Strona 9 z 10

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 29 lis 2017, 18:29
autor: Piotrq
Blg 5 tak stoi 5 dzień, nastaw ma 12 dni, temperatura w pomieszczeniu 21, odpowietrzałem, dodałem drożdży i coś od wczoraj zaczęło się dziać.
Obok stoi nastaw bez zacierania http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży :D
Zobaczymy co będzie dalej :scratch:
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 30 lis 2017, 00:17
autor: michal278
Drupi 45stopni to nic dla drożdżaków. Wyparz wrzątkiem i wtedy powiedz czy przeżyły? Przypominam pasteryzacja to koło 60-70 stopni, sterylizacja 100.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 13 sty 2018, 10:09
autor: MecenasAlkoś
Na początku swojej drogi z cukrówkami jak i ogólnie z tym tematem, kupiłem kilka różnych paczek grzybków: Alcotec Vodka Star(niebieskie), SpiritFerm T3, Turbo Star 6, oraz badane w tym temacie Moskva Style od SpiritFerm. Jak na razie zostaje przy stylu moskiewskim ponieważ dają super efekt w postaci niepiekącego destylatu, w 5 dni przerabiają 8 kg cukru bez najmniejszego problemu a po ok 9 dniach nastaw jest już praktycznie klarowny bez żadnych wspomagaczy typu Turbo Klar czy bentonit.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 13:46
autor: krzysiek1404
Odgrzeję temat.
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 14:01
autor: Kamal
O ile się nie mylę, to max 35*C i będzie bulion drożdżowy. :lol:
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 16:06
autor: krzysiek1404
No to trochę lipa, będę coś musiał wymyślić. A jaka wg was jest najwyższa "rozsądna" temperatura?? Taka żeby fermentacja przebiegała poprawnie.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 16:19
autor: zzibii
Producent na opakowaniu podaje 20-30'C. Przy niższej temperaturze będą wolniej pracowały. Chyba, że temp spadnie do tego poziomu gdzie drożdże giną. Wyższa temp od 35'C jak napisał kolega Kamal grozi ugotowaniem.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 18:49
autor: 9kaczor6
Ja używam tych drożdży od niespełna 3 lat więc mogę już napisać o nich kilka słów.
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.

Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.

Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 20:40
autor: tomhas
Możesz np wlać wodę do balonów i zamrozić. Wrzucaj je do nastawu to obniży temp.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 20:59
autor: Kamal
Jak chcesz do wyższej temp to aloctec red hot, które według producenta wytrzymują do 40*C. :shock:
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 21:02
autor: genas.1970
:silent: Ja ostatnie nastawy trzymałem pod wiatą, i nocki zimne. Więc nastaw ruszył bardzo leniwe, po dwóch dniach, przed wyjazdem rano do pracy wystawiłem go na słońce, myśle sobie, że go rozruszam . Dzień się zrobił gorący, i po dziesięciu godzinach jak wróciłem, zaglądam i buzuje aż miło, wkładam palec a tam gorąco, ale "Moskwy" wytrzymały i ładnie zeszły do - 4 blg. Wniosek, że są wytrzymalsze niż napisane na paczce, ale lepiej nie eksperymentować.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 26 paź 2018, 18:08
autor: krzysiek1404
Witam kolegów. Zrobiłem nastaw na moskvach w niedzielę. Na 50 litrów nastawy dałem 13 kg cukru dopełniłem wodą, do tego dodałem jedną paczkę drożdży i 100 ml przecieru na pożywkę. W kotłowni udało mi się obniżyć temp. do 25 a nastaw nie przekroczył 30. Mam wrażenie że fermentacja była trochę mniej burzliwa przez to że było mniej drożdży.
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.

Jakieś rady inne ???

