Strona 38 z 65

Re: Śliwowica 2009 - 2013

: piątek, 9 lis 2018, 11:27
autor: bocian1
kochanek Kranei pisze:Rozmnażanie z odrostów jest niemożliwe, gdyż te śliwy są szczepione na ałyczy. Pozostaje tylko szczepienie. Jeśli dobrze pamiętam, to te śliwy są selekcją z wielu dzikich. W przyszłym roku zbadam zawartość cukru. Normalnie średnia wynosi 15.8%. A te były chwalone jako bardzo słodkie i tak też smakują. Dalej, całkiem możliwe, że podkładki mają wpływ na owocowanie. Tu masz zdjęcie jak te szwabskie śliwy wyglądają.
Rozmnażanie z odrostów w przypadku szczepienia na ałyczy rzeczywiście odpada ale jeżeli ktoś nie bardzo umie szczepić, a chce pozyskać roślinę wegetatywnie a nie generatywnie, to pozostaje jeszcze odkład powietrzny:

Odkład powietrzny (ang. air layering, marcotting) – odmiana techniki rozmnażania roślin przez odkład, polegająca na otoczeniu pędu rośliny matecznej substratem glebowym. W miejscu obłożenia pęd wytwarza korzenie, co umożliwia jego odcięcie i dalszy samodzielny wzrost. Technika odkładów powietrznych jest wykorzystywana w amatorskiej uprawie roślin[1].

Pierwotnie pęd umieszczano w glinianej doniczce tak aby przechodził zarówno przez otwór dolny, jak i górny. Na dno doniczki nasypywano warstwę piasku a na nią żyzną glebę. Doniczka była mocowana w lub utrzymywała się samodzielnie na sztywnym pędzie. Stałe utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby prowadzi do wytworzenia korzeni w miejscu kontaktu z glebą. Ukorzenianie można dodatkowo stymulować poprzez wykonanie podłużnego nacięcia na pędzie. Lepsze efekty powoduje wąskie obrączkowanie oraz stosowanie substancji stymulujących rozwój korzeni[1].

Obecnie do przygotowania odkładów powietrznych stosuje się wilgotną watę, mchy z rodzaju torfowiec, torf. Podłoże takie owija się czarną folią ściśle w dolnej części pędu i luźno w jego części górnej. Po wytworzeniu korzeni pęd odcina się i wysadza do gruntu

Cytat z Wikipedii

Jeżeli drzewo ma nisko położone długie gałęzie to można zrobić to jeszcze prościej - poprzez odkład ziemny; po prostu przyginamy gałąź do ziemi i środkową część przysypujemy ziemią. Po ukorzenieniu odcinamy wierzchołek gałązki i wsadzamy na docelowe stanowisko.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 13 lis 2018, 11:29
autor: land75
Mam pytanie. Zrobiłem śliwowicę według przepisu Kucyka. Wczoraj przecedziłem przez sito i nie wiem czy klarować czy wrzucać na graty. Dodam, że nie posiadam płaszcza wodnego.

Opis mojego sprzętu:
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki
-termometr Pamel
- pomiar temperatur keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-dwa odbiory głowica LM i obniżony odbiór OLM
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 13 lis 2018, 13:09
autor: Doody
Nie musisz klarować. Z resztą wyklarować nastaw śliwkowy jest rzeczą praktycznie niemożliwą. Wrzucaj na rurki i destyluj.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: sobota, 17 lis 2018, 19:06
autor: michal278
Do kol. Bocian1 lepsza jest zwykła butelka pet, robisz z boku dziurę i przekładasz najlepiej wilka przez nią i szyjkę. Wsypujesz ziemi aż zakryje szyjke i wlewasz wody.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: niedziela, 30 gru 2018, 15:26
autor: Adaszcz31
Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: niedziela, 30 gru 2018, 17:34
autor: michal278
Czekać!!!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: niedziela, 30 gru 2018, 23:43
autor: sargas
Też uważam, że czekać.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: poniedziałek, 31 gru 2018, 00:24
autor: Adaszcz31
Ok. To zaczekam.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: poniedziałek, 31 gru 2018, 11:32
autor: kwik44
Podejrzewam, że ta druga część jest trochę "delikatniejsza" w smaku stąd twoje rozterki. Ja nie dzielę frakcji serca na części tylko mieszam je razem. Powoduje to oczywiście trochę dłuższy czas dojrzewania, ale nie jest to problem. Moja rada? Pij to co jest dobre ;) A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.

