Strona 2 z 31

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 lis 2012, 12:11
autor: szfagir
radius pisze: KILL ME QUICK
...
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.
Czy tutaj mogą być drożdże Spiritferm T3?? A kukurydza może być taka http://allegro.pl/kukurydza-popcorn-kar ... 33722.html ??

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 29 lis 2012, 08:42
autor: radius
Kukurydza powinna być ześrutowana, a co do drożdży to użyj zwykłych gorzelnianych (fermiol, red ethanol itp.) lub bayanusów G995. Ilość też nie musi być taka duża. Wystarczy 30 gramów.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 29 lis 2012, 13:50
autor: szfagir
Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? A może wystarczy ziarno przerobić w jakimś robocie kuchennym który drobno siecze? Jeśli tak można to wystarczyły żebym zakupił samo ziarno.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 29 lis 2012, 19:41
autor: papo
Drożdży red ethanol nie polecam. Za każdym razem wprowadzała do zbożówek jakiś szpitalny posmak.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 10:32
autor: mtx
Cześć szfagir...
Ziarna możesz "zmielić" w młynku do kawy, zajmuje to "chwile", ale działa bardzo dobrze.
Ja tak do dziś przerabiam wszelkie zboża i ziarna, nie ma problemu, wystarczy kilka razy
przekręcić ostrzem i jest :ok:
Co do drożdży do zbożówek, to najlepiej Fermiol, daruj sobie red-ethanol jak pisał wyżej
papo, poza fermiolami są jeszcze jedne dobre dedykowane drożdże, linka masz w PW.

Pozdrawiam :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 10:45
autor: lesgo58
A może byś tak na forum wrzucił linka...Czy to jakaś tajemnica handlowa...
Cały czas wszyscy się uczymy...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 10:53
autor: mtx
A po co? By znowu czytać, że otwarcie na forum polecam coś z innego sklepu
niż forumowy czy u J.O? Kilka razy już zostałem za to upomniany więc mam nauczkę.
Jeśli Ci na tym zależy to wystarczy napisać, prześle Ci na PW linka i już...
W czym problem?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 11:46
autor: lesgo58
Ale nie musisz podawać namiaru na sklep. Wystarczy podać gatunek drożdży i ewentualnie ich zalety...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 12:44
autor: franta
szfagir pisze:Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? .
Mam nadzieję że u ciebie w Grodzie lub pobliskiej okolicy młynów nie brakuje, cena w okolicy 1,20zł / 1 kg.
Taka cena jest w mojej okolicy.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 13:45
autor: mtx
lesgo58 pisze:A może byś tak na forum wrzucił linka...Czy to jakaś tajemnica handlowa...
:arrow:
lesgo58 pisze:Ale nie musisz podawać namiaru na sklep. Wystarczy podać gatunek drożdży i ewentualnie ich zalety
A co to da, że opisze Ci te drożdże jak i tak nie będziesz wiedział gdzie je kupić bo tylko jeden
sklep je sprzedaje ;)
Z mojej strony koniec tematu tutaj, jak masz jakieś pytania, chcesz link do drożdży czy coś
to pisz na PW...

Zdrówko :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 15:26
autor: radius
Jak skarcony i obrażony uczniak...
W takim razie ja podam ten "zakamuflowany" gatunek drożdży :D ;
GAMMAZYNE Gmbh

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 15:55
autor: mtx
Dla Ciebie może i:
skarcony i obrażony uczniak...
Ale niestety jako radiesteta etc. nie trafiłeś, nie o takie drożdże chodzi... ;)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 30 lis 2012, 22:36
autor: radius
No i widzisz, nie można było od razu odpowiedzieć :lol:
To ja jeszcze dorzucę profesjonalne drożdże dedykowane jeszcze bardziej konkretnie, innego producenta. Łatwo znaleźć je na Aledrogo :ok:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 4 gru 2012, 19:00
autor: matahari
Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? A może wystarczy ziarno przerobić w jakimś robocie kuchennym który drobno siecze? Jeśli tak można to wystarczyły żebym zakupił samo ziarno.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja kupuje na targowisku (jest pewnie koło ciebie takowe) po 1.2- 1.5 zł. za KG. Jest nie za grubo mielona, w sam raz na nasze potrzeby.
Bo trochę nie wyobrażam sobie mielenia w młynku do kawy 5 kg. kukurydzy. :crazy:
Chyba, że przy tej okazji przeprowadzisz test na ludziach wcześniejszej partii jakiegoś trunku. :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 4 gru 2012, 19:10
autor: mtx
matahari pisze:Bo trochę nie wyobrażam sobie mielenia w młynku do kawy 5 kg. kukurydzy. :crazy:
Widzisz, a ja sobie wyobrażam i nie mam z tym żadnego problemu, jak to mówią "dla chcącego nic trudnego",
a "jak się nie ma co sie lubi, to się lubi co się ma" więc nie wiem czy jestem :crazy: ale wczoraj tym sposobem
przerobiłem 5kg kukurydzy w 1.5godz. no, ale wiadomo - łatwiej iść i kupić gotowca :ok: ;)

