Strona 1 z 3

Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 23 lut 2010, 14:34
autor: Juliusz
Alkohol z ziemniaków.

Otrzymywanie alkoholu z ziemniaków nie jest procesem bardzo wydajnym. Zaczynając od 4-6 kg ziemniaków można się podziewać otrzymać około 1L wódki 40%. Dane te są bardzo przybliżone ze względu na różnorodność rodzajów ziemniaków.

Pędzenie alkoholu z ziemniaków (na wódkę czy gin) posiada jeszcze dodatkową trudność dla nas. Zamiana skrobi (jest jej w nich około 20% + 73% wody + inne) na cukry nie jest prosta, bo nawet zakiełkowane ziemniaki nie mają w sobie enzymów amylazy koniecznej do tej przemiany. Aby ‘słodować’ ziemianki należy do nastawu dodać słodowanego jęczmienia. Dodaje się około 5% do 10% objętościowo.

W poście wyżej 'Kwachu' jednak pisze że:
W ziemniakach znajdują się enzymy amylolityczne.
Cytat:
Skrobia w ziemniaku po przemarznięciu jest hydrolizowana przez amylazę, produktami hydrolizy mogą być oligocukry, maltoza i glukoza. W nieuszkodzonej tkance ziemniaka amylaza nie występuje w elementach komórkowych zawierających ziarna skrobi. Po przemarznięciu kryształy lodu przebijają ściany komórkowe i amylaza zawarta w soku pozakomórkowym zaczyna hydrolizować ziarna skrobi.
Powstające stopniowo glukoza i maltoza nadają (po pewnym czasie) charakterystyczny słodki smak przemarzniętym ziemniakom. (na podstawie Doświadczeń Chemicznych T.Plucińskiego str.100-102)
Metoda:
Ziemniaki dokładnie oczyścić i opłukać. Ugotować ze skórkami (można parować) do miękkości (staraj się dać minimum wody do gotowania, ewentualnie dodać trochę, aby się nie przypaliły). Po ugotowaniu ziemniaki zmiażdżyć na masę. Otrzymaną masę gotować ponownie aż uzyskamy gęstą, równomierną, płynną masę (gotować nawet do 2 godzin). Jest to koniecznie, aby zmaksymalizować zamianę skrobi na cukry.

Gdy mamy już płynną masę, zmniejszamy temperaturę do 65C – 70C. Temperatura ta i jej utrzymanie są bardzo ważne. Idealna temperatura masy powinna być w granicach 67C.

Gdy mamy już ustabilizowaną temperaturę przestępujemy do właściwego słodowania. Do masy dodajemy pokruszony słodowany jęczmień w ilości: na 10kg płynnej masy ziemniaczanej dodajemy ½ kg do ¾ kg słodowanego jęczmienia.

Masę mieszamy często zwracając uwagę, aby temperatura ~67C utrzymana była przez cały czas. Ten proces może zając od jednej do czterech godzin.

Pod koniec procesu zauważysz, że masa słodowana jakby rzednie. Testem na obecność skrobi jest, znana przez nasze babcie i prababcie metoda na jodynę. Na łyżeczkę słodowanych ziemniaków dodajemy kroplę jodyny. Jeśli jodyna zmieni kolor na niebiesko-purpurowy znaczy to, że jest jeszcze skrobia i proces musi trwać dłużej. Gdy jodyna nie zmienia koloru – pozostaje brązowa – mamy gotową masę.

Otrzymana masa jest gęsta i nie zawiera jeszcze odpowiedniej ilości wody. Tu pojawia się zmienna, którą należy doregulować w zależności od rodzaju ziemniaków, jakimi dysponujemy – chodzi o zawartość w nich wody. Średnio jak, pisałem wyżej, w ziemniakach jest około 73% wody, ale może jej być np. 70% lub 75%.

Zgrubnie, znaczy ‘na oko’ do 10kg otrzymanej masy można dodać tyle wody, aby otrzymać 30 litrów nastawu (20L wody).

Po schłodzeniu do około 25C nastaw zaszczepiamy drożdżami (5 gramów suchych drożdży piekarniczych, poprzednio namoczonych).

