Strona 1 z 1

Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

: środa, 15 lip 2020, 19:07
autor: mat.82
Dobry wieczór wszystkim. Pytanie może wydać się głupie, ale nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi. (być może źle szukałem)
Jeśli dobrze rozumiem proces, to w zesłodowanym ziarnie skrobia jest już rozbita na cukry proste a końcowy produkt nabiera słodkiego smaku.
Czy w takim razie sam słód jęczmienny można poddać fermentacji bez zacierania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

: środa, 15 lip 2020, 19:25
autor: mocho
Źle rozumiesz ;) możesz zrobić bez zacierania ale wtedy na drożdżach koji. Do każdych innych drożdży musisz zatrzeć

Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

: środa, 15 lip 2020, 20:33
autor: przegab
Ale jest jeszcze dobra wiadomość. Nie musisz enzymów dodawać bo te już są w słodzie.

Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

: środa, 15 lip 2020, 20:41
autor: mat.82
O enzymach wiedziałem ;)
Cóż, człowiek uczy się przez całe życie.
Dziękuję za odpowiedzi.