Strona 1 z 31

DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 31 gru 2011, 10:37
autor: radius
Drodzy koledzy i koleżanki.
Oto kilka przepisów na wyprodukowanie WHISKEY domowym sposobem, znalezione na amerykańskich stronach w internecie. Oczywiście te ichnie funty, uncje, galony i farenhajty przeliczyłem na "normalne" :mrgreen: jednostki żebyście nie dostali kur...cy czytając np. że trzeba wziąć pół buszla kukurydzy :o albo 1 cup drożdży :crazy:
A więc miłej lektury i udanych produkcji życzę.
Nazwy nastawów - jak w oryginale.

CORN WHISKEY

30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).

HEAD WHISKEY

1,5kg mąki kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego (zmielony)
9l wody
drożdże Turbo 48

Składniki wymieszać w wodzie o temp. ok. 30 st.C, dodać drożdże i fermentować 5-7 dni.

STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY

1l syropu kukurydzianego
150ml miodu
5l wody
50g drożdży

Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st.C i dodać uwodnione drożdże.
Fermentacja 7-14 dni.

JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny :!: ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 30 st.C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:

KILL ME QUICK

35l wody
5kg cukru
1,5kg śruty kukurydzianej
1,5kg żyta
0,5kg rodzynek
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.

RYE WHISKEY

22l wody
3,5kg żyta
1kg jęczmienia
0,5kg słodu jęczmiennego
30g drożdży gorzelniczych
kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu)

Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 25 st.C i mieszając podgrzać do temp. 70 st.C. Szybkość podgrzewania powinna wynosić 2 st.C na minutę. Utrzymywać temp. 70 st.C przez 2h.
Następnie odsączyć płyn, schłodzić do ok. 20-25 st.C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz).
Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować.

GEORGE WASHIGTON'S RYE WHISKEY

3 kg żyta
1 kg kukurydzy
0,5 kg słodu jęczmiennego
22 litry wody
30 g drożdży
80 g chmielu

Dodać chmiel do wody i gotować przez 30 minut. Ostudzić do około 20 st.C i odfiltrować chmiel. Do wody chmielowej dodać słód i ziarna. Wymieszać. Mieszaninę powoli podgrzać do 70 stopni (podnosić temperaturę o 3 stopnie co 2 minuty). Przetrzymać mieszaninę w temperaturze 70 stopni stale mieszając przez 2-3 godziny do konwersji skrobi w cukier i dekstryny.
Po zakończeniu, schłodzić do 20-25 stopni, odsączyć płyn i przelać do zbiornika fermentacyjnego.
Dodać drożdże. Aby uniknąć wtórnej fermentacji i zanieczyszczenia dodać 1 g fluorku amonu. Wymieszać płyn przez 1 minutę i przykryć. Fermentacja zacieru zajmie 5-7 dni. Po fermentacji zacier przefiltrować przez gazę w celu usunięcia wszystkich ciał stałych. Destylować 2 do 3 razy.


Życzę powodzenia w produkcji i smacznego :!: :odlot:

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: sobota, 31 gru 2011, 16:55
autor: klodek4
Radius :respect:
wielkie dzięki w imieniu wszystkich forumowiczów za zamieszczenie tego postu,
myślę że nie jednemu ułatwi to zadanie!!!!
Wszystkim składam również życzenia LEPSZEGO, SMAKOWITSZEGO I ZAPRAWIONEGO DAWKĄ MIŁOŚCI, NOWEGO ROKU :!: :!: :!: :!:
:punk: :piwo: :ok:

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: niedziela, 1 sty 2012, 17:27
autor: andrzejvw
Witam.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Życzę wszystkim udanego psocenia 8-)
A Tobie "radius"ie dzięki za taki temat i przepisy :poklon; :)
Mam nadzieję, że będziemy intensywnie produkować ten boski trunek i wymieniać się spostrzeżeniami, aż wspólnie uzyskamy wynik, którego nie powstydziliby się nawet skąpi Szkoci :smiech:

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: niedziela, 1 sty 2012, 17:59
autor: waz_2000
Dzięki, będzie trzeba spróbować!

