Pierwszy zacier ze śruty kukurydzianej
: poniedziałek, 30 paź 2017, 19:10
Witam,
wczoraj zatarłem 7 kg śruty kukurydzianej, ale nie jestem pewien wyniku więc proszę o opinię.
1. wlałem 24l wrzątku do fermentatora 33l, fermentator był ocieplony.
2. Do wody dodałem alfa-amylazę.
3. wsypałem 7kg śruty kukurydzianej. Cukry ze śruty albo od razu się uwodniły albo śruta się nieskleikowała bo od razu była rzadka. Temperatura wody wynosiła coś około 85 stopni.
4. Poczekałem aż temperatura opadnie do 65 stopni, zakwasiłem zacier kwaskiem do ph około 4-5 i dodałem beta-amyzlazę i zostawiłem na noc. Rano temperatura była na poziomie 45 stopni. W zacierze dało się rozróżnić klarowny płyn (próba jodowa negatywna) i takie żółte zmętnienie które dawało pozytywną próbę jodową.
5. Po spadnięciu temp. do 30 stopni dodałem drożdże cobra whisky.
6. Zacier bardzo intensywnie popracował jeden dzień i staną. W smaku był wytrawny i czuć było alkohol jednak po zmierzeniu alkoholomierzem kapilarnym do win, wynik był słaby (około 4 procent).
Co mogło wpłynąć na tak niską wydajność i dlaczego przez taki długi czas działania beta-amylazy próba jodowa cały czas była pozytywna ?
wczoraj zatarłem 7 kg śruty kukurydzianej, ale nie jestem pewien wyniku więc proszę o opinię.
1. wlałem 24l wrzątku do fermentatora 33l, fermentator był ocieplony.
2. Do wody dodałem alfa-amylazę.
3. wsypałem 7kg śruty kukurydzianej. Cukry ze śruty albo od razu się uwodniły albo śruta się nieskleikowała bo od razu była rzadka. Temperatura wody wynosiła coś około 85 stopni.
4. Poczekałem aż temperatura opadnie do 65 stopni, zakwasiłem zacier kwaskiem do ph około 4-5 i dodałem beta-amyzlazę i zostawiłem na noc. Rano temperatura była na poziomie 45 stopni. W zacierze dało się rozróżnić klarowny płyn (próba jodowa negatywna) i takie żółte zmętnienie które dawało pozytywną próbę jodową.
5. Po spadnięciu temp. do 30 stopni dodałem drożdże cobra whisky.
6. Zacier bardzo intensywnie popracował jeden dzień i staną. W smaku był wytrawny i czuć było alkohol jednak po zmierzeniu alkoholomierzem kapilarnym do win, wynik był słaby (około 4 procent).
Co mogło wpłynąć na tak niską wydajność i dlaczego przez taki długi czas działania beta-amylazy próba jodowa cały czas była pozytywna ?