Ja też zakończyłem tegoroczny sezon śliwkowy. W sobotę destylowałem na półkowej ostatnią partię śliwki z wszystkimi pogonami i przedgonami. Główna część poszła na pot-stilu na modłę szkocką. Teraz tylko zakupić beczkę, przygotować pod śliwkę i czekać :(

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: czwartek, 3 sty 2019, 23:57
autor: Adaszcz31
Dam w beczkę dębową i niech stoi i dojrzewa. A to co jest lepsze to jest super towar.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: piątek, 4 sty 2019, 10:30
autor: kwik44
Tylko nie w taką na 2-10l. Chyba że masz już kilkukrotnie użytą. Na takie małe ilości kamionki są najlepsze. I/lub rurobeczki. Ja sam mam w kamionkach grappę i "koniaczek", które dojrzewają z kostkami dębu już w sumie trzeci rok.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: piątek, 4 sty 2019, 12:51
autor: Adaszcz31
Ma 5l ale już jest bezpieczna.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: sobota, 5 sty 2019, 01:13
autor: Adaszcz31
kwik44 pisze: A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.
:(
Zaintrygowałeś mnie tą kamionką. Nie jestem zarejestrowany na białym jest jakaś inna opcja namiaru na magasa?

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: sobota, 5 sty 2019, 07:58
autor: dynio
Bez rejestracji Ci nie sprzeda. Zarejestruj się szybko i zapisz sie, bo akurat teraz jest dostawa

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: sobota, 5 sty 2019, 10:57
autor: kwik44
Jak pisałem wyżej: mam kamionki od Jehn i te z białego forum. Oba rodzaje są super, żadne szkło nie da takiego efektu jak dojrzewanie w kamionce. Obecnie preferuję te z białego bo są większe. Można w nich dojrzewać owocówki, wódki, część destylatów mam z kostką czy dwoma dębu. Rejestracja jakimś problemem nie jest. Ja mam konto tutaj, na białym i na kilku forach zagranicznych. Z każdego ciągnę ;) wiedzę i czasem oddaję ;P

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: sobota, 5 sty 2019, 12:12
autor: Doody
Potwierdzam skuteczność starzenia trunków w magasowych kamionkach. Trunek zyskuje łagodność i fajnie się układa. Oczywiście proces ten wymaga czasu. Zawsze do alkoholi owocowych lub zbożowych dodaję dębiny, mniej lub bardziej wypieczonej.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: sobota, 5 sty 2019, 20:13
autor: radom1987
Ja muszę napisać, że po wymianie kilku wiadomości z kolega kwik44 zdecydowałem się zakupić kamionkę. Napisałem do Jehn i zamówiłem butle cylindryczną o pojemności 2L. Teraz już moja śliwowica dojrzewa sobie w niej a ja czekam na efekt dojrzewania.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 8 sty 2019, 22:51
autor: _Romek_
Adaszcz31 pisze:Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.
Hmmm... Bardzo dobra wydajność, żeby nie powiedzieć kosmiczna, jak na ortodoksa :shock: Jakie miałeś cukry w tej śliwce? Mierzyłeś?

