Strona 41 z 42

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: środa, 5 sie 2020, 23:16
autor: .Gacek
Oczywiście można... Warunkiem jest skład owej kaszy kukurydzianej. Jeżeli jest to po prostu zmielona kukurydza z jakimś dodatkiem 2% a nie kukurydza 30% i 70% jakiegoś gówna...

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 6 sie 2020, 00:10
autor: elmiscuzi
I o taką odpowiedź mi chodziło
Dzięki wielkie :klaszcze:

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 20 lis 2020, 20:14
autor: artur.sukiennik
Może w tym poście kogoś zainteresuje. Co myślicie o nastawieniu łkzwj na dundrze po owocówce? czy ktoś próbował?;-);-)

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 20 lis 2020, 20:28
autor: acurlydrug
Robiłam, ale nie pamiętam na jakim. Generalnie posmak nie przechodzi, nie ma już co.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: sobota, 21 lis 2020, 00:13
autor: wawaldek11
Mam inne spostrzeżenia - w ub. roku do pachnącego wywaru śliwkowego dolałem czystego spirytusu. Po destylacji otrzymałem adekwatną do wlanej ilość spirytusu o wyraźnym aromacie śliwki. Ale mogę przypuszczać, że jak "cienki" dunder, to niewiele wniesie do produktu końcowego.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: sobota, 21 lis 2020, 10:00
autor: acurlydrug
Zauważ że ten przepis zakłada użycie tylko części dundru wraz z wodą i kilkoma kilogramami kukurydzy. Nie padło pytanie o ogólne użycie dundru do czegokolwiek...

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: środa, 24 mar 2021, 11:10
autor: emil.ka
Cześć, mam szybkie pytanko. Kolega nastawił kolejny nastaw ŁKZWJ i kolejny raz do zdębienia użył kostek własnej produkcji ( destylat 50%) - i destylat mu zmętniał ( delikatnie, w kieliszku nie widać, ale w czymś większym tak). Kolega twierdzi, że to zapewne dlatego, że zapomniał wypłukać tym razem szczapki dębu. Czy myślicie, że ma rację? Macie jakiś sposób, żeby taki destylat wyklarować (o bentonit to chyba do procentów się nie nada)? Dzięki za info
Emka

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: środa, 24 mar 2021, 21:43
autor: .Gacek
Jeżeli jest tego mała ilość to do zamrażalnika na kilka dni w pionowym naczyniu (najlepiej) i delikatnie zlać znad osadu.
Jeżeli wina leży po stronie nieopłukanych szczapkach to ten zabieg pomoże, jeżeli nie to szukałbym problemu w czymś innym...
Być może kolega rozcieńczał destylat kiepską wodą a w najgorszym wypadku sam destylat był słabej jakości.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 25 mar 2021, 05:33
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Miałem podobny shit happens z płatkami dębu i faktycznie były nie wypłukane. Niestety zadębiłem prawie pełną damę 40% wyrobu i pomimo wielotygodniowego trzymania w chłodzie, osad nie wytrącił się. W smaku dobre, nawet w temperaturze pokojowej, bez negatywnych odczuć, niemniej w kieliszku widoq trochę mizerny był. Cóż na męską popijawę ze szwagrami, to może (gdybym miał jedno oko breszczate) bym się na to zdecydował ale, że rodzina cała prawie, to nie byłoby się czym chwalić. Poszło to na drugi przemiał. Moim zdaniem, zmętnienie wynikające z kostek dębu, jest wysoce prawdopodobne i kolega może mieć rację. Przed zapodaniem kostek, szczapek, płatków dębowych do destylatu, trzeba je niestety opłukać.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 25 mar 2021, 09:32
autor: Pawlik67
Ja nigdy nie płucze wiórków a efekty są zmienne. Czasem efekt koncowy mam jak kryształ, a czasem zbiera sie na dnie butelki brązowy osad,Ja zawsze leżakuje Jessego od 6 miesięcy do 3 lat. Raz mi sie zdarzylo ze zamiast osadu miałem nie klarowny płyn . Dwukrotne przepuszczone przez filtr do kawy dużo nie pomogło, ale teraz stoi juz okolo 5 miesiecy i sie troche wyklarowało. Nie jest idealne, ale powiedzmy że o 50% bardziej klarowne. Nie wiem co moze byc przyczyną wodę zawsze używam kranówkę, ale wiórki od rożnych producentów. Bardziej bym obstawiał przy tym nie klarownym płynie, że moze pociągnąłem za długo pogony. Ktoś pisał na forum że pogony potrafią mącić płyn. Przetestowałem to na czystej, Jak rozcieńczałem do 60% to było klarowne, jak potem to rozcieńczam do 40% ,ta samą kranówką to zmętniało.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: środa, 28 lip 2021, 23:59
autor: FRUTTI
Panowie mam pytanie braciak chce zrobić coś na wzór)łkzwj tylko w większej ilości ,zaproponowałem mu takie proporcje 15kg kuku, 20kg cukru ,15l dundru i 50l wody czy proporcje będą ok w uzyskaniu smaku burbona? Sam kiedyś robiłem podobnie ale wtedy nie zapisywałem proporcji. Myślę że będzie ok ale wolę się upewnić.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 29 lip 2021, 22:58
autor: artur.sukiennik
Wg głównego przepisu jest tyle samo kuku co cukru i tego się trzymaj:-)

