Strona 9 z 10

Re: Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.

: wtorek, 28 lut 2017, 09:43
autor: Kamal
Według mnie normalna burzliwa fermentacja. :-) Nic, co mogło by zepsuć nastaw.
K.
Posty przeniosłem do tematu tych drożdży. Z tematu: "Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego."

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 28 lut 2017, 10:47
autor: użytkownik usunięty
Pytam dlatego, gdyż
zamknąłem 1-wszą 50-tkę "działalności" z tymi drożdżami i chodzi mi po prostu o to, że nigdy w ten sposób się nie pieniły.
Zawsze występowała piana, ale na samym początku tzn. 3-4h po dodaniu drożdży.
Może jest tak jak kolega wcześniej pisał ...
michal278 pisze:Moscva niestety ma czasem partie trefne.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 07:26
autor: użytkownik usunięty
Mija kolejna, piąta doba a stężenie cukru wynosi nadal "0", temperatura nastawu to niespełna 21st. Teoretycznie nastaw powinien się już powoli zacząć klarować, ale na dnie nie widać drożdżowego osadu a tu :stop:. Nastaw zatrzymał się, bo miał zbyt chłodno ? i czy jeśli dodam mu z 7-8st czy zejdzie do zakładanych -4Blg?
Pozdrawiam

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 07:36
autor: Kamal
Jest szansa, że jak podniesiesz temp, drożdże się obudzą i wezmą do pracy. :-)
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 18:20
autor: Drupi
Daj spokój z tym zerem. Cukromierze z biowinu też nie zawsze są idealne. Zero znaczy że cukru też jest zero. Rzucaj to na rurki tylko po procesie opłucz kolumnę gorącą wodą, a keg nawet zimną. Nastawy dogrzewane elektrycznie są gorsze.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 18:39
autor: Zbynek80
defacto jeśli chodzi o samą piankę to szukasz dziury w całym. Daj nastawowi jeszcze chwilę czasu końcówki są wolniejsze a 21*C to jeszcze całkiem ok temperatura i nie trzeba dogrzewać. Ja bym sprawdził czy ten cukromierz poprawnie wskazuje, pobierz próbkę dobrze odgazuj i wtedy sprawdź blg

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 19:16
autor: Kamal
Zawsze możesz spróbować na jęzor trochę. I będzie wiedział czy koniec, jak Ci cukromierz szwankuje. :-P
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 19:19
autor: seneka
Sprawdź jutro poziom blg jak się nic nie zmieni klaruj i na rurki.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 mar 2017, 07:34
autor: użytkownik usunięty
A więc tak.
Blg nie zmieniło się, pianka jak była tak jest, nastaw nie klaruje się, jest o wiele bardziej mleczny (prawie jak rozpuszczone bebiko) i drożdżowo-mdły w zapachu. Nie próbowałem go, bo zapach szczerze napisawszy lekko mnie odrzuca. Nie sądzę, że to wina drożdży, lecz wydaje mi się, że może być feler z pożywką.
Problem w tym, że nie używam żadnej chemii wspomagającej klarowanie. Tylko czas i grawitacja.
Gdyby się chciał samoistnie sklarować jak to zawsze wcześniej bywało, nie miałbym żadnych pytań. Poczekam jeszcze tydzień jak się sytuacja nie poprawi zasilę nim muminka .
Pozdrawiam

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 mar 2017, 09:52
autor: Kamal
Po co wylać? Zawsze możesz spróbować przedestylować. A jak będzie lipa, to wylejesz. :-)
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 19:05
autor: użytkownik usunięty
Dziwny przypadek na Moskwa Style.
Nastaw cukrowy 7/22 dorobił do ok-3blg. Pracował 6 dni, na dnie zebrała się gęstwa a w rurce, od kilkudziesięciu godzin panowała cisza.
Zlałem z nad osadu, porządnie napowietrzyłem i odstawiłem do dalszego klarowania. Po ok.10h nastaw wykazuje pracę 2-3 bulknięcia w rurce na godzinę.
:scratch: wtf ?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 19:59
autor: prolog1975
Też ostatnio miałem taki myk tylko na alcotec t48 nastaw powiększony na dwie paczki. Spławik -3 ruchu brak to odgazowanie wiertarką. Czekam na klarowanie by zlać z nad osadu a rano po nocy nastaw żyje. Pracował lekko jeszcze trochę 48h zatopił skalę na -4 i sam zaczął się klarować od góry. Myślałem że jak ostro wiertarą beczkę ogarnę to nic w niej nie przetrwa. A tu niespodzianka grzyby nie do ubicia.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 20:40
autor: użytkownik usunięty
:hahaha: Heh.
No to pojechałeś
Dawno tak się nie uśmiałem. :klaszcze:

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 25 paź 2017, 08:14
autor: Lobuziak
Witam wszystkich. Wpadłem na ten temat gdyż też zaniepokoiło mnie zachowanie mojego nastawu na drożdżach Moscva. Nastaw zrobiony 14.10, 75 l wody, 30 kg cukru, dwie paki grzybków. Temp. początkowa 23* C , 28,5 blg, po pięciu dniach blg spadlo do 17 ale... Na powierzchni nastawu pojawiła się gęsta piana( poglądowe foto), grzybki ciągle pracuja, temp. pomieszczenia ok. 13* C, nastaw niedogrzewany. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, pierwszy raz robię taki "mocny" nastaw.
IMG_20171024_165646.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 28 paź 2017, 06:53
autor: użytkownik usunięty
Chyba nikt się nie spotkał z takim przypadkiem, więc moja propozycja to czekać.
Czekaj aż ferment się zakończy i daj koniecznie znać, czy coś z tego wyszło. Nie mam pojęcia skąd taka piana i oczywiście chętnie poznam wasze zdanie. Po za tym, ta jej beżowa barwa jest dla mnie intrygująca. Nie dodawałeś do tego nastawu nic więcej ?
Fakt, z cukrem pojechałeś po bandzie :D.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 lis 2017, 18:23
autor: jaro11043
Witaj, otul beczkę jakimiś kocami i dolej z 5 litrów letniej wody albo na poczekaj i na rury innych opcji nie ma.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 lis 2017, 09:54
autor: Pretender
Prawie 19%, oby jak najwiecej przerobiły. Pilotuj BLG, najwyżej na dundrze nastawisz kolejny nastaw. Melduj co i jak.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 lis 2017, 13:24
autor: radius
@Lobuziak, jak tam się ma twój nastaw z pianką? :) Zakończył pracę?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 lis 2017, 23:07
autor: seneka
Też jestem ciekawy.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 29 lis 2017, 14:06
autor: Drupi
Te drożdże Moskwa pozostawiają na ścianie beczki " swoją niezniszczalną rase". Zawsze myje beczkę gorącą wodą, a jakie było nie raz moje zdziwienie, kiedy z powodu zbyt gorącego nastawu ( czasem się zdarzy),, musiałem poczekać aż nastaw nieco ostygnie, a tu po 2 godzinach syczy fermentacja. :roll: I jak to możliwe ? Przecież nie podałem drożdży, a beczka wcześniej była myta w jakichś 45 st. C. Wniosek jest taki że powstaje jakaś super silna rasa dzika, która nie ginie całkiem w nastawie, ani w gorącej wodzie. Tylko że ta rasa być może, niszczy rase szlachetną swoją siłą, i produkuje inny bardziej zanieczyszczony alkohol. I dlatego czasem przytrafi się piekący produkt. Teraz wiem że należy za każdym razem przyłożyć się solidnie do dezynfekcji fermentatora żeby wybić dzikusy.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 29 lis 2017, 18:29
autor: Piotrq
Blg 5 tak stoi 5 dzień, nastaw ma 12 dni, temperatura w pomieszczeniu 21, odpowietrzałem, dodałem drożdży i coś od wczoraj zaczęło się dziać.
Obok stoi nastaw bez zacierania http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży :D
Zobaczymy co będzie dalej :scratch:
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 30 lis 2017, 00:17
autor: michal278
Drupi 45stopni to nic dla drożdżaków. Wyparz wrzątkiem i wtedy powiedz czy przeżyły? Przypominam pasteryzacja to koło 60-70 stopni, sterylizacja 100.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 13 sty 2018, 10:09
autor: MecenasAlkoś
Na początku swojej drogi z cukrówkami jak i ogólnie z tym tematem, kupiłem kilka różnych paczek grzybków: Alcotec Vodka Star(niebieskie), SpiritFerm T3, Turbo Star 6, oraz badane w tym temacie Moskva Style od SpiritFerm. Jak na razie zostaje przy stylu moskiewskim ponieważ dają super efekt w postaci niepiekącego destylatu, w 5 dni przerabiają 8 kg cukru bez najmniejszego problemu a po ok 9 dniach nastaw jest już praktycznie klarowny bez żadnych wspomagaczy typu Turbo Klar czy bentonit.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 13:46
autor: krzysiek1404
Odgrzeję temat.
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 14:01
autor: Kamal
O ile się nie mylę, to max 35*C i będzie bulion drożdżowy. :lol:
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 16:06
autor: krzysiek1404
No to trochę lipa, będę coś musiał wymyślić. A jaka wg was jest najwyższa "rozsądna" temperatura?? Taka żeby fermentacja przebiegała poprawnie.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 16:19
autor: zzibii
Producent na opakowaniu podaje 20-30'C. Przy niższej temperaturze będą wolniej pracowały. Chyba, że temp spadnie do tego poziomu gdzie drożdże giną. Wyższa temp od 35'C jak napisał kolega Kamal grozi ugotowaniem.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 18:49
autor: 9kaczor6
Ja używam tych drożdży od niespełna 3 lat więc mogę już napisać o nich kilka słów.
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.

Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.

Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 20:40
autor: tomhas
Możesz np wlać wodę do balonów i zamrozić. Wrzucaj je do nastawu to obniży temp.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 20:59
autor: Kamal
Jak chcesz do wyższej temp to aloctec red hot, które według producenta wytrzymują do 40*C. :shock:
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 23 paź 2018, 21:02
autor: genas.1970
:silent: Ja ostatnie nastawy trzymałem pod wiatą, i nocki zimne. Więc nastaw ruszył bardzo leniwe, po dwóch dniach, przed wyjazdem rano do pracy wystawiłem go na słońce, myśle sobie, że go rozruszam . Dzień się zrobił gorący, i po dziesięciu godzinach jak wróciłem, zaglądam i buzuje aż miło, wkładam palec a tam gorąco, ale "Moskwy" wytrzymały i ładnie zeszły do - 4 blg. Wniosek, że są wytrzymalsze niż napisane na paczce, ale lepiej nie eksperymentować.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 26 paź 2018, 18:08
autor: krzysiek1404
Witam kolegów. Zrobiłem nastaw na moskvach w niedzielę. Na 50 litrów nastawy dałem 13 kg cukru dopełniłem wodą, do tego dodałem jedną paczkę drożdży i 100 ml przecieru na pożywkę. W kotłowni udało mi się obniżyć temp. do 25 a nastaw nie przekroczył 30. Mam wrażenie że fermentacja była trochę mniej burzliwa przez to że było mniej drożdży.
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.

Jakieś rady inne ???

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 26 paź 2018, 18:56
autor: icemen11
Moja rada jest taka , cierpliwie czekaj , na końcówce nastaw zawsze zwalnia i spokojnie pracuje .
Przełóż ucho i nos do lustra nastawu a wszystko wyczujesz.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 02:04
autor: tomhas
Możesz dodać przecier lub starte jabłko. Ogólnie cierpliwość.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 03:50
autor: 9kaczor6
Mój ostatni nastaw na moskva style.
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 07:40
autor: Drupi
A ja nie mieszam żadnym metalem w beczce, bo pokaleczy się gładka powierzchnia zostaje szorstka, a ta w tych miejscach może być trudna do dokładnego wymycia przed bakteriami i innymi dzikimi drożdżami. Można to zobaczyć jeszcze czasem nie wsypując drożdży a już po godzinie syczy jak przyłożyć ucho . Najlepszy jest drewniany nowy trzonek od łopaty, za każdym mieszaniem dobrze umyty. Tylko przed klarowaniem metalowe mieszadło na wiertarkę umiejętnie używam.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 27 paź 2018, 20:00
autor: robert4you
Wystarczy przepłukać beczkę przedgonem 70% i będzie dobrze nawet jak beczka będzie podniszczona

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 17:42
autor: land75
Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 19:55
autor: inblue
Nie ma szans. Nawet gdybyś miał całą paczkę drożdży.
Przy takim nastawie po pełnym odfermentowaniu cukru byłoby w nim ponad 21,5% alkoholu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 1 lis 2018, 20:01
autor: land75
Sory pomyliłem się 8kg cukru