Strona 1 z 2

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 9 lis 2012, 16:33
autor: radius
Z własnego doświadczenia polecam pożywkę BIOFERM. To też nieaktywne drożdże i dają dodatkowo niezłego kopa pracującym drożdżom :ok: http://allegro.pl/pozywka-winiarska-bio ... 37712.html

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 9 lis 2012, 17:17
autor: jarek12341
Dzięki za cenne rady, teraz podrzucę słoiczek przecieru bo właśnie dotarł "Madero" :D, zastosuje tą pożywkę z ciekawości jak będzie pracowało po niej następnym razem, będę miał porównanie do obecnej fermentacji prowadzonych na Lallemandach. Muszę jednak rozpracować temat z termolizatem drożdżowym, mam tych "Chłopaków" dość sporo a nie są one drogie, cena 2,90netto/kg czyli 2 takie paczki jak na fotkach przedstawiłem, za małe pieniążki można poeksperymentować troszkę. Są one możliwe do zakupu w najmniejszej ilości 10kg i tu jest problem ale tylko z ilością bo i tak to mało jeżeli chodzi o cenę i tyle to waru do eksperymentów :). Jak na razie mój kolega dostarcza je 1kg lub 0,5kg to jest ok. Dodam, że można je kupić w firmie:

"Olpiek"
http://www.olpiek.pl/oferta

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 03:42
autor: mtx
Zostaje tylko pytanie PO CO :?:
Drożdże piekarnicze to nadal piekarnicze, czyli w większości bimber,
oczywiście na kolumnie wyjdzie dobry towar, ale pot - still i piekarnicze - powodzenia :odlot:
Bo taniej? O ile taniej? Doliczając pożywki, przeciery i inne dodatki + przesyłka - ile tej oszcędności?
I dalej smak towaru - piekarnicze :arrow:, przecier, termolizat etc :arrow: pot-still - pychota ;)
No i jeszcze czas, turbo w 5 dni się uwiną (z klarowaniem) a piekarnicze? Nawet przy tonie pożywek
dwa tygodnie murowane...
Jako eksperyment ok - ciekawy, sam kiedyś pisałem o przyspieszaniu pracy piekarniczych, ale do stosowania
normalnego to nie widzę większego sensu a przy takich ilościach:
Są one możliwe do zakupu w najmniejszej ilości 10kg
to już w ogóle absurd - prędzej się przeterminują i będą do wy...rzucenia...
Jak sie uprzesz na śmierdzący bimber to lepiej w lidllu kupić świerze 2 kostki babuninych i z głowy...

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 08:59
autor: kwachu
Wiele osób , także na tym forum , jestem pewien ,że również Koledzy z doświadczeniem , stosuje drożdże piekarnicze . Jedni robią to regularnie ,a inni od czasu do czasu . Śmierdzący bimber nie jest wynikiem użycia drożdży piekarniczych , tylko braku cierpliwości , a może i umiejętności. Takie, pełne arogancji posty, jak ten Kolegi mtx1985 , denerwują , i myślę ,że nie jest to tylko moje odczucie . Jeśli masz ochotę , to używaj drożdży turbo, a ludzi, których metody różnią się od Twoich , nie wyśmiewaj.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 10:03
autor: jarek12341
Na początku byłem taki ja kolega mix1985, po loginie widzę, że młody jeszcze jeżeli to data urodzin, też tak kiedyś myślałem ale z czasem człowiek dochodzi do innych wniosków i dlatego grzebie w historii, dzięki takim instynktownym zachowaniom rozwijamy się i idziemy do przodu. Nie chodzi tutaj o koszty tylko o jakość i sposób wytworzenia. Mnie akurat stać na drożdże Turbo i 1000 maszyn choćby DE250 z allegro a mimo to zrobiłem już kilka i to od początku do końca własnoręcznie. Jeżeli wszyscy pójdziemy do sklepów lub na allegro, kupimy gotowe wyroby to nie będzie galerii destylatorów na forum a jako posty będą instrukcje dawkowania drożdży widoczne na opakowaniu.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 10:11
autor: jarek12341
"mtx1985", przepraszam za literówkę :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 10:23
autor: lesgo58
mtx1985
Widzę,że ciągle dla ciebie "bimber" kojarzy się z "śmierdzący".
Zauważyłem,że trochę już tu buszujesz po tym forum, ale nic sobie z filozofii tegoż nie przyswoiłeś.
To jest forum hobbystów.
To, że coś śmierdzi to jest zazwyczaj wynikiem błędów popełnionych przez operatorów.
Gwarantuję Ci, że bimber zrobiony na piekarniczych - oczywiście w/g reguł sztuki - niczym nie różni się od innych destylatów. Mam na myśli jakość. I tu duży wpływ na jakość ma produkt z którego bimber jest robiony. Zazwyczaj na babuninych robi się cukrówkę.
Wystarczy, że je dobrze traktujesz już na etapie fermentacji ( ale to już powinieneś wiedzieć jak ) i prawidłowo destylujesz ( to też już powinieneś wiedzieć jak ) - będzie to gwarancją otrzymania trunku, który przy ślepej próbie nie będziesz w stanie odróżnić od bimbru otrzymanego z innych drożdży. No chyba, że masz zmysły jak rasowy kiper.
A to, że produkcja trwa cały miesiąc... To tylko sprzyja jakości. Bo w naszym hobby pośpiech raczej nie jest wskazany - już bardziej tylko do łapania pcheł...
Tak więc trochę pokory i mniejszej arogancji wobec innych, a będzie milej...

