Strona 1 z 3

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 24 lut 2018, 21:33
autor: bodd
Witam.Robił ktoś coś z ziemniaków? Jak tak to dajcie jakieś wskazówki. Temat stary, ale można go jeszcze pociągnąć.Pozdrawiam

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 11:20
autor: burbon64
Witam,
poniżej link do szczegółowej instrukcji w wersji przemysłowej.

https://youtu.be/17pt1CpBnqU

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 15:35
autor: psotamt
Jeśli chodzi o wódkę ziemniaczaną, to zamiast kartofli, obierania, mrożenia, gotowania, wolę skrobię ziemniaczaną. Fakt, za 25 kilo trzeba dać stówkę z przesyłką, ale robota czysta i łatwa. Z kilograma skrobi wyjdzie spokojnie litr wódki 40%. Gotowanie bez płaszcza, jak cukrówka :D

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 17:11
autor: sargas
Pytanie jaka różnica w smaku ?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 17:36
autor: wawaldek11
Dostałem flaszeczkę ziemniaczanej, ale słaby przerób mam :D i nie wiem kiedy zwilżę nią usta.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 6 lis 2018, 09:02
autor: Zombi32
Mam taki nastaw ziemniaczny, na jednym ze zdjęć jest przed filtracją ze stałych pozostałości ziemniaków i ziaren słodu, na drugim odfitrowany i odstany z 12h. To moje pierwsze odejście do ziemniaków, zastanawiam się jak do tego się teraz zabrać? Mam możliwość podpięcia do aparatury garów o różnej pojemności ale tak czy siak te 25l będę musiał zrobić na kilka podejść sądzę że tak 3-4. I teraz moje pytanie: jak się za to zabrać? Zlać klarowny płyn znad tej brei i zrobić jedno łatwiejsze destylowanie i potem bujać się z tą breją czy rozmieszać całość i liczyć że będzie nieco łatwiej? A może poczekać jeszcze, ale sądzę że to już bardziej nie osiądzie..
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 23 gru 2018, 00:49
autor: jacek8l
Podbijam temat bo mam identyczny dylemat. Zatarłem 12kg ziemniaków + 4,5kg cukru. Po fermentacji zacier zaczął się klarować więc 'przelałem' przez sito (męka pańska kilka godzin). Ale zacier wyglada tak jak u Zombi32 powyżej, kilka litrów klaru a potem konsystencja rzadkiej kaszki manny. Czy Turbo Klar 24 da rade zbić ten osad ?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: poniedziałek, 24 gru 2018, 06:13
autor: blue
Polecam worek filtracyjny. Ok 600-700 mikronów. Robi świetną robotę :ok:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 25 gru 2018, 00:21
autor: jacek8l
Używałeś do zacieru ziemniaczanego może? Filtrowałem przez drobne sito i filtracja nie szła, zatykało się i trzeba było mieszać i "przecierać" więc dupa a nie filtracja bo tylko grubsze odfiltrowałem..

