Strona 1 z 3

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 15 kwie 2020, 23:30
autor: Grzesius88
Czystą sklepową to piję tylko od święta. Od kiedy nauczyłem się wytwarzać swoje, to wódka na drugi dzień mi nie "przechodzi". Czuć ją pogonem. Przynajmniej jak dla mnie. Ja lubię smak surowca. U mnie cześć rodziny lubi sklepową, ale większe grono przekonało się do moich wyrobów.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 30 kwie 2020, 18:37
autor: Będziniak
Na spirytus glukoza/cukier dwukrotnie pędzona. Zbożówki robię na whisky itp.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 25 paź 2020, 23:18
autor: kondon
@psotamt Na jaki % destylujesz zbożówki?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 00:53
autor: rozrywek
Psotamt tutaj w swoim opracowaniu- spostrzeżeniach - bardzo subtelnie, delikatnie i z klasą zasugerował zboża, jako najlepszy materiał na dobrą, Smaczną wódkę.
I to jest bardzo dobra koncepcja.
Lepszej nie ma i nie będzie.
Wódka ma być smaczna, a nie gryząca i paląca.
Chyba wydzielę to jako minifelieton aby koledze nie zaśmiecać tematu.
Psotamt- dzięki za natchnienie i pokazanie innym światełka w tunelu. :respect:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 05:49
autor: psotamt
kondon pisze:Na jaki % destylujesz zbożówki?
Całą porcję zacieru destyluję na jakieś 50-60% sterując refluksem. Decydują względy praktyczne, bo niższy % powoduje, że gdzieś większą ilość gąsiorków z surówką trzeba trzymać. Dopiero potem rektyfikacja uzbieranego alkoholu.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 10:42
autor: wkg_1
kwik44 pisze:Tylko cukru nie dawać do owoców. Jak już to najlepszego spirytusu po zakończonej fermentacji...
Dlaczego ? Przypalą się grzałki ? Mam trochę nieudanych nalewek do przegotowania ale są słodkie ; (

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 11:14
autor: Pablito
Chodzi o to, by nie wprowadzać posmaków bimbrowych do nastawu owocowego. Podnosisz wydajność przez wlanie czystego spirytusu i maceracje w nastawie.
A nieudane nalewki możesz przegonić na spirytus lub na destylat owocowy - będzie to podobne do geist'a (o ile się nie mylę)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 11:17
autor: wkg_1
OK, nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o to, czy od gotowania słodkich nalewek nie popalą się grzałki.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 11:31
autor: Pablito
Raczej nie, przecież i tak rozcieńczysz (chyba to nie jest gęsty ulepek)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 13:47
autor: użytkownik usunięty
Jako dobry materiał do produkcji wódek dodałbym jeszcze nasze kochane ziemniaki :) Zabawy z tym dużo, uzysk z kg jest raczej mizerny, ale całość jest warta zachodu moim zdaniem :ok:

Co najważniejsze - ziemniak ziemniakowi nierówny. Znaczenie ma każdy detal zacząwszy od materiału (ziemniaki stare, młode, nawet lekko nadgnite, umyte lub nie), poprzez przygotowanie zacieru (zacieranie słodem lub enzymami, w sposób ultra higieniczny lub z dodatkami jak zakażenie [pozdrawiam kwik44 :) ]), destylację/rektyfikację i kończąc na starzeniu.

Marku miałeś okazję próbować ziemniaka, wiesz o czym piszę. Mam nadzieję, że niebawem spróbujesz jeszcze młodych ziemniaków na słodzie jęczmiennym, całość zapowiada się bardzo obiecująco, pomimo niesamowitego smrodu samego zacieru po dodaniu drożdży. Dosłownie muszę wyprać wszystko po przelaniu z beczki do kotła, ale czego się nie robi dla hobby ;)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 26 paź 2020, 15:39
autor: kondon
psotamt pisze:Całą porcję zacieru destyluję na jakieś 50-60% sterując refluksem.
Nie tracisz przy tym dużo?
psotamt pisze:Dopiero potem rektyfikacja uzbieranego alkoholu.
Na jaki %?