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 11:39
autor: jarek12341
Wczorajsze dokarmianie koncentratem troszkę pomogło, puka zdecydowanie szybciej, Turbo zwalniają i pracują prawie jak Lallemandy.

Co do prędkości fermentacji i temperatury, przed Lallemandami zastosowałem T3 tylko jedną paczkę na 42lt i 11kg cukru i zastosowałem się do wskazówek Lesgo58 czyli temp. fermentacji, dałem 22st. i innych kolegów co do robienia zacierów o mniejszej mocy, pracowały dłużej ale zacier pawie sam się wyklarował, puściłem na rurki bez klarowania, towar pierwsza klasa, z każdego cyklu zbieram po 0,75l czystego serca przy temp. kotła 92-93st do nalewek i odkładam, powiem szczerze, zero jakichkolwiek zbędnych zapachów, drożdży nie czuć w ogóle mimo braku klarowania, nie wymaga przepuszczenia przez węgiel.

Coś w tym jest i dlatego zainteresowałem się piekarniczymi a dokładnie wolną fermentacją i nastawami o mniejszej mocy 10-12%. Alternatywnie mam zawsze jedną beczkę z T3 gdyby coś nie poszło z piekarniczymi ale jak widać wszystko na dobrej drodze, po południu albo wieczorkiem sprawdzę blg i opiszę, oczywiście tylko Lellemandów bo w beczce z Turbo już ostatnio wskazało 0blg.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 12:19
autor: jarek12341
Pomiar dokonany:

Lallemand: 14blg.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 12:35
autor: lesgo58
Teraz przy tej temp. piekarnicze będą robiły ok.1blg dziennie. i to niezależnie od dokarmiania. Dokarmianiem stworzysz im tylko komfortowe warunki i polepszysz jakość nastawu.
Jeśli chodzi o turbo to daj im pracować do -4blg.
Broń Boże używać węgla. Kolumna powinna załatwić wszystko.
Spróbuj przepuścić ten spirytus co już otrzymałeś jeszcze raz i porównaj próbki. Zdziwisz się jaka będzie różnica...

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 12:58
autor: jarek12341
Tak zrobię z tym sprytem, tych turbo nie zmierzę bo mam cukromierz od 0 w górę, znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/cukromierz-5-35-blg-d ... 22466.html

ale nie wiem czy wato bo znów nazbieram śmieci czego nie lubię robić a skończy się na zakupie precyzyjnego termo cukromierza z firmy Gomar, podobne mam alkoholomierze tylko, że tutaj znów pojawia się zakup kilku cukromierzy jak w przypadku alkoholomierzy, wskazują w przedziałach 0-5, 10-15 itd., są też od 0-30 ale już z podziałką 0,5, od -5 nie spotkałem precyzyjnego tylko ten ze Starowaru. Może ktoś ma namiar na coś konkretnego i sprawdzonego, cena za bardzo nie gra tutaj roli.