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: poniedziałek, 2 sty 2012, 09:11
autor: baniak
Rzeczywiście tak się robi danielsa. Warto się pobawić. Polecam :!:

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:11
autor: 47edas
Witam Kolegów.
Nawiązując do tematu Whiskey, mam pytanko: czy pocimy na pot-still'u, czy mmogę zastosować odstojniki. Życzę zdrówka w Nowym Roku.
.

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: wtorek, 3 sty 2012, 00:07
autor: klodek4
Radius!!!
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka namoczonego ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
ile w/g Ciebie powinno wyjść alkoholu z tego przepisu :?: :?: :?:

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: wtorek, 3 sty 2012, 07:29
autor: radius
Teoretycznie tyle:
Wydajność.jpg
A praktycznie, nie robiłem jeszcze wg tego przepisu więc nie wiem :(

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: wtorek, 3 sty 2012, 13:04
autor: Góral
Witam wszystkich!

Mam ograniczony dostęp do tych wszystkich szlachetnych zbóż. Zastanawiam czy można zastosować taki przepis?:

-20-22 l wody,
-3 kg mąki kukurydzianej,
-1,5 kg mąki żytniej,
-0,5-1 kg słodu,
-drożdże do whisky.

Dodać do temperatury 50-60*C i mieszać do połączenia. Po 12 godz. dodać drożdże. Czy zawartość cukru będzie wystarczająca?, Czy np. dodać jeszcze 500-600 ml miodu lub cukier (ile?). I jeszcze jedno czy ma sens przechowywanie gotowej psoty w balonie 10 l do wina, z dodatkiem tak ok. 10 g płatków dębowych przez okres np. 12 miesięcy. Proszę doświadczonych Skrytokapaczy o rady, dzięki za pomoc!

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: wtorek, 3 sty 2012, 15:59
autor: Kula
Zainspirowany Radiusowymi przepisami postanowiłem ukręcić coś na kształt WHISKEY.
Na początek zrobię prawdopodobnie HEAD WHISKEY lub KILL ME QUICK gdyż nie wymagają zacierania.
Czy mógłby mnie ktoś bardziej doświadczony w tej dziedzinie oświecić, czym będzie się różniła psota która jest zacierana w temperaturze ok 70C od psoty gdzie wrzucamy składniki do wody i robimy zwykłą fermentację??

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

: środa, 4 sty 2012, 19:55
autor: kfas666
Radius :respect:
Co do przepisu na Danielsa to faktycznie będzie to praktycznie tak jak na filmie z serii Megafabryki.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 9 sty 2012, 14:41
autor: radius
No, to jeszcze jeden przepis na "kukurydziankę" znaleziony na amerykańskich stronach,.
Oczywiście zaadaptowany do naszych potrzeb.

CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)

6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej
3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody

Wodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.
W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 11 sty 2012, 15:59
autor: Góral
Serdeczne dzięki Kolego radius :poklon; . Ten ostatni przepis bardzo mi pasuje. Chociaż postaram się poeksperymentować też z pozostałymi (jak zdobędę dobry surowiec). Muszę też przyznać, że te sposoby na zacieranie ziarna to już inny poziom trudności niż np. nastawy owocowe, ale takie trudności do sama radość. Może nawet uda się zrobić jakiś zacny trunek.
Pozdrawiam.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 11 sty 2012, 16:21
autor: radius
Właśnie wróciłem z wycieczki do młyna wodnego ze świeżym zapasem śruty kukurydzianej, mąki żytniej i mąki pszennej więc w przyszłym tygodniu biorę się za zacieranie i produkcję oryginalnej łychy :D Tym razem spróbuję zrobić Jacka Danielsa.
Mój syn powiedział, że tylko ta łycha mu smakuje więc siła wyższa...
Może i beczkę dębową mi zafunduje :?: :lol:
Efekty nie omieszkam opisać :czytaj:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 14 sty 2012, 10:21
autor: gotiger
Mam wieeelką chęć nastawić na próbę jeden z przepisów na whisky, ale zastanawiam się gdzie w PL można kupić węgiel drzewny klonowy ? :roll:
Wszystkie składniki bez większego problemu można zakupić, ale informacji gdzie zakupić węgiel nie znalazłem ...

