Strona 2 z 2

Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

: piątek, 12 paź 2018, 15:34
autor: zzibii
Marketing. Gdyby napisali ptawdę jak długo pracują nikt by ich nie kupił.

Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

: poniedziałek, 22 paź 2018, 18:18
autor: Kenedi18
Odkopie trochę temat. Kupiłem aabratek i przy tym drożdże z biowinu te w srebrnym opakowaniu. I pytanie jest takie, mam keg 50l czy mogę zrobić taki nastaw ze dam 2 paki tych grzybków na 37l wody i 12kg cukru (teoretycznie wyjdzie gdzieś 16.5%) całość to 43l? Poradzą sobie z tym czy będzie za duże blg? Beczkę będę trzymał w kotłowni także temperatura otoczenia wynosi gdzieś 20-22 stopnie. Chcę tak zrobić żeby ugotować na jeden raz stąd takie pytanie. Dzięki pzdr

Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

: poniedziałek, 22 paź 2018, 19:22
autor: arTii
Po pierwsze śmiało możesz dać 40l wody. Około 2 litry będziesz miał i tak odpadu :) więc zostanie Ci 45l nastawu. Cukrówka się nie pieni, więc do 50l kega Ci wejdzie.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.