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 26 paź 2018, 18:56
autor: icemen11
Moja rada jest taka , cierpliwie czekaj , na końcówce nastaw zawsze zwalnia i spokojnie pracuje .
Przełóż ucho i nos do lustra nastawu a wszystko wyczujesz.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 02:04
autor: tomhas
Możesz dodać przecier lub starte jabłko. Ogólnie cierpliwość.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 03:50
autor: 9kaczor6
Mój ostatni nastaw na moskva style.
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 07:40
autor: Drupi
A ja nie mieszam żadnym metalem w beczce, bo pokaleczy się gładka powierzchnia zostaje szorstka, a ta w tych miejscach może być trudna do dokładnego wymycia przed bakteriami i innymi dzikimi drożdżami. Można to zobaczyć jeszcze czasem nie wsypując drożdży a już po godzinie syczy jak przyłożyć ucho . Najlepszy jest drewniany nowy trzonek od łopaty, za każdym mieszaniem dobrze umyty. Tylko przed klarowaniem metalowe mieszadło na wiertarkę umiejętnie używam.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 20:00
autor: robert4you
Wystarczy przepłukać beczkę przedgonem 70% i będzie dobrze nawet jak beczka będzie podniszczona

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 17:42
autor: land75
Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 19:55
autor: inblue
Nie ma szans. Nawet gdybyś miał całą paczkę drożdży.
Przy takim nastawie po pełnym odfermentowaniu cukru byłoby w nim ponad 21,5% alkoholu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:01
autor: land75
Sory pomyliłem się 8kg cukru

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:25
autor: inblue
Tym razem zamiast ryb - będzie wędka, a działa ona tak:

Z 25 litrów wody i (8 * 0,625) litra cukru będzie 25 + 5 = 30 litrów nastawu.
W każdym litrze będzie więc 8000g/30 = ok. 267g cukru
co po pełnym odfermentowaniu pozwoli uzyskać 267/17 = 15,71% alkoholu

Drożdże powinny cały cukier przerobić, ale potrwa to z pewnością dłużej niż zazwyczaj,
a kolejne obliczenia będziesz dokonywał już sam :)

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:38
autor: użytkownik usunięty
25/8-to daje nieco ponad 24blg.
Dobrze napowietrz ten nastaw i dodaj pożywki.
:scratch: Powinny ruszyć.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:49
autor: 9kaczor6
Rusza na pewno i dadzą radę. Sprawdzałem je nie raz w gorszych warunkach
Ja wrzucam pomidory pokrojone w kostkę do nastawu i nigdy się nie zawiodłem. Wrzuć ze cztery i będzie dobrze.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 10:48
autor: krzysiek1404
Nastawiłem jeszcze raz na tych grzybkach, jak nie pójdzie to trzeba będzie coś zmodyfikować. Dałem 14 kg cukru na 52 litry nastawu + słoiczek koncentratu + 1 paczkę Moskva Style. Pomiar blg 27 (około, tani balingometr). Na rurki mogę dać najwcześniej po 9 dniach więc jest czas. Temperatura na razie trzyma się 25 stopni. Wszyscy piszą że jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy na podwójną porcję nastawu a ostatni zatrzymał się na +2 blg niestety. Już przerobiony. Jak tym razem nie dociągnie poniżej zera to albo trzeba dawać 2 paczki albo zmienić drożdże :-(

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 11:27
autor: użytkownik usunięty
:scratch: Mi wyszło, że..
14 kg cukru w nastawie 52l to oznacza,że użyłeś ok.44l wody a to oznacza nieco ponad 24Blg. :ok:
Daj im czas. Przerobią, tylko wolniej.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 11:29
autor: zzibii
Mnie zawsze przerabiają drożdże do -4 blg. Połowa paczki Moskva style złote opakowanie lub alcotec 48 pure. Warunek to nastaw max 22blg z 6-7 kg cukru i pilnowanie temp. Przy ulepach 27blg i wyżej to już loteria czy przerobią do -4.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 12:53
autor: yacequ
@defacto -AlcoCalc wylicza:
Obrazek

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 13:27
autor: użytkownik usunięty
land75 pisze:Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
land75 pisze:Sory pomyliłem się 8kg cukru
W dalszym ciągu jestem pewny swych obliczeń, przy pomocy tej samej aplikacji.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 18:08
autor: krzysiek1404
yacequ@ faktycznie masz rację, z kalkulatora wychodzi 24 BLG a u mnie balingometr jest wyskalowany do 25 która to kreska wystawała nad poziom płynu dość mocno, musi być strasznie lipny, chociaż na wodzie pokazuje zero prawidłowo. Będę musiał chyba kupić coś innego :/