Zdrówko :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 4 gru 2012, 19:43
autor: papo
Ja posiadam śrutownik porkert, ale po ześrutowaniu 10kg kukurydzy zastanawiam się czy następnym razem znowu śrutować czy kupić już ześrutowane. Na szczęście śrutowanie słodu idzie jak po maśle.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 4 gru 2012, 21:40
autor: lukciu
Drodzy koledzy praktycy - jako początkujący mam pytanie. W swoich zbiorach posiadam stary słód. W piwnicy, szczelnie zamknięty, przeleżał koło 4 lat. Czy nadaje się to to do zacierania jeszcze?? Na forum piwowarskim piszą, że po roku ziarno jest praktycznie do wyrzucenia. Jak się to ma jeślibym chciał stworzyć domowe whisky?? Jak zacierać coś takiego? Czy dedykowane drożdże do whisky + enzym amyloglugoza zadziała w tym przypadku?
Jak fermentować takie coś? W opisie na aukcji tychże drożdży sprzedawca pisze, że przy użyciu tychże drożdży oraz enzymu upłynniającego + AG, fermentować należy wszystko jak leci razem z ześrutowanym ziarnem. W piwowarstwie był proces zwany wysładzaniem, gdzie ziarno się odfiltrowywało i wywalało...
Mało tego w instrukcji sprzedawca podaje, że należy całość podgrzać do 90 stopni. Z tego co wiem, takie podgrzanie, wyklucza zadziałanie naturalnych enzymów...
Jak Waszym zdaniem należałoby podejść do tego tematu??

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 4 gru 2012, 22:09
autor: Zygmunt
Jeżeli nie jest ześrutowany, to jest szansa, że coś się w nim uchowało i uda się bez wspomagania. Jak robię warki "śmieciowe", czyli takie sprzątanie zapasów to używam czasem i rocznych, często nawet śrutowanych słodów- próba jodowa zawsze negatywna.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 10:37
autor: papo
Do tematu podszedłbym raczej z użyciem enzymów bądź ok 1kg nowego słodu ze zdrowymi enzymami.

Jeśli opcja z enzymami ze strzykawki to rób tak jak jest podane w instrukcji. Z tego co pamiętam najpierw enzym upłynniający przy ok. 90C potem gdy temp. spadnie enzym scukrzający i trzymamy do negatywnej próby jodowej. Następnie na filtrowanie Pamiętaj o kontrolowaniu ph.

Jeśli przy użyciu nowego słodu to dodajemy świeży i stary słód do temp wody ok 65C i ustalamy temp zacierania na 63-62C, po ok 40min podnosimy temp do 72 i trzymamy do negatywnej próby jodowej. Można też pominąć drugą przerw scukrzającą bądź od razu zacierać w temp. 67-65C, a następnie podgrzewamy do 76C na 15 min i filtrujemy.

W obu przypadkach zacierałbym w ilościach na 1kg słodu 3,5-4l wody, przy filtrowaniu ok 1l wody zostaje w młócie. Przy 5kg słodów wysładzałbym do uzyskania ok 25l brzeczki.

Jeśli nie masz możliwości filtrowania z wysładzaniem to zacieraj w 5l wody na 1kg słodu i wal wszystko na fermentacje.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 11:05
autor: mtx
papo pisze:...trzymamy do negatywnej próby jodowej. Następnie na filtrowanie... a następnie podgrzewamy do 76C na 15 min i filtrujemy...
papo, a możesz dokładniej wytłumaczyć dlaczego polecasz filtrowanie zacieru
przed fermentacją? Z tego co wiem to fermentacja nie filtrowanego zacieru na
whisky jest bardziej korzystna, ponieważ podczas fermentacji zacier wyciąga
więcej aromatów ze zbóż... Filtracja młóta jest wskazana przy robieniu piwa...

Pozdrawiam :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 13:00
autor: papo
Z początku myślałem, że wszystkie destylarnie fermentują całość, jak się okazało, brzeczka jest filtrowana i fermentowana bez młóta. Pewnie chodzi tu o to samo co przy robieniu piwa, czyli jak zostawimy wszystko razem to fermentujemy też garbniki które mają wpływ na smak. O gustach się nie rozmawia i pewnie jedni wolą z młótem inni bez młóta. Ja podałem tradycyjny przepis ;)

Apropo tematu fajny filmik
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DY15-dG_ ... =endscreen[/youtube]

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 13:31
autor: lukciu
Przyznam się szczerze, że zgłupiałem :( Nie wiem czy fermentować z ziarnami czy bez...

