Strona 2 z 3

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 16:08
autor: kleryk88
psotamt pisze:Czuć. To zupełnie inna wódka.
Wiec będę musiał poeksperymentować mam już kupione drożdże koji i 20kg mąki, a może masz jakieś fajne nietrudne(podobny stopień zaangażowania jak cukrówka) przepisy na ciekawe nastawy. Czytałem o dodawaniu otrębów pszennych albo ekstraktu słodowego do cukrówki. Próbowałeś kiedyś czegoś takiego ??

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 17:17
autor: fo11rest
A czy da się zrobić wódkę na prostym potstilu, czy trzeba mieć jednak kolumnę?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 18:12
autor: Pablito
Da się. Odpęd i destylacja z cięciem frakcji i będzie dobrze. Odrzuć na kolejne destylacje, to co Ci smakowo i zapachowo nie pasuje, a resztę przeznacz do spożycia

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 18:14
autor: użytkownik usunięty
Da się.
Dwa proste procesy przy owocach i zbożach, trzy przy cukrze :ok:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 11 sty 2021, 22:35
autor: Kamex
psotamt i reszta ekipy czy ktoś robił na Mellow Mellow?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 07:09
autor: radius
Oczywiście. Wszystko jest w temacie o Koji :czytaj:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 08:32
autor: Skir
Wódka sklepowa zdecydowanie mi już nie podchodzi. Albo śmierdzi, albo nie ma charakteru.
W sumie trudno mi mówić o ulubionych smakach wódki. Czasem zejdę do lochu i mam ochotę na kieliszek jęczmieniówki czy wyczyszczonej 2,5 re pyry, czasem na destylowaną słodką kukurudzianą, a czasem na aromat jabłek z dzikiego sadu. Wybór wódki zależy też przeznaczenia: na ostre picie do późna w nocy z dobrymi zawodnikami raczej wybieram wódkę o mało wyrazistym smaku i zapachu i na maksa oczyszczoną, na samotne siedzenie w fotelu z książką, coś co czuję, że piję: mocniejsze o pełnym aromacie.
Przetworzony produkt (najczęściej śruta) dzielę na dwie części puszczając bez odpędu na półkowej. Pierwsza część to ta, którą da się rozcieńczyć do 40% bez oznak opalizacji, zmętnienia: idzie na roczne starzenie się w głębokich czeluściach lochu. Druga część, lekkie zmętnienia czy pogony, daję na kolejne gotowania, tym razem rektyfikacja na rurze z wypełnieniem i odbieram 97% do rozcieńczenia. W ten sposób mam "dwa" rodzaje wódek z tego samego produktu do wyboru. Pierwsza do picia po roku, druga po trzech miesiącach. Każda na inną okazję.
Moja pierwsza liga to: kukurydza, jabłka, skrobia ziemniaczana, jęczmień. Czasami eksperymentuję łącząc i kombinując (bo np zostało w beczce trochę skrobi, a w drugiej kukurydzy). Nie mam przekonania do żyta (kocioł bez płaszcza wymusza tu najpierw odpęd na 30% mocy grzania) i pszenicy.
Moim zdaniem koji nie dają tyle aromatu, co zwykłe zacieranie śruty. Może zalanie śruty gorącą wodą, ostygnięcie i dodanie koji to zmienia? Ale to już tylko krok od zwykłego zacierania.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 09:42
autor: psotamt
Skir pisze:Pierwsza część to ta, którą da się rozcieńczyć do 40% bez oznak opalizacji, zmętnienia: idzie na roczne starzenie się w głębokich czeluściach lochu.
Rozcieńczasz tylko i do starzenia? Niczego nie dodajesz - wiórki i takie tam?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 09:44
autor: czytam
