Strona 2 z 3

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 21 mar 2016, 23:17
autor: siacha
Tzn mniej więcej ile ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 21 mar 2016, 23:23
autor: chprzemo
siacha pisze:Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.

6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.

Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią

Pozdrawiam

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 25 mar 2016, 16:17
autor: ustianowski
Ja na Alcotec 48 robiłem nastaw 120 l, w tym 30 kg cukru. Przy stałej temperaturze 26*C przerobiły to w nieco ponad miesiąc. Mówię o jednej paczce drożdży. Robiłem już na nich różne nastawy i nic złego mi się nie przytrafiło ( no może na początku).Próbowałam także innych drożdży, naprawdę różnych i twierdzę że Alcotec należą do czołówki. :respect:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 16 gru 2016, 16:16
autor: Młodyy
Witam Panowie.
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ? :D
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 16 gru 2016, 22:12
autor: Doody
Odgazować to znaczy dobrze zamieszać :) , tak aby CO2 "opuściło" próbkę i wtedy zanurzyć cukromierz. Wynik prawdę Ci powie.. ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 16 gru 2016, 22:35
autor: zzibii
Drożdże turbo nie pienią się. Czqsami powstaje pierwszego dnia trochę piany na 1cm. Alcoteki to jedne z najlepszych drożdży i pracują łagodnie bez piany. 8 kg cukru na taką ilość wody to mocny nastaw ponad 28 blg. Na koniec ciężko drożdżakom się pracuje, bo coraz więcej % w nastawie. Po 5 dniach powiny już powoli kończyć pracę. Do sprawdzenia blg odgazuj próbkę, bo na cukromierzu zaraz pojawią się pęcherzyki gazu i wypychają go do góry. Pamiętaj, że blg mierzy się przy temp. cieczy +20'C. Po przerobieniu cukru powinno być w granicach minus 4-5 blg. Po skończonej pracy w beczce zapanuje cisza. Widać to po lustrze cieczy (brak bąbelków). Nastaw zacznie się klarować od góry.
Pozdrawiam zzibii.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 17 gru 2016, 10:29
autor: Młodyy
Hmm zrobiłem jak mówilisci i na cukromierzu wychodzi że jest poniżej zera smak również ciekawszy bo na początku był bardzo słodki teraz lekko kwaskowaty z pieknym zapachem alkoholu. To możliwe że przerobiły tyle cukru w 6 dni ! ? Zaraz ide po Klarowin to w poniedziałek może jutro wyklaruje tą beczke

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 17 gru 2016, 10:39
autor: Sędzia Dredd
Przyznam, że dopiero raczkuję w temacie drożdży gorzelniczych, bo dotąd używałem zwykłych drożdży babuni. Po lekturze forum zaczynam przekonywać się do drożdży turbo. Ostatnio kupiłem paczkę właśnie tych Alcoteców, tylko omyłkowo zamówiłem wersję z dopiskiem Classic zamiast Pure. Doczytałem też, że ważą nieco mniej. Czy ktoś korzystał właśnie z tych drugich, bo jestem ciekaw jak mają się do sprawdzonych przez Was 48 Turbo Pure?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 23 kwie 2017, 10:10
autor: McPi
W piątek ok 22 popełniłem nastaw, 13kg białego rozpuszczone w 42l wody.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium :odlot:. Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 :o .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 23 kwie 2017, 14:02
autor: golec269
Temperatura sama powoli będzie spadać a proces powoli zwalniać. Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 23 kwie 2017, 16:08
autor: McPi
Zrobiłem zgodnie z recepturą producenta, jednak na przyszłość zrobię jak radzisz, będzie spokojniej.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 26 kwie 2017, 14:25
autor: McPi
Wczoraj BlG niemal -5, także wszystko udał się wzorowo. Dziś odgazowane i zadany został bentonit.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 28 kwie 2017, 06:24
autor: Karwi
Dla krów uzywam teraz bentonitu http://certech.com.pl/katalog/monobent-mn98/
Tona 1500 zł widać trzeba i gdzie indziej spróbować go zastosować.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 28 kwie 2017, 07:37
autor: golec269
To taki woreczek Ci wystarczy na parę razy. :ok:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 28 kwie 2017, 19:28
autor: Karwi
Tylko czy zadziała tak jak powinno. Ja to stosuje w celu związania mykotoksyn i amoniaku.
Mam też droższe glinokrzemiany które kosztują 25 zł za kg ale są tak obrobione i oczyszczone ze wiążą tylko mykotoksyny

