Strona 26 z 65

Re: Śliwowica 2009 - 2016

: niedziela, 21 maja 2017, 13:31
autor: Spiritussamogon
lesgo58 pisze:Tak na szybko to zauważyłem (a raczej nie zauważyłem ) kilku niuansów, które byłoby warto uwzględnić w tym kompendium.
Jak tylko się ogarnę... to postaram się później je wypunktować.
Lesgo58 z niecierpliwością czekam na wypunktowywanie braków. Chcę powiększy swoją wiedzę o śliwowicy. Przy okazji uzupełnię zbiór informacji.

Tylko szkoda że w tym roku nie będzie surowca na śliwowice :cry: .

Re: Śliwowica 2009 - 2016

: poniedziałek, 22 maja 2017, 01:30
autor: wawaldek11
Trzeba zrobić akcję ŚLIWKA :) i ściągnąć ciężarówke śliw z południa Europy.

Re: Śliwowica 2009 - 2016

: poniedziałek, 22 maja 2017, 08:45
autor: użytkownik usunięty
wawaldek11 pisze:Trzeba zrobić akcję ŚLIWKA :) i ściągnąć ciężarówke śliw z południa Europy.
Jestem "ZA", ale obawiam się, że brakłoby tej śliwki, bo z tego co zauważyłem, urodzaju na śliwkę w tym roku chyba nie będzie. Pięknie drzewa zakwitły, ale za niedługi czas, przymroziło w nocy i galante chłody wystąpiły za dnia ( południe PL). Pszczółki pochowały się do swoich domków...
No nic, na razie nie s.am żarem, zobaczymy jak będzie. Pozdrowionka

Re: Śliwowica 2009 - 2016

: poniedziałek, 22 maja 2017, 18:09
autor: sargas
Niestety :( wszędzie wymroziło trzeba będzie się naprawdę nabiegać żeby uzbierać dużo śliwki.

Re: Śliwowica 2009 - 2016

: sobota, 12 sie 2017, 19:13
autor: maniek86
Udało się zebrać 50 kg śliwek, 20 kg mega aromatyczne coś jak węgierki, 15 samosiejka całkiem aromatyczna, 5 kg zielona mega słodka- zamiast dodawać cukru zdecydowałem dołączyć ją do nastawu. Znalazłem też śliwki(10 kg) ,które są duże i słodkie ale mniej aromatyczne( odmiana nie znana). Ciekaw jestem co z tego wyjdzie- napewno nie tradycyjna śliwowica :D

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 00:35
autor: wawaldek11
Taki miks może pozytywnie zaskoczyć :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 07:26
autor: radius
Tak, jak zaskoczył mnie (i innych także :D ) jakością, mój mix z węgierek + marketowe końcówki po przecenie :ok:

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 09:01
autor: kmarian
Kolego maniek86, rób nastaw. Ja też jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pewnikiem "śliwkowica". :twisted:
Zawsze uzyskiwałem "ciekawe" trunki, zaś w 2015 roku, taki miks mi nie wyszedł. :(

Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 10:48
autor: kwik44
Masz przewagę a'la węgierki. Nie martwiłbym się aromatem. Tylko wytrwaj w postanowieniu i cukru nie dodawaj :)

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 14:31
autor: maniek86
Oczyściłem i na ile mogłem rozdrobniłem ale chyba niezbędne jest mieszadło aby dokończyć dzieło.
Mieszanka pachnie obiecująco, cukru nie dodaje. W zeszłym roku zrobiłem calvados( z małym dodatkiem rodzynek) też bez cukru, fakt gotowane na grzałka ale smak fajny, to doświadczenie uwierdziło mnie w przekonaniu że nie warto dodawać cukru.
Mam nadzieję że w tym roku destylaty owocowe gotowane na płaszczu i półkowej będą jeszcze lepsze.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 14:48
autor: Doody
Dodajesz pektoenzym? Świetnie "wyciąga" sok z owoców i łatwiej oddziela miąższ od skórek.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 18:06
autor: maniek86
Doody pisze:Dodajesz pektoenzym?
Niestety nie dodałem, bo nie posiadam :scratch:

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 19:21
autor: Kamal
kmarian pisze: Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?
Pod względem węgierki u mnie, to porażka. Praktycznie nie ma w ogóle owoców.
K.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 20:07
autor: kwik44
No niestety. Wygląda na to, że w tym roku trzeba będzie się skupić na zbożach. Chyba dopłaty do jęczmienia były w tym roku, bo więcej tego niż pszenicy było na polach ;) Ja w każdym razie już mam zamówiony :D

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 21:31
autor: grzesiek03
Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?
Śliwy najlepiej z wszystkich pestkowych zniosły przymrozki. U mnie (południowe Mazowsze) śliwek jest sporo, a węgierki wczesnej normalny urodzaj.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 13 sie 2017, 21:47
autor: Doody
Ja też kupiłem w śmiesznej cenie 0,60PLN/kg i jeszcze mi chłop w tej cenie ześrutował. Zresztą już pracuje w 120l beczce ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: poniedziałek, 14 sie 2017, 20:55
autor: Pretender
Doody
Węgierki ześrutował? Hihi ...

