Strona 1 z 2

destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: niedziela, 13 sty 2013, 15:15
autor: buamazur
Witam wszystkich, forum czytam już jakiś czas, więc pora na udzielanie się w dyskusjach. Chodzi mi po głowie pewien pomysł, aczkolwiek zacier ze skrobii ziemniaczanej potraktowany enzymem:
http://eurowin.pl/pl/p/Enzym-scukrzajacy-50-ml-/634

lub:

http://eurowin.pl/pl/p/Enzym-uplynniajacy-50-ml/635
w celu przemiany skrobi na cukry proste
nie wiem czym się różnią te dwa enzymy, muszę uzupełnić wiedzę w tym zakresie, ale czy zrobienie takiego nastawu ma sens (ekonomiczny)?
Mam również dostęp do śrutownika i do zbóż (pszenica, pszenżyto, jęczmień) oraz jestem zapalonym winiarzem, także kwestie fermentacji oraz destylacji nie są mi obce. Obecnie fermentuję większość nastawów na bayanusach (Saccharomyces Cerevisiae Bayanus)
I teraz moje pytanie, czy bawić się w skrobię ze sklepu, czy lepiej zainteresować się zbożami? Proszę o sugestie kolegów psotników

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: niedziela, 13 sty 2013, 17:04
autor: soniak
Witam.

Pierwszy enzym zmienia cukry złożone(Sacharoza) na proste (glukoza).
Powstaje słodki kisiel (krochmal).

Drugi enzym upłynnia (rozrzedza kisiel do płynu) przez rozerwanie wiązań.

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: niedziela, 13 sty 2013, 17:28
autor: pokrec
Kolego, ten temat już został przerobiony. Skrobia (mączka) ziemniaczana w przeliczeniu na produkt jest 2 razy droższa od cukru. Przy cukrze pracy nie ma w ogóle, przy zacieraniu jest zabawa, że hej!
Surowców zbożowo - ziemniaczanych opłaca się używać, jak chcemy zrobić akurat wódkę smakową (whisky, burbon, ziemniaczanka), na spirytus - tylko cukier. Sorry za brak romantyzmu.
Chyba, że masz własny surowiec w nadmiarze i dużo czasu.

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: niedziela, 13 sty 2013, 19:46
autor: buamazur
pokrec pisze:Kolego, ten temat już został przerobiony.


Przejrzałem forum, może niedokładnie, ale nie znalazłem żadnych informacji. Szukajki nie używałem jeszcze, ale to nadrobię.

pokrec pisze:Chyba, że masz własny surowiec w nadmiarze i dużo czasu.


Jeśli chodzi o skrobię, to mam, ale w sklepie :P A jeśli o zboża to źródło jest spore... A sprzęt do psoty mam na współwłasność z użytkownikiem tego forum, tomibisqpice. Pozdrawiam.

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: niedziela, 13 sty 2013, 20:19
autor: pokrec
To, co dostaniesz z kilograma cukru, będziesz musiał robić z 2 kg surowca skrobiowego. Mąka ziemniaczana jest w sklepie droższa od cukru (za kilogram). Wnioski są chyba oczywiste. Poza tym destylowanie kleiku skrobiowego to osobna gałąź wiedzy i sztuki cyrkowej.
Jak masz darmowe zboże, to oczywiście, skórka jest warta wyprawki, tylko nie miel na mąkę, bo będziesz w pupie.

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: poniedziałek, 14 sty 2013, 12:47
autor: kwachu
Witam. Kiedy fermentowałem zacier ze skrobi ziemniaczanej , to żadnego kleiku tam nie było :) zacier był płynny niczym woda, a do scukrzenia użyłem własnej produkcji słodu . Jeśli zacier robimy z czystej skrobi to nie ma obawy o przypalenie zacieru.

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: czwartek, 11 kwie 2019, 20:24
autor: Feti
Hej,

Odkopuję temat, ponieważ chodzi za mną wódka z ziemniaków ;) Jako, że myślę nad tym głównie ze względów smakowych, interesuje mnie, czy jeżeli użyję do tego właśnie skrobi, zamiast pyrek ( :odlot: ) wrażenia organoleptyczne podczas spożycia będą porównywalne? :scratch: Czy jednak, by zasmakować tego ziemniaczka, muszę oprzeć zacier na bulwach? Pepees sprzedaje 25kg w cenie ok. 125zł chyba. Może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie?