Sprawdzasz to zmętnienie na bieżąco czy odbierasz do małych naczyń i testujesz później? A może masz już wypraktykowane widełki temperatury lub ABV?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 10:03
autor: Skir
psotamt pisze:Rozcieńczasz tylko i do starzenia? Niczego nie dodajesz - wiórki i takie tam?
@psotamt: do produktu na półce kukurydzy, jęczmienia i jabłka dodaję tylko wiórki dębowe. Pyra, jako wódka ziemniaczana całkowicie "biała".
Do kukurydzy rektyfikowanej wyjątkowo dodałem teraz trawę cytrynową - taki eksperyment. Ale raczej do części rektyfikowanej nie dodaje już nic. Kolumna, sprężynki plipek, bufor i OLM.
czytam pisze:Sprawdzasz to zmętnienie na bieżąco czy odbierasz do małych naczyń i testujesz później? A może masz już wypraktykowane widełki temperatury lub ABV?
Mówi się, żeby rozcieńczać po kilku tygodniach, przechowywać na około 60 %. Ale ja chcę wiedzieć od razu :). Podczas destylacji na półkowej odbieram do kilku butelek pół litrowych. Potem biorę z butelki trochę i rozcieńczam do nawet 30% - jeżeli jest ok, biorę całość do rozcieńczenia 40-42% (bo część wywietrzeje) i do starzenia.
Serce uznaję w okolicach 85-70% odbioru.
Kolumny półkowej dopiero się uczę, mam ją zaledwie pół roku. Ale zauważyłem, że bez barbotażu, lub ze zbyt nikłym barbotażem, produkt będzie się prawdopodobnie opalizował, mimo, ze poleci np. ok 70% produkt. Podobnie poniżej 68%. Ale każda półkowa ponoć ma swoje upodobania. Przede wszystki trzeba próbować, wąchać, smakować (następnego dnia). Czasami po rozcieńczeniu do 40% otrzymałem produkt lekko tylko mętny o wspaniałym zapachu. Domieszałem do 50% (dlatego warto zostawić pierwszą butelkę, kiedy leci 92%) i wróciła krystaliczna przezroczystość. I jest dylemat :). Wtedy sobie zostawiam na jeszcze dłuższe odpoczywanie - po roku zobaczymy, co dalej.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 12:40
autor: kiwitom23
Tak sobie czytam Was Panowie i podziwiam. Nigdy nie byłem smakoszem wódki, uważałem że jest to produkt służący jedynie do sponiewierania, ale na pewno nie do degustacji, czy delektowania się nim. No ewentualnie jeszcze do drinków smakowych.
Raz jeden tylko wyczułem sporą różnicę w wódce, gdy znajomy podarował mi butelczynę, którą sam przyrządził ze spirytusu przywiezionego z Włoch i rozrobionego przez niego wraz z limonkami. Pierwszy raz potrafiłem wypić kieliszek bez wstrząśnięcia i przepijania, tak była łagodna. Prawie nie czuć było, że to alkohol. Nutka limonkowa była bardzo delikatna, ale wyczuwalna. Produkt był bardzo złudny, gdyż po wypiciu kilku kielonków nie czuć było nic w głowie, natomiast właściwości motoryczne zawodziły dość szybko. Co ciekawe, kiedyś dałem mu polski spirytus, żeby mi zrobił taką wódkę (przepisu nie chciał zdradzić), no i zrobił, ale to już nie było to. Później kupowałem od niego tą zrobioną z włoskiego spirytusu i zawsze była rewelacyjna.

Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 14:14
autor: Erazer
O mące kukurydzianej ktoś coś napisze?
Taka wódka zrobiona ze spirytusu z mąki kukurydzianej rektyfikowanego na kolumnie zasypowej będzie miała smak inny od z mąki zbożowej czy skrobii ziemniaczanej?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 15:30
autor: bociann2
@Kiwitom23
"Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?[/quote]"

Z pszenicy ozimej i wody :) .. czyli po bożemu

ale są producenci w Skandynawii i np. Hiszpanii, którzy spirytus robią z trocin drzewnych, brrr

