Od worka kukurydzy do beczki burbona
: środa, 15 maja 2019, 21:46
Mam taki plan "Od worka kukurydzy do beczki burbona" (zacieranie, filtracja, ferment)
Opiszę go, proszę o skorygowanie, postaram się później zdać relację z jego realizacji.
Mam worek 25kg śruty kukurydzianej (34zł allegro) ok. 10kg słodu pilzneńskiego (Malteurop 74zł/25kg), drożdże Coobra Whisky AMG (9,5zł).
Z większego sprzętu kociołek elektryczny 35l z pot stillem, lodówkę turystyczną 30l, wiadra fermentacyjne 30l. Do filtrowania albo sraczwężyk na wiadrze albo worek BIAB.
Plan jest taki:
Sprint S1
---------
0) Śrutuję słód, gotuję wodę 20l.
Partia A
1) 4,5kg kukurydzy (śruty) kleikuję przez zamoczenie we wrzątku (20l) na pół godziny w lodówce turystycznej, mieszam co 10min.
2) Otwieram lodówkę czekam aż się schłodzi do 65*C, wrzucam 1,5kg słodu, mieszam, zacieram w zamkniętej lodówce 2h.
3) Jak sie zatrze filtruję brzeczkę
4) Wysładzam 9l wody 78*C, odstawiam brzeczkę do schłodzenia.
5) Pozostałe młóto wysładzam jeszcze dolewając 20l wody
6) Te "popłuczyny" gotuję żeby mieć do partii B
Partia B
7) Powtarzam 1 i 2 na kolejnej partii kukurydzy i słodu
8) Tej brzeczki nie filtruję, będzie fermentowała z ziarnem.
Partia A i B
9) Czekam do schłodzenia brzeczki w obu wiadrach do 27*
10) Koryguję pH do 5.4 za pomocą kwasku cytrynowego.
11) Napowietrzam brzeczkę mieszadłem od wiertarki.
12) Wrzucam po pół paczki drożdzy Coobra Whisky AMG
13) Czekam tydzień i na rury później w dąb. (aha trzeba jeszce partię B odfiltrować)
Co do następnych sprintów, to zgodnie z metodą "agile" dostosuje je się do wyników z S1
- wykorzystam dunder z S1 (ok. 1/4 wody)
- wykorzystam gęstwę drożdżową z S1A
- może dodam płatki żytnie do 10% zasypu (a może je dodam już w S1)
- zdecyduję czy filtrować przed czy po fermentacji, czy tak i tak jak w S1
---
Co wy na to, gdzie byście skorygowali? Spodziewam się z ew. kłopotów z filtracją, wydajnością. Co jeszce się zdarzy nie wiem.
Opiszę go, proszę o skorygowanie, postaram się później zdać relację z jego realizacji.
Mam worek 25kg śruty kukurydzianej (34zł allegro) ok. 10kg słodu pilzneńskiego (Malteurop 74zł/25kg), drożdże Coobra Whisky AMG (9,5zł).
Z większego sprzętu kociołek elektryczny 35l z pot stillem, lodówkę turystyczną 30l, wiadra fermentacyjne 30l. Do filtrowania albo sraczwężyk na wiadrze albo worek BIAB.
Plan jest taki:
Sprint S1
---------
0) Śrutuję słód, gotuję wodę 20l.
Partia A
1) 4,5kg kukurydzy (śruty) kleikuję przez zamoczenie we wrzątku (20l) na pół godziny w lodówce turystycznej, mieszam co 10min.
2) Otwieram lodówkę czekam aż się schłodzi do 65*C, wrzucam 1,5kg słodu, mieszam, zacieram w zamkniętej lodówce 2h.
3) Jak sie zatrze filtruję brzeczkę
4) Wysładzam 9l wody 78*C, odstawiam brzeczkę do schłodzenia.
5) Pozostałe młóto wysładzam jeszcze dolewając 20l wody
6) Te "popłuczyny" gotuję żeby mieć do partii B
Partia B
7) Powtarzam 1 i 2 na kolejnej partii kukurydzy i słodu
8) Tej brzeczki nie filtruję, będzie fermentowała z ziarnem.
Partia A i B
9) Czekam do schłodzenia brzeczki w obu wiadrach do 27*
10) Koryguję pH do 5.4 za pomocą kwasku cytrynowego.
11) Napowietrzam brzeczkę mieszadłem od wiertarki.
12) Wrzucam po pół paczki drożdzy Coobra Whisky AMG
13) Czekam tydzień i na rury później w dąb. (aha trzeba jeszce partię B odfiltrować)
Co do następnych sprintów, to zgodnie z metodą "agile" dostosuje je się do wyników z S1
- wykorzystam dunder z S1 (ok. 1/4 wody)
- wykorzystam gęstwę drożdżową z S1A
- może dodam płatki żytnie do 10% zasypu (a może je dodam już w S1)
- zdecyduję czy filtrować przed czy po fermentacji, czy tak i tak jak w S1
---
Co wy na to, gdzie byście skorygowali? Spodziewam się z ew. kłopotów z filtracją, wydajnością. Co jeszce się zdarzy nie wiem.