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: czwartek, 11 kwie 2019, 20:38
autor: wkg_1

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: czwartek, 11 kwie 2019, 20:47
autor: Feti
Tak, tylko mi chodzi o porównanie wódki z ziemniaków do wódki z skrobi :) Porównanie smaku dodam.

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: czwartek, 11 kwie 2019, 21:20
autor: wkg_1
Jasne !
Odniosłem się do postów poprzedników.

Edit: Też mnie interesuje odpowiedź na twoje pytanie. Tyle, że bym je rozszerzył na różnice: glukoza ziemniaczana, skrobia ziemniaczana, ziemniak. Na chłopski rozum między glukozą ziemniaczaną a skrobią nie powinno być różnicy, ziemniak to co innego.

https://www.youtube.com/watch?v=rRYrEZhlnz4 Pewnie nie można od nich kupić surówki : /

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: piątek, 12 kwie 2019, 07:46
autor: Feti
Pewnie nie :) Mam w planach zawitać tam niebawem na dwóch kołach, nie mam daleko ;)

Re: psota ze skrobi ziemniaczanej?

: piątek, 12 kwie 2019, 11:50
autor: psotamt
wkg_1 pisze:różnice: glukoza ziemniaczana, skrobia ziemniaczana, ziemniak. Na chłopski rozum między glukozą ziemniaczaną a skrobią nie powinno być różnicy
Chłopski rozum tu akurat nie sprawdza się :scratch:
Glukoza ze skrobi ziemniaczanej to cukier prosty, otrzymywany w produkcji przemysłowej diabli wiedzą jaką metodą. My ją rozpuszczamy w wodzie i dodajemy drożdże. Skrobia ziemniaczana to zupełnie co innego. By dodać drożdże trzeba ją zamienić w domowych warunkach na cukier za pomocą enzymów przez tzw. zacieranie i dopiero potraktować drożdżami. Dalej robi się podobnie, kwestia upodobań.
Ja jedno i drugie gonię na Aabratku na spirytus. Z glukozy jest to bezwonny, >96% spirytus do nalewek, wódek smakowych, ale nie na czystą wódkę. Ze skrobi też robię spirytus >96%, ale ten rozcieńczam do pijalnej postaci, czyli 40%, otrzymując wódkę o smaku wódki :D cokolwiek to znaczy. Wódka ze spirytusu z glukozy jest bez smaku, bez tego czegoś, co jest w zbożach, w skrobi. To bardzo odmienne smakowo i zapachowo wódki.

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: piątek, 12 kwie 2019, 11:57
autor: Feti
@psotamt, a robiłeś może wódeczkę typowo z ziemniaków? :)
Właśnie w glukozie brakuje mi tego... "czegoś" :scratch:

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: piątek, 12 kwie 2019, 12:01
autor: wkg_1
O ! I już wiemy więcej ; )
Ja tylko tego zacierania się boję bez odpowiedniego kotła ze śmigłem bo potem to chyba po sklarowaniu można już gotować bez płaszcza ....

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: sobota, 13 kwie 2019, 05:23
autor: psotamt
Nie ma się czego obawiać. Gar 10 l na kuchnię, enzymy, coś do mieszania i porcje do beczki. Potem gotować jak z cukru. Z samych kartofli nie robiłem, więc nie wiem jaki z nich produkt. Z samej skrobi jest doskonały :D

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: sobota, 13 kwie 2019, 13:14
autor: wkg_1
Coś do mieszania to jakiś kij jak do bielizny czy coś na wiertarkę radzisz ?

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: sobota, 13 kwie 2019, 16:09
autor: psotamt
Kiedyś kobiety rozbiły krochmal do pościeli, zacier robić trzeba tak samo, tylko z enzymami :mrgreen: Kuchnia, gar, chochla, enzymy i skrobia :D Nie ma znaczenia czym mieszasz.

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: sobota, 13 kwie 2019, 16:47
autor: wkg_1
Dobrze. Jeżeli chodzi o skrobię to biegasz tu za gwiazdę więc posłucham ;D
Tak nawiasem - pamiętam jak dzieckiem będąc tak krochmal mieszałem na węglowej kuchni ... gdzieś tam nawet w piwnicy leży jakiś węgiel z dawnych czasów :D

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: sobota, 13 kwie 2019, 21:09
autor: Woodworm
z krochmalem to fizycznie nie ma nic wspólnego, jest dużo prostsze od ziarna. dobry gar i nie da się zepsuć.

Mod.
Pisz staranniej.

Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

: sobota, 13 kwie 2019, 21:14
autor: wkg_1
Woodworm pisze:z krochmalem to fizycznie nie ma nic wspólnego
?????