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 15:33
autor: kiwitom23
bociann2 pisze:Z pszenicy ozimej i wody :) .. czyli po bożemu
Dzięki za info. Czyli co, normalne zacieranie słodu, czy dobrze rozumiem?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 16:02
autor: bociann2
[Tyle znalazłem na angielskiej wikipedii:

"Absolut practices a One Source production philosophy, meaning that all of their production takes place in and around the village of Åhus, Sweden. The water and wheat are both sourced only from the village. Absolut uses CO2 neutral distillation (carbon emissions offset by planting trees that absorb CO2 over their lifetime)."

no, i że ten twórca Absoluta, niejaki Lars Olsson Smith ( swoją drogą ciekawa postać) wynalazł metodę rektyfikacji "tiodubblat renat ('ten times purified)", cokolwiek to znaczy... ;)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 19:22
autor: MASaKrA_Domingo
kiwitom23 pisze:(...)

Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?
Jak już mówimy o Absolucie, to absolutnie się nie zgadzam. Nie dlatego, że np dla mnie Absolut to fatalna wódka i znacznie bardziej wolę Finkę.
Raczej dlatego, że Finka jest najtańszą wódką, jaką jestem w stanie wypić bez krzywienia się ( i nie chodzi o procenty ), oraz już niedużo jej brakuje, abym był w stanie napić się ciepłej z kieliszka.
Natomiast GreyGoose to dla mnie bardzo dobra wódka ( dostałem w prezencie i faktycznie, jest świetna ) oraz totalne odkrycie roku, tj Chopin Rye, czyli ten czerwony, żytni. R-e-w-e-l-a-c-j-a. Za drogi, aby go pić na co dzień, ale od okazji do okazji zdecydowanie. Wart swojej ceny. No i przy okazji polski, a to już naprawdę jest rzadkość.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 19:55
autor: Skir
Wódkę, a właściwie bimber piję bez zmrażania. Chłodzenie i zamrażanie kradnie aromaty i smak. Stosować to należy tylko w przypadku podłych wódek. Ale co do N A S Z E G O trunku narodowego:
Wokół wódki wiele jest niejasności. Od zawsze tyczyły się spory, czy wódkę z żyta wynaleźli Polacy czy Rosjanie.
Problem zaczął się kiedy w 1977 roku Rosjanie postanowili wprowadzić radziecką wódkę na rynek amerykański, promując hasło, że prawdziwa wódka musi być rosyjska. Zaprotestowali Polacy. Wówczas dziennikarz Wiliam Pochlebkin stworzył na potrzeby wierchuszki partyjnej legendę o mnichu Izydorze, który kilkadziesiąt lat przed Polakami, w 1441 roku po raz pierwszy upędził w Rosji wódkę z żyta. Niestety ZSRR to był wtedy potężny „bratni” sąsiad, a dodatkowo w 1972 roku podpisał kontrakt z koncertem Pepsi Cola. W zamian za zgodę na budowę fabryki Pepsi w Noworosyjsku, miał wesprzeć wejście na amerykański rynek „Stolicznej”. No i nasza „Wyborowa” przegrała z połączeniem potęgi amerykańskiego koncernu i komunistycznego giganta.