Po skończonej fermentacji trzeba odczekać aż zacier się wyklaruje. Fermentujemy jak inne zaciery.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 23 lut 2010, 14:54
autor: Kucyk
Juliusz pisze:Po skończonej fermentacji trzeba odczekać aż zacier się wyklaruje.
To nie odpędzamy całej brei tylko płyn? Będziemy mieli z 20% straty...

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 23 lut 2010, 17:17
autor: remogg
A jakby surowe ziemniaki trochę przemrozić? Wiem z doświadczenia, że zmarźnięte ziemniaki po ugotowaniu są słodkie w smaku. Może niska temperatura powoduje w jakiś sposób zamianę skrobi w cukier? Może wtedy dałoby się wyciśnąć więcej psoty z kartofla?

Jest też taka odmiana ziemniaka o nazwie "Batat" tzw. słodki ziemniak.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 24 lut 2010, 04:22
autor: Juliusz
Zgodnie z moim zdrowym rozsądkiem powstały w brei cukier powinien być rozpuszczony w nastawie i przefermentowany. Osad, to resztki drożdży i pozostałe substancje nie zużyte w fermentacji. Myślę, że można gotować wszystko ale pewnie trzeba wtedy mieszać aby się nie przypalało. Czy myślisz (Kucyk), że to może być aż 20%?

Recepty nie sprawdzałem i doszukam więcej.

@remogg

'Słodkie ziemniaki' - batat, patat. Są słodkie ale nie aż tak bardzo aby z nich warto było cukier pozyskiwać (może słodowaniem aby zamienić skrobię na cukry). O zamarzniętych ziemniakach coś takiego słyszałem, że są słodkie ale wątpię aby zamrażanie dało wydajność wartą zachodu.

Może inni koledzy coś dodadzą i poprawią. Temat jest w zasadzie jeszcze surowy.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 24 lut 2010, 12:05
autor: kwachu
Juliusz pisze:Alkohol z ziemniaków.

Zamiana skrobi (jest jej w nich około 20% + 73% wody + inne) na cukry nie jest prosta, bo nawet zakiełkowane ziemniaki nie mają w sobie enzymów amylazy koniecznej do tej przemiany.
Witam.
W ziemniakach znajdują się enzymy amylolityczne.
Cytat:
Skrobia w ziemniaku po przemarznięciu jest hydrolizowana przez amylazę, produktami hydrolizy mogą być oligocukry, maltoza i glukoza. W nieuszkodzonej tkance ziemniaka amylaza nie występuje w elementach komórkowych zawierających ziarna skrobi. Po przemarznięciu kryształy lodu przebijają ściany komórkowe i amylaza zawarta w soku pozakomórkowym zaczyna hydrolizować ziarna skrobi.
Powstające stopniowo glukoza i maltoza nadają (po pewnym czasie) charakterystyczny słodki smak przemarzniętym ziemniakom. (na podstawie Doświadczeń Chemicznych T.Plucińskiego str.100-102)

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 24 lut 2010, 13:38
autor: remogg
No to o ile dobrze zrozumiałem skrobia zmienia się w cukier prosty (glukoze). To może nie trzeba słodować takich ziemniaków.

Hmm będe miał trochę czasy to się pobawię i zrobie mały eksperyment.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 25 lut 2010, 09:31
autor: Zygmunt
100kg ziemniaków zawiera nie więcej jak 18kg skrobi. Z tego można uzyskać ok. 11l alkoholu. Wypada gorzej od cukru, czy melasy, ale weźmy poprawkę na różnicę w cenie surowca.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: poniedziałek, 13 gru 2010, 08:57
autor: zebazdan
Witam,
chodzi o cenę surowca. Ale przecież muszę całość zatrzeć a to wymaga czasu i w moim przypadku prądu. I chyba na to samo wychodzi. A mam pytanie odnośnie smaku. Czy jest lepsza psotka z ziemniaka od nastawów cukrowych?