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 30 lip 2021, 07:51
autor: FRUTTI
Znam główny przepis. Bawiłem sie dość długo jassim. Ale robiłem próby na mniejszych dawkach i różnicy nie było , ale że wtedy jeszcze nie zapisywałem proporcji to nie pamiętam o ile śmieją żyłem dlatego pytam czy ktoś robił podobne próby.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 30 lip 2021, 08:26
autor: jakis1234
nie zapisywałem proporcji to nie pamiętam o ile śmieją żyłem
A co to znaczy?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 30 lip 2021, 09:25
autor: MASaKrA_Domingo
"nie pamiętam ile śruty dałem" jak wnioskuję. Zapewne pisane z telefonu - też mi czasem przekręca słowa.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 30 lip 2021, 10:05
autor: jakis1234
A, pewnie tak.
Na 15 kg kukurydzy dajesz łącznie 65 litrów wody i dundru, czyli ponad 4 l na kg - powinno być ok.
Cukru można dać mniej, efekt będzie lepszy.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 1 sie 2021, 12:43
autor: FRUTTI
Dokładnie tak pisane na tel. Ale dobrze że rozszyfrowaliście :D

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 23 wrz 2021, 18:11
autor: seneka
Czekajac na drożdże Koji od jednego z forumowiczów postawiłem sobie Wuja. Że jeszcze nigdy go nie robiłem postanowiłem go lekko stuningować. W odmętach piwnicy znalazłem drobno mieloną śrutę kukurydzianą i słód żytni i jęczmienny. chyba z 2015 r. No to co postanowiłem zatrzeć ich mix w ilości 1 kg na 3,5 l wody. Oczywiście o taki litrarz pomniejszę caly nastaw.3,5 kg cukru zostaję ale ostatecznie BLG pewnie wyjdzie o 2 oczka wyższe.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: środa, 17 lis 2021, 22:29
autor: Tagir
Nastawiłem swój nastaw.
12L Wody
2.1 Kg Kukurydzy (ześrutowana w Termomixie)
2.1 Kg cukru
niecała łyżka stołowa drożdży.

Coś tam już bulka.

Zastanawia mnie jedna rzecz. (pytam jako totalny amator)
Pierwszy pęd dostaje alkohol X.
Dunder chłodzę wlewam do fermentera. (zakwaszam)

Czy w 3-4-5 pędach i kolejnych za każdym razem dolewam pozostały dunder do fermentera czy wystarczy pierwsze zakwaszenie?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 18 lis 2021, 13:55
autor: seneka
Po każdym gotowaniu dolewasz dunder do kolejnego nastawu .

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 18 lis 2021, 16:20
autor: Pawlik67
Nie musisz od razu chłodzić dundru. Ja lałem do oddzielnego wiadra w ktorym był dodatek (garść ) kukurydzy i cukier. Potem chłodziłem i przelewałem do wcześniejszego zaczynu. Cukier łatwiej rozpuścić w wrzątku niż w zimnej wodzie

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 3 gru 2021, 23:12
autor: Tagir
Ratunku coś robię nie tak...