W Rosji produkowano coś podobnego do whisky zbożowej o mocy 38% i nazywano winem zbożowym lub poługarem. W ZSRR określenia dla produktu „wódka” wprowadzili komuniści w 1936 roku. Dla ułatwienia przyjęli wyznacznik 40% przypisując to fałszywie Mendelejowi. Dawniej wódką nazywano alkohol, który miał leczyć i sprzedawano go w aptece. Ale jak to w u Ruskich, wszystko opiera na fałszu.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 20:54
autor: drgranatt
Zgodnie z tytułem najlepsza wychodzi mi z glukozy na drożdżach Black Label przy podwójnej rdktyfikacji :ok: Nigdy nie robiłem z surowców zbożowych. :cry:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 21:09
autor: .Gacek
drgranatt pisze:Nigdy nie robiłem z surowców zbożowych. :cry:
Szkoda... Ale jeszcze możesz się nawrócić :mrgreen:
Spirytus a w zasadzie wódka z kukurydzy jest świetna ale ja mimo wszystko uwielbiam spirytus z najtańszego cukru z promocji robionego na dwa razy. Uwielbiam ten słodki posmak i kwiatkowy aromat... To oczywiście kwestia gustu. Wiele osób ostatnio twierdzi, że cukier jest dobry do nauki, może coś w tym jest ale ja bardzo lubię taką swojską wódeczkę bez bimbrowych posmaków ale z charakterem.
Ostatnie degustacje wódki z ziemniaków od kolegi @Feti wbiły mnie w fotel. Wódka czysta ziemniaczana jest wyśmienita. Łagodna, dostojna i przede wszystkim smaczna. Nigdy nie sądziłem, że będę się podniecał wódą z kieliszka w temperaturze pokojowej...
Jeżeli ktoś ma możliwość aby zatrzeć ziemniaki to szczerze polecam. :ok:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 21:28
autor: kondon
Skir pisze:jeżeli jest ok, biorę całość do rozcieńczenia 40-42% (bo część wywietrzeje) i do starzenia.
Możesz jakoś sprecyzować swoje granice?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 21:57
autor: jakis1234
Tak jak pisał Skir, faktycznie toczy się spór, kto był pierwszy:
Przy okazji powraca temat stary jak świat i pytanie: kto pierwszy upowszechnił napój, znany dzisiaj powszechnie jako czysta wódka – Rosjanie czy Polacy? Jednoznacznie odpowiedzieć nie sposób. Ale można wybrnąć tak: wódka, produkowana początkowo głównie ze zbóż, była w Europie znana od wieków średnich jako lekarstwo, natomiast jako napój wyskokowy zaczęła upowszechniać się już od XV w. albo w Polsce, albo w Rosji, a na pewno na jakimś bliżej niesprecyzowanym pograniczu obu państw. Wprawdzie różne zapisy mówią, że w Rosji pijało się czystą wódkę nieco wcześniej niż w Polsce, to jednak z drugiej strony – pierwszą przemysłową destylarnię alkoholu, a więc gorzelnię z prawdziwego zdarzenia, uruchomiła we Lwowie w 1782 r. polska rodzina Baczewskich.
A jeżeli chodzi o Mendelejewa, to jednak miał pewne zasługi w tym temacie :)
Wbrew obiegowej opinii nie zajmował się w niej recepturą najbardziej popularnego napoju wyskokowego na świecie, czyli wódki, lecz tzw. kontrakcją objętości. Mendelejew udowodnił, że w pewnych roztworach i mieszaninach zachodzi zmniejszenie objętości, a więc że mieszanina ta w ostateczności ma mniej cząsteczek niż wszystkie składowe substancje, które ją tworzą. Odpowiadają za to wiązania atomowe. Tak jest właśnie w przypadku mieszanki etanolu z wodą.
