Strona 1 z 1

Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: wtorek, 10 lis 2020, 21:33
autor: Marsaw30
Panowie mieszacie zacier podczas fermentacji,zeby rozbić powstający na górze kożuch i wpuścić trochę powietrza, czy nie ?

Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: wtorek, 10 lis 2020, 21:41
autor: Góral bagienny
Nie ;)

Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: wtorek, 10 lis 2020, 22:12
autor: jakis1234
Wow, trzeba przyznać, że góral bagienny dzisiaj wyjątkowo rozmowny :), ale w sumie powiedział co trzeba :)
Ja również nie mieszam, oczywiście oprócz pierwszego rozmieszania jak dodaję drożdże, ale prowadzę fermentację w niskiej temperaturze, powoli i nie robi się jakiś wielki kożuch.

Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: wtorek, 10 lis 2020, 22:47
autor: Marsaw30
Spoko,dzięki. U mnie sie robi czasem taki na 3cm grubości i mam wrażenie , że lepiej przemieszac, chociaż wcześniej tego nie robiłem ,bo tak zacier pracował ,że sam soe w sumie mieszał heh.

Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: środa, 11 lis 2020, 08:15
autor: czytam
Też nie jestem zwolennikiem mieszania, zaglądania, zamartwiania itd.

Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: środa, 11 lis 2020, 18:53
autor: Marsaw30
Myślałem, że może nie przerobią drożdże wszystkiego przez ten kożuch, ehh, tak to jest jak sie ma dłuższą przerwe.. czas nadrobić, dzięki panowie.

Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?

: środa, 11 lis 2020, 19:28
autor: rozrywek
Mieszaj czym więcej. Jak lubisz ocet.
Nie dotykaj niech pracuje. Myslisz ze te male nasze przyjacielskie grzybiądka nie wyszukają co trzeba? W temacie nastaw bez mieszania też był podobny dylemat.
Czy przez czapę osadu dojdą do cukru. Doszły. I to z dobrym efektem.

Naszą rolà jest ingerencja w dobry start i dobre zakończenie.