Strona 2 z 2

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: czwartek, 24 sty 2013, 09:48
autor: t1o9m8e6k
Czy są jakieś konkretne sposoby wypalenia takiej miedzi???

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: czwartek, 24 sty 2013, 10:29
autor: kobuszki
Wrzuć go do pieca,kominka. Wcześniej rozwiń go ze szpuli.

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: piątek, 25 sty 2013, 00:57
autor: wawaldek11
Tomek - prosiłem o fotki Twojego wypełnienia - coś doradzimy.

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: poniedziałek, 28 sty 2013, 14:29
autor: t1o9m8e6k
wawaldek11 - bardzo przepraszam za brak zdjęć. Wyleciało mi zupełnie z głowy żeby je dodać.
Sami widzicie, że moje wypełnienie to dziadostwo. Kiedyś miałem nim wypełnioną tylko dolną część kolumny (podparcie czyli ta kulka + kilkadziesiąt sprężynek), a zdecydowaną większość stanowiły rureczki ze szkła laboratoryjnego. Jako że mam tradycyjny pot still doczytałem się, że śmiało na całej wysokości mogę stosować miedź. Wymieniłem rurki na sprężynki. I rzeczywiście destylat okazał się dużo lepszy w smaku, a przede wszystkim zapachu. Dzisiaj, dzięki Waszym sugestiom i pomocy, jestem mądrzejszy o "jakość miedzi", którą należy stosować do wypełnienia :D Odłożyłem już pieniądze na nowe wypełnienie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2980229301 i dlatego chyba nie ma sensu, aby coś kombinować z tym dziadostwem :D Samo podparcie jest jaśniejsze, ponieważ wymieniłem je przed ostatnią destylacją.

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: wtorek, 3 cze 2014, 19:17
autor: PANWJ
:help: Koledzy ! Przynajmniej 20 postów w tym temacie nie dotyczyło meritum. W tej sytuacji nie wiem czy moje pytanie dotyczące tematu tego wątku ma szansę się przebić. Nie chcę się narazić moderatorom zakładając nowy wątek, spróbuję zadać moje pytanie w tym miejscu.
Otóż. trzy tygodnie temu nastawiłem małą ilość (5 kg) cukru na fermiolach. Początkowe blg.22 przy temp. startowej 27 C. Wiem, że fermiole to do zbożówek ale nic innego nie miałem (drożdże z paczki 500g).Po trzech tygodniach jednokomórkowce rzuciły robotę przy 6 blg. i temperaturze 22-23 C . Pytanie brzmi : Co robić ? Kombinować czy na rury ? :help:

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: wtorek, 3 cze 2014, 19:44
autor: gr000by
Destyluj po sklarowaniu. Fermiole czystej cukrówki nie lubią, wtedy startowe 16-17 BLG to max. tego co mi przerabiały. Następnym razem do cukru wykorzystaj gorzelnicze, albo winiarskie z owocami, albo Babunine.

Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: wtorek, 3 cze 2014, 20:15
autor: PANWJ
Dzięki gr000by :D Ty pewnie cały czas na forum bo odpowiedź błyskawiczna :) . Nawiasem mówiąc (pisząc) to gdy kiedyś do cukrówki na fermiolach dałem skiełkowanego żyta to przerobiły wszystko do -3 blg w tydzień. Jeśli mówisz na rury to na rury :) tyko poczekam do soboty, może się troszkę sklaruje.

Re: Odp: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

: czwartek, 5 cze 2014, 00:43
autor: klodek4
A resztki cukru znajdujące się w dundrze, wykorzystaj do następnego nastawu.