Będę sprawdzał blg. raz dziennie i rejestrował. Wygląda na to, że jeszcze ze 2tyg. popracują.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 13:39
autor: lesgo58
Nic nie kupuj.
Tylko ,żeby cukromierz pokazał -4 to musi się utopić w taki sposób ,że 0 będzie poniżej poziomu cieczy o wirtualne 4 kreski. Ja mam naklejony kawałek czarnej izolacji powyżej zera o wirtualne 4 kreski.
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem.?

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 10 lis 2012, 19:31
autor: jarek12341
Spoko, mi właśnie mniej więcej tak wpadł, coś koło 2 kresek na minusie.

Co do Lallemandów zaczęły pukać co 2sek.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 14 lis 2012, 16:38
autor: jarek12341
5blg i nadal pukają.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 14 lis 2012, 19:45
autor: kwachu
Witam. A ja przyznaję się bez bicia, że do kilku ostatnich nastawów użyłem drożdży Dr. Oetkera. Pracują równo i mocno, zwłaszcza jak dostaną coś dobrego do jedzenia. Polecam, nastaw na nich ma wyjątkowo przyjemny aromat :ok:

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: czwartek, 15 lis 2012, 21:47
autor: jarek12341
W jakich proporcjach dajesz tych Doktorków i jak długo pracują?

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 16 lis 2012, 07:40
autor: kwachu
Klasycznie , po rycersku 1410 , Na 3 kg cukru 12 litrów wody i jedna paczuszka doktorków. Hydrolizat drożdżowy z jednej kostki babuninych i najczęściej jakieś owocki : śliweczki , jabłuszka . A pracuje do kiedy sobie życzy , mnie się nie śpieszy. ;)

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 16 lis 2012, 17:37
autor: jarek12341
No to spoko bo tutaj pośpiech nie jeswt wskazany :D a tak mniej więcej ile? Mam na myśli minimum po którym można wrzucać na rurki, ciekawość :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 16 lis 2012, 17:43
autor: lesgo58
Aż zjedzą cały cukier. Do -4 blg. Jeśli chodzi o czas - to ok. 3-4 tygodnie. Przy sprzyjających warunkach maks. 3 tygodnie.
Wszystkie proste drożdże tak pracują.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 16 lis 2012, 20:12
autor: kwachu
W całe rozciągłości popieram szanownego Przedmówcę :) . Ludzie co wy robita , cirpliwości nie mata , a z tego problema być mogą. :cry:

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: piątek, 16 lis 2012, 21:32
autor: jarek12341
Ha ha, też się zgadzam, ciekawe tylko ile moje będą tyrać cukier :D Jutro sprawdzę blg ale przyznam, że pukają cały czas tak samo równo, pewnie jeszcze trochę to potrwa.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: niedziela, 18 lis 2012, 11:30
autor: jarek12341
Witam

Niby pukają troszkę słabiej tak co 8 sek. ale blg nadal na poziomie 5? Temperatura około 24-25st.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: niedziela, 18 lis 2012, 11:44
autor: lesgo58
No to jeszcze tydzień.
Jeśli są dobrze odżywione i mają temp. w granicach 20-22*C to powinno opadać tak ok. 1blg na dzień.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: niedziela, 18 lis 2012, 12:15
autor: jarek12341
Może dodać jeszcze troszkę pożywki czy jakiś koncentrat?

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: niedziela, 18 lis 2012, 12:19
autor: lesgo58
Raczej nie. Mnie się wydaje,że dałeś wystarczająco. Fermentacja przebiega książkowo.
Jeśli spodoba Ci się ten sposób fermentacji i zadowoli produkt finalny, to w przyszłości można skorzystać ze sposobu aby dokładnie wyliczyć dawki drożdży i pożywki.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: niedziela, 18 lis 2012, 13:04
autor: jarek12341
W sumie tak, przecież dałem ich i tak sporo, zakładałem 120g a dałem 250g. Dodam, że przy następnym razie zastosuję nową beczkę z grzałką 200W i pompą cyrkulacyjną wewnątrz, wtedy temp. będzie na 100% taka jak zadana. Właśnie wstawiłem T48 w takiej beczce teraz i masakra, chodzi jakby sprężarka była podłączona do beczki i dużo lepiej jak bez mieszadła. Czekam tylko na termostat, który pomaga mi zrobić kolega z pracy, taki z segmentowymi dużymi wyświetlaczami temp. zadanej i faktycznej oraz logiką załączania pomp cyrkulacyjnych. Wtedy będzie można robić testy, teraz przy takich temp. to trudne ponieważ turbo pracują ostro i same cyrkulują utrzymując równą temperaturę w całej beczce. Lallemandy już nie, na spodzie chłodniej a na powierzchni cieplej, nie wiem jak w mroźne noce bo wtedy nie zaglądam. Teraz zapas mocy będzie spory i nie wystąpi taki problem, wchodząc do garażu tylko zerknę i będę widział temperatury bez odkrywania beczek, będę również mógł doregulować każdą beczkę z osobna.

