Strona 19 z 31

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 2 sie 2017, 20:35
autor: Doody
A co myślisz, że łycha będzie koloru herbaty? Destylat zbożowy nazywa się "white dog" ponieważ wygląda jak woda. Dopiero leżakowanie w beczkach nadaje mu charakterystycznego koloru.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 2 sie 2017, 22:25
autor: lesgo58
Nooo znam herbatę. I on też jest koloru białego... :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 2 sie 2017, 23:19
autor: Doody
Ale to "szatańska" herbata :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 9 sie 2017, 23:18
autor: piotrney
Zna może ktoś przepis na johny walker?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 10 sie 2017, 07:40
autor: Doody
Johny, to "blenda", czyli whisky kupażowana z kilku różnych destylatów, które spędziły w beczce dębowej co najmniej 3 lata (red label) lub odpowiednio więcej np. black label to 12 lat. Johny nie jest trunkiem pochodzącym wyłącznie z jęczmiennego destylatu czyli tak zwaną "blendą maltową", ale jest kupażowana z whisky jęczmiennych oraz żytnich.
Czyli trudno o "przepis" bo musiałbyś zrobić kilka różnych destylatów i je wymieszać w odpowiednich proporcjach znanych tylko producentowi.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 10 sie 2017, 07:46
autor: Pretender
Najprościej to do sklepu ...

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 10 sie 2017, 07:53
autor: herbata666
Jony tak po prawdzie to pewnie w ogóle beczki nie widział, gdzieś mam wywiad na kompie z gostkiem co opowiada jak te tanie rudzielce to wszystko na zaprawkach i oczywiście na kolumnach ciągłych, nikt tam żadnych tradycyjnych metod nie używa bo po prostu się nie opłaca.

Ps.
Większość tanich i popularnych łych jest tak produkowana.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 10 sie 2017, 08:31
autor: lesgo58
herbata666 pisze:Jony tak po prawdzie to pewnie w ogóle beczki nie widział, gdzieś mam wywiad na kompie z gostkiem co opowiada jak te tanie rudzielce to wszystko na zaprawkach i oczywiście na kolumnach ciągłych, nikt tam żadnych tradycyjnych metod nie używa bo po prostu się nie opłaca.

Ps.
Większość tanich i popularnych łych jest tak produkowana.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z tymi whisky z sieci globalnych to jest tak jak z warzywami świeżymi i w dodatku szumnie nazywanymi ECO sprzedawanymi w sieciach np. Lidla. Ani to pies ani to wydra.
Dodatkowo twierdzę, że tak jak jesteśmy w przydomowych ogródku wyprodukować pyszne naturalne warzywa. Tak jak jesteśmy w stanie zrobić lepsze piwo od większości piw korporacyjnych - tak jesteśmy w stanie zrobić lepszą single malt od tych z sieci korporacyjnych.
Tylko na Boga dlaczego tak usilnie staramy się kopiować to co jest niemożliwe do skopiowania. Trzymajmy się stylu, mniej więcej receptury. Dodatkowo dajmy naszym trunkom czas a na pewno zadowolenie będzie naszym udziałem.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 10 sie 2017, 08:39
autor: Zygmunt
Jony tak po prawdzie to pewnie w ogóle beczki nie widział, gdzieś mam wywiad na kompie z gostkiem co opowiada jak te tanie rudzielce to wszystko na zaprawkach i oczywiście na kolumnach ciągłych, nikt tam żadnych tradycyjnych metod nie używa bo po prostu się nie opłaca.

Ps.
Większość tanich i popularnych łych jest tak produkowana.
Bez przesady. JW nie jest whisky wybitną, bo od razu przeznaczona do miksowania, ale to nie spirytus z zaprawką. NA JW składa się 35 różnych destylatów zbożowych i słodowych. Każdy z nich był leżakowany. Efekt jest mizerny, ale taki maił być- tani alkohol do mieszania z napojem. Jeżeli coś zostało wyprodukowane z zaprawki, to na etykiecie nie ma prawa znaleźć się nazwa whisky.
Jedyny kraj, jaki przychodzi mi na myśl, w którym istotnie w sklepach (dla turystów) i hotelowych barach istnieje oficjalnie (co nie zanczy, że międzynarodowo legalnie) whisky robiona z zaprawki, to Egipt. Przy okazji- zaprawki nie należy mylić z karmelem, który jest chętnie dodawany nawet do nie najtańszych whisky- ale tylko w celu podbicia koloru.