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 25 gru 2018, 09:58
autor: blue
Nie używałem do zacieru z ziemniaków. Do zacieru z mąki owszem. Idzie dosyć ciężko. Mąka mieszana jednak była pół na pół ze śrutą. Przed workiem używałem sit. Później zastanawiałem się dlaczego wcześniej nie kupiłem tego worka. Tym bardziej że jego koszt nie jest wysoki. Worek można wyciskać lub skręcać. Jest dosyć mocny.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 26 gru 2018, 00:51
autor: jacek8l
Drugą partię spróbowałem przefiltrować przez wężyk z oplotu tak jak filtruje się zaciery na piwko i jakoś szło, ale niestety efektem nie jest klar. Gdybym wiedział że zacier z kartofli jest tak problematyczny to bym się za to nie brał. Bez płaszcza nie ma opcji tego przerobić chyba. Może zrobię test z turbo klarem albo bentonitem, ale osadu jest 3/4 więc nie wiem czy go zbije na dno cokolwiek. Worek filtracyjny posiadam też mocny do prasy hydraulicznej (jednak nie syntetyczny tylko naturalny) ale nawet nie próbuję bo zatka się na 100%.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 26 gru 2018, 20:24
autor: blue
@jacek8l Moim skromnym zdaniem to bym śmigał ten nieklarowny nastaw. Sądzę, że nie przypali się, tylko trzeba pamiętać o podstawowych zasadach: zaczynać grzać na mniejszej mocy, później w miarę ogrzewania można moc zwiększać. Będzie trwało to długo, ale powinno się udać. Z tego co widzę masz do dyspozycji reflux. Wybór docelowego odbioru musisz dobrać sam w zależności od tego czego oczekujesz.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 26 gru 2018, 22:16
autor: kamilpl82
psotamt pisze:Jeśli chodzi o wódkę ziemniaczaną, to zamiast kartofli, obierania, mrożenia, gotowania, wolę skrobię ziemniaczaną. Fakt, za 25 kilo trzeba dać stówkę z przesyłką, ale robota czysta i łatwa. Z kilograma skrobi wyjdzie spokojnie litr wódki 40%. Gotowanie bez płaszcza, jak cukrówka :D
Tak się zastanawiam jaki to ma sens, bo ni ekonomi ni smaku w tym nie widzę, lepiej glukozę kupić :scratch:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 06:25
autor: psotamt
kamilpl82 pisze:ni ekonomi ni smaku w tym nie widzę
Co do ekonomi zgoda, ale smak? Zacierałeś skrobię na czystą wódkę?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 09:48
autor: kamilpl82
Czystej skrobi z worka nie zacierałem, muszę szczerze przyznać, ale zacierałem żytko pszenicą jęczmień, kukurydzę, oraz ryż, i o ile spirytus z zboża czy qq ma jakiegoś ducha to surówka z ryżu jest nijaka jak ta z cukru, z ziemniaków nie robiłem, bo zawartość skrobi według źródeł waha się od 13 do 25% co wykluczyło ten produkt z przyczyn ekonomicznych, nie piłem ale wąchałem wódkę zrobioną ze spirytusu z ziemniaków i żadnego nawet najmniejszego posmaku tam nie odnalazłem. Ale jeśli tak zachwalasz to worek skrobi zatrę, tak z czystej ciekawości, ale z tego co słyszałem od innych którzy robili bądź pili, wódka z ziemniaków jest nijaka, a ziemniaki nadają się tylko na spiryt.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 11:38
autor: redhot
z tego co słyszałem od innych którzy robili bądź pili, wódka z ziemniaków jest nijaka, a ziemniaki nadają się tylko na spiryt.
Dobrze, że w destylarni Chopin o tym nie wiedzą, bo tam eksperymentują nawet z gatunkami ziemniaków a każdy destylat jest inny. Może zadzwoń do nich i powiedz, może się przestaną męczyć?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 12:42
autor: kamilpl82
No i ok, jak ci smakuje to pij na zdrowie. :ok:
Z pewnością jest to bardzo bogate doznanie smakowe :hahaha:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:02
autor: ogurek
o Młodym Ziemniaku też trudno powiedzieć, że jest bez smaku

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:10
autor: kmarian
Piłem ja destylat z tzw. "amerykanów" gatunek wczesnych ziemniaków. Chłop planował zrobić dobry biznes i mu nie poszły. Panowie, ten smak do dziś pamiętam, a minęło ze 40 lat.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:11
autor: psotamt
kamilpl82 pisze:Z pewnością jest to bardzo bogate doznanie smakowe :hahaha:
Nie wiem tylko czy ta emotka na końcu zdania zamierzona czy nie? Jeśli zamierzona, to na jakiej podstawie?
A wracając jeszcze do ekonomi przy produkcji alkoholu ze skrobi ziemniaczanej, to warto rozważyć tę kwestię, jak bardzo jest bezsensowna.
25 kg skrobi z dostawą 100 zł
2 paczki drożdży i Clar 25 zł
Enzymy 5 zł
Prąd na 2 zacierania ~ 8 zł
Prąd na 2 gotowania ~ 24 zł
Woda chłodząca i do mycia ~ 5 zł
Woda do rozcieńczenia ~ 15 zł
O czymś zapomniałem? A tak, własna praca której nie liczę. Daje to kwotę 182 zł. Dla łatwiejszego liczenia niech będzie 200 zł. To przy uzysku 25 litrów trunku z tej ilości wsadu wychodzi za 1/2 litra 4 zł. Zaznaczam, że gotuję zacier ze skrobi tylko raz. Osobiście nie widzę potrzeby dwukrotnego gotowania czy stosowania metody 2,5 jak w przypadku cukru. Nie ma takiej potrzeby. To jeśli dla Ciebie kolego 4 zł za butelkę smacznej wódki jest za drogo, to gotuj dalej cukier na 2,5 i zastanawiaj się jak wygonić ducha buraka i przez jaki węgiel to przepuścić. Możesz też wykorzystać prostsze rozwiązanie; kupić w sklepie. Tylko by "sklepową" porównać z tą ze skrobi to nie szukaj na półkach gdzie cena jest < 20 PLN.
Pragnę zaznaczyć tylko, że to co powyżej to moje subiektywne zdanie i takaż ocena trunku. Wyliczenia są uniwersalne. Na ekonomi też znać się nie muszę, ale mając do wyboru to co lubię, nie mam zamiaru szukać rozwiązań tylko dlatego lepszych, że są tańsze.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:28
autor: kamilpl82
Kolego Psotomat ty masz wydajność z kg skrobi jak ja z glukozy, W przypadku wódki Chopin ze 100 kg ziemniaka powstaje ok. 10-12 litrów spirytusu. Ty masz 4krotnie większą wydajność jak oni z ziemniaków.