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 25 maja 2017, 14:35
autor: McPi
golec269 pisze:Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)
Kolejny nastaw, zgodnie z radą, chciałem zrobić z połową zalecanej przez producenta dawką drożdży. Gdy cukier był już rozpuszczony, a roztwór osiągnął oczekiwaną temperaturę okazało się,że słabo liczyłem i mam jeszcze mniej grzybów :hammer:
Nastaw 50kg białego dopełnione do 175l, blg 28,5, temp startu 27, temp otoczenia 20/21, szczególnie dokładne napowietrzenie, dodatkowo 200 gram koncentratu, do tego 3 paczki grzybków.
Następnego dnia, po ok 16 godzinach nastaw ładnie już pracował, temp nadal 27.
Koniec drugiej doby temp 28, więcej grzyby nie wypracowały. Następnie powolny spadek temp do 25 utrzymały ją jakieś trzy dni i kolejny powolny spadek do 22. Ostatnie trzy dni bardzo powolna praca już w temp otoczenia 20/21. W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 26 maja 2017, 10:59
autor: golec269
Raz zrobiłem nastaw 50kg białego dopełnieniem do pełna 200l na 2 paczkach T48. Po dwóch tygodniach taki sam efekt jak u Ciebie. To dobra metoda na lato żeby nie przegrzać nastawu. Sądzę, że jakość też cię zaskoczy.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 26 maja 2017, 22:54
autor: McPi
I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D
Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 17 sie 2017, 09:30
autor: użytkownik usunięty
Jeśli jest -5blg, to zapewniam cię, że cukru tam nie uświadczysz. Jeżeli mimo wszystko masz obawy, że ferment jeszcze trwa, podgrzej go do 40*C, lub dolej odpowiednia ilość spirytusu lub wódeczki. Taki zabieg na pewno zabije drożdże i zakończy fermentację.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 17 sie 2017, 12:29
autor: golec269
Kolego cukier przerobiony w 100%,jak masz kolumnę to nie musisz klarować i możesz zapadać na sprzęt i do roboty. Jak nie masz parcia to poczekaj za parę dni jak ustanie fermentacja to dasz bentonit i rurki. Twój wybór.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 06:02
autor: Zurek91
Cześć, ostatnio również kupiłem te drożdże na allegro ale proporcje mnie troche niepokoją.
Kupiłem 4 opakowania drożdży, z tego co podaje mi producent opakowanie starcza na 25L nastawu.
Dodatkowo: " 9kg cukru - czas fermentacji:7-10 dni; temperatura nastawu: 18-24°C; alkohol 21%"
Wychodzi na to, że przy 4 opakowaniach trzeba dodać 36 kg cukru na 100L nastawu..
Coś mi tu chyba nie gra.

Jakie macie doświadczenia odnośnie tych drożdży? Czy to nie za dużo cukru?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 07:45
autor: Pretender
McPi pisze:I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D
Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie
Odgazowałeś nastaw?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 07:57
autor: 275synio
Kolego Pretender, czy Ty bijesz posty bez pomyślunku i czytania tego, na co odpowiadasz?
Wyraźnie jest napisane, odgazowałem nastaw po zlaniu z nad osadu, a po kolejnych pięciu dniach, znów pomiar w odgazowanej próbce.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 08:48
autor: Pretender
Hmmm, nie wiem jak to napisać ... jak jest wszyscy widzą. Ale przy -5 blg i „pracującym” nastawie jak dla mnie kolega źle odgazował. Stąd pytanie. Jak widać, użyłem zbyt dużego skrótu myślowego ... dzięki za zwrócenie uwagi będę pisał pełnym zdaniem, bez skrótów ...

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 30 mar 2018, 10:43
autor: Tomek1984
Ja miałem podobnie. Nastaw 14 kg cukru 2 paczki drożdzy w sumie 50L towaru. Rozpuszczony cukier wlałem do beczki, uzupełniłem wodą do temp 24 stopni. Drożdze ładnie sobie z boku rozpuściłem i dodałem do nastawu i dobrze napowietrzyłem. Pomiar Blg wskazał 25. Po 5 dniach nastaw przestał pracować. Odgazowana próbka w temp 20 stopni wykazała Blg -4. Poczekałem jeszcze dzień, zlałem z nad osadu, odgazowałem konkretnie, dodałem środek do klarowania Alcotec i....... dupa. Stało tak ze 3 dni i nic się nie klarowało. Poczytałem na Forum, wyniosłem do garażu gdzie temp wynosi 5 stopni. Już 4 dzień tak sobie stoi i do połowy wyklarowane. Zastanawia mnie dlaczego się nie klarowało w temp 17 stopni w domu.
Postanowiłem że kolejne nastawy będę zostawiał do klarowania grawitacyjnego w zimnym pomieszczeniu bez żadnego środka wspomagającego proces.

