Strona 1 z 1

Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 11:40
autor: cichy919120
Witam robiłem zacier w/w proporcje :
Kuku 3,5kg
Słód palony 900gram
15 l wody
Posiadam również drożdże do whyski

Pytanie?
Wyszedł mi zacier dość gęsty ogólnie wyglądający jak i mający konsystencję kiślu.
Czy da się coś z tego zrobić?
Pomocy nie wiem co z nim zrobić.
Dodam że miarka do blg nie chce się nawet zanurzyć w nim tak gęsto.
Mam nadzieję że ktoś poradzi coś mądrego

Obrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 11:57
autor: Doody
W jakich temperaturach zacierałeś?

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 12:01
autor: cichy919120
Doody pisze:W jakich temperaturach zacierałeś?
Zacierałem w temp.
Kuku 74 stopnie później schodziłem do 62-64 stopnie i dodałem słód. Po czym gotowałem przez jakieś 90 min.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 12:43
autor: arkdom
A co znaczy, że "gotowałeś" 90 minut?
Kukurydzę należy najpierw skleikować i to najlepiej we wrzątku.
No i jeszcze słód palony. One prawie nie zawierają enzymów.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 12:45
autor: Doody
Miałeś zamiar uzyskać piwo czy zacier na whisky? Przy zacieraniu na whisky, zacieru nie gotuje się. Po zatarciu chłodzi się i dodaje drożdży w temp. 30-35 stopni. Na piwo, z tego co wiem gotuje się brzeczkę wcześniej odfiltrowaną. Jeżeli gotowałeś razem z młótem narobiłeś sobie kisielu.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 13:00
autor: cichy919120
Kuku wrzuciłem do gara w 74 stopniach.
schodziłem do 62-64 stopni dodałem "słód palony" i wtej temperaturze utrzmywalem przez 90min. Po czym schlodzilem to do 30 stopni..
Pytanie brzmi?
co dalej począć z tym chciałem whyski uzyskać..

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 13:34
autor: arkdom
Na początek odfiltrowałbym trochę płynu i zmierzył zawartość cukru. Bo nie wiem, czy ten słód palony coś zatarł. Można też zrobić próbę jodową.
Edit.
Sprawdziłem, słody palone są nieczynne enzymatycznie. Tak więc niczego nie zatarłeś, bo nie miałeś w zacierze żadnego enzymu. Tak więc trzeba na nowo to podgrzać i zastosować normalny słód, albo enzym scukrzający.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 15:16
autor: cichy919120
Nie będę już kombinować dodałem do tego 4 kilo cukru uzupełniłem do 25 litrów żeby było wszystkiego.. Coś chyba z tego wyjdzie co?

A może da ktoś jakiś dobry przepis na whyski?
Taki od A do Z?

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 17:34
autor: dynio
Tak jak ci koledzy napisali, najpierw gotuje się samą kukurydzę żeby ją uwodnić, dopiero po schłodzeniu do 65 stopni dodaje się słód - ty zrobiłeś odwrotnie i dlatego ten kisiel. Kuku nie zaciera się tak latwo przy użyciu słodu, a tym bardziej palonego. Nie zrobiłeś próby jodowej więc nawet nie wiadomo czy scukrzyłeś skrobię. Może być tak, że jedyne co z tego wyciągniesz, to te 4 kg cukru które wsypałeś.
Powinieneś zrobić tak jak radził @arkdom
A co do przepisu na whisky to poszukaj wątka "domowe whisky - przepisy"
Jest tam wszystko czarno na białym albo odwrotnie
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 17:37
autor: cichy919120
No miałem pierw kukurydzę w garze...
Od początku miele kukurydze wrzucam ja do 74 stopni tak? I ile mam ją gotować żeby było ok.?
Bo mało jesne to wszystko dla mnie

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 18:29
autor: arkdom
Przepisy podają żeby kukurydzę kleikować w 80 stopniach, ale ja spróbowałem wrzucić ją do wrzątku i wszystko było lepiej, przede wszystkim wydajność. Słód trzeba wrzucić w temp ok 70 stopni wtedy alfaamylaza upłynni powstały kleik, a jak temperatura spadnie, to zacznie działać betaamylaza i zacznie się scukrzanie skrobi do maltozy, która jest fermentowalna. Tylko w słodzie palonym nie ma ani jednej, ani drugiej amylazy, bo została "zabita" przy paleniu słodu.

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 18:34
autor: cichy919120
"przepisy podają żeby kiełkować w 80 stopniach" "wrzucić ja do wrzątku"
Nie rozumie na czym polega kiełkowanie
Mam ją zalać woda wstawić w ciemne miejsce i czekać na kiełki czy jak?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 18:34
autor: rastro
Ale po co ta cała dyskusja... słody palone/karmelowe/czekoladowe nie mają w sobie aktywnych enzymów... bo niby skąd skoro palenie/karmelizacja jest prowadzona w temperaturach powyżej 100ºC, czyli grubo powyżej temperatury przy której tracą swoje właściwości.

Co by kolega nie robił to bez dodatku enzymów z zewnętrznego źródła nie dojdzie do scukrzenia skrobi.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 18:46
autor: arkdom
Czy ja coś pisałem o kiełkowaniu? Nie, pisałem o kleikowaniu. Zasadnicza różnica.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 18:50
autor: rastro
E.. tam czepialstwo autor się zwyczajnie pomylił... słód palony nie zawiera aktywnych enzymów i tyle. Dlatego ze skrobi wyszedł kisiel, który nie został rozłożony.

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 18:53
autor: cichy919120
arkdom pisze:Czy ja coś pisałem o kiełkowaniu? Nie, pisałem o kleikowaniu. Zasadnicza różnica.
Kolego nie gorączkuj się źle przeczytałem...
rastro pisze:E.. tam czepialstwo autor się zwyczajnie pomylił... słód palony nie zawiera aktywnych enzymów i tyle. Dlatego ze skrobi wyszedł kisiel, który nie został rozłożony.
Dzięki dzięki...
A mam pytanie
1) jak mam zalane tą breje cukrem i drożdże to będzie coś z tego wgl?
Czy lepiej to od razu wylać i zacząć od nowa?
2) mam takie enzymy czy one są dobre?
Obrazek
Obrazek

Na przyszłość.. Ten słód się nada do zacierania? Chyba że ma ktoś coś sprawdzonego?
Obrazek


Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 21:33
autor: arkdom
Nie czepiam się. Kleikowanie surowców niesłodowanych jest dosyć istotne.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 22:15
autor: rastro
Nie mogę się doczytać, ale ten pierwszy z białą etykietką ma chyba napisane że rozkłada skrobię na dekstryny - to nadal nie są cukry fermentowalne, na tym drugim jest tylko napisane że rozkłada skrobię na cukry, ale jakie?. Z drugiej strony oba enzymy są opisane jako alfa-amylaza więc oba to raczej tak zwane enzymy upłynniające. Przydała by się jeszcze beta-amylaza żeby skrobia się porządnie scukrzyła.

Jeżeli chodzi o słód to ten z obrazka pewnie da radę, ale raczej poszukał bym jakiegoś słodu pilzneńskiego (z całą pewnością gość taki ma w ofercie).

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 22:32
autor: ogurek
Ad1. Coś z tego będzie ;), drożdże rozłożą, ale tylko cukier który dosypiesz, kukurydzy ani słodu nie ruszą
Ad2. Jeśli to alfa amylaza to potnie skrobie na zbyt długie łańcuchy, żeby były strawne dla drożdży. Potrzebny jest drugi etap, czyli użycie beta amylazy, doczytaj np. tu https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
Ad3. Pale ale ma podobną sile enzymatyczną do pilzneńskiego, powinno wystarczyć 20-25% zasypu, ale jeszcze raz DOCZYTAJ o zacieraniu, żeby nie dezaktywować enzymów.

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: czwartek, 15 lis 2018, 23:11
autor: cichy919120
Wielkie dzięki za odpowiedź
Ad1.
A czy po destylacji będzie jakiś zapach czy smak tej kukurydzy czy słodu?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: piątek, 16 lis 2018, 08:59
autor: dynio
Z pilzneńskim lub torfowym bardziej przebija się kuku, palony w tej ilości którą podałeś moze wyjść dominujący

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: piątek, 16 lis 2018, 09:15
autor: cichy919120
Dzięki za odpowiedź.
Mam to zamknięte w beczułce 30l pojawiło się pienienie i kwasowaty zapach.
Czy to prawidłowy proces?
Obrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: piątek, 16 lis 2018, 11:22
autor: wawaldek11
Słód śrutowany?

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: piątek, 16 lis 2018, 11:25
autor: cichy919120
Tak.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.

Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: niedziela, 18 lis 2018, 18:25
autor: gaviscon
Skoro się pieni to pewnie drożdże zaczęły pracować, jeśli chodzi o smak to dodatek słodu i kukurydzy na pewno coś wniesie, sam często dodaje kukurydzę jeśli nie mam czasu zacierać i jestem zadowolony z efektów smakowych.

Re: RE: Re: Pierwszy zacier z kuku i slodu palonego

: niedziela, 18 lis 2018, 18:47
autor: cichy919120
No to dziękuję za konkretną odpowiedźObrazek
Pieni się i trochę śmierdzi kwasem ale myślę, że będzie ok Obrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.