A tak przy okazji, może byśmy zrobili ranking czystych wódek w zależności od tego, z jakiego materiału są zacierane.
Nie wiem jak stworzyć taką listę, może ktoś pomoże.
Mamy wódkę zrobioną z cukru, glukozy, ziemniaków, skrobi ziemniaczanej, kukurydzy, pszenicy, żyta, jęczmienia i nie wiem czy o coś pominąłem.
Jakby ci co zacierali taki alkohol podali swoje typy, to byłby fajny ranking :)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 23:40
autor: Skir
@kondon nie bardzo rozumiem jak mam sprecyzować. 40-42%. Najczęściej 40%, ok miesiąca z watą, potem korek.
@gacek wódka z kieliszka w temp pokojowej, ewentualnie z "lochu" ok. 17 stopni. I oczywiście bez popijania, choć powyżej 70 % to już czuję, że w żywocie się buntuje :).
jeżeli chodzi o rektyfikacje:
- ziemniaki najbardziej delikatne, lekko słodkawe, bardzo przyjemnie wchodzi, rozlewa się po gardle i rozgrzewa dopiero w żołądku.
- kukurydza lekko słodkawa, ale z uczuciem delikatnej goryczki, słaby smak, praktycznie zerowy aromat w porównaniu do destylacji na półkowej
- jęczmień: słodki, ale z mocnym smakiem i zachowanym aromatem. czuć bardziej pazura wódki i w porównaniu do miejsca 1- 2 przez początkowy czas lekko pali w gardle (choć nie mówię, że to nieprzyjemne).
Erazer pisze:O mące kukurydzianej ktoś coś napisze?
Taka wódka zrobiona ze spirytusu z mąki kukurydzianej rektyfikowanego na kolumnie zasypowej będzie miała smak inny od z mąki zbożowej czy skrobii ziemniaczanej?
tak, będzie miała zupełnie inny smak i konsystencje. ale jak masz możliwość destylacji, to polecałbym bym ten proces - po rektyfikacji smak pozostaje, ale aromat już nie.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 16:42
autor: kondon
Bardziej chodziło mi o "jeżeli jest ok".
Od razu z kolumny nie będzie to czyste, więc gdzie jest ta granica?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 21:00
autor: Skir
kondon pisze:Bardziej chodziło mi o "jeżeli jest ok".
Od razu z kolumny nie będzie to czyste, więc gdzie jest ta granica?
Dla mnie jest OK, jeżeli po rozcieńczeniu poniżej 40% nadal jest krystaliczne. Tak sobie wymyśliłem. Zbieram do butelek, odlewam trochę z butelki i rozcieńczam np do 30%. Jeżeli nadal jest krystaliczne to z powrotem do butelki i cała butelka idzie do rozcieńczenia na 40-42% i do starzenia w damie. I sprawdzam kolejną butelkę. To oczywiście dotyczy procesu na półkowej. W przypadku rektyfikacji na kolumnie z wypełnieniem nie mam problemu z mętnieniem.
W temacie walorów smakowych wódek: skrobia ziemniaczana po dwukrotnej rektyfikacji o mocy 40% ma dużo więcej smaku niż skrobia ziemniaczana po jednym razie z półkowej. Ale ta druga ma 60% i wchodzi tak gładko, ze żal rozcieńczać :))