Jeszcze jedno, jak jest z tą kontrolą Ph?? Tej lekcji niestety nie odrobiłem :/ Przy produkcji piwa fermentowałem jak leci bez kontroli Ph. Po co kontrolować Ph, czym i jak?

BTW. Przyjąłem strategię taka względem własnego słodu, że sprawdzę aktywność jodem, próbnie zatartej 0,5kg próbki i zobaczę czy muszę wprowadzać enzymy z zewnątrz czy też nie.
Pozdrawiam.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 14:20
autor: papo
do takiej próby wystarczy nawet 200g słodu ;), chodzi oto że enzymy najlepiej pracują w odpowiednich ph. Poczytaj tutaj http://www.eurequa.pl/pl/IX.7.htm

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 15:14
autor: mtx
papo pisze: Ja podałem tradycyjny przepis ;)
Wg. mnie tradycyjny to właśnie fermentacja ze zbożem, ale oczywiście
mogę się mylić, choć w tym przypadku wątpie, bo przecież są koledzy
którzy używają bełkotek, płaszczy olejowych by destylować całości zacierów
właśnie razem z ziarnem itd. smak zbożówki jest wtedy dużo głębszy i wyraźny...
No, ale jak już napisałeś:
papo pisze: O gustach się nie rozmawia i pewnie jedni wolą z młótem inni bez młóta.
Więc zdrówko :piwo:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 15:31
autor: papo
Wszystkie filmiki i opisy o wyrobie whisky jakie widziałem mówią o filtracji ;) Z tego co mi wiadomo chyba zacier na burbon fermentują i destylują z ziarnem.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 5 gru 2012, 21:15
autor: stoney
"Filtracja" to za mocne słowo, chyba że umówimy się, że oddzielenie młóta od brzeczki to filtracja. Co prawda złoże słodu działa jak filtr nieprzepuszczając drobnych cząstek, ale w pierwszej fazie brzeczka jest nieco zanieczyszczona.

Technologia produkcji whisky słodowej polega na fermentacji brzeczki.
Brzeczka powstaje w procesie zacierania infuzyjnego.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 19 gru 2012, 07:03
autor: szfagir
Ile karmelu dodajecie do swojej whisky?? Wiem, że każdy robi inaczej, ale chyba macie już wg siebie sprawdzone przepisy.
Syropu klonowego dodałem 20ml na 1 litr psoty - tak wyczytałem na forum, tak spróbowałem i się nie zawiodłem. Czy z karmelem robicie podobnie?

BTW: Wczoraj otrzymałem kilka flasz 0,7l z przeznaczeniem na whisky: 73%, 71%, 66%, 63% oraz 61%. Polecacie każdą z osobna rozcieńczać i dodawać dodatki do starzenia czy wcześniej zmieszać te flasze ze sobą a następnie rozcieńczyć do powiedzmy 45% i starzyć w dębie, z karmelem, syropem klonowym...??

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 27 sty 2013, 09:55
autor: bazylwidzew
Wczoraj zacierałem śrutę kukurydzianą i słód jęczmienny. Skończyłem o północy i zostawiłem na dzisiaj, żeby ostygło do 25-30oC, coby dodać drożdże. Dzisiaj zaskoczenie temp. 36oC i pracuje :shock: To chyba niedobrze.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 27 sty 2013, 20:20
autor: Emiel Regis
Ano nie. Zagrzej wszystko raz jeszcze, coby wybić dzikusy, szybko wystudź i zaszczep.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 2 lut 2013, 10:16
autor: pawel-bob
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:
Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 19 lut 2013, 15:48
autor: waz_2000
pawel-bob pisze:
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:
Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.

