Strona 1 z 2

Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 17:20
autor: dzozef
Postanowiłem zrobić swój pierwszy zacier i niestety od razu :dupa: .
Podgrzałem wodę do 88 stopni, dodałem enzym upłynniający oraz śrutę jęczmienną oczywiście cały czas mieszając. Po dodaniu śruty temperatura spadła do około 80 stopni. Dlatego grzałem dalej, oczywiście cały czas mieszając doprowadziłem do temperatury 85 stopni.
Płyn był gęsty ale dalej był to płyn. Wyłączyłem grzanie aby temperatura opadła i wykonać kolejny krok. Niestety po godzinie zrobił się GLUT. Nie wiem jak to opisać ale jest to coś w rodzaju zaprawy. Jest tak gęste że jak włożę mieszadło to po wyjęciu jest oklejone z góry na dół. :shock: Nie wiem dlaczego tak się stało ani co robić dalej. Może ktoś ma jakiś pomysł? :cry: :bardzo_zly:
Dodam jeszcze że było 22l wody na 7kg śruty.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 17:59
autor: henik
A czy ph zacieru sprawdzałeś ? Jeżeli nie, to dodawaj rozpuszczonego kwasku cytrynowego po małej łyżeczce.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:01
autor: psotamt
Rok wcześniej robiłem zacier z 36 l wody i 12 kg śruty i było OK. W tym roku, a raczej w tym sezonie, takie proporcje dawały bardzo gęsty zacier. Zmieniłem je dając tyle samo wody i sypiąc śrutę "na wyczucie". Okazało się, że 11 kg to max. Ty możesz mieć śrutę o jeszcze niższej wilgotności i dlatego zacier jest bardzo gęsty. Dolej gorącej wody ze 3 litry, jest szansa, że rozrzedzi się.
O ile to tylko kwestia suchości zboża...

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:03
autor: Doody
Niepotrzebnie grzałeś bo temp. 80 stopni to i tak dość wysoka jak na jęczmień. Ja właśnie tak robię, że do temp. około 80 - 82 stopnie wsypuję śrutę. Temp. obniża się do około 75 stopni co jest bardzo dobrą temp. do prawidłowego działania alfa amylazy. Nigdy nie musiałem też do jęczmienia dodawać enzymu redukującego lepkość. W temp. 64 stopnie lekko zakwaszam kwaskiem i dodaje glukoamylazę. Mieszam co jakiś czas utrzymując temp. przez godzinę powyżej 60 stopni. I wszystko na temat. Nigdy nie zrobił mi się glut. Dałbym jednak troszczę więcej wody 24-25l na te 7 kg zboża.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:17
autor: henik
Doody, ciekawe czy te twoje 80 stopni zabije wszystkie patogeny bytujące na zbożu?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:18
autor: radius
Tak, jak napisali poprzednicy, dolej parę litrów wody i dodatkowo enzym redukujący lepkość. Powinno pomóc :ok:

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:27
autor: henik
To że, dolejemy wody i zacier będzie rzadszy wcale nie oznacza dobrze uwodnionej skrobi, a o to w tym wszystkim chodzi.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:31
autor: Doody
henik pisze:Doody, ciekawe czy te twoje 80 stopni zabije wszystkie patogeny bytujące na zbożu?
Ja tych patogenów jadł nie bedę ;)
Zacier wychodzi bardzo dobrze i jest wydajny, a destylacja nie przepuści niczego do gotowego wyrobu.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 19:40
autor: radius
@henik, przecież temp. kleikowania jęczmienia to ok. 65ºC, więc o co "kaman" ? :scratch:

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:01
autor: henik
Jak zacieramy słody to tak 65 stopni, ale ziarno niesłodowane i enzymy to wyżej, zdecydowanie, włącznie z krótkim gotowaniem. Ale o co chodzi?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:06
autor: radius
No, chyba o to, że nie odróżniasz zacierania od kleikowania ;)

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:09
autor: henik
Ha, to Ty uważasz że słód tylko się zaciera? http://www.kierunekfarmacja.pl/Resource ... 85515a.pdf

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:25
autor: radius
Nie. Nie uważam, ale przypomnę co napisał autor tematu;
dzozef pisze:Podgrzałem wodę do 88 stopni, dodałem enzym upłynniający oraz śrutę jęczmienną oczywiście cały czas mieszając.
Jak widzisz, kolega użył niesłodowanego ziarna, więc temperatura wody 88ºC, jest aż nadto wysoka aby mógł zajść proces kleikowania :ok:
Zacierając słód jęczmienny kleikowanie oczywiście zachodzi wraz z zacieraniem.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:33
autor: henik
I tu się zgadzam że zostało z kleikowane, ale skrobia nie została uwodniona i koledze o to chodziło, napisał i tyle go widzieli.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:43
autor: dzozef
radius pisze:Tak, jak napisali poprzednicy, dolej parę litrów wody i dodatkowo enzym redukujący lepkość. Powinno pomóc :ok:
Wcześniej dolałem 1,5l wody i nic się nie poprawiło. Niestety enzymu redukującego lepkość nie mam a wody już też dużo nie zmieszczę. Zmierzyć ph też słabo jak nie ma płynu. Chyba już sobie daruję ten zacier. Ważne tylko żeby ustalić co się stało w celu uniknięcia niepowodzenia w przyszłości.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 20:47
autor: henik
Dodaj kwasku tak jak pisałem i dodatkową porcję enzymu upłynniającego, tylko rozrób w 100 ml wody. Nie odpuszczaj.Oczywiście dogrzej zacier

