Strona 1 z 1

Zacier z kaszy burgur

: piątek, 13 kwie 2018, 22:40
autor: Jerzy Dobry
Cześć, mam okazję tanio pozyskać duże ilości kaszy burgur. Jest to kasza z pszenicy twardej stosowanej między innymi do produkcji makaronów. Mam pytanie, czy da się z tej kaszy zrobić zacier? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam J.

Re: Zacier z kaszy burgur

: piątek, 13 kwie 2018, 23:13
autor: Zygmunt
Bulgur zatrzesz bez problemu. Jak gruby, to ześrutować i poszczuć enzymami jak zwykłe ziarno.

Re: Zacier z kaszy burgur

: sobota, 14 kwie 2018, 10:20
autor: Jerzy Dobry
Zygmunt, a te enzymy to rozumiem, że to jest słód jęczmienny? W jakiej proporcji mam mieszać? Kasza jest drobna tak na oko przypomina grubszy kus kus. Jak ktoś chce to mogę odpalić trochę. Woreczki po pięć kilo 50gr/kg. Dzięki za info.

Re: Zacier z kaszy burgur

: sobota, 14 kwie 2018, 11:13
autor: psotamt
Jerzy Dobry pisze:Zygmunt, a te enzymy to rozumiem, że to jest słód jęczmienny?
Niekoniecznie. Technologia idzie do przodu i słód już nie jest konieczny ;) TEN ZESTAW wystarczy na więcej niż ćwierć tony zboża, śruty, kaszy itp. Dodatkowo możesz wziąć Enzym redukujący lepkość, gdyby zacier ciężko było mieszać.