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 9 sty 2019, 06:27
autor: Adaszcz31
Romek@ cukromierz pokazywał 16blg jeśli dobrze pamiętam. Śliwki to były węgierki staropolskie z początku października. Dodawałem pogony z poprzedniej śliwowicy a poza tym gotowalem gęste. Średnia moc to około 70%.
Kamionki już zamówione :)

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 12:45
autor: acurlydrug
A ja tydzień temu wlałam śliwowicę 58% do takiej oto kamionki:
https://ibb.co/Vjcm5pK
Pojemność 1l, zakupiona w moim ulubionym sklepie - rupieciarni, za niebagatelną kwotę 10zł.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 12:56
autor: Doody
W kamionce chodzi o to aby była nieglazurowana. Te glazurowane zachowują się praktycznie jak szkło. W magasowych kamionkach destylat "oddycha" przez ścianki kamionki jak beczka.
Potwierdza to spadek mocy i ilości trunku po leżakowaniu.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 13:23
autor: acurlydrug
Ajjj, a ja zasugerowałam się tym, że w środku jest nieruszana... Czyli dooo....a.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 14:15
autor: Doody
Nie wiem jaka jest Twoja do końca. Nie jest bardzo błyszcząca na zdjęciu, ale żaden ze mnie znawca ceramiki.. ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 19:48
autor: zarazek4
W jakiej cenie kamionki na białym ?

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 21:28
autor: Doody
Musisz to pytanie zadać magasowi z białego forum. Akurat teraz jest akcja i można się zapisać.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 15 sty 2019, 21:29
autor: dynio
Ok 100zl za szt (1galon) z korkiem

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 16 sty 2019, 15:23
autor: sargas
@_Romek_ nie ma co się dziwić. Wiekszość na forum powtarza, że dzikie drożdże gorszy smak dają, że mniejszą wydajności itd itd. A tymczasem forumowy konkurs śliwowicy wygrał kolega z nastawu właśnie na dzikich drożdżach bez żadnych dodatków. Podejrzewam jednak, że taka ilość urobku koledze wyszła bo dodane były pogony z poprzedniej śliwowicy. Ja podobny nastaw robiłem w tym roku i serca mi wyszło nie całe 5L po drugim przebiegu nie licząc pogonów i przedgodnów.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 16 sty 2019, 17:09
autor: lesgo58
Zamiast zastanowić się co może być przyczyną tych nieudanych nastawów, to odnoszę wrażenie że zbytnio generalizujesz.
Ja mam swoją teorię na ten temat. Może koledzy bardziej kumaci w temacie biologii dodadzą też swoje.
Tak więc do rzeczy. Wszystkie nastawy robiłem z owoców z tego samego sadu. Nastawy ortodoksyjne (na drożdżach szlachetnych udały się znakomicie). Opisy szczegółowe i wszelkie dane można wyczytać tutaj: post190165.html#p190165.
Jedyny nastaw który się nie udał to był właśnie ten robiony na dzikusach. Długo się zastanawiałem - dlaczego. Jedną z przyczyn mógł być zwykły pech. Już sama fermentacja przebiegała dziwnie. Mimo początkowego szybkiego startu. Po pierwszych dniach kiedy to był wyczuwalny zapach śliwek w drugim tygodniu zaczął pachnąć mniej intensywnie i trochę dziwnie z nutami sztychu octowego. Tak, że nie ryzykowałem już więcej i nie czekając na zakończenie fermentacji postanowiłem to co jest przedestylować. Suma sumarum po skończonej destylacji pozostały niezbyt ciekawe wrażenia.
Przez przypadek prawdopodobnie znalazłem winnego. Cześć śliwek, które użyłem do nastawu na dzikusach pozostawiłem do zjedzenia i o nich zapomniałem. Pozostały w skrzyneczce, w kącie w miejscu gdzie robiłem nastaw. Odkryłem je po 3 tygodniach. Jakie było moje zdziwienie kiedy je zobaczyłem. Ani jedna nie była zgniła. Nie było śladów pleśni. Tylko częściowo zasuszone. Przypadek? Myślę, że nie . Przyczyną takiego stanu rzeczy prawdopodobnie były środki/opryski konserwujące owoce na czas transportu i sprzedaży. Co potwierdził handlarz na hurcie gdzie te śliwki nabyłem.
Być może się mylę ale tak jak wspomniałem to jest jednak tylko moja teoria.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 16 sty 2019, 18:12
autor: Doody
Miałem Leszku podobną sytuację i od tej pory poszukuję śliwek wyłącznie z prywatnych, niepryskanych sadów. Raz się uda zdobyć więcej raz mniej ale nie chcę już tracić czasu na nieudane destylaty z powodu posmaku chemii. W tym roku było dużo owoców i udało się zrobić naprawdę fajny trunek. Skąd wiem, że fajny? Ano byłem jurorem i mogłem porównać swój destylat do 15 innych. Nie startowałem w konkursie ponieważ swoją śliwkę zadębiłem wcześniej. Ale na tle innych destylatów moim zdaniem wypadła nieźle ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: wtorek, 2 kwie 2019, 00:15
autor: jarzi
Popełniłem sliwowice i powiem Wam, że mam z 3 różnych odmian śliwki. Tylko węgierka z starego sadu smakuje dobrze (pomijam błędy produkcji jako iż to mój pierwszy produkt). Pozostałe 2 gatunki których nazw już nawet nie pamiętam, nie mają startu do tej z węgierki.
Jeżeli w tym roku będę miał dostęp do sadu to powtórzę wyrób.
Ktoś wyżej pisał, że śliwki nie chciały zgnic. Moje resztki pozostawione samopas w krótkim czasie dostały ogniska pleśni więc mogę sądzić, że były naturalne, chociaż napewno też miały jakieś opryski (wszyscy sadownicy robią, kwestia jakie ilości).
Pozdrawiam wszystkich sliwkujących.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 24 lip 2019, 17:16
autor: FRUTTI
No i pierwsza śliwowica w tym roku puszczona! Z 80kg śliwki (nie wiem jaka odmiana, wiem ze wczesna) i 4kg cukru odebrałem 8l gotowego urobku o mocy 55%.
Puszczałem dwukrotnie, na pot stillu od Zygmunta, pierwszy raz wszystko jak leciało całą pulpe , odbierałem do 0 drugie gotowanie 14l surówki i 5l wody, odbiór do 50% i rozcieńczenie wodą demineralizowaną.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 24 lip 2019, 17:34
autor: Kamal
4l z cukru i 4l ze śliwek. :)
K.