Ps. Mam dla ciebie propozycję ja zrobię moją cukrówkę tak jak zawsze, czyli najpierw szybki odpęd i jedna rektyfikacja, nie żadne wymyślne metody na 2,5, a ty swoją i może wyślemy komuś do oceny i porównania.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:44
autor: lesgo58
Panowie. Odnoszę wrażenie, że w powietrzu krąży jakieś zatrute fatum. Warto skakać sobie do oczu tylko z tego powodu, że ktoś ma takie a nie inne preferencje? Piłem różne destylaty i mam na ich temat wyrobione zdanie, ale nigdy nie ośmieliłbym krytykować kogoś osobiście tylko z tego powodu, że jemu smakuje a mnie nie. Przecież nawet nie wiem co on pił. Moja wiedza opiera się tylko na tym co napisał. I może się okazać że jednak to co on pił jest o niebo lepsze od tego co ja piłem. Mimo iż teoretycznie piliśmy to samo. Nad gustami się nie dyskutuje, a tym bardziej krytykuje. Każdy z nas ma inne priorytety i każdy z nas wkłada w to całe swoje serce.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 16:24
autor: wawaldek11
Nie musicie wysyłać, bo u mnie stoją Wasze trunki tylko nie ma kiedy załadować ;)
Ale ja jestem zerojedynkowy kiper :mrgreen:
A na gorzelanym ziemniaczanym wychowałem się. Nieraz surówka była miodzio, a niekiedy nafta. Szkoda, że teraz nie mamy dojścia...

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 19:59
autor: psotamt
lesgo58 pisze:Warto skakać sobie do oczu tylko z tego powodu, że ktoś ma takie a nie inne preferencje?
Masz na pewno rację Leszku. Jedynym co mnie sprowokowało do napisania wcześniejszego posta była prześmiewcza emotka w podsumowaniu kolegi kamilpl82. Może źle zinterpretowałem przekaż? W każdym razie przepraszam za mentorski ton, bo nie chciałem by tak wyszło.
W żadnym wypadku nie zamierzam forsować "jedynych słusznych rozwiązań" w tworzeniu naszych ulubionych trunków, ale rozwiązań które wydają mi się być niezłymi, staram się przy użyciu rzeczowych argumentów bronić. Bo odczuciami smakowymi nie da się, każdy ma własne. I tyle.
Do siego roku, koledzy ;)

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 21:08
autor: wkg_1
psotamt pisze:gotuj dalej cukier na 2,5 i zastanawiaj się jak wygonić ducha buraka i przez jaki węgiel to przepuścić. Możesz też wykorzystać prostsze rozwiązanie; kupić w sklepie. Tylko by "sklepową" porównać z tą ze skrobi to nie szukaj na półkach gdzie cena jest < 20 PLN.
Hmmm ... > 20 powiadasz ... mi wychodzi powyżej 100. Znacznie. No i brak satysfakcji, że to własne.
Mi się chyba udało wygonić ducha buraka ale bardzo chciałbym sobie teraz wywołać ducha ziemniaka : DD
Mógłbyś wrzucić przepis jak to zrobić poczynając od skrobi z worka, (nie mam płaszcza) i co mi jest potrzebne ? Gdzieś widziałem ale jakoś nie mogę znaleźć : (

Pozdrawiam !

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 21:30
autor: psotamt
Nie posiadając kotła z płaszczem, będziesz musiał się trochę nagimnastykować. Ale nie jest to niewykonalne, tylko trudniejsze i bardziej czasochłonne. Przepis masz tu: topic17470.html

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 21:40
autor: wkg_1
Dzięki !

