NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%
: poniedziałek, 25 maja 2009, 18:09
Kilka razy robiłem już nastaw na tych drożdżach
w przeszłości.
Zostały mi tego jeszcze dwie paczki, na których,
termin ważności minął w pod koniec marca, więc
muszę je wreszcie zużyć.
Na pojemnik 120l. dałem 1 paczkę drożdży, mimo
że sa one niby, tylko na 18 l wody.
Instrukcja mówi -
TURBO EXTREME 23% - najsilniejsze dostępne drożdże gorzelnicze.
Oryginalne drożdże gorzelniane firmy, która wprowadziła na rynek typ drożdży Turbo. Dzięki starannie dobranej pożywce z witaminami i mikroelementami osiągnięto drożdże, które działają szybciej, fermentują czyściej i tolerują wyższe stężenia alkoholu - pozwalają osiągnąć 23% przy fermentacji czystej glukozy (21,5% przy zwykłym cukrze). Opakowanie 257g na 25 litrów zacieru.
Dokładna instrukcja :
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Drożdże Turbo fermentujące nadzwyczaj czysto produkowane na bazie nowych, bardzo odpornych na wyższe temperatury szczepów drożdży oraz całkiem nowej technologii.
Temperatura, wielkość nastawu i instrukcja obsługi powinne być przestrzegane aby fermentacja następowała prawidłowo. 23% stężenia może być osiągnięte jedynie w wypadku stosowania czystej glukozy, w przypadku sacharozy (zwykły cukier) fermentacja zatrzymuje się przy 21,5% (należy użyć 9 kg cukru).
1. Wlać do pojemnika fermentacyjnego ciepłej i zimnej wody tak aby otrzymać dokładnie 18 litrów wody o temperaturze 40C.
2. Dodać 10,4 kg glukozy (albo 9 kg sacharozy)
3. Mieszać do całkowitego rozpuszczenie cukru i otrzymania klarownego roztworu.
4. Dodać opakowanie Turbo Extreme 23% do roztworu.
- Opcja: Dla wyjątkowej czystości fermentacji dodać 1 saszetkę Liquid Activated Carbon
5. Dobrze wymieszać i przykryć pojemnik pokrywką. Umieścić pojemnik w takim miejscu aby był do niego dobry dostęp. Jeżeli następny krok zostanie pominięty lub nastąpi gwałtowny wzrost temperatury procesu może dojść do 'wykipienia' nastawu.
6. WAŻNE!! - Po 3 godzinach zamieszać ponownie likwidując tworzącą się pianę.
7. Fermentować w temperaturze 18C-24C do zakończenia procesu, zazwyczaj 7-9 dni. UWAGA: W temperaturze powyżej 24C fermentacja kończy się zbyt szybko!
275g. Made in Malmoe, Sweden
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tradycyjnie dałem do tego nastawu 50g. pożywki, 50 g. kwasku
cytrynowego, oraz 1kg rodzynek.
Cukru dałem 30 kg.
Temp. nastawu początkowo ok 37 st. później 32 st.
Nastaw przerobił mi cukier w 6 dni.
Właśnie teraz przeprowadzam finalizację.
Zobaczymy co wyjdzie i jaka wydajność.
W następny nastaw zamierzam dać jaszcze więcej
sacharozy, no ale 50 kg to bym się bał.
w przeszłości.
Zostały mi tego jeszcze dwie paczki, na których,
termin ważności minął w pod koniec marca, więc
muszę je wreszcie zużyć.
Na pojemnik 120l. dałem 1 paczkę drożdży, mimo
że sa one niby, tylko na 18 l wody.
Instrukcja mówi -
TURBO EXTREME 23% - najsilniejsze dostępne drożdże gorzelnicze.
Oryginalne drożdże gorzelniane firmy, która wprowadziła na rynek typ drożdży Turbo. Dzięki starannie dobranej pożywce z witaminami i mikroelementami osiągnięto drożdże, które działają szybciej, fermentują czyściej i tolerują wyższe stężenia alkoholu - pozwalają osiągnąć 23% przy fermentacji czystej glukozy (21,5% przy zwykłym cukrze). Opakowanie 257g na 25 litrów zacieru.
Dokładna instrukcja :
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Drożdże Turbo fermentujące nadzwyczaj czysto produkowane na bazie nowych, bardzo odpornych na wyższe temperatury szczepów drożdży oraz całkiem nowej technologii.
Temperatura, wielkość nastawu i instrukcja obsługi powinne być przestrzegane aby fermentacja następowała prawidłowo. 23% stężenia może być osiągnięte jedynie w wypadku stosowania czystej glukozy, w przypadku sacharozy (zwykły cukier) fermentacja zatrzymuje się przy 21,5% (należy użyć 9 kg cukru).
1. Wlać do pojemnika fermentacyjnego ciepłej i zimnej wody tak aby otrzymać dokładnie 18 litrów wody o temperaturze 40C.
2. Dodać 10,4 kg glukozy (albo 9 kg sacharozy)
3. Mieszać do całkowitego rozpuszczenie cukru i otrzymania klarownego roztworu.
4. Dodać opakowanie Turbo Extreme 23% do roztworu.
- Opcja: Dla wyjątkowej czystości fermentacji dodać 1 saszetkę Liquid Activated Carbon
5. Dobrze wymieszać i przykryć pojemnik pokrywką. Umieścić pojemnik w takim miejscu aby był do niego dobry dostęp. Jeżeli następny krok zostanie pominięty lub nastąpi gwałtowny wzrost temperatury procesu może dojść do 'wykipienia' nastawu.
6. WAŻNE!! - Po 3 godzinach zamieszać ponownie likwidując tworzącą się pianę.
7. Fermentować w temperaturze 18C-24C do zakończenia procesu, zazwyczaj 7-9 dni. UWAGA: W temperaturze powyżej 24C fermentacja kończy się zbyt szybko!
275g. Made in Malmoe, Sweden
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tradycyjnie dałem do tego nastawu 50g. pożywki, 50 g. kwasku
cytrynowego, oraz 1kg rodzynek.
Cukru dałem 30 kg.
Temp. nastawu początkowo ok 37 st. później 32 st.
Nastaw przerobił mi cukier w 6 dni.
Właśnie teraz przeprowadzam finalizację.
Zobaczymy co wyjdzie i jaka wydajność.
W następny nastaw zamierzam dać jaszcze więcej
sacharozy, no ale 50 kg to bym się bał.