Może opisz jak przeprowadzasz swój proces? Później jak długo starzenie.
O surowcach fajnie napisałeś, ale przydałoby się dowiedzieć co dalej z nimi :)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 30 paź 2020, 22:11
autor: psotamt
kondon pisze:Nie tracisz przy tym dużo?
Nie. Dość długo odbieram na wysokim % redukując odbiór. Dopiero pod koniec puszczam troszkę tylko swobodniej. Całość odpędu jest więc uśredniona, więc stosunkowo wysoka. Odbieram prawie do 100 *C w kotle.
A rektyfikacja z dwóch lub trzech odpędów na maksymalny % jaki jest w stanie zrobić kolumna zasypowa, czyli > 96%. Przypominam, że cały czas mowa o wódce czystej!
kondon pisze:Może opisz jak przeprowadzasz swój proces? Później jak długo starzenie.
Nie bardzo jest o czym pisać, wszystko ujęte na początku tematu; odpęd zacieru zbożowego w kotle z płaszczem by wyjąć cały alkohol, potem rektyfikacja na wysokiej kolumnie z zasypem. A starzenie? W zasadzie nie jest to obowiązkowe, wszak to czyściocha. Ale pita zaraz po rektyfikacji smakuje gorzej niż taka, która postała miesiąc lub dwa w ciemnym kącie :D

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 30 paź 2020, 22:23
autor: kondon
Odbierasz jak spirytus? W tej samej konfiguracji?
Stoi rozrobiona?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 30 paź 2020, 22:29
autor: psotamt
Nie wiem co masz na myśli pisząc taka sama konfiguracja.
A spirytus zawsze trzymam w niedomkniętej damie przez co najmniej tydzień, dopiero potem rozcieńczam go do 40%. Po rozcieńczeniu do lochu na jakiś czas. Zwykle jest to kilka miesięcy, rzadziej kilka tygodni.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: sobota, 31 paź 2020, 16:04
autor: kondon
Czy kolumna złożona w ten sam sposób, co do cukru i czy odbiór również w ten sam sposób jak cukier, czy jednak mniej dokładnie.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: sobota, 31 paź 2020, 18:42
autor: psotamt
kondon pisze:Czy kolumna złożona w ten sam sposób...
Dokładnie tak samo jak do cukru. Katalizator, wysoka rura ze sprężynkami, głowica. Proces jak z cukrem; stabilizacja, odbiór przedgonów. płukanie OLM, gon, pogony. Żadnych ulg, wszystko na nos i smak. Koniec gonu gdzieś ok. 98-98,4 *C. Ale końcówka to już kwestia cierpliwości. Ja zwykle kończę < 98 *C bo kapie zbyt wolno.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: sobota, 31 paź 2020, 22:22
autor: kondon
Dzięki za wyjaśnienia!
Widzę, że w tak restrykcyjny sposób też da się zrobić coś dobrego :)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 12:20
autor: kleryk88
I jak efekty bo powiem szczerze że ja jak na razie na kolumnie (keg 30, bufor, OLM) tylko cukrówkę robiłem i jestem ciekaw jak wychodzi spirytus z innych surowców jeżeli przedestyluje go tak samo jak to robię z cukrówką czy czuć różnice czy zostaje coś z surowca itp ?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 15:58
autor: psotamt
kleryk88 pisze:...czy czuć różnice czy zostaje coś z surowca itp ?
Czuć. To zupełnie inna wódka.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 16:06
autor: chprzemo
Miałem okazje pić wódki czyste od @psotamt- jest to coś nieprawdopodobnego, ciężko uwierzyć, ze taką wódkę da się zrobić ze skrobi czy żyta w domowym zaciszu używając zaawansowanej na swój sposób ale nadal amatorskiej maszyny:) warto iść tą drogą...

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 16:08
autor: kleryk88
psotamt pisze:Czuć. To zupełnie inna wódka.
Wiec będę musiał poeksperymentować mam już kupione drożdże koji i 20kg mąki, a może masz jakieś fajne nietrudne(podobny stopień zaangażowania jak cukrówka) przepisy na ciekawe nastawy. Czytałem o dodawaniu otrębów pszennych albo ekstraktu słodowego do cukrówki. Próbowałeś kiedyś czegoś takiego ??