Na pytanie o przepis na JW można śmiało odpowiedzieć, że jest w domowych warunkach nie do odtworzenia... i dobrze, bo w domu w tym przypadku naprawdę można lepiej.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 10 sie 2017, 09:14
autor: klepa
10 do 15% słodowej, reszta - destylat zbożowy.
Nie żyto, żyto nie - wcześniej kukurydza, teraz pszenica, bo jeszcze tańsza.
Dla Walkera pracuje wiele destylarni, ale bazę dla tego konkretnego smakołyku produkuje Cardhu Distillery, a "dymność" dla tej delicji pochodzi z Coal Ila Distillery.
Te trzy lata w beczkach odpękać musi, a że to już siódme-dziewiąte napełnianie przed odnowieniem, więc kolorek tym bardzie podbity karmelkami być musi.
Piotrney - najlepszy przepis na ten frykas podał Pretender :D Twoja, byle jaka i na byle jakich płatkach ale pozostawiona w spokoju na te pół roku, da Ci więcej satysfakcji w gębie, niż ten fabryczny cymes ;)
Herbata666 - odnajdziesz ten wywiad? Chętnie bym.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 11 sie 2017, 00:16
autor: seneka
Zygmunt to prawda dawno w krajach arabskich nie bywałem może coś się zmieniło. Pamiętam że i w Egipcie i Tunezji a nawet w Turcji mocne alkohole były nie pijalne. I nie ważne czy była to czysta, czy kolorowa. Zawsze konczyłem na ich psedo piwie, nie wspominając już o jedzeniu. Tu konczyłem na gotowanej kurze i frytkach. Fakt słońce zawsze było. :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 12 sie 2017, 11:57
autor: damian555444
Witam was Serdecznie ;)

Jest to mój pierwszy post na tym forum,
Posiadam kolumnę aabratek keg 30l średnica 63mm katalizator sprężynki miedziane dalej zmywaki wysokość kolumny 150cm nie licząc kega.
Przedestylowałem kilka cukrówek wszystko pięknie moc 96%
właśnie klaruje mi sie 24l zacieru z 2kg słód pilzneński i 5kg kukurydzy
I moje pytanie jak destylować na Aabratku zaciery ze słodu oraz kukurydzy? czy na całej kolumnie? jak szybko odbierać? jaki ma być % końcowy?
pozdrawiam :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 12 sie 2017, 20:12
autor: seneka
Sto razy już było napisane.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 12 sie 2017, 20:25
autor: kwik44
Poszukaj tematu o destylacji prostej na kolumnie

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 17 sie 2017, 22:48
autor: zgoda
Mój pierwszy burbon to był festiwal błędów i pomyłek, ale wyszedł znośny, już po 4 dniach z dębem się dobrze zapowiadał. 5kg kukurydzy, 4kg pszenicy, zatarte z enzymami w 15l wody. Fermentowane w zacierze Coobra Whisky, a potem poszło na pot stillu 2x, gdzie zrobiłem "wszystko źle". W smaku bardzo podobne do Wild Turkey.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 24 sie 2017, 20:06
autor: sargas
@damian555444 im wolniej tym lepiej. Teoretycznie im wyższa kolumna tym wyższy % uzyskasz. Jak masz miedzianą rurę to ja bym jechał bez wypełnienia. Destyluje tylko na alembiku więc dużo ci nie podpowiem.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 wrz 2017, 09:14
autor: jozzek666
Witam, koledzy zaszła wielka bezczelność i chamstwo. Otóż żonka kupiła mi dzisiaj książkę na imieniny i oczom własnym nie wierze, przepisy zerżnięte z naszego forum a dokładnie z tego wątku.
Załączam foty.

