Strona 1 z 2

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: niedziela, 7 lut 2016, 21:21
autor: zbynio
Powiedzcie czy posiadając kociołek z płaszczem i destylując na "smakówkę", a nie na spirytus, lejecie cały zacier z fermentatora czy też próbujecie odcedzić truposze z drożdży zalegające na dnie?
Czy truposze mogą mocno zepsuć smak i aromat destylatu?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 8 lut 2016, 02:11
autor: boxer1981228
No po to się stosuje kocioł z płaszczem żeby gotować gęste wsady.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 8 lut 2016, 05:09
autor: lesgo58
Kol. zbynio chodziło pewnie o wpływ osadu drożdżowego na produkt finalny. Pewnie tak - ma jakiś wpływ. Ale jest raczej pomijalny. Gorzej by było gdybyś przetrzymywał ten osad miesiącami i dopiero wtedy destylował. Padłe drożdże i inne osady potrafią naprawdę narobić "bałaganu". A to już mógłby być przyczynek niechcianych aromatów, posmaków.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 8 lut 2016, 09:41
autor: zbynio
boxer1981228 pisze:No po to się stosuje kocioł z płaszczem żeby gotować gęste wsady.
Ja wiem po co jest płaszcz tylko nie wiem czy jak wleję cały syf z dna to nie spieprzę
sobie finalnego produktu. O to się pytałem. :idea:


Lesgo oczywiście destylacja zaraz po fermentacji żeby tam na dole
nie zdążyło się zrobić szambo ale niewątpliwie dobrze jest próbować zostawić
na dnie ten szlam bo jednak on coś przykrego wniesie do destylatu tak myślę.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: wtorek, 9 lut 2016, 17:27
autor: eldier
Spoko nic nie wniesie :) Destylowałem zacier, który stał 3 miesiące i wlałem wszystko, co prawda na spirytus, ale wyszło super :)
Obecnie używam zbiornika z płaszczem, ale zboże śrutuje bardzo drobno i przed destylacją odciskam w worku do zacierów, z 7-8kg śruty zostaje trochę więcej jak pół wiadra młota, które zostaje zalane inwertem z cukru buraczanego na spirytus ze zbożowa nutą - przynajmniej na to liczę.
Odciskam również dlatego, że na dundrze robię kolejny zacier - tym razem 3ci i ostatni, bo mi się pszenica skończyła.
A i na dundrze również cukier. To akurat jest sprawdzone i jest delikatna zbożowa nutka :)

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: wtorek, 16 lut 2016, 21:37
autor: zedii
Hej
Jako nowicjusz planuję wykonać zadanie z żytem według przepisu na naszej stronie:


"""""""""""""'"
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka

Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.

Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
"""""""""""""""""


I tu pytanie do doświadczonych kolegów.
Czy wykonanie po kolei wszystkich czynności jak w przepisie oczywiście w stosunku do posiadanej ilości składników czyli:
Słód jęczmienny 5kg.
Drożdże Whisky
żyto i tu ile do tych 5kg. słodu
Woda itd.

Czy żyto poddać jakiejś obróbce temperaturowej???

Będę otrzymany zacier destylował w kolumnie z zimnymi palcami.

Czy doświadczeni koledzy jakoś zmodyfikowali ten przepis???
Proszę o podpowiedzi jak otrzymać dobry efekt.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 30 mar 2016, 20:59
autor: krissmo
Witam. Robiłem ostatnio zacier ze słodu jęczmiennego. Wszystko ładnie poszło a zwłaszcza filtracja. Teraz biorę się za żytniówkę. Proszę o poradę bo widzę że słód żyta nie ma prawie, albo w ogóle łusek potrzebnych do dobrej filtracji. Filtruję wężykiem (oplotem do spłuczki) i jest super, ale nie wiem czy ten sposób na słód żyta da radę. Jeszcze jedna prośba, proszę o prosty dobry przepis na żytnią ale z dokładną procedurą zacierania i wysładzania tzn.temperatury, składniki, czas. Bardzo mało jest na ten temat. Może jakieś linki. Dziękuję.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 30 mar 2016, 22:10
autor: Zygmunt
Filtrację żyta ułatwi dodatkowa przerwa beta-glukanowa (45-50C), która znacznie trochę lepkość takiego zacieru, wystarczy 30-45 minut. Po skończonym zacieraniu zrób mash-out, czyli podgrzej wszytko przynajmniej do 76-78C (5 min wystarczy). Możesz opcjonalnie dodać łuski gryczanej lub ryżowej, ta druga ostatnio jest dość szeroko dostępna. Filtruj w miarę możliwość w ocieplonej kadzi filtracyjnej (łatwiej filtrować w wyższej temperaturze).