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 17:17
autor: fo11rest
A czy da się zrobić wódkę na prostym potstilu, czy trzeba mieć jednak kolumnę?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 18:12
autor: Pablito
Da się. Odpęd i destylacja z cięciem frakcji i będzie dobrze. Odrzuć na kolejne destylacje, to co Ci smakowo i zapachowo nie pasuje, a resztę przeznacz do spożycia

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 1 lis 2020, 18:14
autor: użytkownik usunięty
Da się.
Dwa proste procesy przy owocach i zbożach, trzy przy cukrze :ok:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: poniedziałek, 11 sty 2021, 22:35
autor: Kamex
psotamt i reszta ekipy czy ktoś robił na Mellow Mellow?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 07:09
autor: radius
Oczywiście. Wszystko jest w temacie o Koji :czytaj:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 08:32
autor: Skir
Wódka sklepowa zdecydowanie mi już nie podchodzi. Albo śmierdzi, albo nie ma charakteru.
W sumie trudno mi mówić o ulubionych smakach wódki. Czasem zejdę do lochu i mam ochotę na kieliszek jęczmieniówki czy wyczyszczonej 2,5 re pyry, czasem na destylowaną słodką kukurudzianą, a czasem na aromat jabłek z dzikiego sadu. Wybór wódki zależy też przeznaczenia: na ostre picie do późna w nocy z dobrymi zawodnikami raczej wybieram wódkę o mało wyrazistym smaku i zapachu i na maksa oczyszczoną, na samotne siedzenie w fotelu z książką, coś co czuję, że piję: mocniejsze o pełnym aromacie.
Przetworzony produkt (najczęściej śruta) dzielę na dwie części puszczając bez odpędu na półkowej. Pierwsza część to ta, którą da się rozcieńczyć do 40% bez oznak opalizacji, zmętnienia: idzie na roczne starzenie się w głębokich czeluściach lochu. Druga część, lekkie zmętnienia czy pogony, daję na kolejne gotowania, tym razem rektyfikacja na rurze z wypełnieniem i odbieram 97% do rozcieńczenia. W ten sposób mam "dwa" rodzaje wódek z tego samego produktu do wyboru. Pierwsza do picia po roku, druga po trzech miesiącach. Każda na inną okazję.
Moja pierwsza liga to: kukurydza, jabłka, skrobia ziemniaczana, jęczmień. Czasami eksperymentuję łącząc i kombinując (bo np zostało w beczce trochę skrobi, a w drugiej kukurydzy). Nie mam przekonania do żyta (kocioł bez płaszcza wymusza tu najpierw odpęd na 30% mocy grzania) i pszenicy.
Moim zdaniem koji nie dają tyle aromatu, co zwykłe zacieranie śruty. Może zalanie śruty gorącą wodą, ostygnięcie i dodanie koji to zmienia? Ale to już tylko krok od zwykłego zacierania.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 09:42
autor: psotamt
Skir pisze:Pierwsza część to ta, którą da się rozcieńczyć do 40% bez oznak opalizacji, zmętnienia: idzie na roczne starzenie się w głębokich czeluściach lochu.
Rozcieńczasz tylko i do starzenia? Niczego nie dodajesz - wiórki i takie tam?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 09:44
autor: czytam
Sprawdzasz to zmętnienie na bieżąco czy odbierasz do małych naczyń i testujesz później? A może masz już wypraktykowane widełki temperatury lub ABV?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 10:03
autor: Skir
psotamt pisze:Rozcieńczasz tylko i do starzenia? Niczego nie dodajesz - wiórki i takie tam?
@psotamt: do produktu na półce kukurydzy, jęczmienia i jabłka dodaję tylko wiórki dębowe. Pyra, jako wódka ziemniaczana całkowicie "biała".
Do kukurydzy rektyfikowanej wyjątkowo dodałem teraz trawę cytrynową - taki eksperyment. Ale raczej do części rektyfikowanej nie dodaje już nic. Kolumna, sprężynki plipek, bufor i OLM.
czytam pisze:Sprawdzasz to zmętnienie na bieżąco czy odbierasz do małych naczyń i testujesz później? A może masz już wypraktykowane widełki temperatury lub ABV?
Mówi się, żeby rozcieńczać po kilku tygodniach, przechowywać na około 60 %. Ale ja chcę wiedzieć od razu :). Podczas destylacji na półkowej odbieram do kilku butelek pół litrowych. Potem biorę z butelki trochę i rozcieńczam do nawet 30% - jeżeli jest ok, biorę całość do rozcieńczenia 40-42% (bo część wywietrzeje) i do starzenia.
Serce uznaję w okolicach 85-70% odbioru.
Kolumny półkowej dopiero się uczę, mam ją zaledwie pół roku. Ale zauważyłem, że bez barbotażu, lub ze zbyt nikłym barbotażem, produkt będzie się prawdopodobnie opalizował, mimo, ze poleci np. ok 70% produkt. Podobnie poniżej 68%. Ale każda półkowa ponoć ma swoje upodobania. Przede wszystki trzeba próbować, wąchać, smakować (następnego dnia). Czasami po rozcieńczeniu do 40% otrzymałem produkt lekko tylko mętny o wspaniałym zapachu. Domieszałem do 50% (dlatego warto zostawić pierwszą butelkę, kiedy leci 92%) i wróciła krystaliczna przezroczystość. I jest dylemat :). Wtedy sobie zostawiam na jeszcze dłuższe odpoczywanie - po roku zobaczymy, co dalej.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 12:40
autor: kiwitom23
Tak sobie czytam Was Panowie i podziwiam. Nigdy nie byłem smakoszem wódki, uważałem że jest to produkt służący jedynie do sponiewierania, ale na pewno nie do degustacji, czy delektowania się nim. No ewentualnie jeszcze do drinków smakowych.
Raz jeden tylko wyczułem sporą różnicę w wódce, gdy znajomy podarował mi butelczynę, którą sam przyrządził ze spirytusu przywiezionego z Włoch i rozrobionego przez niego wraz z limonkami. Pierwszy raz potrafiłem wypić kieliszek bez wstrząśnięcia i przepijania, tak była łagodna. Prawie nie czuć było, że to alkohol. Nutka limonkowa była bardzo delikatna, ale wyczuwalna. Produkt był bardzo złudny, gdyż po wypiciu kilku kielonków nie czuć było nic w głowie, natomiast właściwości motoryczne zawodziły dość szybko. Co ciekawe, kiedyś dałem mu polski spirytus, żeby mi zrobił taką wódkę (przepisu nie chciał zdradzić), no i zrobił, ale to już nie było to. Później kupowałem od niego tą zrobioną z włoskiego spirytusu i zawsze była rewelacyjna.

Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 14:14
autor: Erazer
O mące kukurydzianej ktoś coś napisze?
Taka wódka zrobiona ze spirytusu z mąki kukurydzianej rektyfikowanego na kolumnie zasypowej będzie miała smak inny od z mąki zbożowej czy skrobii ziemniaczanej?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 15:30
autor: bociann2
@Kiwitom23
"Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?[/quote]"

Z pszenicy ozimej i wody :) .. czyli po bożemu

ale są producenci w Skandynawii i np. Hiszpanii, którzy spirytus robią z trocin drzewnych, brrr

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 15:33
autor: kiwitom23
bociann2 pisze:Z pszenicy ozimej i wody :) .. czyli po bożemu
Dzięki za info. Czyli co, normalne zacieranie słodu, czy dobrze rozumiem?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 16:02
autor: bociann2
[Tyle znalazłem na angielskiej wikipedii:

"Absolut practices a One Source production philosophy, meaning that all of their production takes place in and around the village of Åhus, Sweden. The water and wheat are both sourced only from the village. Absolut uses CO2 neutral distillation (carbon emissions offset by planting trees that absorb CO2 over their lifetime)."

no, i że ten twórca Absoluta, niejaki Lars Olsson Smith ( swoją drogą ciekawa postać) wynalazł metodę rektyfikacji "tiodubblat renat ('ten times purified)", cokolwiek to znaczy... ;)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 19:22
autor: MASaKrA_Domingo
kiwitom23 pisze:(...)

Ze sklepowych najlepsza dla mnie była wódka Absolut, Finlandia też niezła, ale Absolut bił ją na głowę. Wiecie może z jakiego surowca Szwedzi robią Absoluta?

