Strona 2 z 2

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 2 cze 2016, 14:50
autor: woxy
Nie mam śrutownika niestety, więc maszynka do mięsa musiała wystarczyć.
Słodu piwnego mam 5kg, w jakim stosunku wagowym próbować zacierać ?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 2 cze 2016, 15:32
autor: Zygmunt
Ile masz tego nieaktywnego?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: piątek, 3 cze 2016, 07:33
autor: woxy
+/- 10-12kg.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: piątek, 3 cze 2016, 08:16
autor: Zygmunt
Bez problemu.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: wtorek, 23 sie 2016, 22:44
autor: KaSyX

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 14:35
autor: pith
Dużo piszecie o filtracji.
Cukier drogi więc postanowiłem skupić się na zacierach.
Dotąd destylowałem wykorzystując 10-cio litrowy kocioł w płaszczu wodnym.
Ostatnio darzy się i mam kocioł 25 litrowy bez płaszcza.
Czy w zacierze, po skończonej fermentacji, grawitacja nie pomoże? Nie sklaruje się? Dodam, że czas nie ma dla mnie znaczenia.
Stosował ktoś inne środki? Bentonit, białko, inny środek klarujący?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 15:31
autor: michal278
Ja nie mając płaszcza prowadziłem przez kilka miesięcy Wujka Jessiego. Raz tylko mi się przypalił bo mąki trochę kukurydzianej z młóta było. Robiłem też gołebiówke i też nic nie przypalilem. Wszystko filtrowałem przez worek od prasy, potem po odciśnięciu stało to dobę do samoczynnego klarowania. Przy tym sposobie trzeba uważać by nie zakazić nastawu/zacieru. Odradzam bentonit i inne środki szczególnie białko bo wniesie tylko smród podczas rozkładu gotując. Porównując zaś gotowanie takie do płaszcza to plaszcz wygrywa, daje więcej aromatów zbóż.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 21:05
autor: pith
michal278 pisze:Odradzam bentonit i inne środki szczególnie białko bo wniesie tylko smród podczas rozkładu gotując.
To zgłupiałem. Wydaje mi się, że te środki mają absorbować drobnicę i razem z nią opaść na dno czyniąc zacier klarownym płynem.
Jeśli zacier ściągnę z nad osadu to nie będą one gotowane więc nie będzie smrodów w destylacie.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 22:02
autor: michal278
Rozwinę troche: Bentonit i podobne substancje odbiorą część smaku, resztki białka zaś zawsze zostaną w nastawie i wniosą smród i uwierz że będzie to czuć.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: niedziela, 15 sty 2017, 21:25
autor: markus383
Witam.
Jak filtrujecie słód żytni? Mam łuskę ryżową, ale nie wiem w jaki sposób jej użyć. Wymieszać z zacierem, czy może nasypać na dno, na filtrator z oplotu i później przełożyć na to zacier? Jak dużo łuski dać?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 16 sty 2017, 07:50
autor: Zygmunt
Łuskę dodajesz po zacieraniu, przed filtracją. Przed dodaniem namocz w ciepłej wodzie, żeby namokła i nie pływała po zacierze.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 16 sty 2017, 21:07
autor: markus383
Dzięki :)