Strona 1 z 1

Jaka kukurydza?

: środa, 1 sty 2020, 19:00
autor: nike21
Witam ponownie. Trochę mnie tu nie było bo i zapas jeszcze jest w piwnicy, ale wracam ponownie do tematu burbona. W związku z tym chciałem się zapytać szanownych kolegów jaką kukurydzę najlepiej zakupić? Widzę na allegro śrutowaną na grubo oraz na drobno. Jest też dostępna skrobia kukurydziana, ale tą pomijam ze względu na cenę. Ma ktoś wiedzę i doświadczenie z tak różnym rozdrobnieniem? Chciałbym uniknąć problemów zbytniego sklejenia się zacieru. Poniżej dla przykładu wklejam linki do aukcji, którymi jestem zainteresowany:

https://allegro.pl/oferta/sruta-kukurydziana-gruba-worek-25-kg-8463838487
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukurydziana-25kg-mielona-kukurydza-pasza-7699379904

Wydaje mi się że ta śrutowana drobniej może dać więcej smaku do zacieru i produktu finalnego. Ktoś coś podpowie?

Re: Jaka kukurydza?

: środa, 1 sty 2020, 21:09
autor: Imbir
Bierz jaką masz pod ręką. Ja nabywam kukurydze od lokalnych farmerów, śrutuje zazwyczaj sam śrutownikiem. Ostatnio ktoś wrzucił ciekawy filmik odnośnie śrutowania https://m.youtube.com/watch?v=4FfxL07FRuA
Kukurydza z pierwszego linku jest śrutowania w całości łącznie z kolbami, kiedyś taką zacierałem. Generalnie ok ale troszkę drogo.
Polecam kupić ziarno i samemu ześrutować.

@nike21 nie poznałem cię od razu, wbijaj do mnie na priv, mam wszystko czego potrzebujesz.

Re: Jaka kukurydza?

: środa, 15 sty 2020, 19:01
autor: Marsaw30
Ja do burbonu używam tylko takich płatkow kukurydzy, wychodzi idealnie, ale może poszukam i spróbuje zrobic na takiej ześrutowanej też.

Re: Jaka kukurydza?

: czwartek, 16 sty 2020, 13:35
autor: nike21
Kupiłem tą z pierwszego linku. Przyszła zmielona bardzo drobno, prawie jak mąka. W 75 stopniach ładnie się kleikowała i nawet trzepaczką musiałem się nieźle namieszać aby rozbić grudki. W tej chwili zacier fermentuje więc jak puszczę to dam znać jakie wyszło. Jak będzie ok to będę zamawiał tą kukurydzę bo dobrze mi się z nią pracowało.

Re: Jaka kukurydza?

: czwartek, 16 sty 2020, 23:51
autor: Fiflak
Już po herbacie, że tak powiem, ale i tak od siebie parę zdań dołożę. Wnioskując z własnego doświadczenia. Najlepiej gdy kukurydza jest rozdrobniona na prawie mączną postać. Da wówczas lepszy uzysk. Warto sprawdzić różne odmiany. Dotychczas gotowałem burbony na kolumnie, więc rura sporo aromatu wycinała. Teraz się przestawiłem na pędzenie alembikowe. Burbony także zamierzam tym sposobem gotować. Co pozwoli mi wreszcie na rozstrzygnięcie dylematu pt. wpływ odmiany kukurydzy na aromat burbona. Odniosłem wrażenie, iż pewna zależność występuje, lecz zbyt mało prób jeszcze za mną, żebym jakieś wartościowe opinie mógł na forum opublikować.