Strona 1 z 1

Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 10:01
autor: chalice
Witam.
Mam zamiar rozpocząć przygodę z zacieraniem gotowymi enzymami. Nie wiem na ile mi się uda, gdyż z tego co czytałem jedną z ważniejszych spraw jest temperatura i jej utrzymywanie przy uwadnianiu i scukrzaniu skrobi.
Na początek nie chciałbym iść w koszta i miałem zamiar zakupić prosty termometr do 100stC
czy taki sprzęt: http://allegro.pl/termometr-do-pieczeni ... 90331.html będzie dobry? Czy muszę mieć odpowiednio "szybki" termometr, a jeśli tak to jaki i na co zwrócić uwagę?

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 15:24
autor: atmila
Termometr nie jest zły jeśli chodzi o wskazania temperatury. Za tą cenę to naprawdę fajna sprawa.
Jeśli nie możesz podjechać do marketu (bo daleko) to śmiało kupuj.
Musisz jednak wiedzieć, że będziesz go musiał cały czas trzymać w ręku. Ta czerwona "osnówka" która jest niejako etui dla tego termometru (z blaszką do przypinania) przekłamuje temperaturę.
Korzystam z takiego cuda przy zacieraniu i zwykle jest tak, że to plastikowe etui zaniża mi temperaturę o ok. 10°C. Zatem zamiast 64°C mam 54°C.
Wadą jest również to, że ma krótką sondę (metalowy bagnet do pomiaru temp.) ok. 10cm, więc temperatura w garnku (bo zakładam, że będziesz w garnku zacierał) jest inna na dnie a inna przy powierzchni.

Jeśli będziesz zacierał w garnku to musisz porządnie zamieszać (szczególnie zboże) by sprawdzić temperaturę. Zakładam również, że garnek będzie odpowiednio duży więc porządnie się namieszasz :-)

Miłej zabawy

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 15:54
autor: Markizpucek
Wskazany przez Ciebie termometr to "lipa".
Kup np. taki za 14,5 zł.
http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/ ... arski.html

Powodzenia.

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 16:49
autor: rastro
Ten się nie nadaje. Do zawierania spokojnie można użyć taniego panelowego odświeżanie co 10s nie powinno być przeszkodą.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 16:59
autor: gr000by
Zacierałem na termometrze bimetalicznym z Biowinu, zacierałem na termometrze piwowarskim z linku i oba się nadają. Należy tylko w pierwszym przypadku sprawdzić co termometr pokazuje we wrzącej wodzie (100*C) i co w wodzie z lodem (0*C), żeby wiedzieć mniej więcej jaki ma błąd wskazań. Termometr panelowy średni się nadaje, ze względu na krótką sondę - jak ją umieścić w zacierze i nie poparzyć palców? Próbowałem raz, dziękuję za taki wymysł.

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 17:12
autor: rastro
Na forum piwowarskim mieli jakiś patent. Nie pamiętam ale chyba sondę pakowali w koszulkę termokurczliwą, albo w rurkę i połączenie rurki i sondy uszczelniali taką koszulką. Ja używałem kuchennego elektronicznego ale raz ze się wyłącza dwa nie bardzo jest jak go do gara przymocować.

Tak ze zdjęcia wydaje mi się ze posłużyła na tym z linku jest co stopień a wskaźnik szeroki na dwa takie stopnie. I jak w sklepach oglądałem to tez miałem takie odczucie.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 17:50
autor: Zygmunt
Podstawa to długa sonda. Świetny jest elektroniczny z IKEI, jeszcze fajniejszy bezprzewodowy z Juli. W obu miejsce wejścia kabelka w sondę trzeba uszczelnić np. termokurczką.

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 22:00
autor: silvio2007
Zgodzę się z Zygmuntem ten z IKEI rewelacja ale trzeba bardzo ładnie zabezpieczyć przed wilgocią samą sondę. Ja mam już kilka które się do niczego nie nadają bo zamokły i jakaś "zwara" nastąpiła.

Re: Termometr do zacierania.

: poniedziałek, 9 cze 2014, 23:17
autor: Zygmunt
Taki zalany można ratować- trzeba umiejętnie ścisnąć kombinerkami zaprasowanie na wlocie tulejki, wyjąć cały kabelek z sondą, wysuszyć dokładnie czujnik, a samą tulejkę włożyć do rozgrzanego piekarnika tak, żeby wyparowała z niego cała woda. Potem składamy, prasujemy kombinerkami i zabezpieczamy przed wilgocią.

Re: Termometr do zacierania.

: wtorek, 10 cze 2014, 12:26
autor: chalice
Dzięki za odpowiedz. Zacierać mam zamiar w 15litrowym wiadrze z izolacją w którym też gotuję. Kupię jednak albo panelowy z długą sondą, albo taki dłuższy piwowarski, bo o tym że termometr musi cały czas być zanurzony a ja palce poparzę to nie pomyślałem... i niech zmierzy temperaturę gdzieś ze środka gara.

Re: Termometr do zacierania.

: wtorek, 10 cze 2014, 15:01
autor: Calyx
gr000by pisze:... Termometr panelowy średni się nadaje, ze względu na krótką sondę - jak ją umieścić w zacierze i nie poparzyć palców? Próbowałem raz, dziękuję za taki wymysł.
Taki termometr panelowy w bardzo prosty i tani sposób można przystosować do zacierania. Wystarczy kawałek plastiku do osadzenia termometru, klips biurowy, rurka o długości ok. 40 - 50 cm, koreczek silikonowy na sondę i korek z Biowinu, który służy jako "stoper" zanurzenia sondy. Używam tego "wynalazku" od dłuższego czasu i przy zacieraniu sprawdza się rewelacyjnie. Pracy przy tym ok 30 minut a koszt żaden. Polecam :)

Calyx