Może ktoś z szanownych kolegów pomoże ? :P

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 14 sty 2012, 11:03
autor: Zygmunt
I to jeszcze z klonu cukrowego :)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 14 sty 2012, 17:21
autor: rozrywek
Pamiętajmy że geneza rudej wódy na myszach, ma korzenie podobne jak nasz bigos,pierogi czy inne cuda typu bimber.

Nie musicie na siłę naśladować Jacka,
Smak się wysublimował, Ludziom posmakowało,
Twórzmy coś swojego.
Kto wie,,,,może domowa łycha pana X okaże się kiedyś naprawdę zacnym wspaniałym trunkiem.

Tak wszystkie słynne marki powstawały.
Powiem wam szczerze że potęga jest w leżakowaniu.
Kto wie.... może stara malutka beczułka po śliwkowym winku bądź nalewie będzie prekursorem nowego?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 14 sty 2012, 21:16
autor: radius
@gotiger, a może wystarczy dodać do destylatu parę kropel syropu klonowego jak w jednym z przepisów :?: Trudno będzie zdobyć węgiel klonowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprodukować go samemu. Wystarczy stary gar i ognisko. No i oczywiście szczapy drewna klonowego.
Ja zakupiłem ostatnio syrop klonowy nr 2 (ten ciemniejszy) i przeprowadzę próby organoleptyczne z jego dodatkiem.
syrop.jpeg

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 15 sty 2012, 12:01
autor: gotiger
rozrywek, jak najbardziej masz rację, ale 1-szym razem chciałem zrobić wg przepisu.
Mając jakiś punkt wyjściowy (smakowy), można później sobie eksperymentować ;)

radius, z zakupem syropu klonowego nie powinno być raczej większego problemu (trzeba będzie poszukać).
Co do własnej produkcji węgla drzewnego, to przeszło mi coś takiego przez myśl.
Z tego co poczytałem, popatrzyłem, nie jest to większa filozofia :P

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 15 sty 2012, 12:14
autor: Zygmunt
Gotiger- syrop jest w Almie, Delimie i Realu, podejrzewam że w innych większych sklepach też.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 15 sty 2012, 12:56
autor: gotiger
Zygmunt, a czy np. taki z Reala nie będzie oszukany/rozwodniony ?
Jakoś straciłem całkowicie do tego marketu zaufanie. Po kupnie znanych produktów w tymże sklepie, mocno zastanawiałem się co z nimi zrobić.
Co do Almy czy Delimy nigdy tam nie byłem jeszcze. Może trzeba będzie te sklepy odwiedzić :roll:

A może sam już kupowałeś kiedyś syrop klonowy i możesz coś polecić ?
(marka, producent itp)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 15 sty 2012, 13:18
autor: Zygmunt
Syropy są produkowane poza Polską i tam konfekcjonowane, więc opakowania na bank nie były ruszane. Ja kupuję do naleśników, jakichś wyraźnych różnic miedzy markami nie dostrzegłem. Kupuje tai, jak jest- bo i tak zazwyczaj nie ma wyboru.
Narobiłeś mi smaka, przejadę się do Almy:P

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 15 sty 2012, 15:49
autor: szabix
Niewielki dodatek syropu klonowego zbliża produkt raczej do Canadian Whisky niż do Jacka Danielsa.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 15 sty 2012, 17:14
autor: radius
Spróbujemy, zobaczymy :o Kto nie ryzykuje ten w pierdlu nie siedzi :roll:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 29 sty 2012, 13:39
autor: kfas666
Panowie mi się wydaje, że wspomniany syrop klonowy nie ma być dawany do smaku, tylko do uzyskania pożądanego koloru, tak jak ma to miejsce przy Johny'm W., tylko że tu dodawany jest karmel.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 5 lut 2012, 20:25
autor: radius
Następne posty zostały przeniesione do tematu "Wujek Jessie inaczej, czyli..."