Można by tam zadzwonić i zrobić takim burakom trochę nieprzyjemności.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 wrz 2017, 09:48
autor: klepa
Autor - Adam Zagajewski.
Adam Zagajewski?! Ten poeta i prozaik?!
JOGI BABU! BRAWO RADIUS! Od tej strony to Cię nie znałem. :respect: :mrgreen:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 wrz 2017, 12:24
autor: michal278
Posiadam 3 wiaderka miodu po 15kg i teraz wpadłem na pomysł albo żyta albo whiskey z miodem. Pytanie zasadnicze który przepis wybrać i drugie miód do zacieru czy do kupażu?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 24 wrz 2017, 17:49
autor: Fiflak
Oj miodnie u Waszmości. Na twoim miejscu popełniłbym miód pitny należycie łiskaczem wzmocniony. Tzn. przygotować samogon wedle uznania. leżakować go z płatkami, lub, jeśli budżet pozwala w beczce. Miód w tym czasie sobie przefermentuje i później mógłbyś łączyć obydwa napoje.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 24 wrz 2017, 18:46
autor: michal278
Fiflak ja mam miód na miód pitny odłożony więc pytam się co zrobić z reszty.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 24 wrz 2017, 23:49
autor: Fiflak
Szczęściarz z ciebie. Gdybym ja miał jedno wiaderko miodu; Ach, cudownie czasem pomarzyć. Skoro wersję pitną masz zabezpieczoną, to może łiskaczowy likier miodowy? Najpierw sporządzić zbożowy samogon a później go dla barwy i smaku płatkami zaprawić. Następnie odcedziłbym wióry, miodu od serca dodał i odstawił ten specjał na tak długo, ile tylko cierpliwości wystarczy.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 02:36
autor: Jurra
Drodzy rodacy!
Co myślicie o czymś a'la whisky pszeniczno-owsianej? Zatartej enzymami?
Bo tak się składa że na wsi mieszkam i tego akurat mam pod dostatkiem, opcjonalnie wchodzi jeszcze żyto :) owies bardzo pomógł by przy filtracji brzeczki, kiedyś próbowałem samą pszenicę filtrować i z złości wszystko poleciało po 4godzinach na kompost.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 12:18
autor: zgoda
Żytnia whiskey jak najbardziej. Chętnie bym zrobił, ale u mnie żyta nigdzie nie ma, więc idzie kukurydza z pszenicą. Filtruje się słabo, ale jakoś daje radę na filtratorze z oplotu albo z rurek. Na fałszywym dnie to rzeczywiście nędza.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 13:04
autor: rastro
Żyto przy wszystkim innym to wyzwanie, kiedyś zacierałem warkę na żytnim słodzie... to niezły kisiel z tego był filtrowało się co najmniej słabo a w całości było sporo słodu jęczmiennego, przy takich proporcjach pszeniczny/jęczmienny filtrowanie szło jak burza ;)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 19:26
autor: Fiflak
zgoda pisze:Żytnia whiskey jak najbardziej. Chętnie bym zrobił, ale u mnie żyta nigdzie nie ma, więc idzie kukurydza z pszenicą. Filtruje się słabo, ale jakoś daje radę na filtratorze z oplotu albo z rurek. Na fałszywym dnie to rzeczywiście nędza.
Czyli filtrator rurkowy a nawet oplot, wygrywają z fałszywym dnem? Myślę tu oczywiście o filtrowaniu brzeczki zbożowej. Tak dopytuję o te szczegóły, ponieważ nadal dumam, nad przerobieniem domowej destylarni na browar. Ściślej pisząc nad rozszerzeniem możliwości użycia kotła. Muszę po prostu doposażyć go w jakiś wyjmowalny filtr. Wciąż nie wiem, który wybrać.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 19:53
autor: Maniecki
Witam. Akurat posiadam fałszywe dno w swoim pojemniku którego używam do produkcji piwa lub single malt. Z tego co wiem to filtr z oplotu często się zapycha i każdy zaleca fałszywe dno. Przy warzeniu piwa z dodatkiem pszenicy dosypuje się łuskę ryżową aby poprawić filtrację. Nie wiem jak to będzie z innymi zbożami lub kukurydzą ale podejrzewam że może być ciężko. Z samym słodem jęczmiennym nie ma problemu.