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 17:08
autor: seneka
Albo fermentuj w całości i przed gotowaniem odciśnij w worku filtracyjnym

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 17:24
autor: kwik44
Ja proponują trochę dłuższą zabawę: wlewamy całą wodę przeznaczoną do zacierania, wsypujemy żyto i kleikujemy. 1-2h w 70-80 stopni. Chłodzimy do 45 stopni i wsypujemy słód. Dalej już jak pisał Zygmunt. Ostatnio zacierałem tak 10kg mąki żytniej za pomocą 5kg słodu żytniego i dostałem praktycznie książkowe wydajności. Fermentowałem i destylowałem bez wysładzania.

kwik44

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 18:02
autor: klepa
45 st. - nie za nisko? Działa?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 18:12
autor: kwik44
Klepa "dalej jak pisał Zygmunt" czyli przerwa beta-glukanowa, właściwe zacieranie w 63-65, mash out, etc.

kwik44

//edyta
Dodam tylko, że mąka żytnia zacierana słodem daje dużo lepszy destylat niż mąka zacierana samymi enzymami. Zabawy jest więcej ale warto. Dla mnie największą zaletą jest brak zapachu "kiszonki" (tak ja to odbierałem - od razu piszę, że zaciery nie były zakażone), który miałem przy zacieraniu samymi enzymami. Destylat jest też dużo bogatszy w zapachy. O smaku ciężko mówić, świeże dla mnie jest po prostu niepijalne :D Ale 7 miesięcy w beczce i czuć, że idzie w dobrą stronę. Świeżak, ale z potencjałem. Mam porównanie z żytem, które spędziło 100 miesięcy w beczce ;)

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 18:54
autor: klepa
A widzisz. Tu był pies pogrzebion, a ja się tak zafiksowałem na Zygmunta "znacznie trochę", że mi reszta "umkła". :)
Moje żyto, na enzymach, może już jutro odcisnę i w sobotę pójdzie na szkiełko. I żadnej kiszonki.

Po doczytaniu: 100 miesięcy?! Na pewno nie mieszkasz w Kwiku? ;)

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 19:05
autor: kwik44
nie moje :-( Zresztą to "tylko" 8+ lat... Zuidam Millstone '100' Rye Whisky, Netherlands

Mam zamiar swoją też tyle potrzymać (mam nadzieję, że dożyję). Oczywiście ubytki :D będą, ale będę uzupełniał świeżym co jakiś czas.

kwik44

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 31 mar 2016, 23:40
autor: krissmo
Dzięki za podpowiedź. Jeszcze pytanko, czy dodajecie w trakcie zacierania enzymy upłynniające i scukrzające. Mam drożdże z amyloglukozydazą, czy mam dawać enzym scukrzający? A może bez tych enzymów też będzie dobry zacier?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: piątek, 1 kwie 2016, 16:20
autor: kwik44
krissmo - jakiś straszny skrót myślowy zaaplikowałeś :D albo ja ciężko kapuję...
Ustalmy:
a) sama śruta/mąka bez słodu - dodatek enzymów z butelki jest konieczny, inaczej skrobia się nie upłynni i nie scukrzy.
b) używasz śruty/mąki i słodu - słód ma oba enzymy "w sobie".
Dodatek scukrzającego z drożdżami nie zaszkodzi aczkolwiek potrzebny nie jest bo słód go zapewnia. Znowuż, jeśli zacierasz enzymami z butelki teoretycznie nie musisz dodawać scukrzającego (bo dodasz go z drożdżami) ale wtedy ten enzym będzie działał wolniej. Ja jednak sugeruję dodać oba enzymy normalnie, w odpowiadających im temperaturach, nie przejmując się tym czy drożdże scukrzający mają czy nie.

