Strona 10 z 10

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 19 gru 2018, 14:11
autor: 9kaczor6
Po nie udanych cukrówkach z powodu awarii cukromierza zrobiłem zrobiłem nowy nastaw "na litry" - dałem 3.5l/1kg cukru.
40kg plus 140l wody = 164l nastawu.
4 paczki drożdży

Cukier rozpuszczony w całości po dwóch dniach zasypałem drożdżami gdy temp. Syropu osiągnęła 20s. Także :
- start temp. 20s BLG 22
- 1 dzień - temp. 25.5s BLG 18 ( gwałtowny wzrost po kilku godzinach)
- 2 dzień - temp. 29.5s BLG 7 burzliwa praca, mało piany.
- 3 dzień - temp. 27s BLG bliskie zera, piana, spadek temp.
- 4 dzień - temp. 23s i spada dużo piany. Odgazowalem nastaw przy użyciu mieszadła.
- 5 dzień - BLG poniżej zera, praktycznie poniżej skali więc oceniam na -4.

Tym razem nie dawałem żadnych pomidorów ani nie mieszałem nastawu w trakcie pracy, ale dałem jedna paczkę więcej niż zawsze. Chyba nie ma co sypać więcej cukru niż 1kg/3.5l. Przedtem przez wadliwy cukrowmierz na pewno sypałem więcej, nastaw się gotował i nie przerabiał. Ku przestrodze warto liczyć ilość wody lub zaopatrzyć się w reflaktometr.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 6 sty 2019, 17:39
autor: michal278
Ja robie 1kg cukru na 4l gotowego nastawu, a nawet schodzą 1:3.75.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:22
autor: aakk
Postanowiłem zmienić temperaturę pracy, zawsze startowałem z okolic 30*C i tak +/- utrzymywała się temperatura przez cały czas (małe nastawy).
Teraz wystartowałem z 20*C i ku zdziwieniu serce ma zupełnie inny smak, zupełnie nie czuć na języku że to pełna moc, nic nie picze jak poprzednio.

Czy różna temperatura pracy drożdży aż tak może wpłynąć na jakość? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:46
autor: Góral bagienny
Czym niższa temperatura pracy nastawu tym lepszy destylat ;)
To abecadło "psotnika" :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:54
autor: aakk
Czytałem o tym ale nie spodziewałem się że różnica może być aż taka rewelacja.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:13
autor: Góral bagienny
To jeszcze daj niskie blg i wtedy poczujesz różnicę :odlot:

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:45
autor: aakk
Teraz startowałem też z nieco niższego (20.5) bo zazwyczaj to 22,23. Czy masz na myśli jeszcze niższe?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:49
autor: Góral bagienny
Jest ok :ok: I dlatego taką różnice poczułeś w destylacie :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 19 kwie 2020, 21:02
autor: jacek.nowak
Mam drożdże spiritferm moskwa style 3 miesiące po terminie ruszą czy nie ryzykować.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 19 kwie 2020, 22:47
autor: Doody
Powinny ruszyć bez problemu. Miałem już drożdże 2 lata po terminie i ruszały bez problemu. Drożdże przechowywane w lodówce potrafią wytrzymać bardzo długo.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 6 sty 2021, 17:50
autor: mirek-swirek
Słuchajcie, jakie są wasze doświadczenia z ilością tych drożdży na nastaw 90l i 24 kg cukru? Satysfakcjonuje mnie 14 dni fermentacji.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 6 sty 2021, 22:24
autor: jakis1234
Nastawiłem ostatnio 80 l i 20 kg cukru. Dałem 400g drożdży, temperatura na początku około 25 stopni, temperatura otoczenia 18 stopni. Drożdże pięknie pracowały (musiałem trochę chłodzić beczkę, temperatura zaczęła przekraczać 29 stopni), zeszły do -4 Blg w pięć dni. Teraz nastaw się klaruje.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 7 sty 2021, 00:11
autor: mirek-swirek
Czyli jest szansa, że na 250g da radę w 3 tyg.
Dzięki wielkie.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 7 sty 2021, 11:19
autor: wolan
@mirek-swirek
Hej pierwszy raz użyłem tych drożdży. 2 opakowania (chyba mają po 140gram) plus 24 słodyczy. W poniedziałek start około południa dziś BlG 0 i jadą dalej, obstawiam, że około soboty wezmą wolne :P. Zawszę robiłem na alkotkach 48pure tam zazwyczaj schodziło im około 2 tygodni. Także te wypadają lepiej temperatura startu w okolicy 25 podbiły do 30 teraz jest w okolicy 26. Także jeżeli temperaturę pomieszczenia będziesz miał w granicy 20 stopni to po 3 tygodniach powinien być już częściowo klarowny :)

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 7 sty 2021, 14:55
autor: mirek-swirek
Super, dziękuję za info.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 20 mar 2021, 22:28
autor: mirek-swirek
Czy zdarzyło się wam, że te drożdże pojechały w aromat Smerdajajeczny? Blg 25 i 280g na 90 litrów nastawu.
Bez miedzi się nie dało.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 21 mar 2023, 23:32
autor: swojskiealkohole
Przez pomyłkę zamówiłem Moskwa (Mockba) z PuriFerm, zamiast Moskva z Spiritferm, których zazwyczaj używam. Nastaw zszedł tylko do -3 Blg, gdzie Moskva normalnie bez problemu do -4blg przy 21blg początkowym dla obu nastawów i podobnych warunkach. Po pierwszej destylacji ten z Puriferm, zdecydowanie mniej urobku i więcej pogonów, które śmierdziały mocno. Dam znać jak będzie po drugiej destylacji ale Moskva Spiritferm, wygrywa zdecydowanie jak na razie.