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:02
autor: dzozef
Chyba się nie rozumiemy. Jak zmierzyć ph gluta? I jak dodać do tego enzym?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:07
autor: radius
Ja tu widzę tylko jeden sposób. Woda +enzym redukujący lepkość (nie upłynniający) + wiertarka z mieszadłem do farb :mrgreen:

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:11
autor: dzozef
Niestety dzisiaj enzymu redukującego lepkość nie zdobędę. Ten zacier już odpuszczam. Pytanie tylko na przyszłość dlaczego tak się stało i czy enzym redukujący lepkość załatwi sprawę?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:13
autor: henik
Można odcisnąć przez kawałek gazy lub jakiegokolwiek materiału. Enzym dodajesz rozcieńczony ale musisz podgrzać zacier do temperatury optymalnej działania enzymu upłynniającego

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:17
autor: Doody
Ja bym to wywalił i zatarł od nowa. W końcu cena jęczmienia niesłodowanego nie jest wysoka. Wiele nie tracisz a szkoda Twojego czasu i pracy. Zrób tak jak napisałem wyżej. Powinno być dobrze i będziesz się cieszył dobrym destylatem :ok:

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:20
autor: dzozef
@henik nie wiem czy patrzyłeś na zdjęcie, wiem że nie jest idealne ale widać że glut ma konsystencję bardziej chleba niż ciasta. Nie da się tego podgrzać!! Chyba że w piecu. :) Mimo to dzięki za chęć pomocy. Teraz to już bardziej interesuje mnie dlaczego tak się stało i jak nie dopuścić do takiej sytuacji następnym razem.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:25
autor: dzozef
@Doody to co wyszło to wywalę. Co do twoich rad to bardzo cenne. Możliwe że zbyt mała ilość tej wody. Ziarno przed śrutowaniem było mocno wysuszone. Może to się dołożyło do mojej porażki.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:26
autor: henik
A enzym upłynniający to jaki zastosowałeś?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:41
autor: dzozef
Starowaru, nieprzeterminowany, 1,1ml, rozrobiony wcześniej w 11ml wody.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:58
autor: Doody
Zwykłe używa się trochę więcej niż jest zalecane. Mogłeś spokojnie wlać te 2ml zwłaszcza przy tak małej ilości zboża. Ja na 30kg zboża daję zwykle 7ml enzymu upłynniającego i 20-22ml glukoamylazy.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: wtorek, 19 mar 2019, 21:59
autor: henik
Ja dodaję w dwóch turach po 1ml na 7 kg żyta ale rozcięńczam w większej ilości wody ph około 6. Zboże sypie przy 90 stopniach dodaje enzym , zakwaszam kwasem mlekowym. Ja! dogrzewam do zagotowania, mieszam i jak temp spadnie w około 90 stopni dodaje drugą porcje upłynniającego kocyk i 90 minut w spokoju.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 01:51
autor: klepa
Wodą i temperaturą skleikowałeś skrobię. Jeśli powstał glut, tzn. żeś jej nie upłynnił. A to z kolei znaczy, że... pomyliłeś buteleczki z enzymami!
Pierwsze zaciery za płoty. ;)

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 08:02
autor: dzozef
Buteleczek nie pomyliłem. W 100% jestem pewien że zastosowałem właściwy enzym, upłynniający.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 08:59
autor: radius
@dzozef, następnym razem zagrzej wodę maksymalnie do 75-80ºC wraz z połową enzymu upłynniającego, następne wsypuj śrutę jednocześnie dobrze mieszając. Najlepiej użyć wiertarki z mieszadłem do farb. Teraz dodaj drugą porcję enzymu i ponownie dobrze wymieszaj. Po schłodzeniu zacieru do ok. 65ºC, dodaj enzym scukrzający oraz enzym redukujący lepkość - https://www.aabratek.pl/produkty/481/En ... _50ml.html i powinno wszystko się udać :ok:
W pierwszym procesie po prostu ugotowałeś śrutę i zrobiło się ciasto :D
Zapoznaj się też z tym ;
http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie- ... -straszny/

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 10:06
autor: henik
@radius, zanim cokolwiek jeszcze napiszesz to poczytaj. https://www.researchgate.net/publicatio ... RZELNICZYM