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 24 lip 2019, 17:39
autor: niebieski-n2
W jak sposó to wyliczyłeś?

Re: Śliwowica 2009 - 2018

: środa, 24 lip 2019, 18:09
autor: arTii
Przecież to proste.... z 4kg cukru masz ponad 2 litry spirytusu, a więc prawie 4 litry alkoholu 50%, Od ogólnego urobku odejmujesz 4 litry i pozostaje 4 litry ze śliwek :D

Re: Śliwowica 2009 - 2019

: środa, 24 lip 2019, 22:03
autor: niebieski-n2
Na jasne :hammer: , po nocy w robocie nie zatrybiłem, że urobek ma 50%, tylko przeliczyłem 4x0,6L

Re: Śliwowica 2009 - 2019

: czwartek, 25 lip 2019, 16:21
autor: sargas
80kg śliwek ale węgierek czy inna odmiana ?
Po co ten cukier ? :(

Re: Śliwowica 2009 - 2019

: czwartek, 25 lip 2019, 16:39
autor: Góral bagienny
Węgierki w lipcu?

Re: Śliwowica 2009 - 2019

: czwartek, 25 lip 2019, 16:44
autor: sargas
:) może jakieś GMO ma mega wczesna odmiana :P

Re: Śliwowica 2009 - 2019

: czwartek, 25 lip 2019, 16:48
autor: Góral bagienny
Prędzej z Czarnobyla jakieś mutanty :)

Re: Śliwowica 2009 - 2019

: czwartek, 25 lip 2019, 23:56
autor: Kamal
Już śliwki jakiś czas są dostępne na bazarach, fioletowe, i żółte (renkloda?) I pewnie z tych, bo węgierki jeszcze, przynajmniej u mnie :)
K.