Strona 3 z 10

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 17 wrz 2013, 20:52
autor: gr000by
Nastawiłem dzisiaj nastaw 18kg cukru i 72 litry wody, BLG startowe 20, do tego jedna paczka drożdży Moskva Style, 10g pożywki Maxaferm, 10g DAFu i 5g kwasku cytrynowego. Nastaw stoi w beczce w piwnicy, temperatura około 17-18*C. Liczę, że w 6-8 dni zejdą do -4 BLG.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: niedziela, 13 paź 2013, 12:19
autor: gr000by
Nastaw od dwóch tygodni stoi zdecydowanie na -4BLG. Pracował trochę dłużej niż zakładałem, ale trzymałem go w 16-18*C i w ogóle się nie spieszyłem z nim. Dwa tygodnie temu przelałem nastaw z beczki do mniejszych pojemników do sklarowania grawitacyjnego. Tydzień temu był klarowny, a wczoraj został zlany znad osadu. Teraz czeka na sposobność do destylacji. Szału destylacyjno-rektyfikacyjnego nie będzie, bo jest to baza surowcowa na bimbrową przepalankę na karmelu i miodzie. Tylko niewielka część zostanie przerobiona na spirytus na nalewki.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: czwartek, 14 lis 2013, 21:19
autor: janus
No, ja zrobiłem na nich 3 nastawy i mogę powiedzieć, że drożdże szybko wyrobiły się. używałem 12kg cukru, wody łącznie z cukrem było ok 45-47l. dodawałem do tego przecier pomidorowy, czas pracy tak jak większość pisała 7-8 dni bardzo miły zapach :)

Mod.
W języku polskim istnieje coś takiego jak znaki interpunkcyjne!

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 13 sty 2014, 23:18
autor: Wiedźmin
Witam. Mój aabratek w trakcie spawania. Obecnie już zastanawiam się nad nastawem z drożdży MS. Jako ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem nastawu (wino robiłem), przeczytałem wątek 2 razy. Z uwagi na pochlebne opinie ,mój wybór padł właśnie na MS. Jednak po przeczytaniu kilka kwestii nie daje mi spokoju. Proszę bardziej doświadczoną brać o pomoc.
Beczka 220l, temperatura w pomieszczeniu raczej niska. Między 13 a 18 przeważnie. Zakupiłem grzałkę akwariową na ok 200l co by nie padły mi drożdże. Zakupiłem aparaturę do mierzenia BLG. I to tyle co wiem. Widzę, że wielu z Was eksperymentuje z drożdżami i cukrem. Z ilością startową BLG. Jedni zaczynają od 30 inni 23 i mniej. I przez to się gubię troszkę. Chciałbym uzyskać bezwonny produkt. Wiem, że to kwestia również sprzętu i poprowadzenia odpowiednio procesu. Tego będę się uczył. Ale wracając co nastawu..
1. Ile użyć wody w beczce 220l co by nie "wyszło" wierzchem?
2. czy beczkę ocieplić np. kocem, czy jak będzie grzałka odpuścić już sobie dodatkowe ocieplenie?
3. ile użyć drożdży MS na podaną przez Was propozycję wody i cukru?
4.jak długo może stać sklarowany nastaw nim go puszcze na sprzęt?
5. Czy sklarowany nastaw muszę zlać do innego naczynia czy mogę na bieżąco ulewać z beczki a to co opadło niech sobie tam spokojnie leży?
6.Z jakiego BLG ma wystartować amator jak, ja co by kasa na cukier i drożdże nie poszła... wiecie gdzie...:)?
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakąś radę dla mnie proszę napisać. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 14 sty 2014, 13:02
autor: Kamal
Na początek, użyj 54kg cukru (chyba, że wolisz z mniejszego BLG zacząć, to użyj 48kg cukru). Rozpuść go i wlei do beczki. Beczkę dopełnij tak do 200l. Użyj 4-5 paczek drożdży, żeby Ci beczka nie poszła na spacer. Wystarczy, ocieplenie kocem. Ale skoro masz grzałkę to, koc nie będzie potrzebny.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 14 sty 2014, 15:35
autor: olo 69
Moim zdaniem blg nie więcej niż 25. A stosowanie grzałek, przy drożdżach turbo to nieporozumienie.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 14 sty 2014, 16:03
autor: gr000by
Wielokrotnie pisałem, że Turbo dobrze radzą sobie do 12-14*C i nie potrzeba im dogrzewania. Nie będzie to sprinterskie tempo, ale schodzą do -4 BLG bez problemu i dają czystszy produkt.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 14 sty 2014, 16:40
autor: Wiedźmin
Dzięki za info. A z tymi grzałkami to w końcu użyć czy sobie odpuścić??