Budowę i więcej fotek wstawię w nowym temacie.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 21 lis 2012, 16:56
autor: jarek12341
2blg

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 21 lis 2012, 19:59
autor: kwachu
Nie trzymaj się tak kurczowo tego BLG . Weź nastaw jak to mówią bracia zza Buga по вкусу :lol: , jak już słodycz przestanie być wyczuwalna , gnaj nastaw i nie bój nic.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 21 lis 2012, 20:05
autor: lesgo58
@kwachu
Dlaczego doradzasz w ten sposób.
Nastaw fermentuje prawidłowo i w czasie. Wręcz książkowo. Te drożdże już tak mają. A znam jeszcze wolniejsze.
Jeszcze tylko 4 dni i wtedy dopiero cukier będzie całkowicie przerobiony. Co zresztą wskaże cukromierz.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 21 lis 2012, 20:58
autor: jarek12341
Blg badam dla zasady i określenia postępu pracy drożdży oraz określenia całkowitego czasu fermentacji w danych warunkach, smak też sprawdzam i jest jeszcze słodkie także muszę troszkę poczekać :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: środa, 21 lis 2012, 21:00
autor: jarek12341
Pośpiechu nie ma, posiadam jeszcze kilka beczek i równolegle prowadzę fermentację na turbo, Lallemandziki traktuję jak "rodzynki" i mam nadzieję, że nagrodzą mnie za cierpliwość nieziemskim smakiem :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: sobota, 24 lis 2012, 15:20
autor: jarek12341
Witam

1blg, zapach super, cukru już prawie nie wyczuwam ale dam jeszcze z 5dni i zobaczę czy spadnie do 0blg.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: niedziela, 25 lis 2012, 19:31
autor: jarek12341
0blg :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 06:55
autor: jarek12341
Witam

Poszło :D , powiem jedno, kto nie spróbuje ten nie uwierzy, towaru wyszło tylko 3,5L około 96%, bardzo mało przedgonów, na początku troszeczczkę coś pachniało bimberkiem ale przyjemnie, postało 15 min odkryte postało i rewelacja, moja Mama powiedziala że to jakaś gatunkowa wódeczka wąchając. Nie wiem co sprawiło taki smak, czy te wrzucone koncentraty czy drożdże, nawet nie mam zamiaru używać filtra węglowego żeby nie popsuć smaku, do części o mocy 57% juz załadowałem płatki dębowe mocno opiekane i zostawie na 5 misięcy chociaż, reszcza idzie do "spożytku" w dziewiczej postaci, myśle że zrobie moc około 45% max 47%, takie najlepiej mi smakuje. Miesiąc czekania oceniam za warty poświęcenia, zaraz po tym puściełem beczke z T3 i norma, towaru dużo bo wiadomo mocny zacier ale bez filtra nie podchodź. Dodam jeszcze, że z Lallemandów wyszło dużo dużo lepsze od tego z bauni czy zwykłych kupionych w biedronce. Jeżeli ktoś będzie miał problem z ich zakupem to mogę odstąpic lub nawet załatwić jakąś małą próbkę i wyslać.

Chcę wstawic natępna beczkę tylko nie wiem czy dawac pożywkę czy znów te koncentraty, boję sie że pożywka wprowadzi mi jakieś niporządane smaki.