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: piątek, 28 gru 2018, 01:09
autor: jacek8l
Mi się brzeczka 14BLG potrafi przypalać podczas warzenia, a co dopiero zacier konsystencji kaszki manny.. ale jak już puszczę tego ziemniaka i będe odbierał ok 85% to nie będzie walił bimbrem? Może lepiej zrobić spirt i dopiero rozcieńczać? Skoro w wódce ze spirtu z cukru czuć ducha buraka to może i duch ziemniaka przejdzie a przynajmniej bimbrowo drożdżowe posmaki nie przejdą?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: piątek, 28 gru 2018, 09:15
autor: psotamt
Nie chcę Cię martwić, ale przy takiej proporcji ziemniaków i cukru otrzymasz raczej cukrówkę. 12 kg ziemniaków, pod warunkiem prawidłowo przeprowadzonego zacierania, to nie więcej niż 2 kg czystej skrobi, z czego otrzymasz niecały litr w przeliczeniu na spirytus. Z 4,5 kg cukru ponad dwa razy tyle. To czym czuć będzie surówkę którą otrzymasz przy stężeniu 85%?
To co masz powinieneś traktować jak nastaw cukrowy i pogonić jak cukrówkę. Ducha ziemniaka raczej nie wyczujesz, bo jest on dość subtelny i duch buraka przykryje go.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 29 gru 2018, 00:39
autor: jacek8l
No i zmartwiłeś... bo naprawdę namęczyłem się przy tych ziemniakach, robiłem wg przepisu na drożdzach "Turbo Potato" i to zrobiłem 2x12kg dwa zacierania, enzymy, godziny filtracji, smród. W tym czasie zrobiłbym kilkanaście nastawów cukrowych prostych i przyjemnych (i przyjemnie pachnących). Na prawdę będzie lipa? To nawet nie będę wkładał do kociołka bo klarownego płynu mam z 10L z 50L zacieru.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 29 gru 2018, 14:18
autor: acurlydrug
Odciśnij sobie minimum zalania kega do gotowania, przerób i wtedy zdecydujesz, co dalej. Może da radę w Twych gustach smakowych, może będzie pokroju ŁKZWJ - to przecież też 'oszukana' kukurydzianka.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 30 gru 2018, 09:44
autor: kmarian
Kolego jacek8l, napracowałeś się niewąsko, więc robotę doprowadź do końca. Najciekawsze jest to, że jesteś bogatszy o spore doświadczenie. Dobrze mówi acurlydrug, popieram w całości, 30% ducha kartofla to nie jest mało, wyczujesz i będziesz zadowolony, że spróbowałeś. A jak Ci posmakuje, to następnym razem zrobisz 100% z kartofla.
Czystą cukrówkę zawsze możesz zrobić.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 15 sty 2019, 23:14
autor: jacek8l
Dzięki kmarian, cały czas myślę jak dokończyć dzieło i zdecydowałem że wsadzę kega w garnek i będę gotował. Tylko wyczytałem żeby odbiór prowadzić z mocą ok 84-88%. Rozumiem że mam pracować na całej kolumnie i nie używać OVM tylko LM i zapiąć papugę na niższy procent w okolicach 87? Czy odbierać normalnie spiryt z OVM?

Tu wyczytałem o tych 84-88% http://spiritferm.biz/pl/n/8

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 12 lut 2020, 14:12
autor: JustinBimber
W końcu będę miał czas żeby powalczyć z ziemniakami, wybór padł na ziemniaki użyte do produkcji wódki młody ziemniak - Denar.

Zawartość skrobi dla tej odmiany to 11%, dla porównania w mące jest to około ~65%

Aby uzyskać zadowalającą ilość, czyli z polecanych na forum 6kg mąki, muszę dać do zacieru niecałe 4kg skrobi, co daje 35kg ziemniaków :freak:

Posiadany sprzęt do zacierania/fermentacji ma możliwości 28 litrowe, przyjmując objętość ziemniaka 1m3 - 650kg, wejdzie mi max 20kg, może uda się to zwiększyć mieląc surowe ziemniaki, chociaż i tak trzeba doliczyć do tego wodę.