Wracając do drożdzy to pracowały jak szalone i max temp jaką osiągały to 27 stopni przy 18 w pomieszczeniu.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 30 mar 2018, 11:53
autor: użytkownik usunięty
Nawiązując, czy ph wody jakiej użyto do procesu fermentacji, ma wpływ na jakość i czas klarowania?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 30 mar 2018, 21:37
autor: DoktorPio
Ja stosuje dwie paczki w/w drożdży na 120l wody + 37kg cukru co daje mi 142l nastawu od fermentowanego po 10-12 dniach do blg -4
Cały proces robienia nastawu wygląda następująco.
Najpierw do 120L wody o temp 27-28*C wsypuję 27kg cukru mieszam do rozpuszczenia temperatura spada mi o 1-2*C ze względu że najczęściej cukier jest chłodniejszy. Otrzymany roztwór mam na poziomie 18-18,8 Brix - robię pomiar refaktrometrem
Dodaję dwie paczki drożdży i mieszam, wkładam czujnik termometru do środka beczki. Po około 12godz widać intensywna fermentację, kontroluję żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 28 max 29*C. Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia, Brix podnosi się do 16Brix.
Proces fermentacji trwa tak jeszcze 8-10dni i schodzi do 7 Brix co po przeliczeniu kalkulatorem daje -4 Blg oczywiście do pomiarów refraktometrem robię również pomiar baligometrem ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 13:00
autor: land75
Panowie myślą zrobić nastaw pierwszy raz na tych drożdżach i zapodać 24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 13:23
autor: wkg_1
DoktorPio pisze:..... Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia .......
Dodajesz cukier i mieszasz pracujący nastaw ? Natlenienie nie przeszkodzi w fermentacji ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:13
autor: Doody
To częsta praktyka zwłaszcza przy nastawach owocowych, czyli dzielenie porcji dodawanego cukru. Fermentacja wręcz się wzmaga po dodaniu cukru w połowie procesu.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:22
autor: wkg_1
Tak, ale zawsze dodawałem cukier rozpuszczony w wodzie a pytałem o mieszanie pracującego nastawu i wpływ utlenienia spowodowanego tym mieszaniem.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:24
autor: Doody
Dodawałem na obydwa sposoby i nic się nie działo, choć rzeczywiście częściej dodaję syrop.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:35
autor: psotamt
land75 pisze:24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.
Będą OK. Trzecia paczka zbędna.
Chyba, że czas ma znaczenie, to trzecia paczka znacząco skróci czas fermentacji.
Dwie jednak nie będą miały problemu doprowadzić nastaw do -4 BLG.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:40
autor: land75
psotamt czas mnie nie goni zależy mi jedynie na odpowiednio dobranych proporcjach i tak żeby trunek wyszedł odpowiednio łagodny i nie piekący a czy to będzie 10 dni czy 20 to nie robi mi żadnej różnicy

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 10 mar 2019, 16:08
autor: DoktorPio
Zasada jest taka że lepiej ja nastaw fermentuje w niższym zakresie temperatur do 28-29*C optimum 25*C. Bo wyższa temperatura fermentacji to oprócz śmierci drożdży to więcej substancji które wpływają negatywnie na efekt końcowy destylatu. Natomiast to czy destylat będzie piekący czy łagodny to oprócz nastawu to ważny jest sposób i tempo destylacji.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 31 mar 2019, 20:40
autor: Mardog
Ja jako początkujący też jak autor zdecydowałem się na drożdże 48 pure. Nastaw z 24kg cukru, 3 paczek drożdży, całość 85L. Drożdze wrzucone do napowietrzonej wody o temperaturze dokładnie 25*, po 5h zaczęły delikatnie pracować, na w sobotę rano już ruszyły i jak do tej pory burza. Temperatura w beczce między 25 a 26 stopni więc myślę jest optymalnie.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 14:55
autor: psotamt
Mardog pisze:3 paczek drożdży
Na tę ilość cukru wystarczyłyby 2 paczki. Chyba, że bardzo szybko chciałeś zakończyć fermentację.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 20:04
autor: Mardog
No u mnie z czasem krucho, pod koniec tygodnia będę miał sobotni wieczór wolny więc może się uda żeby za 8 dni to się uspokoiło i można było coś popróbować. Dzisiaj temperatura dalej stała- 25*C.
W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 21:13
autor: psotamt
Mardog pisze:W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.
Marketing. Przepis jest po to, byś kupił więcej niż potrzeba :mrgreen:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 2 kwie 2019, 15:21
autor: wkg_1
psotamt pisze:Na tę ilość cukru wystarczyłyby 2 paczki. Chyba, że bardzo szybko chciałeś zakończyć fermentację.
A próbowałeś szwedzkich Black Label ? Ja kupiłem bo nie było Alkoteców i są chyba jeszcze lepsze ! O wiele delikatniejszy zapach.