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 10:21
autor: Doody
Widzę, że kolego @henik jesteś teoretykiem. To świetnie znać teorie procesu i podpierać się nią w praktyce, ale jeszcze lepiej być dobrym praktykiem. Warunki domowe różnią się znacznie od warunków przemysłowych. Przeprowadziłem dziesiątki zacierań i to zwykle w ilościach 30kg zboża na raz, a kolega Radius pewnie setki, i mogę powiedzieć, że opisany przez niego proces jest jak najbardziej prawidłowy. Czy można go jeszcze udoskonalić? Oczywiście, jak wszystko na tym świecie, ale skoro zacierając "na lenia" taka ilość zboża (nie mam możliwości podgrzewania i różnicowania temperatur zacierania w beczce) uzyskuję wydajność na poziomie 20 czasami więcej Blg, jestem zadowolony a ilość otrzymanego destylatu mnie satysfakcjonuje. Więc jak potrafisz lepiej sobie poradzić z zacieraniem to świetnie opisz jak to robisz, stestujemy. Wszystkie te opracowania przeczytałem już zarówno w źródłach polsko jak i angielsko języcznych. Ostatnio nawet zagłębiłem się w wyniki rosyjskich amatorów zacierania (Youtube). Praktyka czyni mistrza.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 10:36
autor: henik
Doody, weź poczytaj swoje posty, jedne zaprzeczają drugim"mistrzu" A te niby teorie są wykorzystywane przez setki lat, ale oczywiście Ty wiesz lepiej Ty masz największą wydajność, bo masz zawsze najlepsze zboże. A kolega @radius sam potrafi się wypowiadać.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 10:41
autor: radius
No i wypowiedział się, dając "łapkę" w górę koledze Doody :ok:
@henik, ile zrobiłeś zacierów w swojej "karierze" i z jakich zbóż?

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 10:50
autor: henik
Widzę, @radius że, komitywa działa, jak zawsze na straży. Jak ktoś zadaje mnie takie pytania ile, jakie i to po raz wtóry, to czuję na sobie rękę CBA. Ale proszę najwięcej żyto z wysładzaniem i bez, proso tak i tak, pszenica tak i tak, i raz żołędzie, pycha ale było mało. A zapomniałem o kukurydzy ale mnie osobiście nie odpowiada.

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 11:58
autor: Doody
Więc najlepiej niech każdy z nas trzyma się swoich własnych doświadczeń a będziemy szczęśliwymi ludźmi. Ja kombinowałem na wszystkie możliwe sposoby i z różnymi zbożami, wypracowałem sobie swoją metodę do słodów, do niesłodowanego ziarna i się jej trzymam. Za każdym razem mi wychodzi i jestem z niej zadowolony. Jak ktoś mnie pyta jak robię to opisuję to zgodnie z prawdą. Czy ktoś skorzysta czy nie to jego prywatna sprawa. Mnie kiedyś pomogły rady bardziej doświadczonych kolegów, teraz staram się odwdzięczyć tym samym. Zdrowie :piwo:

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 12:25
autor: radius
henik pisze:Widzę, @radius że, komitywa działa
Żadna komitywa ;) Po prostu zgadzam się w pełni z tym, co napisał Doody. Procesy technologiczne stosowane w gorzelnictwie przemysłowym znam bardzo dobrze, więc epatowanie linkami do nich już mnie nie "podnieca" :mrgreen:
Na koniec postawię jeszcze tylko jedno pytanie retoryczne. Ty, zrobiłeś oczywiście wszystkie te zacierania zgodnie z procesami z linków, które zamieściłeś, stosując metody przemysłowe, tak? :shock:

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 12:40
autor: henik
Doody:ok: I teraz rozmawiamy, tak to powinno wyglądać od początku :piwo:
@radius jesteś słońce tego forum mocno konfliktowy. Merytorycznie odniósł się kolega @Klepa. A linki są po to, bo zacieranie domowe wiele nie różni się od przemysłowego. Przykładem jest system Bus

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 13:04
autor: radius
Ja jestem konfliktowy ? :smiech: Podaję koledze najprostsze sposoby na zacieranie w domowych warunkach a ty wrzucasz linki do procesów przemysłowych. No, to może być konflikt (interesów, sposobów, metod ???)
Co do technologi BUS, to tu się z tobą zgadzam. 99% "zacieraczy" z tego forum jej używa, pewnie nie wiedząc nawet, że tak się ona nazywa :D Zauważ tylko jedno. W tej metodzie, nie gotuje się zboża. Podgrzewa się tylko do 80-90ºC i tak też napisałem koledze dzozef, a ty od razu wyskoczyłeś z technologiami gorzelniczymi i mnie do nich odsyłasz. Pytam, po co?
Każdy z nas wypracował przez lata swoje sposoby na otrzymywanie jak najwyższej wydajności zacierania, więc pozostańmy przy tym, a dla ostudzenia emocji - :piwo: :)

Re: Zacier z jęczmienia i glut

: środa, 20 mar 2019, 13:27
autor: henik
Zaraz emocje, dyskusja! a że, bywa czasami burzliwa to później lepiej smakuje :piwo: