Strona 1 z 1

Prosty zacier na szybko

: środa, 17 paź 2018, 19:35
autor: bombel6622
Witam. Znalazłem coś takiego na stronie pewnego sklepu z destylacja. Czy to ogóle się uda?


Dwie puszki ekstraktu słodu (2 x 1,4 = 3,4kg) rozpuść w gorącej wodzie
Dodaj ok. 3kg cukru lub glukozy tak aby docelowa ilość płynu wynosiła 25L
Podgrzej ciecz do temperatury ok. 25 stopni Celsiusza, dodaj drożdże Alcotec Whisky Distillers
W celu prawidłowej fermentacji odstaw na 7 dni
Po upływie 7 dni sklaruj płyn środkiem klarującym, polecamy Alcotec Turbo Klar 24h
Ciecz musi zostać poddana destylacji a następnie leżakowaniu – polecamy użyć dla podkreślenia smaku i koloru płatki dębowe

Co o tym myślicie?
Od razu zapytam bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Jak zrobić prosty zacier z ziarna np. żyto. Kolega doradził abym zrobił tak.
Ziarno rozsypać na tacy polać lekko woda aby ziarno spęczniało i pościło pęd. Następnie do beczki dolać wody i cukru + drożdże +fermentacja= destylacja. Mam pojemnik 50 l proszę podajcie ile czego dać aby to się udało. Mówił ,że tak robiła jego babka i się udawało.
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość i szczegółowe porady. Mój sprzęt to pot still miedziany z deflegmatorem. Pozdrawiam

Re: Prosty zacier na szybko

: środa, 17 paź 2018, 21:48
autor: Zbyszek T
Z ekstraktu słodowego wyjdzie całkiem dobry nastaw.

Co do prostego zacieru - zamów słód jęczmienny pilzneński na allgro, rozmieszaj z woda 70*C, 1 kg słodu na 3 l wody, zostaw do ostygnięcia, dodaj drożdże - i jest zacier jęczmienny na whisky.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 00:26
autor: arkdom
To chyba będzie najdroższy nastaw na świecie.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 07:21
autor: bombel6622
Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 12:30
autor: arkdom
bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?
Na kg ziarna daje się 3-3,5l wody

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 14:53
autor: Doody
bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru?
Po co chcesz dodawać cukier? W procesie zacierania skrobia zawarta w zbożu zmienia się pod działaniem enzymów ze słodu w fermentowalne cukry proste (głównie maltozę). Cukier tylko popsuł by smak destylatu zbożowego.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 16:39
autor: psotamt
Doody pisze:Po co chcesz dodawać cukier?
Zapewne są tacy co sądzą, że bez cukru wydajność zboża jest za niska by w ogóle zacierać i gotować. Nic bardziej błędnego! Wczoraj dyskutowałem z osobą która uważa tak właśnie. Dopiero gdy obrazowo wytłumaczyłem, że 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. Uwierzył chyba tylko dlatego, że ma do mnie zaufanie :mrgreen:
A tłumaczyć nikomu tu nie trzeba, że wódka ze zboża nijak smakowo ma się do tej z cukru. Oczywiście z pozytywnym wskazaniem na zbożową :D

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 19:02
autor: bombel6622
Nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi na pytanie czy słód jęczmienny ma być ześrutowany? I czy inne zboża też trzeba śrutować czy można tylko potrzymać w wodzie aby zmiękły ziarna i pękły?

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 19:21
autor: arkdom
psotamt pisze: 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. :D
Chyba nawet więcej. Można osiągnąć wydajność nawet do 80 procent.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 19:42
autor: ogurek
Tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 19:55
autor: bombel6622
Zboże i słód jęczmienny ma być ześrutowany?

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 19:59
autor: arkdom
Trzeba ześrutować.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 20:09
autor: psotamt
ogurek pisze:tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
A mnie wydawało się, że gdy z 12 kg śruty wyciągnąłem 5,1 litra odpędu 78% to już dobry wynik... :scratch:
Taka moja mieszanka: jęczmień 7 kg, kukurydza 4 kg, żyto 1 kg. Załamujecie mnie :(

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 20:42
autor: radius
@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś ;)
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 21:00
autor: wawaldek11
Czy 1 kg skrobi = 1 kg cukru?

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 21:05
autor: arkdom
@radius, może i tak, chyba pomyliłem z ekstraktywnością. Chociaż w pliku-kalkulatorze ściągniętym z piwo.org ktoś wpisał 80%, pewnie zbyt wielki optymista ;)
@psotamt wydajność liczona jako ilość uzyskanego cukru, a nie alkoholu.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 21:17
autor: psotamt
Może spójrzmy na wartość energetyczną:
Skrobia ziemniaczana - 3360 kcal
Cukier - 3867 kcal
Mąka kukurydziana - 3697 kcal
Mąka pszenna - 3697 kcal
To są wartości dla tego, co z ziarna najlepsze wyjęte. Należy pamiętać też o tym, że każda śruta zawiera do 10% wody. Tego drożdże i enzymy nie chcą. Są jeszcze składniki mineralne, których na cukier nie da się zamienić. Łuska z ziarna w 90*C też nie podda się obróbce.
Też uważam, że 80% wyjąć ze zboża w odniesieniu do cukru to absurd. Może obróbka termiczna parą pod ciśnieniem i w temperaturze > 200*C podniesie lekko wydajność, ale nie aż tyle.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 22:27
autor: manowar
radius pisze:@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś ;)
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%
Słód ma chyba więcej... podstawowe ok 80% ekstraktu... dla potwierdzenia analiza ze słodowni w Bydgoszczy
Bez tytułu.jpg
Inną kwestią jest ile z ekstraktu uda się ze słodu w trakcie zacierania wydobyć - wydajność zacieru - ta faktycznie sięga 70-85% co przekłada się na fakt, że z kilograma słodu uzyskuje się jakiej 550-650g ekstraktu.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 22:48
autor: radius
Tylko, że ekstraktywność nie jest równoznaczna z wydajnością. Dopiero na podstawie esktraktywności wylicza się wydajność, ale to już na pewno, jako piwowar, wiesz 8-)
No i w końcu o jakiej wydajności mówimy? Zacierania, fermentacji czy alkoholowej z kilograma zboża?
I jeszcze taki mały cytacik;
Skrobia jest u zbóż głównym dostarczycielem glukozy, którą następnie drożdże fermentują do etanolu. Obrazuje to poniższy zapis:
(C6H10O5)n → hydroliza → n C6H12O6 → fermentacja → 2CO2↑ + 2C2H5OH.
Na podstawie równania stechiometrycznego teoretycznie z 1 g skrobi można otrzymać 0,568 g etanolu. W praktyce nie jest możliwe osiągnięcie 100% wydajności tego procesu między innymi z uwagi na ubytki glukozy podczas etapu wzrostu drożdży.

Re: Prosty zacier na szybko

: czwartek, 18 paź 2018, 22:55
autor: manowar
Właśnie to napisałem... a przynajmniej wydaje mi się, że to napisałem...
Nie zgadzało mi się tylko, podana przez ciebie ilość skrobi (ekstraktu) w słodzie...

Re: Prosty zacier na szybko

: sobota, 20 paź 2018, 20:52
autor: arkdom
Robiłem dzisiaj piwo. Moje pierwsze z zacieraniem. Uzyskałem wydajność 69%.