Jeżeli chodzi o sam proces to:

- mycie ziemniaków
- mielenie ziemniaków w maszynce do mięsa (objętość i szybkość gotowania)
- rozgotowanie
- zbicie temperatury do 62 stopni
- dodanie enzymów
- utrzymywanie w danej temperaturze aż skrobia zostanie rozłożona na cukry proste
- schłodzenie do 30 i drożdże

Filtrować prawdopodobnie będę od razu po zacieraniu, ponieważ papka z drożdży na koniec mocno to utrudnia.

Jeżeli będę miał jeszcze siłę i chęci, to drugi zacier zrobię na koji. Tam prawdopodobnie tylko zmielę ziemniaki i dodam grzybki.

Ktoś ma jakieś sugestie?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 12 lut 2020, 18:43
autor: Kamal
Koji skrobi ziemniaczanej nie ruszają, a ziemniaka surowego, też powątpiewam.
K.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 12 lut 2020, 20:08
autor: przegab
Jeśli są wątpliwości warto spróbować na mikropróbce w słoiku na 1 albo 1/2 ziemniaka co by się nie namielić zbyt dużo. Ale sam eksperyment pożądany, bo to że nie ruszają czystej skrobii może wynikać z różnych przyczyn. Dla tego ostrzegał bym przed pochopnym rozmachem dot wielkości nastawu ale zachęcał bym do eksperymentów.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 15 lut 2020, 17:22
autor: JustinBimber
Utknąłem na filtrowaniu, rozgotowana breja zatyka mi worek filtracyjny (200 mikronów) nie idzie z tym za bardzo nic zrobić, szczerze mówiąc zaczynam wątpić czy da się to przefiltrować.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 15 lut 2020, 17:41
autor: Góral bagienny
Na siłownie najpierw wyrobić mięśnie a pózniej gnieść :)
Mi przy śliwkach pomagało jak wyobrażałem sobie że to młode piersi są :D
Powodzenia :ok:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 15 lut 2020, 19:20
autor: JustinBimber
Udało się! W międzyczasie zamówiłem keg z płaszczem :bardzo_zly:

Ręczne filtrowanie tej brei wydaje się niemożliwe. Potrzebne będą 3 elementy:

- duża miska
- worek filtracyjny (np. https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 6822484494 )
- kobieta

Breję wlewamy do worka, skręcamy, wkładamy do miski i włączamy kobiecie jakiś skoczny utwór, wylewamy zawartość i powtarzamy do skutku.

Z 16kg ziemniaków i paru litrów wody udało mi się odzyskać 16 litrów zacieru o blg 12.

Ziemniaki starłem maszynką, dolałem kilka litrów wody (około 4) i wstawiłem na kuchenkę. Ziemniaki trzeba było mieszać praktycznie co minutę do osiągnięcia 90 stopni, inaczej od razu pojawiał się zapach spalenizny.

Przy około 40 stopniach dodałem enzym scukrzający "glukoamylaze" (jak rozumiem to beta amylaza). Przy 70 stopniach próba jodowa pokazywała jeszcze skrobie. Niestety po próbie zrobiłem coś głupiego ... dodałem enzym upłynniający, dopiero później doczytałem, że to alfa amylaza. Po godzinnym gotowaniu i zejściu do 66 stopni, próba jodowa była dość jasna, kolejne zadanie enzymu scukrzającego na godzinę nic nie zmieniło.

To na pewno ostatni zacier ziemniaczany zanim nie dostanę płaszcza :silent:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: poniedziałek, 30 mar 2020, 16:19
autor: JustinBimber
No to zabieram się za drugą partię. Jak pisałem wcześniej zamówiłem płaszcz z mieszadłem, bez tego raczej bym nie powtórzył ;)

Plan działania - bardzo proszę o wyprowadzenie z błędu, jeżeli coś robię nie tak:

1. Ścieranie ziemniaków na płatki maszynką
2. Doprowadzenie do 100 stopni i zostawienie tak 30 min
3. Sprawdzenie PH, jeżeli wyższe niż 5 to dodaję kwasek cytrynowy
3. Dodanie alfa-amylazy i 1h w 90 stopniach
4. Dodanie beta-amylazy i 1h w 63 stopniach
5. Dodanie drożdży przy 28 stopniach

Pytania:

Przed dodaniem drożdży powinienem znów sprawdzić PH?
Czy potrzebny jest enzym redukujący lepkość?

Edit

Zaczynam się zastanawiać nad gotowaniem ziemniaka, skrobia ziemniaczana kleikuje w temperaturze 56-66°C