Strona 1 z 1

Dunder - termin przydatności

: wtorek, 20 lis 2018, 10:52
autor: rebeliant
Pytanie za 100 punktów: Ile można przechowywać dunder po zbożówce? Jest to drugi dunder, czyli trzecia woda.
Mam zamiar napsocić na nim kolejny nastaw z kukurydzy i słodu jęczmiennego, z tym że składniki będę miał pod koniec tygodnia.
Dunder leży zlany do plastikowego fermentora już od 4 dni w temperaturze 15 stopni.
Ewentualnie na co zwrócić uwagę przed wlaniem do gara na zacier? Jakie są oznaki nie przydatności takiego dundra?

Re: Dunder - termin przydatności

: wtorek, 20 lis 2018, 14:53
autor: gaviscon
Trudno jednoznacznie określić jak długi termin przydatności ma dunder. Ja osobiście trzymałem kilka miesięcy i wszystko było ok, później tylko zlałem go znad osadu który osiadł na dnie. Trzymałem go w plastikowych butelkach 5l po wodzie, jest już zima i jest dość chłodno więc przez najbliższy czas nie powinno mu nic dolegać.

Re: Dunder - termin przydatności

: wtorek, 20 lis 2018, 17:37
autor: JanOkowita
Bierz go na węch. Jak nie śmierdzi dziwnie i nie ma wykwitów to się nadaje.

Re: Dunder - termin przydatności

: wtorek, 20 lis 2018, 19:41
autor: rebeliant
Czyli się nie martwić. Zapach i wygląd wszystko gra. Dzięki Wielkie :piwo:

Re: Dunder - termin przydatności

: wtorek, 20 lis 2018, 20:33
autor: gaviscon
Tak, zapach będzie taki kwaskowaty, przynajmniej taki był u mnie przez cały czas i żaden kożuch też się nie zrobił :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Dunder - termin przydatności

: środa, 21 lis 2018, 12:36
autor: ogurek
Jak możesz, wystaw na dwór