Strona 3 z 3

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 14:30
autor: dzozef
Widzę że rozgorzała ostra merytoryczna dyskusja. Niestety ja w tej materii jestem kompletnym laikiem i jeżeli możecie to tak w skrócie. Mojego "gluta" spowodowała za wysoka temperatura czy zbyt długi czas podgrzewania?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 14:41
autor: klepa
Nie, no! Ani temp., ani czas, tylko coś banalnego. Co to za śruta? Może to pęczak, a nie śruta?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 15:01
autor: dzozef
W zeszłym roku kupiłem całe ziarno jęczmienia i leżało sobie w domowych warunkach. Przed zacieraniem zmieliłem je w termo Thermomixsie. Struktura nie odbiegała od klasycznego śrutowania.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 16:37
autor: klepa
Hm... To trzeba sprawdzić enzym - pół kilo na półtora litra w garnek i (gugiel podaje, że 1ml to 20 kropel) dla pewności 2 krople upłynniającego. Jak glut , to nowy enzym , a jak nie, to coś pokićkałeś. Zrób, bo nie zasnę. :D

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 16:40
autor: henik
:ok: To właśnie miałem napisać. Oczywiście nie zapomnij sprawdzić Ph.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 17:33
autor: radius
No i nie przesadzaj z temperaturą kleikowania ;)
Dodatkowo zaopatrz się w enzym redukujący lepkość, tak jak pisałem wcześniej.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 19:49
autor: dzozef
Niestety w tym tygodniu już nie dam rady żadnych testów zrobić. Dopiero w przyszłym tygodniu coś podziałam. Oczywiście z zastosowaniem Waszych rad. Dzięki wszystkim za pomoc. :poklon;

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: poniedziałek, 11 lis 2019, 12:56
autor: chilka69
Wiem że trochę czasu minęło ale jestem ciekawy jak wyszło Ci następnym razem