasypać. Jak dojechałem do do domu to już sie uleżało i mona by dosypać jeszcze e 2 kilo. zobaczę ile bedzie objętościowo po wydrylowaniu pestek. Czy zacier kipi? Ile od pokrywy powinno byc do poziomu zacieru?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: sobota, 18 wrz 2021, 14:42
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Pawlik67 pisze: Czy zacier kipi? Ile od pokrywy powinno byc do poziomu zacieru?
Nie zacier a nastaw to jest.
Gdy nastawu do beczki zbyt dużo nalejesz, pod wplywem CO2, wydzielanego przez żarłoczne drożdże, owocowa pulpa, jako żywo na posadce znaleźć się może. Straty będą. Uważać trzeba.
Myślę, że niemniej jak 20% wysokości fermentora, pustego zostawić musisz bez konieczności szczelnego dokręcania wieka.

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: sobota, 18 wrz 2021, 20:34
autor: Pawlik67
jak zmiksowałem śliwki to konsystencja nastawu przypominała gęste powidła śliwkowe. Chciałem robić "ortodoksa", ale takiej pulpy nie przegotuje bez płaszcza. Wlałem litr wody, ale dalej jest gęste. Co myślicie, mogę wlać kilka litrów wody żeby było rzadsze?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: sobota, 18 wrz 2021, 21:07
autor: .Gacek
Jeżeli chcesz zrobić prawdziwego ortodoxa to generalnie powinieneś zrobić i fermentować nastaw tylko z owoców z dodatkiem pektoenzymu i użyć dobrych drożdży. Możesz pomyśleć o tym aby lekko zwiększyć wydajność i dosypać trochę cukru do nastawu. Utarła się opinia, że 1 kg cukru na 10 kg owoców to optymalny zabieg, ja czasem dodaję ciut więcej...
Co do dolewania wody to uważam, że możesz ją dodać bezpośrednio przed destylacją i nie będzie to miało żadnego wpływu na urobek.

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 01:05
autor: Góral bagienny
@ Pawlik67 Ja drożdże zaczną pracować to nastaw będzie rzadszy :ok:
Nie zapomnij o zatapianiu pulpy raz dziennie :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 08:59
autor: rastro
Pewnie dodatek pekto-enzymu też nie zaszkodzi i również spowoduje że nastaw stanie się rzadszy...

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 10:51
autor: Pawlik67
Dziękuje za podpowiedzi.
Na cukrze i zwiększeniu wydajności mi specjalnie nie zależy, najwyżej bede miał mało towaru końcowego. W tym roku traktuje to jako eksperyment. Bardziej martwi mnie jak to przegotuje, zaraz sprawdzę jak wygląda nastaw po nocy. Pakto enzymów niestety nie posiadam. Myślicie ze mogę dodać je jeszcze za parę dni jak kurier dowiezie , czy to już bedzie po zawodach?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 10:55
autor: Góral bagienny
Śmiało możesz je dodać :ok:
Byle nie po zakończeniu fermentacji :D

Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 11:27
autor: wieku
Góral bagienny pisze: Nie zapomnij o zatapianiu pulpy raz dziennie :ok:
W jakim celu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 12:44
autor: Góral bagienny
Żeby drożdże to suche z góry też przerobiły ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 15:24
autor: wieku
Ja to boje się tam zaglądać aby nie zakazić tego i nie powstała pleśń.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 15:33
autor: Góral bagienny
Jak nie zatopisz to może ocet wyjść ;)
Nic się nie, bój byle zdezynfekować to czym będziesz zatapiał :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 17:46
autor: radius
Ja zatapiam swoją własną grabą :mrgreen:

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 20:07
autor: Góral bagienny
radius pisze:Ja zatapiam swoją własną grabą :mrgreen:
No to musisz być niezle zdezynfekowany :D

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 21:26
autor: kiwitom23
No i po odpędzie. Załadowałem do kega wszystko, czyli 2 wiadra po 25 litrów razem z owocami. Na oba wiadra (prawie 50 kg owoców) dałem tylko 2kg cukru. Pierwszy raz chyba nie mierzyłem wcale BLG, nastaw był tak gęsty, że się nie dało. Sądząc po temperaturze par, które ruszyły do głowicy (około 93*C) nastaw miał koło 10%. Odpęd na: keg z płaszczem + katalizator około 20cm miedzi + głowica UFO. Pierwsze 150ml wylałem, a później ciągnąłem do 98,85*C w kegu. Urobku mam ponad 5 litrów o mocy 58%. Śliwkę wspaniale było czuć na początku, później troszkę zelżało, ale aromat był wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, pod koniec wzmógł się ponownie. Całość bardzo ładnie pachnie, aż mnie korciło, żeby zadegustować. Zrobiłem jakieś błędy? Do jakiej mocy to rozcieńczyć do właściwej destylacji? Czy mogę taką małą ilość cieczy wlać do 60 litrowego kega?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 21:35
autor: MASaKrA_Domingo
Nie wylewaj nic podczas odpędu. Niższy procent wsadu utrudnia rozdział na frakcje. Jest to błąd. Poza tym, przy odpedzie powinieneś ciągnąć praktycznie do 100 st C. Druga sprawa, owoce mają "ładniejsze" pogony np od zboża i warto ciągnąć do tych 100 st.C po prostu. Odrzuć maks 100ml jako metanol, a resztę zmagazynuj na przyszły rok to, co się nie nadaje do dodania do głównego gonu.

