Strona 10 z 10

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:25
autor: inblue
Tym razem zamiast ryb - będzie wędka, a działa ona tak:

Z 25 litrów wody i (8 * 0,625) litra cukru będzie 25 + 5 = 30 litrów nastawu.
W każdym litrze będzie więc 8000g/30 = ok. 267g cukru
co po pełnym odfermentowaniu pozwoli uzyskać 267/17 = 15,71% alkoholu

Drożdże powinny cały cukier przerobić, ale potrwa to z pewnością dłużej niż zazwyczaj,
a kolejne obliczenia będziesz dokonywał już sam :)

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:38
autor: użytkownik usunięty
25/8-to daje nieco ponad 24blg.
Dobrze napowietrz ten nastaw i dodaj pożywki.
:scratch: Powinny ruszyć.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:49
autor: 9kaczor6
Rusza na pewno i dadzą radę. Sprawdzałem je nie raz w gorszych warunkach
Ja wrzucam pomidory pokrojone w kostkę do nastawu i nigdy się nie zawiodłem. Wrzuć ze cztery i będzie dobrze.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 10:48
autor: krzysiek1404
Nastawiłem jeszcze raz na tych grzybkach, jak nie pójdzie to trzeba będzie coś zmodyfikować. Dałem 14 kg cukru na 52 litry nastawu + słoiczek koncentratu + 1 paczkę Moskva Style. Pomiar blg 27 (około, tani balingometr). Na rurki mogę dać najwcześniej po 9 dniach więc jest czas. Temperatura na razie trzyma się 25 stopni. Wszyscy piszą że jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy na podwójną porcję nastawu a ostatni zatrzymał się na +2 blg niestety. Już przerobiony. Jak tym razem nie dociągnie poniżej zera to albo trzeba dawać 2 paczki albo zmienić drożdże :-(

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 11:27
autor: użytkownik usunięty
:scratch: Mi wyszło, że..
14 kg cukru w nastawie 52l to oznacza,że użyłeś ok.44l wody a to oznacza nieco ponad 24Blg. :ok:
Daj im czas. Przerobią, tylko wolniej.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 11:29
autor: zzibii
Mnie zawsze przerabiają drożdże do -4 blg. Połowa paczki Moskva style złote opakowanie lub alcotec 48 pure. Warunek to nastaw max 22blg z 6-7 kg cukru i pilnowanie temp. Przy ulepach 27blg i wyżej to już loteria czy przerobią do -4.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 12:53
autor: yacequ
@defacto -AlcoCalc wylicza:
Obrazek

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 13:27
autor: użytkownik usunięty
land75 pisze:Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
land75 pisze:Sory pomyliłem się 8kg cukru
W dalszym ciągu jestem pewny swych obliczeń, przy pomocy tej samej aplikacji.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 18:08
autor: krzysiek1404
yacequ@ faktycznie masz rację, z kalkulatora wychodzi 24 BLG a u mnie balingometr jest wyskalowany do 25 która to kreska wystawała nad poziom płynu dość mocno, musi być strasznie lipny, chociaż na wodzie pokazuje zero prawidłowo. Będę musiał chyba kupić coś innego :/

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 18:49
autor: yacequ
@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
pozdrawiam,
Jacek
PS.
wiem, że netykieta Cz.F. nie zaleca podawania takich linków, robię zatem wyjątek.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 19:09
autor: użytkownik usunięty
@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody. Czy my piszemy w tym samym temacie?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 20:12
autor: krzysiek1404
yacequ pisze:@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
Wychodzi i tak ponad 11 $ a niestety jestem dużo pod kreską. Niedawno skończyłem budowę kolumny i budżet przekroczyłem chyba x3. Pilniejszy jest termometr w kegu porządny i port pod niego :(
defacto pisze:@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody.
Kolega @yacequ zrobił screena z innymi ilościami, ale na szybko ściągnąłem sobie ten fantastyczny programik i sam policzyłem, wychodzi trochę powyżej 24 blg wg. tego programu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 20:33
autor: użytkownik usunięty
Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
Tymczasem wyraźnie napisałem 25/8, czyli jest to stosunek wody do cukru. Taki stosunek daje ok. 30l nastaw ze stężeniem cukru nieco ponad 24blg.
Objętość wody to nie to samo co objętość nastawu. :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 21:24
autor: yacequ
defacto pisze:Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
@defacto - nigdy nie ośmieliłbym się zarzucać komukolwiek popełnienie błędu. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam.
Rzeczywiście odniosłem się do ilości nastawu a nie wody, i to był MÓJ błąd. Odszczekałem.
Pozdrawiam,
Jacek

