Strona 1 z 1

hybryda zacierania słodem i enzymami

: niedziela, 24 mar 2019, 11:00
autor: FRUTTI
Na wstępie witam wszystkich kolegów!
Jako nowicjusz mam parę pytań do mojego pomysłu a mianowicie: zamówiłem 5kg słodu pszenicznego, od kolegi dostałem enzymy upłynniające i scukrzające. Chciałbym zatrzeć tym słodem i enzymami 20kg żyta metodą na lenia. Do beczki wrzucam śrutę zbożową, zalewam wszystko wrzątkiem 80l, dodaje enzym upłynniający, mieszam wszystko wiertarką. Po obniżeniu temperatury do 65* dodaję enzymy, mieszam parę min., przy 55* dodaję 5 kg słodu, mieszam parę min. i zostawiam do następnego dnia. Rano dodaję drożdże i fermentuję razem z młótem. Destylacja na 2 razy na CM- czy to ma sens? Czy zboże w taki sposób odda całą skrobie? Dziękuję za odpowiedzi! Krytyka mile widziana.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: czwartek, 25 kwie 2019, 19:43
autor: Krzysztof63
I co wyszło?

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: czwartek, 25 kwie 2019, 20:12
autor: Kamal
Jak dodamy słód, to nie musimy już dodawać enzymów z buteleczki. :)
K.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: czwartek, 25 kwie 2019, 20:17
autor: Doody
Ja wspomagałem się nie raz niewielką ilością enzymów, wtedy kiedy używałem poniżej 30% słodu w stosunku do zboża niesłodowanego. Podwyższa to wydajność.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: piątek, 26 kwie 2019, 09:29
autor: Krzysztof63
Kamal pisze:Jak dodamy słód, to nie musimy już dodawać enzymów z buteleczki. :)
K.
Nie musimy, ale możemy. W przypadku niezbyt udanego zacierania może to dość istotnie poprawić wydajność. Glukoamylaza rozkłada policukry, których nie ruszy ani alfa, ani betaamylaza.

Ja w ogóle nie rozumiem tego pseudoortodoksyjnego zacięcia. Enzymy są tak tanie, że w gorzelnictwie amatorskim powinny być używane w zasadzie za każdym razem, w przypadku zacierania słodu jako wspomagające. no chyba, że ktoś się bawi w dziewiętnastowieczną ortodoksję, ale w takim razie te wszystkie aabratki, bokakoby, półki i inne wynalazki powinny iść na złom, a używać się powinno wyłącznie alembików.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: piątek, 26 kwie 2019, 09:57
autor: Kamal
Aabratek, bakobob powstał trochę też w innym celu. Uzyskanie jak najczystszej postaci spirytusu, a alembik do uzyskania najlepszego destylatu smakowego.
Więc nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Co do sprzętów?
Co do słodu i enzymów, chcesz dodasz, nie chcesz nie dodasz enzymów do słodu.
Osobiście jak mi wychodzi próba jodowa pozytywnie, że skrobia rozłożona to po co mi tam jeszcze enzymy lać?
K.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: piątek, 26 kwie 2019, 10:32
autor: kwik44
Krzysztof63 - odpowiedź jest prosta. To "pseudoortodoksyjne" podejście robimy dlatego, żeby nasze produkty różniły się od tego najtańszego barachło, które jest w sklepie. Że można to wiadomo. Ale to hobby ponoć jest więc po co?

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: piątek, 26 kwie 2019, 10:41
autor: Krzysztof63
Ale dodawanie enzymów lub jego brak nie ma znaczenia dla jakości otrzymanego produktu, tylko dla wydajności. Największy wpływ na jakość destylatu ma jakość surowca i sposób jego przetworzenia, albo choćby szczep użytych drożdży.

Różnica jest taka, że glukoamylaza (enzym scukrzający) rozkłada dekstryny graniczne, których powstaje dość sporo podczas zacierania.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: piątek, 26 kwie 2019, 12:37
autor: kwik44
W hobby to nie ma literalnie żadnego znaczenia.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: piątek, 26 kwie 2019, 17:21
autor: Krzysztof63
Dla mnie ma, choć nie materialne. Dla wielu innych pewnie też ma.

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: niedziela, 28 kwie 2019, 11:33
autor: henik
Wnioski
1. Zastosowane słody zbożowe, ze szczególnym uwzględnieniem pszenicznego, zapewniły prawidłowe przeprowadzenie hydrolizy enzymatycznej skrobi.
2. Największą wydajność biosyntezy etanolu uzyskano po fermentacji zacierów
z dodatkiem słodu pszenicznego (83,69 % wydajności teoretycznej).
3. Zastosowanie słodów zbożowych jako źródła enzymów amylolitycznych i skrobi
podczas przygotowywania zacierów gorzelniczych wpłynęło na zmniejszenie zawartości produktów ubocznych, takich jak metanol oraz aldehyd octowy, których
obecność obniża jakość destylatu.
4. Wytwarzanie oryginalnych destylatów zbożowych z wykorzystaniem słodów zbożowych stwarza możliwość poszerzenia oferty handlowej i zwiększenia konkurencyjności polskich gorzelni. file:///C:/Users/Admin/Downloads/04_Strak%20(1).pdf

Re: hybryda zacieeanie słodem i enzymami

: poniedziałek, 13 maja 2019, 06:40
autor: FRUTTI
Wyszło wyszło. Produkt bez dębu, w smaku super (coś innego niż owocówka). Rozrobiłem do 55% i zadębilem dębem średnio i mocno palonym i tak sobie leży prawie miesiąc.
5l przepędziłem na spirytus i jestem zachwycony efektem finalnym.

Re: hybryda zacierania słodem i enzymami

: sobota, 28 lis 2020, 19:24
autor: Imbir
Odkopuję temat :D Abstrachujac od wydajności to czy są znaczące różnice w destylacie zacieranym enzymami, czyli zwykłe zboże, a destylatem z ziarna słodowanego, nie mówimy tu o słodach dymionych itp. p

Re: hybryda zacierania słodem i enzymami

: sobota, 28 lis 2020, 22:27
autor: Doody
Moim zdaniem alkohol słodowy jest trochę inny niż destylowany z zacieru że zboża niesłodowanego. Już sama fermentacja, zapach zacieru słodowego jest trochę inny. Dla mnie smak destylatu słodowego jest trochę lepszy kiedy destylujemy odbierając mniej oczyszczony destylat. Jeżeli destylujemy na półkowej ale w kierunku spirytusu zbożowego różnica jest mniej wyczuwalna.

Re: hybryda zacierania słodem i enzymami

: poniedziałek, 18 sty 2021, 17:01
autor: Fiflak
Stosuję enzym scukrzający, także podczas zacierania wsadu na single malty. Prawo szkockie na szczęście mnie nie ogranicza. Co się tyczy różnic pomiędzy ziarnem niesłodowanym zatartym wyłącznie enzymami, a słodem, to po mojemu różnice istnieją. Ma się rozumieć na korzyść słodu. Przeprowadziłem doświadczenie z dwoma rodzajami pszenicy. Okowita ze słodowanej charakteryzowała się bogatszym aromatem i subtelniejszym, oraz bardziej rozbudowanym smakiem. Nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu scukrzacza na jakość destylatu. Zatem dodaję go, na pewno nie zaszkodzi, a wielce prawdopodobne, że pomoże w uzyskaniu wyższej wydajności.