Pierwszy pęd zrobiłem po 5 dniach ale wciąż bulkało, ale że wyjazd za granicę to musiałem nie chciałem żeby zostawało na później.
Pierwsze 200 ml ślepki wyszło 75%... odlałem i kolejne 0.7l dało ok. 60%. zbierałem po 200ml aż do 40%.

Zakwasiłem zasypałem cukrem... zostawiłem na kolejne 10 dni... dalej bulka...
do Gara wlałem to 0,7L z pierwszego pędu i wyszło mi ok 1L. 65% dalej nie zbierałem....

I teraz nie wiem czy nastawiać i zostawić już aż przestanie bulkać na XX dni aż przetrawi cały cukier?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: sobota, 4 gru 2021, 17:21
autor: seneka
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. To bedzie 3 nastaw ? I po kiego wuja zakwaszasz?Dunder wystarczająco zakwasza nastaw.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 5 gru 2021, 13:22
autor: Tagir
Miałem na myśli,
Wlewanie dundru do nastawu zakwaszaniem.

Tak to będzie już 3ci nastaw i co mnie interesuje dlaczego jest taka duża różnica w dojrzewaniu nastawu.
U ludzi 4-5 dni u mnie aż 10-12 dni i to jeszcze nie koniec.

I też chodzi mi o to czy 75% to dobry wynik jak na ten nastaw.

A drożdży użyłem gorzelniczych tak jak w jest napisane w 1 poście (FERMIOL)

Całość mojego wyrobu jest i będzie wlewana do beczki dębowej i zapomniana na wieki. Mam nadzieję, że to wszystko się nada.

Patrząc na ilość jaka mi wychodzi to jeszcze 7-10 nastawów przede mną.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 5 gru 2021, 17:33
autor: seneka
Z dundrem już rozumiem. Nadal nie rozumiem co masz na myśli pisząc dojrzewanie nastawu. Bo jeżeli fermentację to na jej długość wpływ na ma parę czynników. Drożdże jakich użyłeś. Temperatura fermentacji. Początkowe blg. Mi pracuję 10 Jessi na pierwszych drożdżachi każdy kończy w tydzień chociaż destyluję każdy po około 1.5 tyg. Poprzednicy pisali o wydłużającej się fermentacji im dalej w las. U mnie tego nie było. Myślę że dlatego że ja w każdym z nastawów nie zbieram kukurydzy z powierzchni. Z resztą jest jej tak mało że nie ma miało by to sensu. Ja zbieram z dna dużą ilość zużytej kukurydzy 1/4. Zagarniam ją metalowym sitkiem i wymieniam na nową. Oczywiście gęstwa która jest na dnie zostaje mocno wzburzona.I jeszcze jedno. Cukier sypię partiami.Połowę z wodą wysłodkowa z 1.5 kg słodu. Połowę na drugi dzień z dundrem . Drożdże startują na niskim blg..Co do zostawiemia w wiadrze całości na dłużej poczytaj wątek ale chyba ktoś tutaj pisał że stało to powyżej miesiąca i ruszyło po tym czasie.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 23 gru 2021, 14:41
autor: Skir
Skończyłem 100 kg śruty kukurydzianej zacieranej na lenia. Do kolejnego zacierania (zacierałem w rzutach od 10 do 18 kg) wykorzystywałem dunder z odpędu.
No ale skoro się skończyło, to sobie myślę, że zrobię coś prawie ŁKZWJ: czyli zostawię 10 kg młóta i zaleję 40l wodą plus 10kg cukru i 20l dundru plus 5 kg cukru. Co sądzicie o takich proporcjach?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: czwartek, 23 gru 2021, 22:55
autor: seneka
Proporcje mogą być. Co do samego nastawu ważne żeby z ilością cukru nie przesadzić i za wysokim big. Nie wiem na ile przerernentowane i przegotowane w kotle młuto wniesie do nastawu. Największą wartością będzie tutaj dunder. Raz że zakwasi nastaw i grzybki ochoczo wezmą się do roboty . Dwa że odda aromat. Z tego co pamiętam dopiero od trzeciego nastawu na dundrze u mnie zaczęło to jako tako wyglądać. Nie masz nic do stracenia oczywiście w miarę możliwości opisz wrażenia.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 24 gru 2021, 01:18
autor: Skir
W sumie i tak zamierzam to rektyfikować (zacier tradycyjny idzie na półkę), ale chcę trochę zabić zapach buroka i oszczędność na drożdżach :).
Dunder jest po czterech zacieraniach. Na razie młóto zalane 10 kg cukru i 40l wody. 20l dundru studzi się po odpędzie. Bałem się, czy odciskając młóto i przepłukując je 5l wody nie wypłukałem zbyt duzo drożdżaków, ale po godzinie od dodania cukru ochoczo ruszyły do pracy.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 24 gru 2021, 12:45
autor: kwik44
Był temat kiedyś o młótówce. Wyjdzie pewnie podobnie ;)

