Strona 1 z 1

Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: piątek, 1 lis 2019, 19:54
autor: Harcownik
Uszanowanie Szanowne Grono,

Zgodnie z: jak-zrobic-zacier-z-pszenicy-t1928.html

Po miesiącu odsączyłem beczkę z pozostałości pszenicy, a po dwóch tygodniach pojawiło się coś co się pojawia na źle przechowywanych ogórkach kiszonych, pachnie mieszanką alko szampanowego i czegoś co się popsuło :/

destylować?

pozdrawiam
Harcownik

Re: Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: sobota, 2 lis 2019, 08:45
autor: johnex
Kiepsko opisałeś problem. Najlepiej dodaj zdjęcia tego co wyhodowałeś w zacierze. Może to być jakieś zakażenie ale niekoniecznie. Zaciery (szczególnie w przypadku użycia Fermioli) same z siebie mocno śmierdzą. Ale i tak uważam, że trzymanie zacieru 6 tygodni to proszenie się o kłopoty. Jak w wakacje robiłem zaciery na drożdżach dedykowanych do zboża (Alcotec Whisky Yeast Single Strain, Alcotec Turbo Whisky Yeast) to fermentacja trwała 5-6 dni. Używam kociołka z płaszczem wodnym więc od razu poszło na rury. Gdybym musiał klarować no to trzeba by dodać jeszcze jakieś 2-3 dni.
No a co do pytania czy destylować - TAK!!! Zobaczysz co wyjdzie.

Re: Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: sobota, 2 lis 2019, 09:03
autor: mirek-swirek
Jesli to jest taka błona jak na ogórkach, to nie jest trujące. Ale spiesz sie, bo zaraz bedzie zepsute na amen.

Re: Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: poniedziałek, 2 gru 2019, 09:40
autor: Jan_Ovc
Dzień dobry wszystkim. Ja pozwolę się podłączyć do tematu. Moja brzeczka też najpewniej złapała zakażenie tlenowcem (białawy, lekko popękany biofilm z bąblami, cały czas lekko popierduje, nie śmierdzi ani pleśnią, ani zgnilizną, tylko trochę kwaśno, ale nie jest to odpychający zapach). Domyślam się, co zrobiłem źle (kiepsko odfiltrowana brzeczka, pewnie było sporo nieprzerobionej skrobi no i - tutaj się popisałem - fermentator stał tuż obok dość aktywnego zakwasu na chleb...). Mój problem jest następujący. Brzeczka przefermentowała do jakichś 2-3Blg, teraz Blg znowu się powoli podnosi niemal do 4. I teraz pytanie do bardziej doświadczonych kolegów-gorzelników. Jak mogę to jeszcze uratować? Czy jest szansa jeszcze to jakoś dofermentować? Dorzucenie pożywki dla drożdży ma sens? Czy jak najszybciej wrzucać to na rury z nadzieją, że pół szklanki urobku z tego wyjdzie? Rozumiem, że fermentator najlepiej potraktować kąpielą z pirosiarczynem potasu z raz albo nawet dwa. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Re: Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: poniedziałek, 2 gru 2019, 20:05
autor: Wesoly49
johnex pisze: Używam kociołka z płaszczem wodnym więc od razu poszło na rury.
Pytanie może nie w temacie , ale chce spróbować tak jak ty czyli fermentacja w kotle i po fermentacji bez przelewania grzanie , czy w surówce nie będzie czuć drożdży ? Dzieki

Re: Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: wtorek, 3 gru 2019, 22:48
autor: Lord Pagon
Proponuje lekturę z serii reżim w piwowarstwie domowym ( czystość i dezynfekcja sprzętu podstawa oxi i te sprawy) po pierwszym tlenowcu i 2 skrzynkach piwa w kanale nie ma zmiłuj .
Nie wiem jak w zacierach na alkohol ale szybkość opanowania środowiska przez drożdże odpowiednie to klucz do sukcesu .

Re: Na nastawie pojawiło się coś co czasem pojawia sie na skisłych ogorkach

: środa, 4 gru 2019, 22:24
autor: Kamal
Przy zarażeniu tlenowcem, ratuje jak już blg niskie to destylacja/rektyfikacyja i nastawienie na dundrze.
Można próbować podgrzać zawsze nastaw, i drożdże restart, albo babuni.
K.