Sent from my F3213 using Tapatalk

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 21:25
autor: zgoda
Mnie się nie zatyka. I kukurydza z pszenicą odfiltrowały się, choć nie bez problemów, ale i bez żadnej łuski. W końcu nie musi być krystalicznie klarowne.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 01:08
autor: maniek86
Polecam zatrzeć kukurydzę 80 % i żyto 20% (ja użyłem mąki żytniej). Szczapki zrobiłem z wiśni, najpierw opiekane w piekarniku potem palnikiem gazowym. Pyszny owocowy destylat, warto spróbować.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 08:43
autor: redhot
W końcu nie musi być krystalicznie klarowne.
I to jest sedno całej dyskusji nad filtrowaniem zacierów przeznaczonych do destylowania. Mozna sie spuszczać nad dnami, oplotami ale w sumie wszytsko co przefiltruje będzie działać, bo nawet jak nam mąka przejdzie dalej to nic się nie dzieje.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 21:49
autor: Fiflak
Moje pytanie o wyższość, lub niższość fałszywego dna, w porównaniu do innych filtrów, wynikało z dręczących mnie wątpliwości. Wciąż właśnie to rozwiązanie uznaję za najlepszy sposób, aby poszerzyć własne wytwórstwo alkoholowe o browarnictwo. Moje informacje piwowarskie są wyłącznie teoretyczne. Tylko podczas dyskusji z praktykami przekonam się, czy dokupić ponacinane metalowe kółko, czy próbować gdzieś znaleźć odpowiedni wkład z ponacinanych rurek. A może zwykły sracz wężyk też daje sobie radę bez problemu. Jak to mawiają, kto pyta, nie błądzi.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 22:21
autor: chprzemo
Moim skromnym zdaniem do browaru fałszywe dno wygrywa w przedbiegach, jeśli chodzi o filtrację z przeznaczeniem na destylację to faktycznie dodatek łuski i fałszywe dno sprawują się rewelacyjnie. Jak filtruje coś co pójdzie na rury to odkręcam zawór spustu na max i przy większej ilości łuski cała warka filtruje się kilkanaście minut- oczywiście nie jest to klarowne ale na rury nie trzeba trzymać się tego reżimu..

Moim zdaniem celuj od razu w fałszywe dno... Nie będziesz żałował bo wykorzystasz je w 100% przy piwku domowym, a i zbożowe zaciery będą bardzo przyjemne :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 22:35
autor: zgoda
Mnie do obu zastosowań wystarcza sraczwężyk za 8 złotych.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 22:40
autor: gadaka
Ja używam FD i polecam, natomiast nie używałem nigdy niczego innego, więc się nie wypowiem co lepsze/gorsze...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 23 paź 2017, 23:44
autor: zgoda
Najlepsze jest to co działa. :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 24 paź 2017, 08:39
autor: michal278
Jest jeszcze hop stooper który ludzie robią z miękkiej siatki. Więc wyjść jest wiele. Każdy swoje chwali.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 26 paź 2017, 13:51
autor: sargas
Ma ktoś namiary na kogoś kto może takie fałszywe dno zrobić na zlecenie ? Potrzebne mi do alembika więc niestandardowe składane na pół żeby można było włożyć przez wąski gardziel i rozłożyć w środku. Z góry dziękuję za namiary oczywiście proszę słać na priv.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 26 paź 2017, 14:04
autor: redhot
Ja zamawiałem u Zygmunta na wymiar.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 8 lis 2017, 18:45
autor: użytkownik usunięty
zgoda pisze:Mój pierwszy burbon to był festiwal błędów i pomyłek, ale wyszedł znośny, już po 4 dniach z dębem się dobrze zapowiadał. 5kg kukurydzy, 4kg pszenicy, zatarte z enzymami w 15l wody. Fermentowane w zacierze Coobra Whisky, a potem poszło na pot stillu 2x, gdzie zrobiłem "wszystko źle". W smaku bardzo podobne do Wild Turkey.
Mozna wiedzieć co znaczyło "wszystko źle"?
Jestem właśnie po fermentacji niezłego wg mnie
pierwszego nastawu na bourbon
(70% kukurydza, 10% żyto, 20% słód jeczmienny)
po 1.5 godzinnym zacieraniu wyszło mi 24blg
(dodam że fermentuję całość, nie wysładzam)
i też chcę to przepuścić 2x przez miedzianego pot-stilla, świeżo odebranego od Zygmunta i nie chciałbym tego zepsuc...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 8 lis 2017, 20:46
autor: Doody
24 Blg to aż niewiarygodny wynik. Ile wody i ile zboża użyłeś do zacierania?