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: poniedziałek, 14 sie 2017, 21:17
autor: Doody
Węgierki, Bułgarki i Rumunki ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: poniedziałek, 14 sie 2017, 21:45
autor: Imbir
kwik44 pisze:No niestety. Wygląda na to, że w tym roku trzeba będzie się skupić na zbożach

Dokładnie o tym samym myślałem, chyba w tym roku sliwkę sobie odpuszczę ewentualnie skuszę się na 100-200kg gruszki, a cały zimowy sezon poświęcę na zboża. W szczególności żyto :scratch:

PS. W wielkopolskich rejonach śliwka na razie nie schodzi poniżej 3zł !!!

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: poniedziałek, 14 sie 2017, 22:08
autor: kwik44
Wcześnie jeszcze. Węgierka najwcześniej będzie dobra za miesiąc. Myślę o tej starej, małej. Ja w zeszłym roku kupiłem o 2 tygodnie za wcześnie. Zobaczymy.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: wtorek, 15 sie 2017, 00:35
autor: Imbir
W zeszłym roku po "one" zł kupowałem pod koniec września... poczekamy, zobaczymy ;-)

Jutro... tzn.dzisiaj zaczynam mirabelki :geek:

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: wtorek, 15 sie 2017, 07:43
autor: kwik44
Ałyczę ;) na mirabelku też za wcześnie ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: wtorek, 15 sie 2017, 13:14
autor: Doody
@kwik, to zależy. Ja już mam pierwsze mirabelki za sobą (tydzień temu). Dostałem je od znajomej. A te, które rosną koło mnie jeszcze twarde. Tamte od znajomej były 2 razy większe. Pewnie zależy od gatunku.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: środa, 16 sie 2017, 18:29
autor: szatajoh
W niedzielę znalazlem dwa parkowe drzewa ałyczy. Nazbierałem na jedną 30 l beczke rozbełtalem dodałem 1 kg cukru czekam na wynik.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: środa, 16 sie 2017, 20:49
autor: maniek86
Kosztował ktoś śliwowicy z tarniny? W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły i jest tego tyle że wpadł mi taki pomysł, albo może połączyć destylaty ze śliwek i tarniny...?

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: czwartek, 17 sie 2017, 01:13
autor: wawaldek11
Tarninowica powinna być super! Już nalewka jest wyśmienita.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: czwartek, 24 sie 2017, 14:51
autor: pith
Jak na razie ceny śliwek są bardziej szokujące od zeszłorocznych.
Zaczynam podejrzewać, że tańsze będą śliwki mrożone z zeszłego roku w jakiejś hurtowni. Wydaje mi się, że widziałem w Selgrosie połówki bez pestek za 7 zł/ kg.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: czwartek, 24 sie 2017, 20:01
autor: sargas
wawaldek11 pisze:Tarninowica powinna być super! Już nalewka jest wyśmienita.
Wiem coś o tym moje TOP3 twojej produkcji którą miałem przyjemność skosztować :)

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: czwartek, 24 sie 2017, 22:25
autor: Doody
Dzisiaj zdobyłem 22kg węgierki i nastawiłem z 3 kilogramami cukru. Ortodoks to nie będzie ale zawsze ;)

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: czwartek, 24 sie 2017, 23:01
autor: wawaldek11
Ja w zapasie mam zawsze parę kilo glukozy i jak chcę zwiększyć uzysk z owoców, to nią wzmacniam nastaw. Mniej niechcianych smrodków mam.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: poniedziałek, 28 sie 2017, 13:13
autor: JISKRA59
Witam wszystkich.Info dla psotników z Dolnego Śląska i okolic wczoraj tj. 28.08.17r. na Targpiaście we Wrocławiu śliwka węgierka była po 3,50 zł/kg, a śliwka typu renkloda ciemna -bardzo słodka bo próbowałem- po 3.60 zł/kg. Pytałem sprzedających i mówili, że cena powinna utrzymać się na tym poziomie. Pozdrawiam