Chyba nikt jeszcze go nie próbował, ja mam ochotę ale czasu brak...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 19 lut 2013, 17:54
autor: puzon
Robiłem według tego przepisu- ściema. Nastawiłem na Fermiolach, ładnie ruszyły, ale pracowały dzień. I tak musiałem dodać cukru. Jak chcesz się bawić zbożem, to słód albo enzymy.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 19 lut 2013, 18:50
autor: renevan
Ja również ostatnio robiłem whiskey z tego przepisu i muszę przyznać że nie wyszedł mi całkiem. Nie postępowałem zgodnie z przepisem ponieważ postanowiłem wykorzystać enzymy zawarte w słodzie i zatrzeć resztę skrobi.
Za pierwszym razem zacier się zepsuł -po prostu tak śmierdział że odór powaliłby słonia. Myślę że przyczyną niepowodzenia były kiełki i korzonki które to wyglądały tak sugestywnie robaczywie w zacierze że aż się chciało :womit: ,podejrzewam że one mogły szybciej zacząć gnić i wydzielać smród...
Drugi zaś przygotowałem niezwykle starannie i po zacieraniu przefiltrowałem otrzymując idealnie klarowną ciecz o zawartości cukru 10 Blg. Fermentowało to sobie jakieś 3 dni na fermiolach i stwierdziwszy że ustaje postanowiłem dodać kilo cukru.
Po wszystkim otrzymałem 0.7l spirytusu z czego odejmując teoretyczną ilość alkoholu utrzymanego z cukru (1kg) wynika jasno że z całej tej zabawy z kukurydzą otrzymałem 200ml spirytu.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 19 lut 2013, 18:52
autor: Zbyszek T
pawel-bob pisze:
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:
Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.
Wszytko byłoby w miarę ok.
Tylko chyba kiełkowanie tej kukurydzy trzeba by przeprowadzić w naczyniu z płaskim dnem, żeby warstwa za gruba nie była.
Po wykiełkowaniu, trzeba w miarę możliwości oddzielić korzonki i ziarno wysuszyć w niskiej temperaturze, żeby nie zabić enzymów.
Później drobno ześrutować.
I następnie zrobić zacieranie jak ze słodu jęczmiennego - tzn. 62*C przez 60 - 120 miut, albo do negatywnej próby jodowej.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 20 lut 2013, 18:11
autor: puzon
Kiełkowanie kukurydzy to koszmar, ciężko to dobrze zrobić w domu. Ja nabyłem słaby towar, było w nim dużo uszkodzonych ziaren, a te całe nie kiełkują równo. Jedne miały wąsy na 7cm. a inne dopiero pękały. Do tego zapach daleki od ideału. Zrobiłem inny nastaw wg. Wujka Jessego i muszę powiedzieć że to całkiem dobra imitacja burbona, ale dopiero po czwartej fermentacji z śrutą kukurydzianą. Robił ktoś Wujka na glukozie?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 20 lut 2013, 19:35
autor: Zbyszek T
Moim zdaniem, jak sobie przeliczysz te 3 nastawy i że dopiero 4 Ciebie zadowalał, to znacznie taniej będzie kupić słód jęczmienny i zrobić Whiskey jak należy.
Za kg słodu pilzneńskiego ze śrutowaniem zapłacisz 5 PLN.
I cały proces wymaga tak naprawdę tylko termometru.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 20 lut 2013, 20:59
autor: puzon
Śrutę kukurydzianą kupiłem raz, 10kg-15zł. Materiał z pierwszych gotowań to świetna surówka do dalszej obróbki na kolumnie. Nastaw kolejny raz pracuje i zapowiada się dobrze. Co do słodu to racja, ale nie mam jeszcze odpowiednio dużego naczynia i taboretu gazowego. Jak się w to zaopatrzę, to na pewno spróbuję zrobić prawdziwą whisky.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 20 lut 2013, 21:57
autor: Zbyszek T
Bierzesz dowolne naczynie dostosowane do kontaktu z żywnością - wiadro plastikowe, fermentor, gar emaliowany lub z nierdzewki, lodówkę turystyczną - co tam wynajdziesz.
Wlewasz wody w ilości 3 x ilość słodu. Wodę wlewasz taką gorącą, żeby po przelaniu temperatura wynosiła 65*C.
Wsypujesz słód powoli mieszając - mi się sprawdzało mieszanie mikserem kuchennym, tak żeby grudek nie było.
Naczynie opatulasz dokładnie kocami, kołdrami, co tam masz, żeby trzymało temperaturę w okolicy 60-62*C.
Zostawiasz opatulone na 90 minut.
I sprawa zakończona.
Dalej albo:
- fermentacja - destylacja z gęstym
- fermentacja - filtracja - destylacja rzadkiego
- filtracja - fermentacja rzadkiego - destylacja rzadkiego

I materiał na Łyche idealny...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 20 lut 2013, 22:41
autor: puzon
Chciałbym zatrzeć na raz jakieś 80l, żeby po drugim gotowaniu mieć te parę litrów dobrego "serca". Można się bawić, ale ja nie mam nawet jak podgrzać tyle wody na raz.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 lut 2013, 07:13
autor: Zbyszek T
No to nawet lepiej.
Grzejesz wode w czajniku i dolewasz do beki. Aż uzbierasz odpowiednią ilość i temperatura spadnie do 65*C.
I dalej normalnie...
Wsypujesz słód powoli mieszając, beczke opatulasz kołdrami, kocami.... itd...


Tutaj masz tą metodę opisaną jako zacieranie infuzyjne (jednotemperaturowe):

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Proste jak jeb..nie :ok: