Strona 2 z 3

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 13:00
autor: kwik44
Hmm, nie wiem. A jakie jest pH teraz? Zakwaś tak, żeby było w okolicy 4,5.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 13:47
autor: Zbyszek T
Jak już daje rzygowinami, to trochę za późno.
A tak ogólnie, to na 25 l możesz spokojnie dać 50 g kwasku.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 15:02
autor: JustinBimber
pH po 20g kwasku mniej niż 5, więcej niż 4 (mam tylko papierki) :)

Można coś z tym smrodem jeszcze zrobić? Węgiel w płynie?

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 19:01
autor: Wesoly49
U mnie tez trochę śmierdzi rzygowinami , nie doczytałem że do końca fermentacji też trzeba sprawdzać Ph. Zacier ze słód/śruta 50/50 z 17 blg po tygodniu stanął na 5blg , teraz tak się zastanawiam czy jest sens to gotować , śmierdzi i słaba wydajność :cry2: .

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 20:55
autor: stefunk
To ostro musi capić, przy słodach z jęczmienia nie było takich problemów

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 23:23
autor: Kamal
Jak zacierałem słód żytni na "starkę", to nie pamiętam, żeby zacier jakoś walił rzygowinami :womit:, a tu takie spostrzeżenia.
K.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 07:59
autor: Doody
U mnie też waliło żygowinami ale destylat wyszedł OK, nawet oprócz zbożowych posmaków dało się wyczuć nuty owocowe, co wskazywałoby na estry czyli jakąś infekcję.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 08:44
autor: kwik44
Wszystko zależy jak silny jest rozwój tych bakterii w zacierze. Jak "trafisz" na sprzyjające warunki to po kilku latach wiesz dokładnie jakie było źródło ;) Żeby nie było układa się ładnie, ale pamięć zostaje.
Nie wiem. To jest chyba taka cecha żyta. Nie miałem tego nigdy przy innych zbożach. Problem rozwiązuje zakwaszenie. Mój cały wątek na białym powstał tylko po to, żeby znaleźć remedium na rzygowinowy zapach.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 08:53
autor: Wesoly49
Mam jeszcze trochę żyta wiec zrobię mały eksperyment i w następny zacierze będę pilnował PH do końca fermentacji . Zobaczymy czy i tym razem będzie śmierdzieć.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 13:23
autor: Doody
Ja zakwaszałem kwaskiem cytrynowym, ale zapach pozostał ;)
Kwik zakwaszał żurkiem. Można by też spróbować kwasu fosforowego lub siarkowego w rozsądnych ilościach ;)
Albo po prostu pokochać ten zapach :D

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 14:32
autor: kwik44
Ważne żeby zakwasić zaraz przy/po zacieraniu. Jak pH spadnie poniżej określonej wartości to bakterie produkujące rzygowinowy zapach już się nie rozwiną. Ja zakwaszałem żurkiem z "kożuszkiem". Ale to już w zupełnie innym celu ;)

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 14:49
autor: Wesoly49
Ja swój zacier sprawdzałem tuż po dodaniu słodu , czyli około 67 stopni , ale o ile pamietam przed dodaniem drożdży wszystko było ok .dopiero tak pod koniec fermentacji zaczęło niemiło pachnieć . Następny zacier będę częściej mierzył .

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 17 mar 2020, 17:53
autor: JustinBimber
Dzień po dodaniu kwasku i węgla capi znacznie mniej, chociaż wydaje mi się, że sama fermentacja też znacznie zwolniła, mam nadzieję, że nie popsułem nic tym dodawaniem i mieszaniem.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: niedziela, 22 mar 2020, 20:43
autor: JustinBimber
No to poszło na rurki, smród niesamowity do momentu spuszczenia pozostałości w kiblu. Wietrzenie domu obowiązkowe. Destylat po odpędzie ma zapach przypominający mi chleb żytni. W tym "bukiecie" rzygowin który czułem w czasie fermentacji też wyraźnie obecny, więc może fermentacja nie była tak do końca zepsuta.

Odpęd ciągnąłem do 100 stopni w kegu i na tym skończyłem, mimo, że papuga wskazywała jeszcze 40% (destylat miał też bardzo wysoką temperaturę), to normalne? Czy powinienem ciągnąć dalej?

Wnioski ... ? Żyto tylko latem poza domem ;)

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: niedziela, 29 mar 2020, 20:54
autor: Grzesius88
A jak robiłeś proces miałeś katalizator w postaci miedzi?

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: poniedziałek, 30 mar 2020, 10:22
autor: Mrzon
Papuga pokazywała procent tylko dlatego że temperatura destylatu była wysoka, zmierz procent po ostygnięciu zobaczysz różnicę. Ciągnąć dalej nie ma sensu skoro temp w kegu jest tak wysoka ponieważ nie ma już tam alkoholu.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: środa, 1 kwie 2020, 13:37
autor: JustinBimber
Tak, było 15cm miedzi, na krótkiej mam ją zawsze.

Niestety destylat pójdzie na spirytus techniczny, śmierdzi tak bardzo, że po otwarciu pojemnika muszę umyć ręce, wątpię, że druga destylacja go uratuje.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: środa, 1 kwie 2020, 17:09
autor: Doody
Raz zdarzyło mi się, gdy używałem fermioli, że destylat tak śmierdzìał kiszonką, że nawet po rektyfikacji, czuć było ten zapach i spiryt skończył jako rozpałka do kominka. Generalnie to nie wiem co było przyczyną. To było dosłownie raz na kilkadziesiąt (A może i kilkaset) zatarć.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 2 mar 2021, 16:48
autor: Fiflak
Odkopuję wątek, ponieważ dopiero niedawno przeprowadziłem pierwsze starkowe pędzenia. Słód zmieliłem na ręcznym młynku walcowym. Zaciery gotowałem razem z młótem na kolumnie. Destylat na Koji znacznie łagodniejszy od fermiolowego. Zacieranie na zimno dało starkę niejako chlebową, zaś klasyczne bardziej charakterną. Żadnego nieprzyjemnego zapachu podczas fermentacji nie zauważyłem. Być może dlatego, że zawsze dodaję kwas fosforowy celem obniżenia odczynu. Drożdże preferują środowisko lekko kwaśne.

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 2 mar 2021, 17:00
autor: czytam
Ile tego kwasu?

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

: wtorek, 2 mar 2021, 21:18
autor: Fiflak
Wlewam około 60 mililitrów na 40 litrów wody. Czasami dokwaszę nieco mocniej, bo klasyczną setką płyn jest odmierzany. Preparat kupuję tu:
https://ichemia.pl/pl/p/Kwas-Fosforowy- ... 5-1kg/2074