A tak na marginesie, to ciekawe dlaczego najlepsze wódki pochodzą z krajów gdzie panuje prawie prohibicja... Psikus losu?
Jak już mówimy o Absolucie, to absolutnie się nie zgadzam. Nie dlatego, że np dla mnie Absolut to fatalna wódka i znacznie bardziej wolę Finkę.
Raczej dlatego, że Finka jest najtańszą wódką, jaką jestem w stanie wypić bez krzywienia się ( i nie chodzi o procenty ), oraz już niedużo jej brakuje, abym był w stanie napić się ciepłej z kieliszka.
Natomiast GreyGoose to dla mnie bardzo dobra wódka ( dostałem w prezencie i faktycznie, jest świetna ) oraz totalne odkrycie roku, tj Chopin Rye, czyli ten czerwony, żytni. R-e-w-e-l-a-c-j-a. Za drogi, aby go pić na co dzień, ale od okazji do okazji zdecydowanie. Wart swojej ceny. No i przy okazji polski, a to już naprawdę jest rzadkość.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 19:55
autor: Skir
Wódkę, a właściwie bimber piję bez zmrażania. Chłodzenie i zamrażanie kradnie aromaty i smak. Stosować to należy tylko w przypadku podłych wódek. Ale co do N A S Z E G O trunku narodowego:
Wokół wódki wiele jest niejasności. Od zawsze tyczyły się spory, czy wódkę z żyta wynaleźli Polacy czy Rosjanie.
Problem zaczął się kiedy w 1977 roku Rosjanie postanowili wprowadzić radziecką wódkę na rynek amerykański, promując hasło, że prawdziwa wódka musi być rosyjska. Zaprotestowali Polacy. Wówczas dziennikarz Wiliam Pochlebkin stworzył na potrzeby wierchuszki partyjnej legendę o mnichu Izydorze, który kilkadziesiąt lat przed Polakami, w 1441 roku po raz pierwszy upędził w Rosji wódkę z żyta. Niestety ZSRR to był wtedy potężny „bratni” sąsiad, a dodatkowo w 1972 roku podpisał kontrakt z koncertem Pepsi Cola. W zamian za zgodę na budowę fabryki Pepsi w Noworosyjsku, miał wesprzeć wejście na amerykański rynek „Stolicznej”. No i nasza „Wyborowa” przegrała z połączeniem potęgi amerykańskiego koncernu i komunistycznego giganta.
W Rosji produkowano coś podobnego do whisky zbożowej o mocy 38% i nazywano winem zbożowym lub poługarem. W ZSRR określenia dla produktu „wódka” wprowadzili komuniści w 1936 roku. Dla ułatwienia przyjęli wyznacznik 40% przypisując to fałszywie Mendelejowi. Dawniej wódką nazywano alkohol, który miał leczyć i sprzedawano go w aptece. Ale jak to w u Ruskich, wszystko opiera na fałszu.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 20:54
autor: drgranatt
Zgodnie z tytułem najlepsza wychodzi mi z glukozy na drożdżach Black Label przy podwójnej rdktyfikacji :ok: Nigdy nie robiłem z surowców zbożowych. :cry:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 21:09
autor: .Gacek
drgranatt pisze:Nigdy nie robiłem z surowców zbożowych. :cry:
Szkoda... Ale jeszcze możesz się nawrócić :mrgreen:
Spirytus a w zasadzie wódka z kukurydzy jest świetna ale ja mimo wszystko uwielbiam spirytus z najtańszego cukru z promocji robionego na dwa razy. Uwielbiam ten słodki posmak i kwiatkowy aromat... To oczywiście kwestia gustu. Wiele osób ostatnio twierdzi, że cukier jest dobry do nauki, może coś w tym jest ale ja bardzo lubię taką swojską wódeczkę bez bimbrowych posmaków ale z charakterem.
Ostatnie degustacje wódki z ziemniaków od kolegi @Feti wbiły mnie w fotel. Wódka czysta ziemniaczana jest wyśmienita. Łagodna, dostojna i przede wszystkim smaczna. Nigdy nie sądziłem, że będę się podniecał wódą z kieliszka w temperaturze pokojowej...
Jeżeli ktoś ma możliwość aby zatrzeć ziemniaki to szczerze polecam. :ok:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: wtorek, 12 sty 2021, 21:28
autor: kondon
Skir pisze:jeżeli jest ok, biorę całość do rozcieńczenia 40-42% (bo część wywietrzeje) i do starzenia.
Możesz jakoś sprecyzować swoje granice?