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 18:49
autor: yacequ
@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
pozdrawiam,
Jacek
PS.
wiem, że netykieta Cz.F. nie zaleca podawania takich linków, robię zatem wyjątek.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 19:09
autor: użytkownik usunięty
@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody. Czy my piszemy w tym samym temacie?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 20:12
autor: krzysiek1404
yacequ pisze:@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
Wychodzi i tak ponad 11 $ a niestety jestem dużo pod kreską. Niedawno skończyłem budowę kolumny i budżet przekroczyłem chyba x3. Pilniejszy jest termometr w kegu porządny i port pod niego :(
defacto pisze:@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody.
Kolega @yacequ zrobił screena z innymi ilościami, ale na szybko ściągnąłem sobie ten fantastyczny programik i sam policzyłem, wychodzi trochę powyżej 24 blg wg. tego programu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 20:33
autor: użytkownik usunięty
Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
Tymczasem wyraźnie napisałem 25/8, czyli jest to stosunek wody do cukru. Taki stosunek daje ok. 30l nastaw ze stężeniem cukru nieco ponad 24blg.
Objętość wody to nie to samo co objętość nastawu. :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 4 lis 2018, 21:24
autor: yacequ
defacto pisze:Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
@defacto - nigdy nie ośmieliłbym się zarzucać komukolwiek popełnienie błędu. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam.
Rzeczywiście odniosłem się do ilości nastawu a nie wody, i to był MÓJ błąd. Odszczekałem.
Pozdrawiam,
Jacek

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 11 lis 2018, 17:16
autor: krzysiek1404
Nie wiem czy ja robię coś źle ?? Nastawiłem 14 kg cukru w 52 litrach nastawu, do tego słoiczek koncentratu pomidorowego i paczka grzybków. Wg kalkulatora blg 24, dzisiaj mija 9 doba i jest 2 blg na +. Nastaw zaczyna od góry klarować. Dokładnie taki efekt miałem ostatnio, tzn. też zakończyło się na +2. Balingometr mam lipny ale zero pokazuje na wodzie dobrze. Temperatura nastawu pomiędzy 25 a 30 °. Chyba jednak zmienię drożdże albo będę dawał dwie paczki, bo tak to się cukier marnuje. Nie wiem co robicie że wam schodzi do -4 blg.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 11 lis 2018, 22:10
autor: zzibii
Ja staram się nie przekraczać 22 blg. Drożdżom łatwiej pracować i w nastawie mniej "odpadów" co przekłada się na jakość destylatu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:16
autor: użytkownik usunięty
@Krzysiek1404.
Czy napowietrzasz nastawy przed dodaniem drożdży?
Jaka była temperatura startowa tego nastawu?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:19
autor: krzysiek1404
Zaczynam z temperaturą około 25 stopni, trzymam beczkę w pomieszczeniu gdzie jest ok 23 stopnie, jak za bardzo temp. wzrośnie to wystawiam na dwór żeby się ochłodziło, pilnuję żeby nie było więcej niż 30, w sumie to w pierwsze 2 - 3 dni drożdże bardzo mocno pracują i się grzeją, później jest ok, teraz mam temp 25 stopni, jak dodam drożdże to mieszam kilka minut czerpakiem kuchennym dość energicznie, powinno wystarczająco napowietrzyć. Wczoraj zamieszałem w beczce kilka minut i dziś jest o 1 blg mniej. Czyli jest 1 na +, z tego wniosek że jeszcze trzeba poczekać, ale nie sądziłem że to może trwać aż tak długo.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:51
autor: użytkownik usunięty
Nie miesza się jeszcze pracującego nastawu i lepiej jest napowietrzyć go, przed zapodaniem drożdży. Pozostaje tylko jego wymieszanie. Poza tym reszta wydaje się być wporzo.
Cierpliwości.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 12 lis 2018, 13:50
autor: Drupi
Jak paczka Moskwy na 52 L. to za mało, to nie ma co się dziwić że przerobiły tylko do 2 blg. To i tak bardzo dobry wynik. Te grzybki najlepiej się czują : paczka na 35 L. . Na beczkę 60 L = 70 L. powinno być 2 paczki i 17 kg cukru.