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 8 lut 2012, 16:45
autor: waz_2000
Na homedistiller też jest 12% słodu i 8% żyta przy przepisie na Jack Daniels:

Recipe consists of 80% corn, 12% malted barley, 8% rye, yeast, and iron-free spring water

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 26 mar 2012, 19:41
autor: tomanio27
Witam. Czy któryś z kolegów próbował robić w/g przepisu w którym kukurydza była kiełkowana w worku jutowym?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 1 kwie 2012, 18:54
autor: tomanio27
Właśnie wczoraj zdobyłem worek jutowy i tym samym zasypałem go kukurydzą zwilżyłem i zaczynam kiełkowanie. Jestem bardzo ciekawy co wyjdzie z tego przepisu.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 1 kwie 2012, 20:07
autor: klodek4
@tomanio27, w takim razie opisuj z czasem krok po kroku jak to robisz, temat jest nad wyraz interesujący :!: :!: :!:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 2 kwie 2012, 17:41
autor: tomanio27
Ok nie ma sprawy, a i ja trochę zmienię ten przepis. Gdy kukurydza zakiełkuje zmielę ją bo moim zdaniem nie ma sensu zaciera całego ziarna i dodam enzymy.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 21 kwie 2012, 21:07
autor: tomanio27
Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje mojego zacieru z kiełkującą kukurydzą. Smak o wiele bardziej wyrazisty niż z przepisu wujka jessego. Tylko z wydajnością trochę lipa, wyszło około 2L 75% typowego na whiskey, 0.3L przedgonu i 1.5l pogonu.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 22 kwie 2012, 01:40
autor: klodek4
A mógłbyś podać więcej szczegółów, co , ile, jak :?: :?: :?:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 18 maja 2012, 23:52
autor: kfas666
Tak naszła mnie dziś myśl jedna koledzy. Jakiej kukurydzy dajecie do tych nastawów - cukrowej czy pastewnej ? Podejrzewam, że w większości sklepów "rolniczych" gdzie można kupić ziarno kukurydzy będzie dostępna pastewna.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 19 maja 2012, 02:49
autor: mtx
Ja osobiście teraz już daję tylko pastewną, jest ją najłatwiej kupić i cena przystępna,
na początku robiłem z cukrowej ale poza ceną "materiału" nie dopatrzyłem się jakichś
wielkich różnić w smaku i ilości produktu...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 19 maja 2012, 07:20
autor: radius
Ja, osobiście kupując śrutę kukurydzianą, nawet nie pytałem jaka ona :mrgreen:
Po prostu kupuję, zacieram, des(cenzura :smiech: ) i rozkoszuję się własną łychą :pije:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 19 maja 2012, 12:20
autor: papo
Wczoraj zrobiłem zacier z przepisu na Jacka Danielsa, zobaczymy co z tego wyjdzie. Następny zacier zrobię jak z przepisu, ale dodam cukru dla zwiększenia ilości urobku i porównania smaku oryginalnalnego i z cukrem.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 19 maja 2012, 13:28
autor: mtx
Z cukrem zawsze wejdzie Ci w aromat więcej bimbrowych "nutek" - a może jakby tak użyć
melasy zamiast cukru??? Co myślicie?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 20 maja 2012, 09:34
autor: radius
Wtedy otrzymasz burbona z posmakiem rumu :o Takiego jeszcze nie piłem :lol:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 22 maja 2012, 13:56
autor: papo
Jak już wcześniej pisałem, zrobiłem zacier z przepisu Jack Daniels. Mam pytanie do kolegów którzy testowali ten przepis, czy z rurki fermentacyjnej też wam pachniało lekko serkiem topionym ?