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 21:09
autor: kondon
Tylko po tym patrzysz? Nie próbujesz smaku ani zapachu?
Ciekawy pomysł...
Przede wszystkim o półkową mi chodzi.
Co z resztą?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 21:15
autor: Erazer
Skrobia po dwukrotnej rektyfikacji ma więcej smaku niż po destylacji na półkowej?? Jak to możliwe?
Tak pytam o tą skrobię, bo będę się za nią zabierał na dniach i nie wiem, czy rektyfikowac raz, czy zrobić odped i dopiero potem rektyfikowac, czy może rektyfikowac dwa razy - mowa o kolumnie zasypowej - skrobia materiał na czystą

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 21:35
autor: Skir
Erazer pisze:Skrobia po dwukrotnej rektyfikacji ma więcej smaku niż po destylacji na półkowej?? Jak to możliwe?
Tak pytam o tą skrobię, bo będę się za nią zabierał na dniach i nie wiem, czy rektyfikowac raz, czy zrobić odped i dopiero potem rektyfikowac, czy może rektyfikowac dwa razy - mowa o kolumnie zasypowej - skrobia materiał na czystą
...bo ta po półkowej ma 60%, a po rekty 40%. :). Musze rozcieńczyć do tej samej mocy i wtedy porównać :). Ale ta 60% wchodzi tak pięknie i popitki nie potrzeba :)
Ja rektyfikuję dwukrotnie na zasypowej. Na półkowej raz bez odpędu. Zupełnie inne smaki, ale ciekawe oba.
kondon pisze:Tylko po tym patrzysz? Nie próbujesz smaku ani zapachu?
Ciekawy pomysł...
Przede wszystkim o półkową mi chodzi.
Co z resztą?
Reszta idzie na kolumnę z wypełnieniem na spirytus.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 21:36
autor: .Gacek
Erazer pisze:Skrobia po dwukrotnej rektyfikacji ma więcej smaku niż po destylacji na półkowej?? Jak to możliwe?
Wg mnie na 99 % to niemożliwe.
Erazer pisze: ... czy zrobić odped i dopiero potem rektyfikować...
Wg mnie to jest najlepsza ścieżka aby mieć możliwie czystą wódkę przy zachowaniu jak największego smaku i aromatu.
Podwójna rektyfikacja wykroji cały aromat surowca.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 13 sty 2021, 21:55
autor: Skir
@.Gacek, że tak powiem "mówię, jak jest". :). W przypadku rektyfikacji skrobi, już pierwsza usunie aromat. Ale o jakim aromacie skrobi mówimy? Skrobia ziemniaczana nie jest raczej przesadnie aromatyczna.
Zresztą w kwestii zapachów się nie wypowiadam, bo sporę część niestety nie czuję. Pisałem o smaku. Moim zdaniem wódka ze spirytusu rektyfikowanego dwukrotnie z pełnym reżimem 40% ma więcej ostrości i wyrazistości smaku niż 60% po jednorazowej półkowej. Ale ta druga bardziej mi smakuje, choć ma jeszcze parę miesięcy na osiągnięcie pełnej dojrzałości.
Ale, jak już wspominałem, ostatnio ciągle piłem ziemniaczaną i mam lekki przesyt smaku.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 14 sty 2021, 01:03
autor: MASaKrA_Domingo
To zależy też co kto lubi. Lubię i whisky i rum i czysta. Kiedy jednak piję czystą, to ma być czysta, bez ogonów. Ma być prawie naturalna i neutralna. Poza tym mam duże wątpliwości, aby jednokrotny proces na półkowej bez odpędu był taki dobry. Chwała Ci, jeśli wódka dobra wychodzi, ale to już musiałbym sprawdzić. Byle czym się nie zadowole