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: piątek, 24 gru 2021, 15:19
autor: Skir
@kwik44 to takie połączenie nastawu na młócie z wielokrotnością wykorzystania drożdży i dundru :). Ekonomicznie!
Raczej nie robię cukru, ale znajomy brynczy, że potrzebuje. Nie mam ochoty poświęcać tyle godzin na zacieranie zboża, odciskanie, odpęd, pilnowanie półkowej... To robię dla siebie. On chce, żeby nie czuć było alkoholu a mocne było. :) Współczuję, ale pomogę. Cukier na młócie rektyfikowany dwa razy.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: wtorek, 22 lut 2022, 03:45
autor: Alien844
Panowie macie jakieś pewne źródło do zakupu kukurydzy ?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: wtorek, 22 lut 2022, 08:21
autor: Doody
Ja kupowałem na Allegro. Jest pakowana po 5, 10, 25 kg. Można kupić w całości lub śrutę.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: wtorek, 22 lut 2022, 11:49
autor: Alien844
Doody pisze:Ja kupowałem na Allegro. Jest pakowana po 5, 10, 25 kg. Można kupić w całości lub śrutę.
Ale kupujesz cały czas u jednego czy jednorazowo kupowałeś ?
Chodzi mi o pewne źródło wiadomo iż różnie może być z produktem nie chce bubla.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: wtorek, 22 lut 2022, 13:20
autor: Doody
Generalnie kupiłem kilka razy, ale czy u jednego? Nawet nie wiem ;) . Teraz z resztą wycofałem się zupełnie z zacierania kukurydzy, bo ani smak ani wydajność przy zacieraniu na lenia mnie nie rajcują ;)

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: sobota, 26 lut 2022, 19:55
autor: Alien844
Obecnie jak robisz ?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 27 lut 2022, 11:00
autor: Doody
Teraz używam słodów, jeczmiennego oraz żytniego. Oczywiście zacieram również zboża niesłodowane z enzymami, jeczmień, żyto i pszenicę na łagodną wódkę. Wszystko dostaniesz na allegro w wersji śrutowanej bez doplat.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 27 lut 2022, 13:33
autor: Alien844
Z samego słodu robisz mam rozumieć?
Jeśli tak to jak robisz ?
Urobek w beczce, płatki dębowe czy jak z nim postępujesz w dalszej części ?
Powiem tak na zacieranie itd. nie mam czasu na obecną chwilę jak będzie mniej obowiązków w domu to wtedy będę kombinował.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 27 lut 2022, 17:33
autor: Doody
Jeżeli chodzi o zacierania to "na lenia". Jest tu taki wątek tam wszystko jest opisane. Ci do starzenia to albo beczka, albo kamionka albo dama szklana ze szczapkami dębowymi.

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 27 lut 2022, 20:29
autor: Alien844
Dzięki za informację.
Ostatnie pytanie jakie ekstrakty słodowe są odpowiednie ?

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

: niedziela, 27 lut 2022, 22:22
autor: Doody
Nie używam ekstraktów tylko słodu. Pale ale, pilzneńskiego, monachijskiego, do destylatów słodowych łagodnych, oraz wędzonych torfem dla destylatów dymnych.