Pozdrawiam\Sebastian

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 9 kwie 2011, 16:01
autor: sinat-ra
Panowie a jak z zapachem przy fermentacji tego typu zacieru?
W trakcie fermentacji wydzielają się w końcu dwutlenek węgla wraz z "dodatkowymi atrakcjami". Musiałem w zimie (-atrakcja zbożowa-) rureczką odprowadzać wszystko bezpośrednio do wentylacji.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: piątek, 7 gru 2012, 12:54
autor: Sam Ogon
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie!
Od czterech dni panuje u mnie temperatura poniżej zera i ziemniaki się mrożą.
Kiedy zrobić z nich zacier i czy zrobić go z zamarzniętych prosto z worka czy może przenieść je na jakiś czas do pomieszczenia o temperaturze pokojowej?
Zacier to ziemniaki+mąka bez słodu.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 7 kwie 2013, 08:07
autor: andriu
Witam. To mój pierwszy post. Postanowiłem wykorzystać przepis Juliusza do zacieru z ziemniaków, przyznam, że to mój pierwszy tego typu eksperyment ze słodowaniem.
Więc:
- słodowanie jęczmienia około 12 dni, następnie lekko przesuszony przetarty przez sito aby pozbyć się korzonków i śrutowanie w śrutowniku walcowym (wyszły płatki jęczmienne o charakterystycznym słodkim posmaku) - całość 6 kg rozsypana w olchowej donicy o wymiarze 210x 50 cm, przykryta kocem, na piecu w kotłowni.
- ziemniaczki odmiana żółta z własnego pola (jęczmień z resztą też) już trochę stare, ale przebrałem te twardsze, oczyszczone z pa-rości, opłukane w koszyku, przemrożone jedną noc (było -10 *C), wczoraj sparowane w wiadrze na kuchni kaflowej (3 wiadra to około 20kg) następnie zmięte i w garnek 40 l gdzie się rozgotowywała na masę, bez dodania 2l wody się nie obyło gdyż się mogły by przypalać, po 2 godz śrut słodowanego jęczmienia i tak pyrkało kolejne 3 godz aż uzyskałem rzadką papkę, (proces wykonany na 3 x 40 l garnek) , słodowanie w temperaturze 66-70 *C (nie łatwo utrzymać idealną temperaturę ze względu na to iż proces ten wykonywany był na kuchni kaflowej) następnie w beczkę 120l, schłodzone zimną wodą ze studni głębinowej do temperatury 35*C( później schładzało się już samo do 30*C bo nie było już miejsca na wodę) drożdży 20dkg rozpuszczone w 2 l letniej wody i dodane do brei. O godz 19 zakończyłem proces zacierania i poszedłem na kolacje, o 20:30 zacier już pracował. Smród jest nieziemski, nosa wykręca w drugą stronę, beka stoi w piwnicy gdzie jest max 10*C a zacier miał dzisiaj rano 33*C, czyli pracuje.
Ciekawi mnie co to wyjdzie. Pozdrawiam andriu

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 7 kwie 2013, 11:30
autor: manowar
Cześć - na mój gust to zacierałeś trochę w za wysokiej temperaturze. Przy piwach na alkohol zaciera się w tem. ok 62 a na pełnie smaku ok 72. W twoim przedziale będą działały zarówno alfa jak i beta amylaza - z tym, że aktywność beta amylazy będzie mniejsza. Powstanie więcej niefermentowalnych dekstryn i zmniejszy ci się wydajność.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: poniedziałek, 17 lut 2014, 07:13
autor: route30
Co do skrobi ziemniaczanejprzecinek jest pewien sposób zaciągnięty z przemysłu spożywczegoprzecinek opisany przez Stefana Sękowskiego w książceprzecinek o ile pamiętam "Z tworzywami sztucznymi na Ty"kropka Tytuł samej książki trochę odbiega od tematuprzecinek ale ogólnie zawierała ona opisy zastosowania naturalnych surowców w przemyśle chemicznym. Wracając do tematu opis zawierał rozbicie łańcuchów polisacharydów jakimi jest też skrobiaprzecinek do prostego syropu cukrowego stosowanego w "spożywce"kropka Cała zabawa z tym była opłacalna w PRL-u jak cukier był na kartkiprzecinek teraz raczej nie. Żeby nie męczyć się z ziemniakami proponuję zastosowanie mąki ziemniaczanejprzecinek ale to już chyba hobbistycznie (rachunek ekonomiczny)przecinek bo suma sumarum wychodzi coś podobnego do "cukrówki"kropka