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 14 sty 2014, 18:03
autor: gr000by
Odpuść sobie grzałkę, na początku drożdże i tak porządnie nagrzeją nastaw, mniej więcej w połowie zacznie się on wychładzać jak drożdże będą zwalniać. Jak ci zależy na szybkim finiszu to możesz je wtedy dogrzać, ale też bez przesady - 20-22*C wystarczy. Im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt końcowy - o tym też było nie raz pisane.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 14 sty 2014, 19:42
autor: Wiedźmin
Tak, o tym czytałem, że im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt, ale bałem się, że niska temperatura może zniszczyć drożdże, co nie było by fajne... Dzięki za podpowiedzi.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: niedziela, 19 sty 2014, 00:15
autor: t1o9m8e6k
Ostatnio (po raz pierwszy) skusiłem się na drożdże Moskva Style. Nastaw: 95 litrów wody, 25kg cukru, jedna paczka drożdży. Drożdże ruszyły dosyć szybko, a cały "interes" przerobiły w dwa tygodnie. Zeszły do poziomu poniżej -4. Fermentacja spokojna, bez żadnych niechcianych "przygód". W swojej pracy bardzo przypominają T3 spiritferm, których używam od dwóch lat, a z których również jestem bardzo zadowolony. Podejrzewam, że będę stosował je zamiennie, ponieważ (odwołuję się jedynie do fermentacji swoich nastawów) ciężko im cokolwiek zarzucić.
Co do stosowania grzałki to korzystam z niej od dłuższego czasu. W beczce z nastawem podwieszam bańkę z wodą o pojemności 5l w której umieszczam grzałkę ustawioną na 25 stopni.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 07:55
autor: dubois
Witam, chciałbym się zapytać o przepis na nastaw z dwóch paczek MS. Wyczytałem, że na jednej paczce MS można wstawić więcej cukru i wody niż jest to napisane na opakowaniu. Posiadam dwie paczki MS i beczki różnej pojemności, ile dać cukru i ile wody na dwie paczki drożdży, aby destylat był jak najlepszy?? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.

Re: Odp: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 08:37
autor: michal278
Ja staram się by nastaw miał zawsze 15%. Pamiętać trzeba że 1 kg cukru to 0.55 litra spiru i zajmuje 0.6 litra w nastawie ( cukier). Większe stężenie końcowe % może dawać gorszy produkt finalny.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 09:35
autor: gr000by
@dubois, 1 paczka drożdży da sobie radę z 18kg cukru bez problemu - http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552. Destylat wyszedł miodzio, od teraz staram się robić nastawy podobne do tego. Dodatkowe pożywki możesz pominąć.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 14:47
autor: dubois
@gr000by, ku wyjaśnieniu, 18kg cukru rozpuszczam w 72 litrach wody i do tego daje jedna paczkę MS?
Blg początkowe wychodzi 25 a % nastawu 12,50, czy tak powinno byc?

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 15:26
autor: gr000by
Tak, dokładnie to samo napisałem. A co do BLG. Po raz kolejny - http://alkohole-domowe.com/forum/post76220.html#p76220. BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę cukru i wody - 18kg/(18kg+72kg)=0,2kg cukru/kg roztworu = 200g cukru/kg roztworu -> 20BLG. Przybliżona moc nastawu po fermentacji to 12-13%.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 15:38
autor: dubois
Czyli chyba coś kalkulator blg z forum (plik Excel) nie za dobrze liczy, wpisałem 72 litry wody, 18kg cukru i blg wyszło 25.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 20:38
autor: dubois
Dzisiaj wstawiam z dwóch paczek drożdży, dam znać jak poszło.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 21:52
autor: czorny10
W mojej opinii oprócz przywolanych powyżej zalet drożdze dosyć odporne na temperaturę. Zrobiłem dwa nastawy po pół worka glukozy i wody na blg 22. Manufakture mam e garażu. Przy minus 6-8 w garażu jest plus 15. Wkladam grzalke akwariową i po problemie. Ale temperatura na dworze spadła do minus 15 a w garażu do plus 8. Nastaw przez noc spadł do 12 i nadal pracował. Poczynilem kroki, żeby podnieść temperature (zatopilem w nastawie butelki z gorącą wodą żeby oddawały ciepło i pomiędzy beczki wstawilem grzejnik olejak). Po nocy temperatura nastawu wróciła na 20 stopni i nastaey spokojnie przepracowały glukoze do - 4 blg. Krótko mówiąc drożdze nie zdechly mimo kilkunastu godzin w temperaturze zdecydowanie dla nich za niskiej. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że przepracoem z 10 paczek tych drożdży. Wcześniej jechałem na t3 (obydwa rodzaje) i turbo 48 pure i wg mnie moscow bardziej przypominają te drugie, a nawet lepsze, bo 48 pure zawsze zostawiały pewien odorek który znikał po dwóch - trzech dniach. A tańsze i to sporo...

