Strona 3 z 3

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: niedziela, 19 sty 2020, 20:50
autor: Woodworm
Fajnie wszystko tylko "jak z tym żyć" nie mając płaszcza?

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: niedziela, 19 sty 2020, 21:23
autor: użytkownik usunięty
Ja niestety również nie posiadam kotła z płaszczem :( Zacieram w garnku 30L z mieszadłem z silnika wycieraczek, gdy zacier odfermentuje zakładam na ten gar pot stilla, wkładam w większy garnek i wlewam w to wody. Doraźnie wystarczy, ale pracy jest co niemiara :lol:

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: niedziela, 19 sty 2020, 21:46
autor: .Gacek
Jestem przeciwnikiem pracy na gazie. Kiedyś miałem nieprzyjemną okazję opróżniać odstojnik przy włączonym/odpalonym gazie... Do tej pory dochodzą nas informacje, że gdzieś z bloku szyby wywaliło... Ale do rzeczy.
Z tamtego okresu pozostał mi ogromny gar, którego używam do wekowania. Kociołek dostał nowe życie nie tylko do słoików. Oryginalny otwór został rozwiercony na dwa cale a na ten przychodzi przejściówka i głowica do małych odpędow owoców i mąki. Przy wolnym grzaniu nic nie przywiera do dna. Mimo urazu do gazu staram się zachować pewnych zasad i do prób z mąka wystarczy. W załączniku kilka zdjęć.

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: niedziela, 19 sty 2020, 21:52
autor: Grzesius88
Ja też wsadzam kocioł do większego garnka, i dodaje soli do wody.

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: poniedziałek, 20 sty 2020, 20:07
autor: Woodworm
.Gacek pisze: W załączniku kilka zdjęć.
Co to za złączki na wyjściu chłodnicy?

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: poniedziałek, 20 sty 2020, 20:37
autor: .Gacek
Skraplacz od @Kuli jest zakończony rurką fi8. W sklepie z pneumatyką gdzie zaopatrywałem się w zaworki precyzyjne i szukałem jakiś nowości do miedziaka dojrzałem to jak sroka.
Na zdjęciu przejściówka z twardej rury (KO, miedź) skręcana bodajże do średnicy 6mm wewnątrz na wyjście szybkozłączne na wężyk plastikowy do pneumatyki.
Koszt jednej sztuki to ok 16 zł.

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: poniedziałek, 20 sty 2020, 20:51
autor: arTii
Ten standard nazywa się TEKALAN - są złącza plastikowe (używam) i metalowe.
Godny zainteresowania jest zawór precyzyjny np. taki: https://allegro.pl/oferta/szybkozlacze- ... 8860180242 którego używam do precyzyjnej regulacji przepływu wody przez skraplacz. Są też montowane na wąż: https://allegro.pl/oferta/zawor-wtykowy ... 5929735016

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: poniedziałek, 20 sty 2020, 21:13
autor: .Gacek
Przepraszam za ten offtop razem z kolegą @arTii ale rzeczywiście jest to strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o regulację wody na skraplaczach/chłodnicach...

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: poniedziałek, 27 sty 2020, 22:17
autor: Przemek88
Witam w tym tygodniu w Netto jest w promocji mąka 550 cena wydaje się być atrakcyjna 1,29zł/kg. Co myślicie o zastosowaniu jej do naszych celów? Da rade ktoś już z niej coś robił? Pozdrawiam

Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

: poniedziałek, 27 sty 2020, 22:41
autor: prolog1975
Jak w tej cenie to nie ma co się zastanawiać. Robiłem z 450, 650, czemu 550 ma być zła? Jak ją dobrze zatrzesz lub poszczujesz koij to pewnie osiągniesz zakładaną wydajność dla pszenicy.