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: czwartek, 31 sie 2017, 20:42
autor: maniek86
Wczoraj skończyłem destylować miks śliwek jakie udało mi się zebrać z około 55kg uzyskałem prawie 2 litry 55%. Pierwszy raz robiłem śliwowica i nie wiem czy powinienem oczekiwać więcej, chyba nie.
Ale śliwowice z tarniny chyba sobie odpuszczę, przecież tam jest sama pestka. Pokusze się chyba o zrobienie rumu z dodatkiem tarki.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: sobota, 16 wrz 2017, 16:15
autor: Przemek88
Witam wczoraj kupiłem 17kg śliwki po 1zł nie jest to orginalna węgierka ale jakaś krzyżówka ( kolor ten tylko większa) słodka i pachnąca trochę już poleżała w skrzynce. Pestka ładnie odchodziła ale zmiksowałem wszystko w robocie kuchennym (pestki całe) dodałem 1kg glukozy bayanusy i pożywkę. Dziś ładnie pracuje myślę czy nie dokupić jeszcze 1 kg glukozy i z 6kg oryginalnej węgierki. Co o tym myślicie? pozdro

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: sobota, 16 wrz 2017, 18:22
autor: użytkownik usunięty
Moim zdaniem...
Jeżeli do pracującego winka można dodać kolejną porcję cukru, to do pracującej śliweczki można teoretycznie dodać świeżego owocu. W ten sposób dorzucisz cukru drożdżom i uzyskasz więcej alko. Nie wiem jak to się zachowa, nie próbowałem, ale ze słodkością bym nie przesadzał.
Osobiście dodałbym tej krzyżówki, dojrzałej. Zastosowałeś pekto ?
Btw..Niezła cena tej śliwki

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: sobota, 16 wrz 2017, 22:04
autor: Przemek88
Pekto nie dałem w tamtym roku robiłem 1 raz i gotowałem wszystko razem i było ok. Cena była 1,5 zł ale panią udało się urobić:) niektóre już były do wywalenia ale z 2kg w sumie. Zieleniak w Dąbrowie Górniczej w tamtym roku kupiłem węgierkę po 0,90 gr. Wody dałem tyle co do drożdży i glukozy może z 1L +- dlatego się zastanawiam nad kolejna porcja glukozy i śliwki żeby coś mi z tego wykapało:) Teraz myślałem dokupić oryginalnej węgierki żeby coś tam z oryginału było i tu pytanie do kolegów z większym stażem czy to ma sens i się sprawdzi.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: niedziela, 17 wrz 2017, 07:25
autor: użytkownik usunięty
Moim zdaniem dodanie tej węgierki wiele pozytywnego do nastawu nie wniesie. Jeżeli chcesz zrobić dobry towares, kup tej węgierki ze 25kg, umyj, wydryluj lub nie, rozdrobnij, dodaj pekto, poszczuj G995 i zrób drugi nastaw bez cukru tzw. ortodox.
Tak poza tematem mieszkam troszkę dalej na południe i węgierka jest u mnie po 9 zeta, więc w tym roku będzie "susza".
Pozdrówa

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 08:36
autor: zgoda
Na giełdzie w Broniszach węgierka po 4,20 dziś rano, więc pozostaje liczyć na łut szczęścia.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: wtorek, 19 wrz 2017, 11:01
autor: Przemek88
U Pani w Zieleniaku w DG węgierka 4,5zł kg a mieszanka 1,5zł kg. W piątek 15kg mieszanki, 1kg glukozy, 0,7l wody, 100g cukru bayanusy i pożywka a wczoraj blg 1 w sobotę będę atakował i dam znać jaki efekt. Wczoraj jak oglądałem nastaw ładny kolor i zapach śliwki, jak produkt będzie ok to jadę jeszcze po tą śliwkę po promocji.

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: sobota, 23 wrz 2017, 22:04
autor: Krzysztof988
Witam pierwszy raz robię śliwowicę z takiego przepisu:
45kg śliwki namieszałem w beczce mieszadłem - wyszła dobra pulpa i dałem do tego drożdże zamojskich 1kg cukru i i 1l wody, po 4 dniach dodałem 3kg cukru i 3l wody stało to 2 tygodnie dziś sprawdzałem blg -1 jutro idzie na rurki :) zapach jak powidła super. Podpowiedzcie czy na kolumnie elit z miedzi (destylatory miedziane) puszczać to 2 razy czy 1 raz wystarczy, mam malutkie doświadczenie w tworzeniu, bardziej konsument :). Trochę męczyłem się przy cedzeniu, ale jakoś poszło. Jeśli będzie smaczna to chyba zainwestuję w kega z płaszczem. Ale zależy mi na podpowiedzi czy to 2 razy destylować?

Re: Śliwowica 2009 - 2017

: sobota, 23 wrz 2017, 22:40
autor: lesgo58
Tak - 2 razy.
Pierwszy to typowy odpęd. Po odlaniu przedgonu ciągnij dokąd się da. Nawet do 10%.
Drugi raz już pędź poważniej z odcięciem frakcji. Weź pod uwagę grzałki. Dlatego musisz sobie mniej więcej wyliczyć ile zostanie Ci wody pod oddestylowaniu alkoholu. Jeśli się okaże, że może pozostać za mało to musisz dolać na początku odpowiednią jej ilość. Tak, żeby nie spaliły Ci się grzałki.