[MOD - Przyłóż się bardziej do pisania z polskimi znakami. Posty scalone.]

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 22:39
autor: radzi84
Znajomy robi tak: 170l wody, 50kg cukru (z Biedronki, bo na Królewski więcej wody - lepszej jakości), 1 paczka MS i grzałka od rybek nastawiona na 30 stopni. 10 dni -3,-4blg. Ja na własne potrzeby 1 paczkę MS mam na 8-10 zastawów 20l.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: poniedziałek, 27 sty 2014, 23:40
autor: herbata666
Kolego radzi84 coś mi się nie wydaje, że jedna paczka MS przerobi 50kg cukru i to w 10dni. Chyba że do tych drożdży dosypałeś z 50 g kokainy :D. Ja przerabiałem już parę nastawów o objętości 200l to średnio dawałem 5 paczek drożdży. Przy BLG 22-23 i jednej paczce drożdży nie zejdzie do -4 w 10 dni.


Pozdrawiam Piotrek

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 01:42
autor: Kamal
Fakt, jedna paczka drożdży na tak duży nastaw. Może jak się dosypie dojść dużo pożywki, to jakaś szansa, że drożdże przerobią jest. Ale nie wydaje mi się, żeby to trwało 10 dni, tylko trochę dłużej.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 07:52
autor: gr000by
Zauważcie, że fermentacja trwa w temperaturze 30*C. Drożdże będą pracowały jak głupie, ale syfu (estry, wyższe alkohole - wszystko co wchodzi w skład przed- i pogonu) w nastawie będzie co niemiara.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 08:46
autor: dubois
Po nocy w piwnicy temperatura nastawu ma 22 stopnie, czy wkładać do beczki grzałkę akwariową aby podnieść trochę temperaturę?

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 09:06
autor: gr000by
Jak zależy ci na utrzymaniu szybkiej fermentacji to możesz utrzymywać temperaturę 21-23*C, ale jak chcesz uzyskać delikatniejszy destylat (ale wolniej) to spokojnie możesz dać drożdżom pracować w 16-19*C.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 09:17
autor: dubois
OK, nie wstawiam grzałki, poczekam:)

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 12:38
autor: radzi84
Osobiście zamawiałem koledze MS i je zawoziłem. Przy mnie wsypywał je do nastawu. Po 10 dniach byłem u niego i wszystko szło na rurki. Blg było tak -3/-4. Jak bym nie widział i nie był przy tym to bym nie pisał. A jakość produktu 100% smaczniejsza niż przy Cobrach (Cobry 1 opakowanie wymięka).

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: wtorek, 28 sty 2014, 14:45
autor: olo 69
O których Coobrach piszesz?

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: środa, 29 sty 2014, 17:13
autor: radzi84
Cobra 24. Produkt śmierdzący, goryczkowaty i palący. Mam małe doświadczenie, ale za każdym razem co piłem produkt na tych drożdżach odczucia organoleptyczne były mierne, ale to moje zdanie na ten temat.

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

: sobota, 8 lut 2014, 20:19
autor: t1o9m8e6k
Mój ostatni nastaw: 95l wody, 25kg cukru i jedna paczka drożdży Moskva Style. W beczce podwieszona bańka o pojemności 5l z grzałką ustawioną na 25 stopni. Przerobiły w 14 dni. Mogę powiedzieć, że pracowały niemal identycznie jak T3 spiritferm. A produkt finalny pierwsza klasa :D Polecam każdemu te drożdżaki :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 3 mar 2014, 12:37
autor: stranger
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Wczoraj o 17:50 Nastawiłem pierwszy nastaw na Drożdżach Spiritferm Moskva Style.
Składniki: 7 Kg cukru z Lidla + 10 gr Kwasku cytrynowego + 70 gr w/w drożdży (1/2 saszetki) + woda ok 24 L o temp 30' C co dało po dokładnym wymieszaniu 23.5 - 24 Blg (pomiar przy użyciu cukromierza). Temperatura w pomieszczeniu 21'C.
Brak doświadczenia dał znać o sobie podczas tankowania wody do zbiornika (zbiornik bez podziałki), pomysł był taki by tankować wg. wskazań wagi ale ta w trakcie wyłączyła się. Postanowiłem policzyć objętość walca i przestałem tankować 5 cm od góry. Waga całego nastawu wraz z plastikowym pojemnikiem to 30.0 Kg. Teraz już wiem jak to powinno być zrobione prawidłowo, najpierw rozpuścić cukier i dodać do odpowiedniej ilości wody. :)