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 11 lis 2018, 17:16
autor: krzysiek1404
Nie wiem czy ja robię coś źle ?? Nastawiłem 14 kg cukru w 52 litrach nastawu, do tego słoiczek koncentratu pomidorowego i paczka grzybków. Wg kalkulatora blg 24, dzisiaj mija 9 doba i jest 2 blg na +. Nastaw zaczyna od góry klarować. Dokładnie taki efekt miałem ostatnio, tzn. też zakończyło się na +2. Balingometr mam lipny ale zero pokazuje na wodzie dobrze. Temperatura nastawu pomiędzy 25 a 30 °. Chyba jednak zmienię drożdże albo będę dawał dwie paczki, bo tak to się cukier marnuje. Nie wiem co robicie że wam schodzi do -4 blg.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 11 lis 2018, 22:10
autor: zzibii
Ja staram się nie przekraczać 22 blg. Drożdżom łatwiej pracować i w nastawie mniej "odpadów" co przekłada się na jakość destylatu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:16
autor: użytkownik usunięty
@Krzysiek1404.
Czy napowietrzasz nastawy przed dodaniem drożdży?
Jaka była temperatura startowa tego nastawu?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:19
autor: krzysiek1404
Zaczynam z temperaturą około 25 stopni, trzymam beczkę w pomieszczeniu gdzie jest ok 23 stopnie, jak za bardzo temp. wzrośnie to wystawiam na dwór żeby się ochłodziło, pilnuję żeby nie było więcej niż 30, w sumie to w pierwsze 2 - 3 dni drożdże bardzo mocno pracują i się grzeją, później jest ok, teraz mam temp 25 stopni, jak dodam drożdże to mieszam kilka minut czerpakiem kuchennym dość energicznie, powinno wystarczająco napowietrzyć. Wczoraj zamieszałem w beczce kilka minut i dziś jest o 1 blg mniej. Czyli jest 1 na +, z tego wniosek że jeszcze trzeba poczekać, ale nie sądziłem że to może trwać aż tak długo.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:51
autor: użytkownik usunięty
Nie miesza się jeszcze pracującego nastawu i lepiej jest napowietrzyć go, przed zapodaniem drożdży. Pozostaje tylko jego wymieszanie. Poza tym reszta wydaje się być wporzo.
Cierpliwości.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 13:50
autor: Drupi
Jak paczka Moskwy na 52 L. to za mało, to nie ma co się dziwić że przerobiły tylko do 2 blg. To i tak bardzo dobry wynik. Te grzybki najlepiej się czują : paczka na 35 L. . Na beczkę 60 L = 70 L. powinno być 2 paczki i 17 kg cukru.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 19 gru 2018, 14:11
autor: 9kaczor6
Po nie udanych cukrówkach z powodu awarii cukromierza zrobiłem zrobiłem nowy nastaw "na litry" - dałem 3.5l/1kg cukru.
40kg plus 140l wody = 164l nastawu.
4 paczki drożdży

Cukier rozpuszczony w całości po dwóch dniach zasypałem drożdżami gdy temp. Syropu osiągnęła 20s. Także :
- start temp. 20s BLG 22
- 1 dzień - temp. 25.5s BLG 18 ( gwałtowny wzrost po kilku godzinach)
- 2 dzień - temp. 29.5s BLG 7 burzliwa praca, mało piany.
- 3 dzień - temp. 27s BLG bliskie zera, piana, spadek temp.
- 4 dzień - temp. 23s i spada dużo piany. Odgazowalem nastaw przy użyciu mieszadła.
- 5 dzień - BLG poniżej zera, praktycznie poniżej skali więc oceniam na -4.