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 18 gru 2014, 04:03
autor: boxer1981228
Wczoraj dostałem od gościa przepis na bimberek właśnie z mrożonych ziemniaków, miałem nawet zaszczyt go próbować. Powiem Wam że rewelacja. Niestety zostawiłem kartkę z przepisem w pracy, jutro edytuję posta i dodam przepis. Proszę moda o nieusuwanie, łatwiej będzie mi wrócić do tematu.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 30 gru 2014, 02:43
autor: boxer1981228
Witam ,

Przepis na zacier z ziemniaków jest bardzo prosty wygląda to tak samo jak przy sposobie ziarno bez zacierania.
Przepis, który dostałem od gościa, podobno zajmuje się tym od lat i nie używa żadnych gorzelniczych czy turbo. Tylko najzwyklejsze piekarnicze. Baza zawsze jest ta sama i do ziaren i ziemniaków, różnica tylko taka że ziarno jest skiełkowane a ziemniaki obierane i bez gotowania do zamrażalnika. Mają być dobrze zmrożone . Nie mam tylko informacji ile tych ziemniaków ale zapewne kilka kilo .
Po dobrym zmrożeniu wyjmujemy i do fermentatora (podobno da się je kruszyć rękami i takie skruszone mają być)
Dopełniamy 35 l wody i 8 kilo cukru i tu dodajemy drożdże (podobno piekarnicze najlepsze) 1 dkg na 1 litr cukru.
Taki nastaw ma fermentować w ciepłym przez minimum 2 tygodnie.

Powiem Wam że miałem okazję pić ten bimberek jak i również ten sławny na przecierze pomidorowym oba bardzo zacne .
Ja nie wiem czy się odważę to nastawić ale jak ktoś coś to chętnie czekam na rezultat.

Box

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 4 sty 2015, 08:45
autor: Azbest123
Nie wiem czy drożdże nie przerobią tylko cukru, a skrobia ziemniaczana zostanie nieruszona , doda tylko smaczek .
W takim wypadku to szkoda roboty.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 4 sty 2015, 09:35
autor: gr000by
W przemrożonych ziemniakach część skrobi jest zamieniona na cukry proste i dwucukry, które są łatwo dostępne dla drożdży.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 6 sty 2015, 18:55
autor: Azbest123
Też czytałem o tym na forum, ale czy ktoś robił próbę jodową i jaka jest wydajność mrożenia z porównaniem ze słodowaniem, słodowanym jęczmieniem albo enzymami.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 6 sty 2015, 22:37
autor: olo 69
Wydajność mrożenia raczej niewielka. Ale posmak ziemniaka zostaje i to głównie chodzi. ;)

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 29 cze 2016, 03:12
autor: Juliusz
Znalazłem to na FaceBook. Być może ktoś to już tu na AD powiesił - jeśli tak to usunę.

Wydaje mi się że to rosyjskie odkrycie jest bardzo na czasie ze względu na rosnącą otyłość.
[img]
ziemniaki-frytki.jpg
[/img]

NB - zacieru z ziemniaków nigdy nie starałem się zrobić ale mnie, powiedzmy, takie proces intryguje i napicie się takiej wódki, zrobionej w domu i smacznej to znaczne osiągnięcie.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: sobota, 24 lut 2018, 21:33
autor: bodd
Witam.Robił ktoś coś z ziemniaków? Jak tak to dajcie jakieś wskazówki. Temat stary, ale można go jeszcze pociągnąć.Pozdrawiam

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 11:20
autor: burbon64
Witam,
poniżej link do szczegółowej instrukcji w wersji przemysłowej.

https://youtu.be/17pt1CpBnqU

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 15:35
autor: psotamt
Jeśli chodzi o wódkę ziemniaczaną, to zamiast kartofli, obierania, mrożenia, gotowania, wolę skrobię ziemniaczaną. Fakt, za 25 kilo trzeba dać stówkę z przesyłką, ale robota czysta i łatwa. Z kilograma skrobi wyjdzie spokojnie litr wódki 40%. Gotowanie bez płaszcza, jak cukrówka :D

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 17:11
autor: sargas
Pytanie jaka różnica w smaku ?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 17 paź 2018, 17:36
autor: wawaldek11
Dostałem flaszeczkę ziemniaczanej, ale słaby przerób mam :D i nie wiem kiedy zwilżę nią usta.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 6 lis 2018, 09:02
autor: Zombi32
Mam taki nastaw ziemniaczny, na jednym ze zdjęć jest przed filtracją ze stałych pozostałości ziemniaków i ziaren słodu, na drugim odfitrowany i odstany z 12h. To moje pierwsze odejście do ziemniaków, zastanawiam się jak do tego się teraz zabrać? Mam możliwość podpięcia do aparatury garów o różnej pojemności ale tak czy siak te 25l będę musiał zrobić na kilka podejść sądzę że tak 3-4. I teraz moje pytanie: jak się za to zabrać? Zlać klarowny płyn znad tej brei i zrobić jedno łatwiejsze destylowanie i potem bujać się z tą breją czy rozmieszać całość i liczyć że będzie nieco łatwiej? A może poczekać jeszcze, ale sądzę że to już bardziej nie osiądzie..
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: niedziela, 23 gru 2018, 00:49
autor: jacek8l
Podbijam temat bo mam identyczny dylemat. Zatarłem 12kg ziemniaków + 4,5kg cukru. Po fermentacji zacier zaczął się klarować więc 'przelałem' przez sito (męka pańska kilka godzin). Ale zacier wyglada tak jak u Zombi32 powyżej, kilka litrów klaru a potem konsystencja rzadkiej kaszki manny. Czy Turbo Klar 24 da rade zbić ten osad ?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: poniedziałek, 24 gru 2018, 06:13
autor: blue
Polecam worek filtracyjny. Ok 600-700 mikronów. Robi świetną robotę :ok:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 25 gru 2018, 00:21
autor: jacek8l
Używałeś do zacieru ziemniaczanego może? Filtrowałem przez drobne sito i filtracja nie szła, zatykało się i trzeba było mieszać i "przecierać" więc dupa a nie filtracja bo tylko grubsze odfiltrowałem..

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: wtorek, 25 gru 2018, 09:58
autor: blue
Nie używałem do zacieru z ziemniaków. Do zacieru z mąki owszem. Idzie dosyć ciężko. Mąka mieszana jednak była pół na pół ze śrutą. Przed workiem używałem sit. Później zastanawiałem się dlaczego wcześniej nie kupiłem tego worka. Tym bardziej że jego koszt nie jest wysoki. Worek można wyciskać lub skręcać. Jest dosyć mocny.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 26 gru 2018, 00:51
autor: jacek8l
Drugą partię spróbowałem przefiltrować przez wężyk z oplotu tak jak filtruje się zaciery na piwko i jakoś szło, ale niestety efektem nie jest klar. Gdybym wiedział że zacier z kartofli jest tak problematyczny to bym się za to nie brał. Bez płaszcza nie ma opcji tego przerobić chyba. Może zrobię test z turbo klarem albo bentonitem, ale osadu jest 3/4 więc nie wiem czy go zbije na dno cokolwiek. Worek filtracyjny posiadam też mocny do prasy hydraulicznej (jednak nie syntetyczny tylko naturalny) ale nawet nie próbuję bo zatka się na 100%.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 26 gru 2018, 20:24
autor: blue
@jacek8l Moim skromnym zdaniem to bym śmigał ten nieklarowny nastaw. Sądzę, że nie przypali się, tylko trzeba pamiętać o podstawowych zasadach: zaczynać grzać na mniejszej mocy, później w miarę ogrzewania można moc zwiększać. Będzie trwało to długo, ale powinno się udać. Z tego co widzę masz do dyspozycji reflux. Wybór docelowego odbioru musisz dobrać sam w zależności od tego czego oczekujesz.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: środa, 26 gru 2018, 22:16
autor: kamilpl82
psotamt pisze:Jeśli chodzi o wódkę ziemniaczaną, to zamiast kartofli, obierania, mrożenia, gotowania, wolę skrobię ziemniaczaną. Fakt, za 25 kilo trzeba dać stówkę z przesyłką, ale robota czysta i łatwa. Z kilograma skrobi wyjdzie spokojnie litr wódki 40%. Gotowanie bez płaszcza, jak cukrówka :D
Tak się zastanawiam jaki to ma sens, bo ni ekonomi ni smaku w tym nie widzę, lepiej glukozę kupić :scratch:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 06:25
autor: psotamt
kamilpl82 pisze:ni ekonomi ni smaku w tym nie widzę
Co do ekonomi zgoda, ale smak? Zacierałeś skrobię na czystą wódkę?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 09:48
autor: kamilpl82
Czystej skrobi z worka nie zacierałem, muszę szczerze przyznać, ale zacierałem żytko pszenicą jęczmień, kukurydzę, oraz ryż, i o ile spirytus z zboża czy qq ma jakiegoś ducha to surówka z ryżu jest nijaka jak ta z cukru, z ziemniaków nie robiłem, bo zawartość skrobi według źródeł waha się od 13 do 25% co wykluczyło ten produkt z przyczyn ekonomicznych, nie piłem ale wąchałem wódkę zrobioną ze spirytusu z ziemniaków i żadnego nawet najmniejszego posmaku tam nie odnalazłem. Ale jeśli tak zachwalasz to worek skrobi zatrę, tak z czystej ciekawości, ale z tego co słyszałem od innych którzy robili bądź pili, wódka z ziemniaków jest nijaka, a ziemniaki nadają się tylko na spiryt.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 11:38
autor: redhot
z tego co słyszałem od innych którzy robili bądź pili, wódka z ziemniaków jest nijaka, a ziemniaki nadają się tylko na spiryt.
Dobrze, że w destylarni Chopin o tym nie wiedzą, bo tam eksperymentują nawet z gatunkami ziemniaków a każdy destylat jest inny. Może zadzwoń do nich i powiedz, może się przestaną męczyć?