Pierwsze sprawdzenie o 20:25 temperatura nastawu 27,8'C
Drugie sprawdzenie 0 6:25 temperatura nastawu 22.1'C w pomieszczeniu temp 20'C Blg 21,5. Bąbelki są spore i zapach przypomina "szampana". ;)
Trzeci pomiar 21:25 temperatura nastawu 24.5'C w pomieszczeniu temp 22'C Blg 16,5. Zapach niesamowity :)

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 10 mar 2014, 08:13
autor: stranger
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
czekać w nadziei, że nastaw osiągnie wymagane -3 - 4 Blg, może jakieś dokarmianie typu koncentrat pomidorowy
(choć obawiam się czy psota nie będzie w smaku pomidorowa), albo od razu do garażu na 10'C do samodzielnego klarowania i w rurki.
(dysponuje takim sprzętem http://alkohole-domowe.com/forum/post96941.html#p96941 odstojnik na emeryturze :) )
Dziś rano (10-03-2014) nastaw 27.0'C pomieszczenie 23'C ok. 1 Blg.
Proszę o radę :help:
Z góry bardzo dziękuję.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 10 mar 2014, 17:06
autor: aronia
Im wyższa temperatura tym drożdże są mniej odporne na %, więc możliwe, że nie wytrzymały. Ja proponowałbym przedestylowanie tego i nastawienie kolejnego na dundrze, aby odzyskać zawarty w nim nieprzefermentowany cukier.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 10 mar 2014, 19:44
autor: Strażak
Witam kolegów psotników,
długo dojrzewałem do rozpoczęcia psocenia :D Uzależnione to było od tego czy sam zbuduję kolumnę czy kupię gotową albo zamówię u któregoś z zacnych kolegów - padło na to ostatnie. No i przymierzam się do pierwszego nastawu. Przeczytałem cały temat próbowałem szukać, ale jakoś nie znalazłem może źle pytania formułowałem i tu moje pytania:
– jak długo można przechowywać przefermentowany i wyklarowany półprodukt do dalszej obróbki?
- czy trzeba spełnić jakieś warunki aby móc ten półprodukt przechowywać?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 10 mar 2014, 21:26
autor: aronia
Zrobić to co z winem czyli zlać znad osadu drożdżowego i przelać do pojemnika pod korek i zatkać(z rurką lub bez) żeby się nie utleniało.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 10 mar 2014, 21:46
autor: Strażak
@aronia rozumiem że potem może spokojnie stać np miesiąc ? Myślę że dłużej raczej nie ustoi :) jak już sprzęt będzie u mnie.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 10 mar 2014, 22:06
autor: aronia
Może stać, a że i tak pierwsze przepuszczenie trzeba poświęcić na czyszczenie aparatury(metaliczne posmaki) to myślę, że dużej różnicy to nie zrobi, bo to będzie bardziej alkohol techniczny.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 11 mar 2014, 09:29
autor: stranger
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Pierwszy nastaw postanowił zakończyć pracę przy 1 Blg. Z powodu mnogości zmiennych mających wpływ na wynik pracy nastawu, mało prawdopodobne jest by dojść co zrobiłem nie tak.
Dlatego postanowiłem zapytać Kolegów Ekspertów co i jak zrobić przy kolejnym nastawie by osiągnął zadane -3 - 4 Blg.

1. Jeśli dobrze zrozumiałem Forum AD, nastawiając kolejny nastaw cukrowy na "dundrze" z pierwszego nastawu w pojemniku plastikowym 30 L z "naszego" sklepu, powinienem dodawać cukier w ilości dającej Blg max 23 - 24, temperatura startowa ok 27'C. + Drożdże "Spiritferm Moskva Style"

2. Proszę o poradę dotyczącą:
Ilości drożdży "Spiritferm Moskva Style", czy wystarczy 1/2 paczki czy może powinienem dać całą?
W jakiej temperaturze trzymać nastaw ?
Czy dodać jakieś wsparcie typu przegotowane drożdże "babuni" 100 gr w 100ml wody?
Czy dodać kwasek cytrynowy w ilości ok 11 gr?


Przepraszam za tak podstawowe pytania, czytając forum znalazłem wiele odpowiedzi i mnóstwo różnych propozycji postępowania, :poklon; niestety trochę się pogubiłem. :odlot:

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 11 mar 2014, 17:37
autor: gr000by
Wystartuj z temperatury 20-22*C, wtedy na pewno ci się nie przegrzeją, w takiej temperaturze (a nawet niższej) prowadź też fermentację. Jako wsparcie możesz dodać rozgotowane babunine lub koncentrat pomidorowy (1 słoiczek). Kwasek cytrynowy możesz (nie musisz) dodać w ilości 5g/100l, ułatwia to nieco odgazowywanie nastawu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 12 mar 2014, 14:36
autor: szfagir
Na odgazowanie nastawu rewelacyjne jest mieszadło i wkrętarka:)