kwik44

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: piątek, 1 kwie 2016, 20:14
autor: krissmo
Dzięki kwik, o takie wyjaśnienie mi chodziło.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: niedziela, 3 kwie 2016, 12:29
autor: krissmo
Zrobiłem zacier z kukurydzy (śruty) 6kg i 1kg słodu jęczmienia. Najwięcej roboty było z filtracją. Poprzednio gdy filtrowałem sam słód to był moment. A może by ta kukurydzę nie mielić, ale połupać na kilka kawałków, aby było jak najmniej mąki? Tylko nie wiem ile czasu i w jakiej temperaturze gotować tą kukurydzę. Przymierzam się też do zrobienia żytniej ze słodu żyta i śruty żyta. Zygmunt pisał aby dać łuski gryczane algo ryżu, ale są drogie. A co byście powiedzieli, gdy bym dał na dno filtratora owies, tyko przypuszczam że będzie musiał być chwilę moczony. Ale jaką chwilę? Macie jakieś rady? Dzięki.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 2 cze 2016, 13:25
autor: woxy
Witajcie,
przeglądam temat i trapi mnie jedna sprawa. Czy słodem który był zakupiony na piwo (ale go nie zrobiłem), da się zacierać inny słód (robiony samemu, skiełkowany potem prażony, ale który sam zacierany nie dawał negatywnej próby jodowej). Czy nic z tego nie wyjdzie?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 2 cze 2016, 14:25
autor: Zygmunt
Tak, da się. Warto ten nieaktywny jak najdrobniej zmielić lub ześrutować, żeby poprawić dostęp do skrobi. Ale uwaga- jak zrobisz z niego mąkę możesz mieć problemy z filtracją.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 2 cze 2016, 14:50
autor: woxy
Nie mam śrutownika niestety, więc maszynka do mięsa musiała wystarczyć.
Słodu piwnego mam 5kg, w jakim stosunku wagowym próbować zacierać ?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: czwartek, 2 cze 2016, 15:32
autor: Zygmunt
Ile masz tego nieaktywnego?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: piątek, 3 cze 2016, 07:33
autor: woxy
+/- 10-12kg.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: piątek, 3 cze 2016, 08:16
autor: Zygmunt
Bez problemu.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: wtorek, 23 sie 2016, 22:44
autor: KaSyX

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 14:35
autor: pith
Dużo piszecie o filtracji.
Cukier drogi więc postanowiłem skupić się na zacierach.
Dotąd destylowałem wykorzystując 10-cio litrowy kocioł w płaszczu wodnym.
Ostatnio darzy się i mam kocioł 25 litrowy bez płaszcza.
Czy w zacierze, po skończonej fermentacji, grawitacja nie pomoże? Nie sklaruje się? Dodam, że czas nie ma dla mnie znaczenia.
Stosował ktoś inne środki? Bentonit, białko, inny środek klarujący?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 15:31
autor: michal278
Ja nie mając płaszcza prowadziłem przez kilka miesięcy Wujka Jessiego. Raz tylko mi się przypalił bo mąki trochę kukurydzianej z młóta było. Robiłem też gołebiówke i też nic nie przypalilem. Wszystko filtrowałem przez worek od prasy, potem po odciśnięciu stało to dobę do samoczynnego klarowania. Przy tym sposobie trzeba uważać by nie zakazić nastawu/zacieru. Odradzam bentonit i inne środki szczególnie białko bo wniesie tylko smród podczas rozkładu gotując. Porównując zaś gotowanie takie do płaszcza to plaszcz wygrywa, daje więcej aromatów zbóż.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 21:05
autor: pith
michal278 pisze:Odradzam bentonit i inne środki szczególnie białko bo wniesie tylko smród podczas rozkładu gotując.
To zgłupiałem. Wydaje mi się, że te środki mają absorbować drobnicę i razem z nią opaść na dno czyniąc zacier klarownym płynem.
Jeśli zacier ściągnę z nad osadu to nie będą one gotowane więc nie będzie smrodów w destylacie.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: środa, 4 sty 2017, 22:02
autor: michal278
Rozwinę troche: Bentonit i podobne substancje odbiorą część smaku, resztki białka zaś zawsze zostaną w nastawie i wniosą smród i uwierz że będzie to czuć.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: niedziela, 15 sty 2017, 21:25
autor: markus383
Witam.
Jak filtrujecie słód żytni? Mam łuskę ryżową, ale nie wiem w jaki sposób jej użyć. Wymieszać z zacierem, czy może nasypać na dno, na filtrator z oplotu i później przełożyć na to zacier? Jak dużo łuski dać?

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 16 sty 2017, 07:50
autor: Zygmunt
Łuskę dodajesz po zacieraniu, przed filtracją. Przed dodaniem namocz w ciepłej wodzie, żeby namokła i nie pływała po zacierze.

Re: Żytniówka - ziarno czy słód

: poniedziałek, 16 sty 2017, 21:07
autor: markus383
Dzięki :)