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 12:42
autor: kamilpl82
No i ok, jak ci smakuje to pij na zdrowie. :ok:
Z pewnością jest to bardzo bogate doznanie smakowe :hahaha:

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:02
autor: ogurek
o Młodym Ziemniaku też trudno powiedzieć, że jest bez smaku

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:10
autor: kmarian
Piłem ja destylat z tzw. "amerykanów" gatunek wczesnych ziemniaków. Chłop planował zrobić dobry biznes i mu nie poszły. Panowie, ten smak do dziś pamiętam, a minęło ze 40 lat.

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

: czwartek, 27 gru 2018, 15:11
autor: psotamt
kamilpl82 pisze:Z pewnością jest to bardzo bogate doznanie smakowe :hahaha:
Nie wiem tylko czy ta emotka na końcu zdania zamierzona czy nie? Jeśli zamierzona, to na jakiej podstawie?
A wracając jeszcze do ekonomi przy produkcji alkoholu ze skrobi ziemniaczanej, to warto rozważyć tę kwestię, jak bardzo jest bezsensowna.
25 kg skrobi z dostawą 100 zł
2 paczki drożdży i Clar 25 zł
Enzymy 5 zł
Prąd na 2 zacierania ~ 8 zł
Prąd na 2 gotowania ~ 24 zł
Woda chłodząca i do mycia ~ 5 zł
Woda do rozcieńczenia ~ 15 zł
O czymś zapomniałem? A tak, własna praca której nie liczę. Daje to kwotę 182 zł. Dla łatwiejszego liczenia niech będzie 200 zł. To przy uzysku 25 litrów trunku z tej ilości wsadu wychodzi za 1/2 litra 4 zł. Zaznaczam, że gotuję zacier ze skrobi tylko raz. Osobiście nie widzę potrzeby dwukrotnego gotowania czy stosowania metody 2,5 jak w przypadku cukru. Nie ma takiej potrzeby. To jeśli dla Ciebie kolego 4 zł za butelkę smacznej wódki jest za drogo, to gotuj dalej cukier na 2,5 i zastanawiaj się jak wygonić ducha buraka i przez jaki węgiel to przepuścić. Możesz też wykorzystać prostsze rozwiązanie; kupić w sklepie. Tylko by "sklepową" porównać z tą ze skrobi to nie szukaj na półkach gdzie cena jest < 20 PLN.
Pragnę zaznaczyć tylko, że to co powyżej to moje subiektywne zdanie i takaż ocena trunku. Wyliczenia są uniwersalne. Na ekonomi też znać się nie muszę, ale mając do wyboru to co lubię, nie mam zamiaru szukać rozwiązań tylko dlatego lepszych, że są tańsze.