Strona 1 z 1

Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: niedziela, 22 wrz 2019, 13:43
autor: lapa1103
Witam Koledzy!
Mam pytanie, ponieważ przeszukałem nasze forum oraz internety i nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z nastawami zbożowymi i chciałbym przy kolejnym zacierze wstawić zboże wędzone. Wedzic mam zamiar w metalowej skrzynce na sicie i torf grzać od spodu palnikiem turystycznym lub na taborecie to zobaczę. Ale jaki torf? Czytam czytam i szkockiego to ja nie ogarnę. Za to coś chętnie kupię na allegro. Pytanie czy kupić tak zwany kwaśny ogrodowy? Czy włuknisty stosowany do oczek jako antyglon? Co sądzicie? Czytałem że powinien po wysuszeniu wyglądać jak sprasowaniy tytoń? Ma ktoś konkretne doświadczenie? Dzięki i Pozdrawiam

Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: niedziela, 22 wrz 2019, 16:45
autor: kwik44
Kwaśny, ogrodowy. I suchy ;) Rozsyp na folii i wyschnie na słońcu. Ja paliłem na maszynce elektrycznej w blaszce.. Na mocno wędzone potrzeba z 50-70l torfu na 25kg słodu.

Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: czwartek, 21 lis 2019, 00:08
autor: seneka
Mam pytanie do praktyków. Jeszcze nie miałem okazji gotować ze slodu wędzonego. Pytanie moje o sprzęt. Bardzo przechodzi zapachem po procesie? Czyście jakoś po gotowaniu? No i czy zostaje aromat przy następnym?

Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: czwartek, 21 lis 2019, 17:45
autor: kwik44
Wodą przelać i tyle. Alembika nawet nie przelewałem. W śliwce nic nieczuć. Tego jest mało. Mocno wędzony to ~50ppm. Językiem wyczujesz, ale w normalnych jednostkach to 0,05g/kg...

Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: czwartek, 21 lis 2019, 19:36
autor: czytam
Na miedzi zostaje czarny tłusty nalot. Trzeba parę razy przepłukać i wytrawić.

Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: czwartek, 21 lis 2019, 23:23
autor: seneka
Dziękuję Panowie. A podczas procesu zapach jak z wędzarni czy standard?

Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

: piątek, 22 lis 2019, 08:04
autor: Doody
Standard. Tylko destylat czuć dymem, w pomieszczeniu zapach jak zawsze ;)
Na miedzi zawsze zbiera się czarny nalot podczas destylacji, zwłaszcza zbożówek. Ale nie zauważyłem żeby był inny przy wędzonym słodzie a inny przy zwykłym.