Czy to słaby słód?
: środa, 21 sie 2019, 12:44
Witam!
Mam mały problem. Chodzi o słód pilzneński Zero. Aby zatrzeć niesłodowany jęczmień muszę dać 50% słodu i 50% zboża niesłodowanego. Przepisy podają mniejszą ilość np: 1,5 kg słodu na 6-8 kg niesłodowanego. Tak też robiłem w tamtym roku, i zacierało się szybko i w 100%. Teraz taka proporcja nie przerabia całej skrobi, dopiero proporcja pół na pół działa. Co może być przyczyną słabej siły diastatycznej tego słodu? Sprzedawca zarzeka się, że słód jest śrutowany zaraz przed wysyłką i w tym momencie ma 2 tyg. Robiłem różne próby z ilością wody i temperaturami, ale taka proporcja nie pozwala zatrzeć 100% skrobi.
Mam mały problem. Chodzi o słód pilzneński Zero. Aby zatrzeć niesłodowany jęczmień muszę dać 50% słodu i 50% zboża niesłodowanego. Przepisy podają mniejszą ilość np: 1,5 kg słodu na 6-8 kg niesłodowanego. Tak też robiłem w tamtym roku, i zacierało się szybko i w 100%. Teraz taka proporcja nie przerabia całej skrobi, dopiero proporcja pół na pół działa. Co może być przyczyną słabej siły diastatycznej tego słodu? Sprzedawca zarzeka się, że słód jest śrutowany zaraz przed wysyłką i w tym momencie ma 2 tyg. Robiłem różne próby z ilością wody i temperaturami, ale taka proporcja nie pozwala zatrzeć 100% skrobi.