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 00:06
autor: Skir
Nie wiem dlaczego wódkę uznaje się za trunek gorszy od koniaku czy whisky. Wódka to nie bezpłciowy napój pity w celu zmian świadomości. Lubię wódkę, cenię jej aromat, moc i smak. Bezpłciowa, tzw neutralna to efekt kontrastu wobec komunistycznych Vistul itp wynalazków.
@Gacek rozcieńczyłem do 40% pyrę na półkowej i oczywiście bije aromatem i smakiem pyrę po dwukrotnej rektyfikacji. Ale uważam że najlepsza pyra na półkowej to 60%. Wyjątkowo, bo optuję raczej w czterdziestkach :)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 06:58
autor: ZiemniakPyrka
Skir pisze:Wódka to nie bezpłciowy napój pity w celu zmian świadomości. Lubię wódkę, cenię jej aromat, moc i smak.
Dokładnie. Wódka musi mieć charakter i smak. Identyczna sytuacja jest w przypadku piwa, wielkie koncerny wmówiły nam, że piwo musi być zupełnie bezsmakowe, bezpłciowe, że nie chodzi o to, by się nim delektować a jedynie o to, by jak najwięcej wypić/kupić i by szybko uderzało do głowy.
Dokładnie taka sama sytuacja jest w przypadku wódki! Wielu moich znajomych twierdzi, że dobra wódka to taka, której nie czuć, że się ją pije... Na szczęście większość po spróbowaniu ziemniaka zmieniła zdanie :)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 07:52
autor: drgranatt
Panowie, widzę, że dyskusja zaczyna zmierzać w kierunku smaku i gustu a jak tak to kończy się zanim zaczęła się.
Wódka czysta ma być czysta, czyli zrobiona ze spirytusu po destylacji surowca i kilkukrotnej rektyfikacji. Wystarczy zerknąć do cioci wiki ;)
Wódka – wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Może mieć charakter czysty, bez dodatków lub smakowy. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi nie mniej niż 37,5% obj., zwykle 40% obj. Surowcami do produkcji wódek są produkty pochodzenia rolniczego, tradycyjnie zboża lub ziemniaki.
Robienie w inny sposób wódki czystej już nią nie jest. :bezradny:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 08:25
autor: jakis1234
Przypomnę temat "Z czego wódka czysta – jaki surowiec?" :)
Fajnie, że opisujecie jaka powinna być dobra wódka, ale przydałoby się połączyć to z surowcem z jakiego ją uzyskujecie.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 09:13
autor: ZiemniakPyrka
Skoro tak to najbardziej mi smakująca wychodzi z ziemniaków z dodatkiem zbóż. Dwukrotnie rektyfikowana na półce i częściowo zasypie :freak: Standardowo 40 koni mocy, więc z definicji - wódka ;)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 10:37
autor: MASaKrA_Domingo
Dla mnie wodka musi być łagodna i póki co najlepsza wyszła mi na koji z mąki pszennej. Testy trwają i w najbliższym czasie na warsztat trafi śruta na koji oraz zatarta skrobia ziemniaczana.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 11:15
autor: Skir
Wiem, że temat nam zszedł trochę, ale cały czas w kwestii wódki jeszcze:
@drgranatt: wikipedia często podaje błędne lub nie w pełni profesjonalne wyjaśnienia. Według definicji prawnej UE: Wódka to napój spirytusowy wytwarzany z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego otrzymywany w wyniku fermentacji – przeprowadzanej z użyciem drożdży – ziemniaków, zbóż albo innych surowców rolniczych, który jest następnie destylowany lub rektyfikowany w sposób zapewniający selektywną redukcję właściwości organoleptycznych użytych surowców (głównie smaków i aromatów pochodzących od surowca) oraz produktów ubocznych fermentacji.
Natomiast wg ustawy z 2013:
Polska Wódka (Polish Vodka), w swoim czystym wydaniu, to wódka, która nie może zawierać dodatków innych niż woda, otrzymana z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego uzyskanego konkretnie – z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, której wszystkie etapy wyrobu odbywają się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jedynym procesem jakiemu może być poddana to leżakowanie w celu nadania jej szczególnych właściwości organoleptycznych (art. 38 ust. 1).
Może pora na stworzenie własnej definicji wódki bimbrowej :D , do czego mamy prawo działając w podziemiu.
Mój ranking wódek własnego wyrobu podałem, choć jest on dość płynny

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 12:35
autor: kiwitom23
Może się przyda komuś:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 18:14
autor: kokornik
@kiwitom23 napisz że ten film to żart, bo ktoś się może zasugerować, że w ten sposób uda mu się dobrą wódkę zrobić

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 15 sty 2021, 21:00
autor: radius
jakis1234 pisze:Fajnie, że opisujecie jaka powinna być dobra wódka, ale przydałoby się połączyć to z surowcem z jakiego ją uzyskujecie.
Dorzucę więc i ja coś od siebie :)
Alkohol etylowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych, powinien wykazywać zapach i smak charakterystyczny dla surowców użytych do jego wyrobu. Według Polskiej Normy cechy te określane są mianem „swoisty”. Jednak w czasie fermentacji alkoholowej poza alkoholem etylowym powstaje także szereg związków, które w istotny sposób wpływają na smak i zapach destylatu, bardziej lub mniej intensywny, w zależności od stężenia w jakim występują. Związki te mogą nadać napojowi alkoholowemu niepowtarzalny aromat, bądź pogorszyć właściwości organoleptyczne napoju, nadając mu nieprzyjemny smak i zapach.