Ocena: Lallemand Win :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 07:18
autor: kwachu
Witam . Zapisz dokładnie co i jak robiłeś, czyli krok po kroku każdą operację .
Musisz zanotować dokładne proporcje , bo możesz mieć później problem z odtworzeniem smaku i aromatu . Gratuluję sukcesu :klaszcze:

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 08:01
autor: lesgo58
Brawo.
Staraj się używać jak najwięcej naturalnych składników. w ostateczności gotowe pożywki.
I ważne - niska temp. fermentacji. W tym przypadku 18-22*C. No i stężenie nastawu - najlepsze w granicach 10%.
Dziwi trochę niska wydajność. Nie pamiętam ile cukru użyłeś. Ale jeśli to nie był jakiś trefny cukier to wydajność powinna być ciągle taka sama jak normalnie.
Trochę motasz z tymi procentami. To w końcu robiłęś spirytus czy "bimber".
Jesli "bimber" to OK. jesli chodzi o smaki. Teraz tylko czas musi zrobić swoje.
Jesli na spirytus to radziłbym Ci destylować przynajmniej jeszcze raz. Zobaczysz różnicę na korzyść. I wtedy oddać czasowi to co do niego należy.

@Kwachu
Tu nie ma co zapisywać. Po prostu proporcje cięgle podobne. Tylko proces fermentacji powinien być prowadzony uważnie i bez pośpiechu.

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 08:28
autor: jarek12341
Maszyna robi mi oczywiście tylko 96,4% dokładnie, to motanie z procentami to dobieranie do mocy spożywanej z wodą, do płatków daję mocniejsze na wypadek gdyby straciło coś mocy w długim okresie leżakowania, do spożywania bieżącego 45-47 dobieram żeby gardła nie spalić :D . Rozumiem w takim razie, że powiniem destylowac jeszcze raz?

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 09:58
autor: lesgo58
Pytanie o jaki destylat Ci chodziło.?
Bo po pierwszym odpędzie do destylatu zawsze przejdą jakieś aromaty z nastawu. Dlatego traktuje się taki destylat jako surówkę - tj. materiał do dalszej obróbki.
Jeśli taki destylat Ci pasuje - to na zdrowie ( i nie piszę tego ironicznie ). Bo to jest ciągle dobry destylat.
Tylko zazwyczaj z tak prowadzonej destylacji próbuje się otrzymać wódką czystą i bezzapachową.
No i właśnie aby taką otrzymać powinno się przynajmniej jeszcze raz rektyfikować surówkę .

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 20:08
autor: jarek12341
lesgo58 pisze:Brawo.

Dziwi trochę niska wydajność. Nie pamiętam ile cukru użyłeś. Ale jeśli to nie był jakiś trefny cukier to wydajność powinna być ciągle taka sama jak normalnie.
Cukru dałem 12kg, jak wspominałem przerobiło do 0blg w przybliżeniu, turbo pokazują dużo na zerem tako około -4, temperatura mimo zadanej 26st. utrzymywała się w granicach 21-22st więc pewnie dlatego tak długo pracowały i taki dobry smaczek wyszedł. Dodam, że przedgonów odebrałem około o,5ltr - 0,6ltr, razem daje to 3,5ltr + 0,6ltr=4,1ltr. Z Ojca przepisu i drożdży wychodziła podobna ilość także spoko, pogonów też odebrałem sporo bo odbiór skończyłem już przy 95,5st. na zbiorniku, temperatura skoczyła już o 0,1-0,15st. dokładnie nie wiem ile odebrałem bo spuszczałem to do bańki 5L z pozostałymi z innych procesów. myślę że litr na pewno albo więcej.

Przepis jest zapisany na forum także nie zgubię go :D

Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

: wtorek, 4 gru 2012, 20:27
autor: lesgo58
@jarek12341
Na jakim sprzęcie pędzisz. I jak prowadzisz destylację.
Szkoda tego alkoholu co go wylewasz na końcu.
Piszesz, że przy temp. 95,5*C przerywasz destylację i wylewasz całość.
A czy wiesz, że w tym co wylałeś jest jeszcze ok.5,5% etanolu, co przy nastawie ok.40l daje ok. 2 litrów spirytusu.
Ty z tych 12kg cukru powinieneś otrzymać brutto minimum 6 litrów spirytusu. Z czego samego serca powinno być nie mniej jak 4 litry.
Biorąc poprawkę na 0blg można odliczyć ok.0,5 litra.
Tak, że jak widzisz musisz coś zmienić w pędzeniu, żeby poprawić bilans "produkcyjny".