Tym razem nie dawałem żadnych pomidorów ani nie mieszałem nastawu w trakcie pracy, ale dałem jedna paczkę więcej niż zawsze. Chyba nie ma co sypać więcej cukru niż 1kg/3.5l. Przedtem przez wadliwy cukrowmierz na pewno sypałem więcej, nastaw się gotował i nie przerabiał. Ku przestrodze warto liczyć ilość wody lub zaopatrzyć się w reflaktometr.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 6 sty 2019, 17:39
autor: michal278
Ja robie 1kg cukru na 4l gotowego nastawu, a nawet schodzą 1:3.75.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:22
autor: aakk
Postanowiłem zmienić temperaturę pracy, zawsze startowałem z okolic 30*C i tak +/- utrzymywała się temperatura przez cały czas (małe nastawy).
Teraz wystartowałem z 20*C i ku zdziwieniu serce ma zupełnie inny smak, zupełnie nie czuć na języku że to pełna moc, nic nie picze jak poprzednio.

Czy różna temperatura pracy drożdży aż tak może wpłynąć na jakość? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:46
autor: Góral bagienny
Czym niższa temperatura pracy nastawu tym lepszy destylat ;)
To abecadło "psotnika" :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:54
autor: aakk
Czytałem o tym ale nie spodziewałem się że różnica może być aż taka rewelacja.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:13
autor: Góral bagienny
To jeszcze daj niskie blg i wtedy poczujesz różnicę :odlot:

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:45
autor: aakk
Teraz startowałem też z nieco niższego (20.5) bo zazwyczaj to 22,23. Czy masz na myśli jeszcze niższe?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 22 lip 2019, 18:49
autor: Góral bagienny
Jest ok :ok: I dlatego taką różnice poczułeś w destylacie :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 19 kwie 2020, 21:02
autor: jacek.nowak
Mam drożdże spiritferm moskwa style 3 miesiące po terminie ruszą czy nie ryzykować.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 19 kwie 2020, 22:47
autor: Doody
Powinny ruszyć bez problemu. Miałem już drożdże 2 lata po terminie i ruszały bez problemu. Drożdże przechowywane w lodówce potrafią wytrzymać bardzo długo.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 6 sty 2021, 17:50
autor: mirek-swirek
Słuchajcie, jakie są wasze doświadczenia z ilością tych drożdży na nastaw 90l i 24 kg cukru? Satysfakcjonuje mnie 14 dni fermentacji.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 6 sty 2021, 22:24
autor: jakis1234
Nastawiłem ostatnio 80 l i 20 kg cukru. Dałem 400g drożdży, temperatura na początku około 25 stopni, temperatura otoczenia 18 stopni. Drożdże pięknie pracowały (musiałem trochę chłodzić beczkę, temperatura zaczęła przekraczać 29 stopni), zeszły do -4 Blg w pięć dni. Teraz nastaw się klaruje.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 7 sty 2021, 00:11
autor: mirek-swirek
Czyli jest szansa, że na 250g da radę w 3 tyg.
Dzięki wielkie.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 7 sty 2021, 11:19
autor: wolan
@mirek-swirek
Hej pierwszy raz użyłem tych drożdży. 2 opakowania (chyba mają po 140gram) plus 24 słodyczy. W poniedziałek start około południa dziś BlG 0 i jadą dalej, obstawiam, że około soboty wezmą wolne :P. Zawszę robiłem na alkotkach 48pure tam zazwyczaj schodziło im około 2 tygodni. Także te wypadają lepiej temperatura startu w okolicy 25 podbiły do 30 teraz jest w okolicy 26. Także jeżeli temperaturę pomieszczenia będziesz miał w granicy 20 stopni to po 3 tygodniach powinien być już częściowo klarowny :)

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 7 sty 2021, 14:55
autor: mirek-swirek
Super, dziękuję za info.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 20 mar 2021, 22:28
autor: mirek-swirek
Czy zdarzyło się wam, że te drożdże pojechały w aromat Smerdajajeczny? Blg 25 i 280g na 90 litrów nastawu.
Bez miedzi się nie dało.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 21 mar 2023, 23:32
autor: swojskiealkohole
Przez pomyłkę zamówiłem Moskwa (Mockba) z PuriFerm, zamiast Moskva z Spiritferm, których zazwyczaj używam. Nastaw zszedł tylko do -3 Blg, gdzie Moskva normalnie bez problemu do -4blg przy 21blg początkowym dla obu nastawów i podobnych warunkach. Po pierwszej destylacji ten z Puriferm, zdecydowanie mniej urobku i więcej pogonów, które śmierdziały mocno. Dam znać jak będzie po drugiej destylacji ale Moskva Spiritferm, wygrywa zdecydowanie jak na razie.