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 21:36
autor: nemeto
Kurde, szkoda, że do zera nie ciągnąłeś - pewnie jakieś aromaty zostały w kotle

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 22:06
autor: Góral bagienny
Nie pewnie ale w uj aromatów zostało i nie tylko bo % też sporo :(

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 22:40
autor: kiwitom23
W takim razie mogę to jutro jeszcze wyciągnąć? Przestraszyłem się, bo urobek na końcu jakby zmętniał i zaczęło walić w całej piwnicy, śliwka ala taka jakby przypalona, niemiły zapach. Wsad mam w kegu, bo gorącego nie spuszczam, więc mogę to jeszcze rozgrzać?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 22:49
autor: Góral bagienny
Urobek zmętniał bo pogony idą i AROMATY :D
Jak masz mieszadło do dawaj dalej bo SZKODA % i AROMATÓW
Ja z 40l nastawu mam około 20l surówki o mocy około 25%.
Pierwsze 5l czyste następne 5l mętne i znowu 5l czyste i 5 l mętne ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 23:02
autor: kiwitom23
Nie mam mieszadła, mogę jutro pomyrdać w kotle łygą i grzać dalej. Ma to sens? Ile jeszcze naciągnę, jak już przy 98,85 byłem?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: niedziela, 19 wrz 2021, 23:07
autor: Góral bagienny
Nie ważny % aromaty pójdą :D

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 08:29
autor: kiwitom23
Góral bagienny pisze:Nie ważny % aromaty pójdą :D
A może dolać wody, żeby to trochę rozpuścić?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:19
autor: kiwitom23
Czyli dolać cały odpęd wczorajszy do tego i jechać jeszcze raz od początku?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:30
autor: MASaKrA_Domingo
Nie, absolutnie. Nie ma to sensu żadnego. Po prostu zamieszek mocno, jak zbyt gęste to dodaj nieco czystej wody i jeszcze raz zacznij ciągnąć, ale do 100st C

Robek, po co dodawać jeszcze raz odwar do kega? Przecież to bez sensu.

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:40
autor: Góral bagienny
Dolej wody i mieszaj do70-80stopni :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:49
autor: kiwitom23
Zaglądałem właśnie do kega i roztwór jest bardzo rzadki, zamieszałem i prawie nie czuję ciał stałych, oprócz paru pestek przy dnie. Chyba nie ma sensu dolewać wody. Od wczoraj mam temperaturę w kegu ponad 60*C, więc rozgrzewanie długo nie potrwa. Czyli mam ciągnąć do równych 100% nie bacząc na zabarwienie, ani na smrodek?

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:52
autor: nemeto
Tak. Kuku na koji pod koniec strasznie śmierdzi rzygowinami i gotowanymi liśćmi/trawą - moje odczucie. Przy drugim procesie tych aromatów w gotowym urobku nie wyczuwam ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:55
autor: Góral bagienny
Jedz do 100st jak Ci śmierdzi to nie wąchaj :D

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 09:55
autor: MASaKrA_Domingo
nemeto pisze:Tak. Kuku na koji pod koniec strasznie śmierdzi rzygowinami i gotowanymi liśćmi/trawą - moje odczucie. Przy drugim procesie tych aromatów w gotowym urobku nie wyczuwam ;)
Spróbuj następnym razem tak, jak ja to robię, chętnie dowiem się, jakie będą Twoje odczucia.
Przy koji jak zaczyna walić, zbieram do osobnego naczynia, aby jeszcze raz dodać do nowego wsadu. Te pogony są jednak już capiące i wolę je ich nie dodawać do odpędu, a jednocześnie szkoda alkoholu.

Re: Śliwowica 2009 - 2021

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 10:01
autor: nemeto
Napewno spróbuję - jak tylko rozejdą się 4 damy destylatu z kuku ;) Koniec offtopu, temat o śliwce a my o kuku :mrgreen: